Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Czartogromski
- Kontakt:
- marcin
Re: Książki, ostatnie zakupy
Styczniowa nowość z rebisowego "Wehikułu czasu"
R. Silverberg: Umierając, żyjemy
R. Silverberg: Umierając, żyjemy
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Ballordo
Kupiłem. Czytam. Dawno nie miałem w ręku poezji, ale nie żałuję. A że okładka słabo czytelna... no cóż, nie powinno się oceniać książki po okładce.Hebius pisze: ↑08-01-2022 00:08:10
Katullus, Poezje wszystkie
przekład Grzegorz Franczak i Aleksandra Klęczar
wstęp Aleksandra Klęczar
Pierwsze kompletne bilingwiczne wydanie poezji Katullusa w Polsce, a wstęp do tomu to pierwsza pełna naukowa monografia poety.
Ciekawe, niestety wydane dość brzydko.
- OpusDei
Rene Goscinny (scenariusz) & Jean Tabary (rysunki), Przygody wielkiego wezyra Iznoguda, tomy 1, 2 i 4 (3 kupiłem wcześniej)
Komiks twórcy Asteriksa, w Polsce mniej znany, ale w moim odczuciu dużo zabawniejszy. I całkowicie różny - każdy tom składa się z kilkunastu ośmiustronicowych historyjek, z których każda jest zamkniętą całością.
Rzecz dzieje się w dawnym Bagdadzie. Główny bohater jest ogarnięty obsesją, by zostać kalifem w miejsce kalifa. Każda historia to inna absurdalna intryga (często z wykorzystaniem magii), która ostatecznie obraca się przeciwko wezyrowi. Jasne, można mówić, że to schematyczne i od pierwszych stron wiadomo, jakie bedzie zakończenie, a mimo wcale się nie nudzi.
Komiks twórcy Asteriksa, w Polsce mniej znany, ale w moim odczuciu dużo zabawniejszy. I całkowicie różny - każdy tom składa się z kilkunastu ośmiustronicowych historyjek, z których każda jest zamkniętą całością.
Rzecz dzieje się w dawnym Bagdadzie. Główny bohater jest ogarnięty obsesją, by zostać kalifem w miejsce kalifa. Każda historia to inna absurdalna intryga (często z wykorzystaniem magii), która ostatecznie obraca się przeciwko wezyrowi. Jasne, można mówić, że to schematyczne i od pierwszych stron wiadomo, jakie bedzie zakończenie, a mimo wcale się nie nudzi.
That's my purse! I don't know you!
- marcin
Hmmm ale osiem stron to nie za krótkie trochę te historie?
(William Blake)
(William Blake)
- OpusDei
Ano krótkie. Niektóre pomysły są tak świetne, że aż prosiłoby się o coś dłuższego. Ale taka specyfika, pisałem, że to coś zupełnie innego niż Asteriks.
That's my purse! I don't know you!
- Hebius
Wydawnictwo Literackie zaprasza do wypełnienia ankiety:
https://wydawnictwoliterackie.pl/wydarz ... telniczychPoznajmy się. Badanie preferencji czytelniczych
Drodzy Czytelnicy, zapraszamy do wzięcia udziału w badaniu, które pozwoli nam jak najlepiej poznać Państwa potrzeby i oczekiwania. Pytamy o kwestie związane z wyborem i zakupem książek, a także o to, skąd dowiadują się Państwo o nowych, interesujących pozycjach. Ankieta jest anonimowa, a jej wypełnienie zajmuje około 10 minut. Będzie nam bardzo miło, jeśli zechcą Państwo poświęcić czas i podzielić się z nami swoimi czytelniczymi doświadczeniami. Jeśli któreś z pytań wyda się niezrozumiałe, prosimy o pominięcie go i przejście do następnego.
W podziękowaniu za pomoc po przesłaniu ankiety wyświetli się unikatowy kod, który obniża wartość koszyka w naszej księgarni internetowej o 50%. Kod jest ważny do końca roku.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
Zakupiłem i czytam kolejnego Kinga
"Cztery pory roku" - zbiór 4 opowiadań, na czele ze słynnym "Skazanym na Shawshank", ale bezapelacyjnie najlepsze opowiadanie to "Zdolny uczeń". Chyba najbardziej przerażająca rzecz, jaką King napisał.
"Cztery pory roku" - zbiór 4 opowiadań, na czele ze słynnym "Skazanym na Shawshank", ale bezapelacyjnie najlepsze opowiadanie to "Zdolny uczeń". Chyba najbardziej przerażająca rzecz, jaką King napisał.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Lubię tak ładnie wydane książki:
William Shakespeare
Kupiec wenecki
w przekładzie Piotra Kamińskiego
wstęp i komentarz Anna Cetera-Włodarczyk
Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2021
wyd. II rozszerzone
Shakespeare. Edycja krytyczna
opracowanie graficzne Macieja Buszewicza
William Shakespeare
Kupiec wenecki
w przekładzie Piotra Kamińskiego
wstęp i komentarz Anna Cetera-Włodarczyk
Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2021
wyd. II rozszerzone
Shakespeare. Edycja krytyczna
opracowanie graficzne Macieja Buszewicza
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
No ładna. Choć w każdej znajdę coś, co mnie zniesmaczy. W "Makbecie" była to rączka lady Makbet, a w "Wieczorze..." imię błazna (Feste) nieodmieniane z niewiadomego powodu.
- Dorian_Gray
Miron Białoszewski
"Szumy, zlepy, ciągi"
trzeba się przy tym skupić ...
"Szumy, zlepy, ciągi"
trzeba się przy tym skupić ...
- marcin
Zakupiłem i czytam "Czerwone drzewo" (wyd. MAG)
To nowa seria horroru z MAG-a. Horroru to tu za dużo nie ma (bardziej surrealizm), ale fajna książka. I bardzo ważny (w zasadzie pierwszoplanowy) wątek les.
To nowa seria horroru z MAG-a. Horroru to tu za dużo nie ma (bardziej surrealizm), ale fajna książka. I bardzo ważny (w zasadzie pierwszoplanowy) wątek les.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Aha. Les.
A tak poza tym weź kurwa Marcinie nie wklejaj już żadnych okładek. Bo w takim wykonaniu, jak twoje naprawdę nie ma to żadnego, najmniejszego sensu.
A tak poza tym weź kurwa Marcinie nie wklejaj już żadnych okładek. Bo w takim wykonaniu, jak twoje naprawdę nie ma to żadnego, najmniejszego sensu.
- Czartogromski
- Kontakt:
Postanowiłem wesprzeć gejowski sektor branży księgarsko-wydawniczej i właśnie nadeszły książki z Bearbook:
Alexis Hall: Materiał na chłopaka
Pedro Lemebel: Drżę o ciebie matadorze
Marcin Szczygielski: Bingo
Alexis Hall: Materiał na chłopaka
Pedro Lemebel: Drżę o ciebie matadorze
Marcin Szczygielski: Bingo
- Dorian_Gray
Drżę o Ciebie, Czarcie, czy wytrzymasz takie natężenie
gejowszczyzny.
gejowszczyzny.
- Czartogromski
- Kontakt:
W ciągu ostatniego roku przeczytałem kilka i się mi spodobało
- Hebius
Nie miałeś jeszcze Bingo?
- Czartogromski
- Kontakt:
Tak się złożyło, że nie miałem. I (chyba) nawet nie czytałem. A że ostatnio zrobiłem powtórkę z dorosłego Szczygielskiego, no to dokupiłem.
- Achim
Z tego zestawu " Matador" podobał mi się bardzo
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- marcin
Weź się już zamknij bo już nie mogę patrzeć na twoje ciągłe kwękanie
(William Blake)
(William Blake)