To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: To się czyta
To te kieszonkowe z kiosku nie miały wszystkich okładek wg projektu jednego grafika?
- Czartogromski
- Kontakt:
Miały, ale ja chciałbym, żeby tych ilustracji Sochy w samych książkach było więcej.
- Czartogromski
- Kontakt:
A swoją drogą: zaciekawiło mnie, jakież to książki o templariuszach mógł studiować pan Tomasz. W Bibliotece Narodowej po znajomości (ale chyba jeszcze wtedy nie pracował w ministerstwie?) mógł dostać najwyżej to, 9 publikacji z lat 1900-1965:Nagle odezwał się Sokole Oko, który przez dłuższą chwilę kręcił się koło mojego biurka, łypiąc swoimi bystrymi oczami na rozłożone tam książki i szpargały.
- Panie Tomaszu [...] studiuje pan książki o templariuszach

- Czartogromski
- Kontakt:
W 1965 roku mieliśmy tylko jedną autostradę i to w okolicach Wrocławia raczejZ Warszawy pojechaliśmy w kierunku Białegostoku szeroką betonową autostradą.

- Walpurg
Że nie wspomnę czyjej produkcji. 
- Czartogromski
- Kontakt:
Można powiedzieć, że była darem od ZSRR
Mogli sobie zabrać, a nie zabrali 

- uzytkownik_konta
Ha, aż zacząłem szukać, bo gdzieś tu powinien być właśnie "Pan samochodzik i templariusze" - egzemplarz, co to mi ojciec czytał, jak byłem mały. Ale chyba pojechał (egzemplarz, nie ojciec) do domu po dziadkach jak książki się przestały mieścić i trzeba było część zabrać. Ale znalazłem "Pana Samochodzika i tajemnicę tajemnic" - podobno najgorszą ze wszystkich. Ja sam kompletnie jej nie pamiętam, a 3. książkę z tej serii którą czytałem - "Pana Samochodzika i kapitana Nemo" - pamiętam dość dobrze i dobrze wspominam. Więc może coś w tym jest, że "...tajemnica tajemnic" jest słabsza.
Ale to w ogóle zabawne było. Zażądałem - pamiętam to dość dobrze - żeby mi czytać "Pana Samochodzika i templariuszy", który się walał na półce (chyba to ojciec go czytał jak był mały), bo myślałem, że to o spersonifikowanym samochodzie. Można powiedzieć, że zacząłem dla samochodzika, a kontynuowałem dla fabuły
Ale to w ogóle zabawne było. Zażądałem - pamiętam to dość dobrze - żeby mi czytać "Pana Samochodzika i templariuszy", który się walał na półce (chyba to ojciec go czytał jak był mały), bo myślałem, że to o spersonifikowanym samochodzie. Można powiedzieć, że zacząłem dla samochodzika, a kontynuowałem dla fabuły

- Hebius
"Pan Samochodzik i tajemnica tajemnic" nie jest najgorszą książką w serii. Wręcz przeciwnie, to jeden z lepszych tomów. Na pewno ciekawszy niż Złota rękawica, czy Winnetou. Dość powszechnie za najsłabszy tytuł uważany jest Człowiek z UFO.
- gaynau
Mają tutaj w pensjonacie jakiegoś lewego Netflixa.
Użytkowniczka Diana oglądała.
Po angielsku. Przetłumaczyli Mr Car.
Ten lewy netflix nie działa.
Użytkowniczka Diana oglądała.
Po angielsku. Przetłumaczyli Mr Car.
Ten lewy netflix nie działa.
- uzytkownik_konta
A to w tej sytuacji, na dobrą sprawę, skoro zupełnie nie pamiętam - powinienem przeczytać ponownie żeby zweryfikować.
- Czartogromski
- Kontakt:
Ja jednak generalnie wolę wczesne tomy. "Templariusze" i "Niesamowity dwór" wydają mi się idealną realizacją pansamochodzikizmu. Idealne proporcje Samochodzika i samochodziku, i tła historycznego, i przygody. "Niesamowity dwór" w ogóle mógłby się ukazać w serii Z Jamnikiem, bo jest to powieść sensacyjna lepiej napisana od wielu podobnych tomów polskich kryminałów. "Nowe przygody Pana Samochodzika" (czyli potem Nemo) bardziej w stronę młodzieżówki przygodowej, ale też udane (dwa fascynujące wehikuły! Tajemniczy Nemo! B. udane + aspekt krajoznawczy).

- Hebius
Generalnie masz racje, a "Niesamowity dwór" jest najlepszym tytułem w całym cyklu 

- marcin
Hmmm
A Księga strachów? Nie jest to czasem najlepsza część?
Najsłabsza dla mnie była Złota rękawica. Winnetou też słabe (ci faceci bawiący się w Indian i ten język stylizowany na indiański... Wyszło to Nienackiemu tak strasznie sztucznie, że aż żal)...
A Księga strachów? Nie jest to czasem najlepsza część?
Najsłabsza dla mnie była Złota rękawica. Winnetou też słabe (ci faceci bawiący się w Indian i ten język stylizowany na indiański... Wyszło to Nienackiemu tak strasznie sztucznie, że aż żal)...
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Czartogromski
- Kontakt:
"Księga strachów" wybitnie w kursie ówczesnej propagandy, co też nagrodzono szybkim wpisaniem na listę lektur szkolnych.
- Hermes
Każda część Pana Samochodzika autorstwa Nienackiego zawiera prlowską propagandę. Przecież Tomasz N.N. był ormowcem
Btw. Spis, chyba wszystkich, powieści o Panu Samochodziku
http://www.wydawnictwo-warmia.pl/Pan%20 ... odzik.html
Mam zamiar zabrać się za przeczytanie wszystkich
Btw. Spis, chyba wszystkich, powieści o Panu Samochodziku
http://www.wydawnictwo-warmia.pl/Pan%20 ... odzik.html
Mam zamiar zabrać się za przeczytanie wszystkich

Ostatnio zmieniony 15-07-2023 23:42:32 przez Hermes, łącznie zmieniany 1 raz.
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Hebius
No i co z tego, że był? Przestrzeganie prawa to coś złego? A później się zjawia taki Gaynau i marudzi, że mu banery widok psują w Tatrach 

- marcin
Czy ja wiem? Takie umoralniające gadki to pamiętam głównie w Nowych przygodach pana Samochodzika.Czartogromski pisze: ↑15-07-2023 19:48:50 "Księga strachów" wybitnie w kursie ówczesnej propagandy, co też nagrodzono szybkim wpisaniem na listę lektur szkolnych.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Dorian_Gray
czytałem Samochodziki w podstawówce.... później jakoś nie chciało
mi się do nich wracać
Pamiętam, że sporo w tym czasie łykałem książek kowbojsko-indiańskich np. Wiesława Wernica.
Jeszcze książki Szklarskich o plemieniu Dakotów.
mi się do nich wracać
Pamiętam, że sporo w tym czasie łykałem książek kowbojsko-indiańskich np. Wiesława Wernica.
Jeszcze książki Szklarskich o plemieniu Dakotów.
- Czartogromski
- Kontakt:
W "Księdze strachów" można odnaleźć wiele klisz propagandy antyniemieckiej czasów Gomułki.
- Czartogromski
- Kontakt:
Mało kiedy się pamięta, że to tom 1. trylogii "Czas neiutracony".