https://www.facebook.com/fanklubswiatam ... 7028903766Świat Młodych pisze:Tym razem cofniemy się do roku 1976 czyli numerów ze złotego okresu Gazety gdy drukarnie miały nowe maszyny i nie brakowało pieniędzy na papier i farby, a wyglądu numerów pilnowali m.in. Redaktorzy Papcio Chmiel, Pan Tadeusz Baranowski i Pani Szarlota Pawel. Jakiś czas temu zauważyłem, że akurat ten rok pasuje do obecnych dat i będę się starał tych dat trzymać tak abyśmy mieli numer w każdy wtorek, czwartek i sobotę (aż do połowy sierpnia). (...) Do tej ponownej publikacji zmotywował mnie Pan Tadeusz Baranowski, który zgodził się abym opublikował na profilu numery z drugą serią jego autorstwa. Serią kultową w której prawie każdy kadr nawet samodzielnie umieszczony bawi. Bardzo dziękuję tutaj jeszcze raz! Najpierw jednak pojawi się kilka numerów autorstwa Wielkiego Papcia Chmiela. (...) po serii z Kudłaczkiem i Bąbelkiem na arenę wkroczą numery, które będą się kończyły przygodami Kajka i Kokosza od Mistrza Janusza Christy. Piękne kolory i cudowne przygody zawitają tu już wkrótce. (...) Godziny publikacji będą różne w zależności od tego kiedy dopadnę numer w kiosku, także bądźcie w gotowości . Zapraszam
Z początku bardziej niż na komiksy, które pewnie już czytałem i to nie raz, czekałem na odcinki Pięciu minut z Magdą. Już w dzieciństwie miałem słabość do tej dziewczyńskiej lektury, a ostatnio jakby mi się to nasiliło
Niestety nadal nie wiem, kto pisał te wszystkie pamiętnikarskie kawałki.
Od dzisiaj znów sięgam po nowe numery przede wszystkim dla komiksu, albowiem w dzisiejszym niegdysiejszym (1917-04-10) numerze "Świata Młodych" pierwszy odcinek przygód Bąbelka i Kudłaczka.
Już zapomniałem, jakie to było dobre
Opowieści dziadka Hieronima: Skąd się bierze woda sodowa
Wieczór 1, odc. 1 P.T. Miłe złego początki
(tekst & rysunki T. Baranowski)
Dla osób etycznych i praworządnych, którzy brzydzą się łamaniem praw autorskich - udostępniane skany całych numerów to czyste piractwo, ale akurat w części komiksowej nie, bo T. Baranowski dał temu swoje błogosławieństwo.
KLIKNIJ BY POWIĘKSZYĆ ROZMIAR OBRAZKA
Kolejne odcinki w każdy wtorek-czwartek-sobotę na FB