Replika #103 (05/06) 2023 oprócz recenzji dziewięciu tęczowych książek przynosi wywiad z pisarką Renatą Lis.
„Trzepnęło mnie po pięćdziesiątce” – pisarka Renata Lis i jej książka „Moja ukochana i ja”. Z pisarką o jej najnowszej książce „Moja ukochana i ja” rozmawia Małgorzata Tarnowska. A Maja Heban w felietonie "Godność, proszę. I melationinę" pisze o swojej książce "Godność, proszę" (Wyd. Krytyki Politycznej, 2023).
Recenzowane tytuły:
1.
Mikołaj Milcke, Chłopak z drugiego planu (Prószyński i S-ka, 2023)
"Chłopak z drugiego planu" nie tylko zapewni dobrą rozrywkę, ale i chwilę refleksji - zachęca Michał Paweł Urbaniak.
2.
Virginia Woolf, Orlando (Wyd. Literackie, 2023)
O wstępie do powieści (pióra Doroty Kotas) pisze Żurawiecki, że
szkolny i egzaltowany. Przy samym tekście się zastanawia, czy da się go czytać w kategoriach politycznych, czy raczej należy rzecz uznać za
uroczy przykład piękonoduchostwa.
3.
Józef Czapski, Dziennik wojenny (Wyd. Próby, 2022)
Za mało seksu! "Opisy życia armii sprawiają, że trudno mi tę książkę polecić szerszemu gronu czytelników, zwłaszcza że ma ona 650 stron" - przestrzega Piotr Sobolczyk.
4.
Shelley Parker-Chan, Ta, która stała się słońcem (Fabryka Słów, 2022)
"Książka idealna dla wielbicieli historii Dalekiego Wschodu" - uważa Michalina Chudzińska. A z tęczowych akcentów od połowy powieści mamy namiętną relację głównej bohaterki z inną kobietą. I niewypowiedzianą wprost miłość androgenicznego eunucha do mongolskiego księcia.
5.
Rene Karabasz, Zanim dojrzeją granaty (Wyd. Poznańskie, 2023)
Forma powieści zdaje się archaiczna, upoetyzowane zdania często przekraczają granice egzaltacji Olga Masiuk ma też zastrzeżenia co do treści: "Zdaje się, że patriarchat jest bardziej złożony, a figura wirgineszy bardziej fascynująca".
6.
A.L. Graziadei, Icebreaker (Wyd. You&YA, 2022)
A.L. Graziadei kreśli przekonywujący portret samotnego młodego człowieka, skazanego na swój los - uważa Michał Paweł Urbaniak. To przede wszystkim opowieść o walce o samego siebie (a biseksualizm i homofobia w mocno zmaskulinizowanym środowisku są raczej na drugim planie).
7.
Przemysław Górecki, Różowy flaming (WBPiCAK, 2021)
Poezja postkampowa i homoerotyczna nie wprost i nie dla każdego - ostrzega Piotr Sobolczyk.
8.
Paweł Soszyński, Teo (Wyd. Krytyki Politycznej, 2023)
Są to dramaty gęste od znaczeń i skojarzeń, niekiedy rozwlekłe i ciężkie w czytaniu. Ale z pewnością odsłaniające ukryte przed heteryckim okiem światy "over the rainbow"- zauważa Bartosz Żurawiecki.
9.
Jenn Shapland, Moja autobiografia Carson McCullers (Wyd. czarne, 2023)
Nie sposób dowiedzieć się z książki zbyt wiele ani o twórczości McCullers, ani o niej samej - zauważa Małgorzata Tarnowska. - Jednak wielką zaletą "Mojej autobiografii..." pozostaje to, że stawia więcej pytań, niż daje odpowiedzi.
No cóż - jeśli dla kogoś to zaleta, to na pewno sobie książkę kupi. Ja raczej nie sięgnę po tytuł nawet jeśli się pojawi na bibliotecznej półce z nowościami. Chociaż sama Carson McCullers wydaje się osobą ciekawa i a film z Marlonem Brando "W zwierciadle złotego oka" (Reflections in a Golden Eye. 1967) na podstawie jej powieści zrobił na mnie spore wrażenie.
Na czerwono zaznaczam tytuły przegapione na naszym forum. Jak widać nie jest źle, chwilowo trzymamy rękę na pulsie.