Wokół opery
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Wokół opery
I na młodego kontratenora z Hondurasu, Dennisa Orellanę, niech zwróci baczniejszą uwagę.
A teraz można jechać do Krakowa na spotkanie z Franco Fagiolim. Bilety nadal są.
Opera Rara Kraków ’23 (Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie) - Capella Cracoviensis & Franco Fagioli w ariach Mozarta (Anime immortali)
wtorek, 27 czerwca 2023, godz. 19:00
http://capellacracoviensis.pl/event/fra ... li-mozart/
A teraz można jechać do Krakowa na spotkanie z Franco Fagiolim. Bilety nadal są.
Opera Rara Kraków ’23 (Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie) - Capella Cracoviensis & Franco Fagioli w ariach Mozarta (Anime immortali)
wtorek, 27 czerwca 2023, godz. 19:00
http://capellacracoviensis.pl/event/fra ... li-mozart/
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
- Walpurg
Termin zupełnie odpada.
- Hebius
W sumie taka ciekawostka.
Tegoroczny koncert finałowy konkursu BBC Cardiff Singer of the World będzie transmitowany na platformie OperaVision. Wśród finalistów brak kontratenorów, więc przejrzałem arie, które będzie śpiewała piątka finalistów, a tam niespodzianka:
Nombulelo Yende, sopran (taki klasyczny, w dawnym stylu)
Moniuszko – ‘Ha! Dzieciątko nam umiera… O mój maleńki’ from Halka
Tegoroczny koncert finałowy konkursu BBC Cardiff Singer of the World będzie transmitowany na platformie OperaVision. Wśród finalistów brak kontratenorów, więc przejrzałem arie, które będzie śpiewała piątka finalistów, a tam niespodzianka:
Nombulelo Yende, sopran (taki klasyczny, w dawnym stylu)
Moniuszko – ‘Ha! Dzieciątko nam umiera… O mój maleńki’ from Halka
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Na upartego mógłby to być kontratenor, sadząc po nazwisku. I nikt by nie poznał
- Hebius
Na upartego, gdy się jej nie widzi to tak, jak najbardziej
A tak w ogóle pani bardzo ładnie śpiewa po polsku. I gdyby była kontratenorem na pewno byśmy już o niej na forum pisali, albowiem w 2022:
A tak w ogóle pani bardzo ładnie śpiewa po polsku. I gdyby była kontratenorem na pewno byśmy już o niej na forum pisali, albowiem w 2022:
https://www.youtube.com/watch?v=aUzLQjvk2EMLaureatką I nagrody XI edycja Międzynarodowego Konkursu Wokalnego im. Stanisława Moniuszki została Nombulelo Yende z Republiki Południowej Afryki. Doceniono ją w kategorii najlepszych głosów kobiecych.
- gaynau
ja sie nie znam, ale to mi sie podoba
a ten krzyk na koncu to planowany czy emocje poniosly?:D
a ten krzyk na koncu to planowany czy emocje poniosly?:D
- Walpurg
Największy, najwspanialszy i najlepszy polski śpiewak Kuba Józek Orliński zamieścił relację na Facebooku ze zdjęciem z Parady. Nie do końca jest dla mnie jasne, czy był (bo foto zrobił ktoś inny), czy tylko solidaryzuje się, ale mnie się klaruje kwestia podstawowa.
- Hebius
@Walpurg
Chodzi o to coś z tęczową szlachtą, czyli husarzem Santim (jeśli dobrze rozpoznaję) i kimś tam jeszcze do pary?
(nie ogarniam nawet ogólnej idei relacji, więc tej konkretnej też nie rozumiem)
Chodzi o to coś z tęczową szlachtą, czyli husarzem Santim (jeśli dobrze rozpoznaję) i kimś tam jeszcze do pary?
(nie ogarniam nawet ogólnej idei relacji, więc tej konkretnej też nie rozumiem)
- Czartogromski
- Kontakt:
I jeszcze takie cuś, choć nie z parady:
A ostatnio (20 godzi temu) wrzucał relacje z Monachium.
A ostatnio (20 godzi temu) wrzucał relacje z Monachium.
- Walpurg
No właśnie!
Nie z Parady a tęczowe.
Choć to z husarią (z Santim/Łukaszem Pałuckim) to chyba stare, bo coś tak kojarzę, że już to widziałem.
Nie z Parady a tęczowe.
Choć to z husarią (z Santim/Łukaszem Pałuckim) to chyba stare, bo coś tak kojarzę, że już to widziałem.
- Hebius
W tym roku Santi też był tak ubrany.
- Walpurg
No pewnie jak zainwestował w ten strój, to korzysta, ale samo to ujęcie jakoś mam w głowie.
Dorian lub mike albo UK musieliby napisać, czy to trasa z tego roku?
Dorian lub mike albo UK musieliby napisać, czy to trasa z tego roku?
- uzytkownik_konta
To trasa z tego roku lub z zeszłego, bo były takie same. Ul. Świętokrzyska pomiędzy Emilii Plater a Marszałkowską, widok na wschód.
- Walpurg
O, a ja dodatkowo widziałem Pałuckiego na innym zdjęciem z tym gościem obok, więc już na 100%.
- Czartogromski
- Kontakt:
OPUS KLASSIK 2023
*Pisownia oryginalnaWśród nominowanych w kategorii „śpiewak roku” znaleźli się polscy artyści – Tomasz Konieczny doceniony został za nagranie opery „Der Künder (The Chosen)” Doratiego, a Jakub Józef Orliński za album „Farewells”. O nagrodę konkurować będą m.in. z Benjaminem Bernheimem, Freddie’m De Tommaso, Matthiasem Goerne, Philippe’m Jaroussky, Jonasem Kaufmannem, Michaelem Spyres’em, Jonathanem Tetelmanem. Album Orlińskiego znajduje się również wśród nominowanych do nagrody „śpiew solowy”.
- Czartogromski
- Kontakt:
Do obejrzenia 3 opery w całości (z czego dwie bardzo długie):
https://operavision.eu/theme/baroquissimo
https://operavision.eu/theme/baroquissimo
- Czartogromski
- Kontakt:
- Walpurg
Ciekawe, czy minister Gliński o tym wie.
- Czartogromski
- Kontakt: