Replika
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Nathi
Re: Replika
Całkiem spoko ciasteczko teraz jeszcze bardziej mnie się podoba podrywałbym
- Elfin
Ładny. Więc może ten kalendarz aż tak dramatycznie zły nie jest. Ale dobry, edytorsko, też nie jest.
- Hebius
Weź to schowaj pod spoilerem jeśli jeszcze możesz.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Elfin
What? Jest za hasłem dla zarejestrowanych osób z kalendarza dostępnego i wiszącego publicznie.
Chyba przesadzasz.
Na szczęście edycja nie działa.
Jak macie jakiegoś admina a purytański wizerunek forum został zbrukany, to usuńcie cały post.
Chyba przesadzasz.
Na szczęście edycja nie działa.
Jak macie jakiegoś admina a purytański wizerunek forum został zbrukany, to usuńcie cały post.
- marcin
Kiedyś już pisałem, że w życiu nie kupiłbym i nie powiesiłbym takiego kalendarza.
I nie chodzi tu o gejostwo. Gdybym był hetero, to kalendarza z gołymi babami też bym sobie w domu nie powiesił.
I nie chodzi tu o gejostwo. Gdybym był hetero, to kalendarza z gołymi babami też bym sobie w domu nie powiesił.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Nathi
Ja nie mam żadnego kalendarza w domu. Zupełnie zbędny gadżet, szkoda drzew.
- Hebius
Jest już nowy numer Repliki.
„Replika” – dwumiesięcznik społeczno-kulturalny LGBTIA, numer 108 (marzec/kwiecień 2024)
Na okładce – Lulla La Polaca, najstarsza polska drag queen, czyli Andrzej Szwan opowiada o tym, jak uprawiał sztukę drag w PRL-u, jak chodził na pikiety „ze strachem…że nikogo nie spotkam”, a także o tym, jak dzięki nieżyjącej już drag queen Kim Lee wrócił na scenę i dziś przeżywa prawdziwy renesans popularności – nakładem wydawnictwa Znak właśnie ukazał się wywiad-rzeka z Lullą zatytułowany „Żyć to ja potrafię”. Rozmowa Jakuba Wojtaszczyka.
„Replika” – dwumiesięcznik społeczno-kulturalny LGBTIA, numer 108 (marzec/kwiecień 2024)
Na okładce – Lulla La Polaca, najstarsza polska drag queen, czyli Andrzej Szwan opowiada o tym, jak uprawiał sztukę drag w PRL-u, jak chodził na pikiety „ze strachem…że nikogo nie spotkam”, a także o tym, jak dzięki nieżyjącej już drag queen Kim Lee wrócił na scenę i dziś przeżywa prawdziwy renesans popularności – nakładem wydawnictwa Znak właśnie ukazał się wywiad-rzeka z Lullą zatytułowany „Żyć to ja potrafię”. Rozmowa Jakuba Wojtaszczyka.
Mój egzemplarz trafił do skrzynki pocztowej już wczoraj.W „Replice” nr 108 ponadto do przeczytania:
Eve Adams znana również jako Eva Kotchever oraz Chawa Złotower – autorka pierwszej na świecie książki lesbijskiej „Lesbijska miłość” wydanej w 1925 r. Z Suzette Robichon, francuską badaczką biografii Eve, rozmawia Mikołaj Sobczak
Anna Mucha i Andrzej Seweryn – jurorka i juror programu TVN „Czas na show. Drag me out”. Dwa wywiady Mateusza Witczaka
Dominik Kuc – pomysłodawca Rankingu Szkół Przyjaznych LGBTQ+. Rozmowa Moniki „Pacyfki” Tichy
Ewa Żyła, piłkarka i sędzia piłkarska, i jej partnerka Kasia Kuca, inżynierka budowlana, prezeska wrocławskiej fundacji Równik Praw. Rozmowa Małgorzaty Tarnowskiej
Reżyser teatralny Jakub Skrzywanek, laureat Paszportu „Polityki” o swoim spektaklu „Spartakus. Miłość w czasach zarazy”. Rozmowa Moniki „Pacyfki” Tichy
Malarka Agata Bogacka o swoim ojcu chrzestnym, pisarzu Henryku Krzeczkowskim, który zmarł na AIDS w 1985 r. Rozmowa Bartosza Żurawieckiego
Co sądzono o seksie lesbijskim w Europie wieków od XVI do XIX? Tekst „Hermafrodyty, trybady i anandryny” Pawła Fijałkowskiego
Bruce LaBruce, kanadyjski reżyser filmowy uznawany za ojca ruchu queercore. Rozmowa Mateusza Demskiego
Lesbijska bookstagramerka Edyta Janicka. Rozmowa Małgorzaty Tarnowskiej
Transpłciowa pisarka argentyńska Camila Sosa Villada i jej autobiograficzna powieść „Kurewny”. Rozmowa Jakuba Wojtaszczyka
Grabari epatuje!
Piotr Grabarczyk (grabari.pl) – najnowsze wiadomości o celebryt(k)ach LGBTIA oraz felieton „Polska jest bardzo gotowa”
Felietony:
Olga Górska – „Mogę sama kupić kwiaty i jeść jabłka”
Bartosz Żurawiecki – „Wieczna nasza ucieczka”
Patrycja Sikora – „Chcę lesbę na prezydentkę”
Maja Heban – „Kultura wroga”
Wydarzenia LGBT z kraju i ze świata – dział Małgorzaty Tarnowskiej
Zdrowie seksualne LGBT: poradnia Jakuba Wyszyńskiego
Sport: dział Leona Żółtego
Filmy: „Władca mrówek”, „Kobieta z…”, „Nowy styl”, „Mary & George”, „Żegnajcie, laleczki” oraz klasyka: „Nitrofilmowe pocałunki” – kino Barbary Hammer
Książki: Marcin Oskar Czarnik – „Misterium”, S.A. Cosby – „Kolczaste łzy”, Bernardine Evaristo – „Mr Loverman”, Antje Rávik Strubel – „W lasach ludzkiego serca”, Kristine Turowska – „Listy do E.”, Angela Chen – „Asy”, Tagame Gengoroh – „Kolory naszego życia” tomy 1-3, Małgorzata Rejmer – „Ciężar skóry”, Dahlia de la Cerda – „Wściekłe suki”
Teatr: „Balkony – pieśni miłosne”, „Koronacja” w rubryce Krzysztofa Tomasika
Muzyka: Olly Alexander, Nemo, Ariana Grande, Gossip, Maciej Zawadzki w rubryce Patryka Radzimskiego
Dla wszystkich prenumeratorów/ek specjalny magnes w ramach kolekcji „Ikony lGBT+” – z wizerunkiem Eve Adams vel Eva Kotchever vel Chawa Złotower GRATIS.
Wysyłka numeru od 12 kwietnia br.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
I jaka recenzja Kolczastych łez?
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
"Kolczaste łzy" działają trochę jak filmy Quentina Tarantino - uważa Bartosz Żurawiecki. - Przemoc przynosi oczyszczenie i przywraca etyczny porządek.
- Hebius
Najnowszy numer Repliki kupi chyba każdy forumowicz
❤NOWA „REPLIKA” JUŻ JEST!
Na Miesiąc Dumy – dwie okładki do wyboru:
Michał Kassin i Jakub Pursa . Obaj są wielokrotnymi mistrzami świata, Europy i Polski w różnych stylach tańca. W maju Jakub był też finalistą konkursu Mister Polski, a Michał, tańczący z Roksaną Węgiel, zajął II miejsce w XXVII edycji Dancing With The Stars. Taniec z Gwiazdami. Kilka dni później na Instagramie napisali, że są parą. Rozmowa Tomasza Piotrowskiego
Zuzanna Bartel - Radna Miasta Poznania – od maja br. panseksualna radna miasta Poznania wybrana z listy Koalicja Obywatelska, od 2015 r. działająca na rzecz społeczności LGBT+, do niedawna członkini zarządu Grupa Stonewall. Rozmowa Małgorzaty Tarnowskiej
Wywiady:
Wybitna aktorka Anna Seniuk o wątkach LGBT w jej filmach i spektaklach teatralnych a także ludziach LGBT, z którymi współpracowała
Drag queen Twoja Stara i Marcin Łopucki - zwycięzcy programu TVN „Czas na show. Drag me out”
Irena Klepfisz, amerykańska poetka i feministka z Warszawy, rocznik 1941 - najstarsza lesbijka z wywiadem na łamach „Repliki”
Misza Czerniak, założyciel i dyrygent chóru LGBTQ Chór Voces Gaudii, który właśnie obchodzi 10-lecie
Milito, wyoutowany wokalista i autor piosenek
Rafał Nawrocki, który w polskim tęczowym biznesie działa od 26 lat
Co jeszcze?
Sylwetka Stanisławy Walasiewicz (1911-1980), polskiej lekkoatletki, która była osobą interpłciową,
„Ciałocienie” - wystawa aktowych zdjęć Michała Ignara
Queerowe komiksy o dorastaniu
i moc innych tekstów
Prezenty dla prenumeratorów_ek:
"Poczet tęczowych królów i książąt polskich" (40 stron, 9 tekstów Pawła Fijałkowskiego)
magnes z wizerunkiem Stanisławy Walasiewicz
W (wybranych) salonach prasowych "Replika" będzie dostępna od poniedziałku, a już można zamówić egzemplarz (papierowy lub pdf) przez naszą stronę. Kliknij i kup:
z Michałem i Jakubem na okładce: https://bit.ly/Replika109_MJ
z Zuzanną (Sue) na okładce: https://bit.ly/Replika109_Zuzanna
prenumerata: https://bit.ly/Prenumerata109_114
Foto Zuzanny - Sylwia Zabłocka
Foto Michała i Jakuba - Anken Berge
- Walpurg
Nooooo chyba...
Kubuś na okładce Seniuk Twoja Stara Misza
I tylko ten Ojciec Dyrektor co nas sprzedał...
Kubuś na okładce Seniuk Twoja Stara Misza
I tylko ten Ojciec Dyrektor co nas sprzedał...
- Czarek90
Eeee... Dlaczego?
Ja niezmiennie nie kupię ))
Ja niezmiennie nie kupię ))
- Nathi
Kuba jest okropny nie lubię takich typów.
Trochę żal, że zrobił CO z jakimś typem z którym jest tak krótko, a z wieloletnim partnerem się ukrywał i jeszcze wpierdzielił wszystkie foty z nim. Jakby wymazać cześć życia.
Gimbusiarnia.
Trochę żal, że zrobił CO z jakimś typem z którym jest tak krótko, a z wieloletnim partnerem się ukrywał i jeszcze wpierdzielił wszystkie foty z nim. Jakby wymazać cześć życia.
Gimbusiarnia.
- mike
Standardowa praktyka na insta. W sensie, że pozer? No na takiego wygląda.
- Nathi
No właśnie ja znam ludzi, którzy mają klasę i tego nie robią. To się nazywa dorosłość, a jak ktoś jest niedojrzały to tak robi.
Chociaż w jego przypadku raczej chodziło o image, co jest bardziej żałosne.
Chociaż w jego przypadku raczej chodziło o image, co jest bardziej żałosne.
- Hebius
Nadal nie mam nowego numeru.
Zaczynam się niepokoić.
Zaczynam się niepokoić.
- Hebius
Replika #110
Replika pisze:NOWA „REPLIKA” JUŻ JEST!
Na okładce – Tomasz Markowski, aktywista na rzecz walki z HIV/AIDS, uczestnik kampanii Fundacji Edukacji Społecznej „Żyję z HIV”.
W wywiadzie Mariusz Kurc Tomasz mówi m.in.
Gdybym miał wybierać, to wolałbym nie mieć refluksu, na który choruję, niż nie mieć HIV. Refluks bardziej mi uprzykrza życie
Bardzo bym chciał, żeby nas – ludzi publicznie wyoutowanych z HIV – było więcej, bo to pomogłoby temu wirusowi spowszednieć. To jest moje marzenie – żeby on spowszedniał
Czasami hejt bywa wręcz komiczny. Ostatnio przeczytałem o sobie: „Fajny koleś, szkoda, że zwyrol”
Miałem kilka etapów akceptacji swojego zakażenia HIV: od chęci nabywania wiedzy, w której miałem spore braki, poprzez terapię, aż po założenie kanału edukacyjnego na IG (@pozytywnie_o_hiv). A jednym z etapów było nadanie mojemu wirusowi imienia
Ręce mi opadają, gdy ktoś mówi, że uniknąć zakażenia HIV jest łatwo: „wystarczy się nie ru…ć”. (…) Seks jest jedną z naturalnych potrzeb większości ludzi – dlaczego jest tematem tak wstydliwym? Dlaczego sprowadza się seks do czynności wykonywanej po ciemku i tylko w celach prokreacyjnych? Traktowania seksu jako tabu jesteśmy uczeni od małego. Podobnie jak tego, że wstrzemięźliwość jest dobra, a dużo seksu to zło. Seks uprawiać można, jeśli wszystkie osoby wyraziły zgodę i mają na to chęć i jeśli nie ma tam żadnej krzywdy – tak uważam. Fajnie jest też wiedzieć, jak ten seks uprawiać zdrowo
Ponadto w nowej „Replice” m.in. wywiady:
Artur Fraj dyrektor generalny Port Lotniczy Łódź, wyoutowany gej w związku od 11 lat
Iwona Skwarek, niegdyś połowa duetu Rebeka (tęczowy hit „Pocałunek”) obecnie debiutuje jako solowa wokalistka albumem „1986”
Jakub Janas, najmłodszy radny Wroclaw [Wroclove] i zarazem pierwszy wyoutowany gej (i pierwsza jawna osoba LGBT) w Radzie Miejskiej
Julia Durzyńska, biolożka molekularna, profesorka uniwersytetu, autorka powieści „Gdy słońce wypieka sny”, transpłciowa kobieta
Niebinarny wokalista Madox wraca na rynek
Drag queen Martwa i drag king Martwy - w jednej osobie
Lew Galaksy – dyrygent świętującego 10-lecie krakowskiego chóru LGBTQ+ Krakofonia , transpłciowy mężczyzna
Twórczynie nieformalnej grupy Girls and Queers to the Front: Agata Wnuk, Aleksandra Kamińska i Maria Halber
...oraz moc innych tekstów - felietonów, recenzji itd.
- Achim
No niestety nie brzmi zachęcająco, ale ja mam w domu zakaz mówienia o " Replice" tudzież publiczne oglądanie tejże.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- marcin
Zakaz?
Aż tak żyjesz pod pantoflem?
Aż tak żyjesz pod pantoflem?
(William Blake)
(William Blake)