Ciekawi mnie ta książka o Jedraszewskim, chętnie wezmę ją z drugiej ręki. Terlikowski został przez nią, i to przed premierą, okrzyknięty zdrajcą przez środowisko wokół nie-kardynała.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Nie do żyjesz czasów bez katolików w Polsce, chcesz czy nie chcesz powinieneś się pogodzić z ich istnieniem i jeśli nawet nie aprobować spróbuj przynajmniej tolerować ich istnienie
Książka Terlikowskiego o Jędraszewskim.
Nie wiem, co gorsze, autor czy bohater książki.
A ja kupiłem audiobooka i jestem w trakcie. Przesłuchałem niewiele - 1 godzinę z 8. Ale na ten moment coś mi się wydaje, że to bardzo dobry dowód tej przemiany, o której Hebius wspominał.
Hebius pisze: ↑01-07-2024 16:43:13
Nie do żyjesz czasów bez katolików w Polsce, ...
wizja Terlikowskiego, w której zaangażowani świeccy odgrywają w Kościele rolę nie mniej ważną niż biskupi, jest równie odlegla, a on sam jeszcze kilkanaście lat temu przyczyniał się do jej oddalenia.
jazzik pisze: ↑01-07-2024 15:46:33
Ciekawi mnie ta książka o Jedraszewskim, chętnie wezmę ją z drugiej ręki. Terlikowski został przez nią, i to przed premierą, okrzyknięty zdrajcą przez środowisko wokół nie-kardynała.
Zdaje mi się że zdrajcą został okrzykniety już wcześniej, przy jego wcześniejszej książce o (nomen omen) Judaszu
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")