To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: To się czyta
A dzisiejsze wydawnictwo Świat Książki i księgarnia netowa pod tą nazwą to coś całkiem innego?
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
i tak i nie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Świat_Książki
https://pl.wikipedia.org/wiki/Świat_Książki
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Dorian_Gray
Agatha Christie
The Man in the Brown Suit
The Man in the Brown Suit
- marcin
Zaległe lektury cz. III
Zakończyłem wreszcie Sapkowskiego, po raz drugi w calosci, ale pierwszy raz w tym nowym wydaniu
Zakończyłem wreszcie Sapkowskiego, po raz drugi w calosci, ale pierwszy raz w tym nowym wydaniu
(William Blake)
(William Blake)
- Hermes
Ooo, chyba sobie kupię, okładki są super
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- marcin
Nie sądzę aby to nadal było dostępne
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Dorothy L. Sayers
Trup w wannie
Detektyw dżentelmen lord Peter Wimsey na tropie
przekład Dorota Konowrocka-Sawa
Z początku trochę mnie irytował styl i główny bohater (Agatha Christie i jej detektywi jednak lepiej przeszli próbę czasu), aż się zacząłem zastanawiać, czy lord Peter nie jest przypadkiem gejem i teraz czyta mi się to lepiej.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Michał Witkowski: Tango
Dla mnie irytująca lektura. I winił bym za to też redaktorów książki. Dawno nie widziałem powieści z taką ilością cudzysłowów, z czego połowa użyta niepotrzebnie. Np. na stronie 16.: upierdliwość "góry", brak awansu. Czy naprawdę trzeba traktować czytelnika jak idiotę, który nie zrozumie przenośnego użycia słowa?
Do tego mechaniczne zdobienie tekstu nazwami produktów, które chyba ma poinformować czytelnika, że pisarz odrobił lekcję, bo do charakterystyki postaci nic nie wnosi fakt, że ktoś używa jakiegoś proszku do mycia zębów, skoro czytelnik i tak nie wie, czy była to marka tania czy luksusowa. No i nazwy te pisane z niewiadomych powodów dużą literą.
Całość wydaje mi się bardzo wysilona, wręcz widać, jak Witkowski napina się, żeby sprostać zadaniu.
Nie wiem, czy dam radę doczytać do końca.
Dla mnie irytująca lektura. I winił bym za to też redaktorów książki. Dawno nie widziałem powieści z taką ilością cudzysłowów, z czego połowa użyta niepotrzebnie. Np. na stronie 16.: upierdliwość "góry", brak awansu. Czy naprawdę trzeba traktować czytelnika jak idiotę, który nie zrozumie przenośnego użycia słowa?
Do tego mechaniczne zdobienie tekstu nazwami produktów, które chyba ma poinformować czytelnika, że pisarz odrobił lekcję, bo do charakterystyki postaci nic nie wnosi fakt, że ktoś używa jakiegoś proszku do mycia zębów, skoro czytelnik i tak nie wie, czy była to marka tania czy luksusowa. No i nazwy te pisane z niewiadomych powodów dużą literą.
Całość wydaje mi się bardzo wysilona, wręcz widać, jak Witkowski napina się, żeby sprostać zadaniu.
Nie wiem, czy dam radę doczytać do końca.
- bolevitch
nie czytałem, ale zaskoczyło mnie, że recenzję zamieścił Forbes
https://www.forbes.pl/forbeswomen/powie ... ej/hpnyls5
(generalnie to by potwierdzało, że jedyną ksiażką, która Witkowskiemu wyszła jest Lubiewo? Podobnie jaku Pilcha, ma świetny warsztat, genialnie posługuje się polszczyzną, ale to za mało, by stworzyć wiele różnorodnych, ciekawych książek?)
https://www.forbes.pl/forbeswomen/powie ... ej/hpnyls5
(generalnie to by potwierdzało, że jedyną ksiażką, która Witkowskiemu wyszła jest Lubiewo? Podobnie jaku Pilcha, ma świetny warsztat, genialnie posługuje się polszczyzną, ale to za mało, by stworzyć wiele różnorodnych, ciekawych książek?)
- Czartogromski
- Kontakt:
"Lubiewo" jest genialne przez swoją prawdziwość (psychologiczną, obyczajową, językową) - doskonale oddał to spektakl krakowskiego teatru, którego nazwy niestety zapomniałem.
- bolevitch
i z tego co rozumiem, inne ksiażki Witkowskiego są interesujące głównie tam, gdzie dalej pisze o życiu polskich gejów w PRL. Podobnie Pilch pisał ciekawie tylko o dzieciństwie i alkoholizmie
- Walpurg
Napisał DWIE znakomite książki:
- Lubiewo
- Barbarę Radziwiłłównę z Jaworzna Szczakowej
Druga pod wieloma względami jest nawet lepsza, ale niestety niedostatecznie zauważona.
- Lubiewo
- Barbarę Radziwiłłównę z Jaworzna Szczakowej
Druga pod wieloma względami jest nawet lepsza, ale niestety niedostatecznie zauważona.
- Dorian_Gray
Lubiewo ...
pamiętam, jak czytałem to trochę zniesmaczony byłem
opisem seksu z lujami
ale przeczytałem od deski do deski ...
pamiętam, jak czytałem to trochę zniesmaczony byłem
opisem seksu z lujami
ale przeczytałem od deski do deski ...
- Hebius
Narodowe Czytanie 2022
Egzemplarze "Ballad i romansów" już nabyte/zdjęte z półki/wypożyczone z biblioteki/zniesione ze strychu/wyciągnięte z pawlacza/kartonu w piwnicy?
A może ktoś się jutro wybierze się do Ogrodu Saskiego, by o 12:00 czytać strofy Mickiewicza razem z Parą Prezydencką?
A może ktoś się jutro wybierze się do Ogrodu Saskiego, by o 12:00 czytać strofy Mickiewicza razem z Parą Prezydencką?
każdy otwiera i klika na własną odpowiedzialność
- jazzik
Haha, przezornie wyłączyli komentarze pod filmem.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- marcin
Zaległe lektury cz. IV
"Empuzjon" Tokarczuk
Moje pierwsze spotkanie z tą autorką Na pewno nie ostatnie, Empuzjon bardzo mi się podobał
"Empuzjon" Tokarczuk
Moje pierwsze spotkanie z tą autorką Na pewno nie ostatnie, Empuzjon bardzo mi się podobał
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
- marcin
Zakupiłem już kolejny tytuł.
(William Blake)
(William Blake)
- Ballordo
Bernard Newman, Rowerem przez II RP. Niezwykła podróż po kraju, którego już nie ma. Reportaż z 1934 roku.
- jazzik
Ciekawa książka, rozbawiłp mnie np. spostrzeżenie autora dlaczego Polacy lubią celebrować porażki, a nie zwycięstwa.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali