Gejowszczyzna książkowa.
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- bolevitch
Re: Gejowszczyzna książkowa.
to się dzieje w XIX w?
- Czartogromski
- Kontakt:
- Hebius
Aromat szypru?
A tak to widział Wacław Niepokólczycki:
A tak to widział Wacław Niepokólczycki:
Marynarka wydaje się bardziej sensowna. Płaszcz by musiał być jakiś bardzo krótki, skoro nie zakrywał ud.Effie Perine wstała i wyszła do pierwszego pokoju. Spade zdjął kapelusz i usiadł na fotelu. Dziewczyna wróciła z grawerowaną wizytówką: „Joel Cairo”.
- Facet jest pedał - powiedziała.
- No to dawaj go tu, kochanie - rzekł Spade.
Pan Joel Cairo był ciemnym, średniego wzrostu mężczyzną drobnej budowy. Włosy miał czarne, gładkie i bardzo lśniące. Rysy lewantyńskie. Kwadratowy rubin, osadzony pośrodku czterech podłużnych, równoległych do boków kwadratu diamentów, połyskiwał na tle głębokiej zieleni krawata. Czarna marynarka, dopasowana do wąskich ramion, rozszerzała się lekko na pulchnych pośladkach. Spodnie przylegały do krągłych ud ściślej, niż to było w modzie. Wierzchy skórzanych pantofli zakrywały brunatne getry. Trzymał czarny melonik w ręce ubranej w zamszową rękawiczkę i zbliżał się ku Spade’owi drobnym, trzęsącym się kroczkiem. Wraz z nim szedł zapach chypre’u.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czarek90
ZAPOWIEDŹ 27.05.2024
Christopher i chłopcy w jego typie
Christopher Isherwood
Wyd. ZNAK Literanova
Ze strony:
Christopher i chłopcy w jego typie
Christopher Isherwood
Wyd. ZNAK Literanova
Ze strony:
Jedna z najważniejszych książek Christophera Isherwooda – autora „Pożegnania z Berlinem” i „Samotnego mężczyzny”. Intymna opowieść o Berlinie lat 30. i odkrywaniu dumy z własnej tożsamości.
W Berlinie Isherwood zrozumiał, że bycie gejem to nie „prywatny styl życia, który odkrył wraz z kilkoma przyjaciółmi” takimi jak W.H. Auden czy Stephen Spender. Nie tylko odnalazł tam ukochanego Heinza, ale też zrozumiał konieczność walki o prawa swojej społeczności – nieważne, czy łamią je faszyści, bolszewicy lub ktokolwiek inny. Zrozumiał też, że ma prawo do bycia dumnym z tego, kim jest: „Nigdy więcej nie mógł ulegać wstydowi, odmawiać praw członkom swojego plemienia i zaprzeczać jego istnieniu”.
- Hebius
I jaka okładka ładna! Fajnie.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Hebius
Young adult. Tylko informacyjnie.
Bliźniaczy płomień, Maksymilian Kuznowicz
Wydawnictwo W.A.B.
Data premiery: 2024-03-27
Liczba stron: 368
cena sugerowana przez wydawcę 44,99 zł
Składam na Twoje ręce mój debiut, w który włożyłem ogrom swojego serca. W tej opowieści starałem się zmieścić wszystkie ważne dla mnie tematy, które być może pomogą Ci się uporać z trudniejszym momentem w swoim życiu. Widzę Cię i wiem, że Twoje uczucia są ważne.”
Maks Kuznowicz, @Bookovicz
Zamknij oczy. Wyłącz myślenie. Posłuchaj serca.
Życie Daikiego wywraca się do góry nogami po tym, jak w centrum Paryża ginie jego chłopak. Rok później osiemnastolatek powoli wychodzi na prostą, pomaga w restauracji rodziców i spędza czas z przyjaciółmi. Jedna noc sprawia, że budzą się w nim głęboko skrywane umiejętności: czuje, słyszy i widzi więcej.
W tym samym czasie do miasta przyjeżdża Aleks z Hope – suczką rasy border collie. Po stracie bliskich szuka świeżego startu. Oprócz miłości do literatury i kuchni roślinnej chłopak ma jeszcze dwie umiejętności – skrywania prawdziwych emocji i komunikowania się z Hope.
Co się stanie, gdy serce Daikiego zacznie się budzić po przebytej traumie, a Aleks odkryje, że może pozwolić sobie na wrażliwość?
Bo jesteśmy lustrzanymi duszami.
Bo jesteśmy bliźniaczym płomieniem.
Bo jesteśmy jednością.
Wydawnictwo W.A.B.
Data premiery: 2024-03-27
Liczba stron: 368
cena sugerowana przez wydawcę 44,99 zł
- Czarek90
Nowość:
WSZYSCY MIELI W DUPIE, CO STAŁO SIĘ Z CARLOTTĄ
James Hannaham
Wydawnictwo Cyranka
WSZYSCY MIELI W DUPIE, CO STAŁO SIĘ Z CARLOTTĄ
James Hannaham
Wydawnictwo Cyranka
Link: https://wydawnictwocyranka.pl/pl/p/Wszy ... rlotta/100Carlotta Mercedes dorasta na Brooklynie. Dorasta jako Dustin i właśnie jako Dustin trafia za kraty. Wyrok: dwadzieścia pięć lat więzienia za udział w napadzie z bronią. W zakładzie karnym, prawdziwym piekle na ziemi, przyjmuje imię Carlotta i zaczyna żyć jako kobieta. Administracja więzienia odmawia jej prawa do decydowania o sobie, w związku z czym Carrlotta siedzi na bloku z facetami, którzy ją maltretują. Odsiadka zdaje się nie mieć końca, ale po przeszło dwóch dekadach, podczas piątego wystąpienia przed komisją ds. zwolnień warunkowych w końcu dostaje zgodę na opuszczenie zakładu. Po wyjściu czeka na nią nieznane miasto. Brooklyn jest obcy, zgentryfikowany. Nie ma już jej przyjaciół. Nie ma dawnego świata. Carlotta musi zacząć wszystko od nowa.
- Hebius
Raczej się nie skuszę. Ale na to bym mógł:
ZAPOWIEDŹ
Witajcie w St. Hell. Moje transpłciowe dorastanie
scenariusz i rysunki Lewis Hancox
tłumaczenie Joanna Kończak
Forma wydania: broszurowa
Liczba stron: 304
Wymiary: 140 x 202 mm
Numer ISBN: 978-83-10-14038-8
cena sugerowana: 39,99 zł
ZAPOWIEDŹ 24.04.2024
Na stronie wydawcy można obejrzeć kilka stron
https://nk.com.pl/witajcie-w-st--hell-- ... p3375.html
ZAPOWIEDŹ
Witajcie w St. Hell. Moje transpłciowe dorastanie
scenariusz i rysunki Lewis Hancox
tłumaczenie Joanna Kończak
Nasza Księgarnia, Warszawab2024"Buntownicza i śmiała historia odkrywania swojej transpłciowej tożsamości".
Alice Oseman, autorka bestsellerowego "Heartstoppera"
Lewis ma coś do przekazania swojemu młodszemu ja… Lois.
On wie, że ona nienawidzi własnego ciała.
On wie, że ona nie jest pewna, czy pociągają ją chłopcy, czy dziewczyny.
On wie, że ona to tak naprawdę on i że w końcu zda sobie z tego sprawę.
Ale to będzie trudna droga do wyrażenia własnej tożsamości w czasach, gdy świadomość na temat transpłciowości była bardzo niska.
Lewis próbuje to opowiedzieć, chociaż Lois jeszcze go nie słyszy.
Powieść graficzna, a zarazem pamiętnik autora, ilustratora i filmowca Lewisa Hancoxa, który przejmująco szczerze, ale też z autoironicznym humorem, dzieli się wspomnieniami z dorastania zagubionego transpłciowego nastolatka.
Książka zawiera posłowie z praktycznymi wskazówkami dla osób transpłciowych w Polsce.
Forma wydania: broszurowa
Liczba stron: 304
Wymiary: 140 x 202 mm
Numer ISBN: 978-83-10-14038-8
cena sugerowana: 39,99 zł
ZAPOWIEDŹ 24.04.2024
Na stronie wydawcy można obejrzeć kilka stron
https://nk.com.pl/witajcie-w-st--hell-- ... p3375.html
- Nathi
Całkiem fajny format, coś innego.
- Czartogromski
- Kontakt:
A Vintage wydał to tak:
- Czartogromski
- Kontakt:
Wczoraj Bartosz Żurawiecki w Dwójce o Bogusławie Kaczyńskim i swojej książce "Primadonna":
https://www.polskieradio.pl/8/410/Artyk ... j-zyciorys
(jest dźwięk, można słuchać).
https://www.polskieradio.pl/8/410/Artyk ... j-zyciorys
(jest dźwięk, można słuchać).
Ostatnio zmieniony 12-04-2024 09:00:48 przez Czartogromski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czartogromski
- Kontakt:
Jeśli autor w tak kanciastym stylu zachęca do przeczytania książki, to lepiej nie ryzykować zakupu i lekturyHebius pisze: ↑11-04-2024 00:26:15 Young adult. Tylko informacyjnie.
Składam na Twoje ręce mój debiut, w który włożyłem ogrom swojego serca. W tej opowieści starałem się zmieścić wszystkie ważne dla mnie tematy, które być może pomogą Ci się uporać z trudniejszym momentem w swoim życiu. Widzę Cię i wiem, że Twoje uczucia są ważne.”
Maks Kuznowicz, @Bookovicz
- marcin
Po prostu wysyp Pawłów Nowaków.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Jesteście stare grzyby i się w ogóle nie znacie na współczesnej literaturze
Autor w przeciwieństwie do was się zna i promuje to, co najbardziej wartościowe. Polecam uwadze jego stronę na Insta:
https://www.instagram.com/bookovicz/
A poza tym już ma drugą książkę w przygotowaniu.
Autor w przeciwieństwie do was się zna i promuje to, co najbardziej wartościowe. Polecam uwadze jego stronę na Insta:
https://www.instagram.com/bookovicz/
A poza tym już ma drugą książkę w przygotowaniu.
- marcin
Jednak temu autorowi daleko do urody Pawła Nowaka a w tym biznesie to chyba kluczowe
Bo nie oszukujmy się, to nie są pisarze, tylko influencerzy którzy akurat coś napisali w ramach promocji swojej osoby.
Bo nie oszukujmy się, to nie są pisarze, tylko influencerzy którzy akurat coś napisali w ramach promocji swojej osoby.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Walpurg
Tak a propos...
Coś takiego pomyślałem dzisiaj, gdy wyświetliła mi się reklama grubej książki Filipa Łobodzińskiego pod tytułem Filip Łobodziński?.
Bardzo fajny gość, zdolny i inteligentny, kiedyś prowadzący Wiadomości, konferansjer, aktor (jako dzieciak w Poszukiwany, poszukiwana), pisarz i przede wszystkim świetny znawca i tłumacz literatury hiszpańskiej. I trach, gruba jak Biblia autobiografia.
Coś takiego pomyślałem dzisiaj, gdy wyświetliła mi się reklama grubej książki Filipa Łobodzińskiego pod tytułem Filip Łobodziński?.
Bardzo fajny gość, zdolny i inteligentny, kiedyś prowadzący Wiadomości, konferansjer, aktor (jako dzieciak w Poszukiwany, poszukiwana), pisarz i przede wszystkim świetny znawca i tłumacz literatury hiszpańskiej. I trach, gruba jak Biblia autobiografia.
- Czartogromski
- Kontakt:
Autobiografia Dudusia Fąferskiego nie może być byle jaka
- bolevitch
to jest "monetyzacja popularności". Nawet jeśli z listkiem figowym formy wywiadu, jak ostatnio u Kwaśniewskiego
- Hebius
Spokojnie można tak stwierdzić o każdej autobiografii człowieka popularnego.
- Czartogromski
- Kontakt: