Replika
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Replika
Wstydu nie macie.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
Jest takie czasopismo jak Świat Kolei, moje ulubione. Ostatnio były artykuły o kolei w Arabii Saudyjskiej, o przejazdach tramwajowo-kolejowuch, o historii lokomotywowni Nysa, o epizodzie z wagonami video i wiele innych. Wszystko na wysokim poziomie merytorycznym i graficznym.
Gdyby Świat Kolei robiła ekipa od Repliki, to pismo wyglądałoby tak: najpierw wstępniak w którym rednacz narzeka jaka kolej jest zła, potem wywiad z ministrem transportu, potem wywiad z zarządzającym dworcem w Lublinie, potem wywiad z Trzaskowski o tramwajach warszawskich, potem wywiad z pasażerką w Polregio i wreszcie wywiad z prezesem PKP Intercity.
Gdyby Świat Kolei robiła ekipa od Repliki, to pismo wyglądałoby tak: najpierw wstępniak w którym rednacz narzeka jaka kolej jest zła, potem wywiad z ministrem transportu, potem wywiad z zarządzającym dworcem w Lublinie, potem wywiad z Trzaskowski o tramwajach warszawskich, potem wywiad z pasażerką w Polregio i wreszcie wywiad z prezesem PKP Intercity.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Walpurg
Ale dołączony byłby zapewne magnes na lodówkę z ciuchcią.
- marcin
To dobre podsumowanie "merytoryczności" Repliki.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Przegapiłem.
Replika na FB pisze:18 lat temu, 21 grudnia 2005 r., wypuściliśmy „zerowy”, próbny numer naszego magazynu (miał 16 stron). A dokładnie – Kampania Przeciw Homofobii wypuściła. Premiera miała miejsce w nieistniejącym już klubie Rasko w Warszawie.
Pomysłodawcą i inicjatorem „Repliki” był ówczesny prezes KPH Robert Biedroń. Pierwszą redaktorką naczelną była Ewa Tomaszewicz, od 2009 r. na stanowisku tym jest Mariusz Kurc. W 2011 r. redakcja „R” usamodzielniła się i założyła Fundację Replika, która wydaje nasz magazyn do dziś.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Hebius
Jak donosi Redakcja
❤NOWA „REPLIKA” JUŻ JEST!
Na okładce – Jakub B. Bączek – trener mentalny, mówca inspiracyjny, biznesmen, autor książek i podróżnik. W 2014 r. jako trener mentalny wraz z polską kadrą narodową siatkówki zdobył złoty medal na Mistrzostwach Świata. Wygłaszał prelekcje na uniwersytetach na całym świecie. Pracował z Robertem Lewandowskim, Tomaszem Kammelem i Jolantą Kwaśniewską.
Teraz, na łamach „Repliki” w obszernym wywiadzie Tomasza Piotrowskiego, Jakub B. Bączek robi coming out:
„Chciałbym czuć się wolny w każdym aspekcie życia, nie tylko tym finansowym. Więc tak, chcę to powiedzieć: jestem gejem! „Replikę” czytam od lat i sądzę, że zrobienie coming outu u was jest najbardziej uczciwe.”
„Jakiś czas temu Monika Richardson dla „Wprost” zapytała mnie bez owijania w bawełnę, czy jestem gejem. Potwierdziłem, ale od razu wtedy dodałem, że nie chcę, by to było w wywiadzie.”
„Jak wiele redakcji, drużyn sportowych, klientów biznesowych się ode mnie teraz odwróci? Nie wiem, ale myślę, że kilka na pewno. Z drugiej strony może pojawią się tacy, którzy docenią ten mój krok i dla nich będzie to atut?”
„Nie mówiłem o moim partnerze jako o „nim”, tylko o bezosobowej „drugiej połówce”. Ktoś pytał o życie prywatne, a ja, owszem, mówiłem, że jestem zakochany, ale bez podawania płci. Ukrywałem tę część życia, a przecież była dla mnie ogromnie ważna. (…) Ja już, do cholery, nie mam sił bawić się w jakieś uniki!”
Co jeszcze w nowej „Replice”?
M.in. wywiady:
Katarzyna Kotula, ministra równości
Daniel Dobosz, aktor warszawskiego Teatru Studio
Aleksandra Kluczyk , była pracowniczka seksualna, autorka książki „Niech żyją ku*wy”
Benjamin Cantu, reżyser dokumentu „Eldorado”
Marcin Matuszewski, audiodeskryptor również na queerowych eventach
Inez Dapszus i Ola Kuo-Rydzyńska – transpłciowo-cispłciowa para lesbijska
Drag queen Himera czyli Staś Itsenko
Od poniedziałku nowa "Replika" będzie dostępna w (wybranych) salonach prasowych, a już teraz możecie nabyć ją przez naszą stronę!
Foto na okładce: Tomasz Możdżeń
- uzytkownik_konta
Bardziej niż jakiś hochsztapler, cieszy mnie to, że wreszcie nadszedł moment, kiedy członkowie rządu udzielają wywiadów "Replice".
- mike
Delikatnie mówiąc nie został przyjęty zbyt entuzjastycznie... kolejna osoba niepubliczna, szerzej nie znany noł nejm ogłasza wyjście z szafki jakby to kogokolwiek obchodziło....
na dokładkę ten fragment....
bo przecież nie ma lepszego sposobu niż napastować pracowników wynurzeniami o swojej seksualności między slajdem o wynikach finansowych i prognoz perspektyw dla firmyTrwa więc prezentacja, zmieniam slajd, a na nim duży napis "Coming out Jakuba", i wyjaśniam: "Słuchajcie, teraz wam powiem, jaki będzie proces mojego ujawniania się jako gej". Po raz pierwszy to słowo zostało głośno wypowiedziane, bo na pewno były domysły, a niektóre osoby nawet znały mojego poprzedniego partnera, ale dotychczas oficjalnie tego ode mnie nie usłyszeli - wyjawił.
https://www.pudelek.pl/biznesmen-i-meda ... 247673888a
- Hebius
Jasne. Jak spotkam się z podobnymi komentarzami pod informacją o czyimś heteroślubie czy innym uzwiązkowieniu (rozwodzie, rozstaniu, zmianie partnera) przyznam ci rację.
- Walpurg
Gdyby jednak ktoś chciał Replikę zaprenumerować, w gratisie teraz można dostać Primadonnę Bartosza Żurawieckiego. Jeśli ktoś nie ma ochoty na Replikę, może posłuchać fragmentów biografii Bogusia Kaczyńskiego przed 22 w TOK FM.
- Hebius
aż sprawdziłem do kiedy mam prenumeratę, bo to pewnie dla tych, co nie mają,
ale widzem, ze moja wygasa dopiero 10 października 2025
ale widzem, ze moja wygasa dopiero 10 października 2025
- Elfin
Książkę przecenią, a nie będzie trzeba wyrzucać tego dodatku w postaci czasopisma o niczym. Zyskają lasy i będzie mniejszy ślad węglowy.
- Czarek90
Na marginesie, a propos Repliki, kilka dni temu Ane Piżl
na swoim IG https://www.instagram.com/ane_ratownica/
napisałx o "cenzurze w Replice" i jak zostałx wezwanx
"na dywanik" do naczelnego Mariusza Kurca.
Bo Ane napisałx coś w obronie Szpaka, którego
Replika skrytykowała... I coś tam, coś tam.
W efekcie wywiad (jak i chyba w ogóle Ane)
został zcancelowany / unieważniony.
na swoim IG https://www.instagram.com/ane_ratownica/
napisałx o "cenzurze w Replice" i jak zostałx wezwanx
"na dywanik" do naczelnego Mariusza Kurca.
Bo Ane napisałx coś w obronie Szpaka, którego
Replika skrytykowała... I coś tam, coś tam.
W efekcie wywiad (jak i chyba w ogóle Ane)
został zcancelowany / unieważniony.
- Elfin
Dla mnie największą wadą "Replili" jest to, że ona jest o niczym.
Żeby tam chociaż był dział recenzji, a nie wzmianek o wydaniu/wypuszczeniu/zapowidzi czegoś, gdzie autorzy tych notek nad wszystkim się onaznizują jak nad arcydziałem. Wstępniaków też w kólko tych samych czytać się nie da. Od dawna nie czytam, ale czasem jakaś ciotka ma to ze sobą to zerkam i nie widzę nic interesującego (dla mnie). Szkoda drzew.
Żeby tam chociaż był dział recenzji, a nie wzmianek o wydaniu/wypuszczeniu/zapowidzi czegoś, gdzie autorzy tych notek nad wszystkim się onaznizują jak nad arcydziałem. Wstępniaków też w kólko tych samych czytać się nie da. Od dawna nie czytam, ale czasem jakaś ciotka ma to ze sobą to zerkam i nie widzę nic interesującego (dla mnie). Szkoda drzew.
- Nathi
Tam od dawna jest kółko wzajemnej adoracji i nie można pisać nie po linii. Przecież to było czuć, w każdym numerze, a kiedy ja przestałem prenumerować. Mega dawno, czyli teraz jeszcze gorzej
- Elfin
Ja nigdy nie prenumerowałem. kupowałem lub kradłem (znajomym, i potem nie oddaje ) pojedyncze numery. Zdarzyło mi się dla wywiadu pdf-a za dychę wziąć, ale to musiało być z kimś ciekawym.
- Czarek90
Też już nie pamiętam, kiedy ostatni raz kupiłem Replikę.
Kiedyś prenumerowałem. Ale z trzy (a może cztery?)
lata temu zrezygnowałem... Zdarzyło mi się jeszcze
raz czy dwa jakiś pojedynczy numer kupić w Empiku.
Ale tak jak piszecie, w kółko o tym samym. To samo.
A tak teraz sobie przypomniałem... xD Czy ktoś ostatecznie
kupił kalendarz Repliki 2024? Jest tam ktoś, na kim można oko zawiesić?
(Mnie w sumie tylko para Florków-Janiczaków zainteresowała ).
Kiedyś prenumerowałem. Ale z trzy (a może cztery?)
lata temu zrezygnowałem... Zdarzyło mi się jeszcze
raz czy dwa jakiś pojedynczy numer kupić w Empiku.
Ale tak jak piszecie, w kółko o tym samym. To samo.
A tak teraz sobie przypomniałem... xD Czy ktoś ostatecznie
kupił kalendarz Repliki 2024? Jest tam ktoś, na kim można oko zawiesić?
(Mnie w sumie tylko para Florków-Janiczaków zainteresowała ).
- Hebius
Walpurg chyba zawsze kupował, ale w tym roku nie wiem, nic się nie chwalił.
- Elfin
Ja mam. Dostałem. Musiałem to ****o gdzieś że względów towarzyskich powiesić. Kiepski fotograf, jeszcze gorszy grafik (może to ta sama osoba).. Krople lecące wbrew prawu ciążenia na zawsze pozostaną mi w pamięci. Ten kalendarz to mało estetyczne doznanie o erotycznych uniesieniach nie ma zaś nawet co marzyć. Jak ktoś chce jakieś z bliska miesiące, to mogę cyknać.
- Nathi
To ja chce syna Braciaka