Nie wiedziłem, że ktos już to wrzucił i popełniłm podobny post w innym temacie.Czarek90 pisze: ↑04-09-2024 16:22:48 Premiera: 23 października 2024 r.
"PO MĘSTWIE"
WOJCIECH ŚMIEJA
Wydawnictwo Czarne
Wojciech Śmieja prowadzi nas przez kolejne dekady XX wieku, krok po kroku nakreślając historię polskiej męskości, jej archetypów i atrybutów: od honorowych ułanów przez awansujących robotników aż po transformacyjnych biznesmenów. Zapuszcza się również na peryferia, pisząc o tych, którzy nie mieścili się w dominującej narracji. Łącząc narzędzia antropologiczne z rozległą wiedzą literacką i kulturową, błyskotliwie obala mity i rozbraja stereotypy narosłe wokół polskich ikon męskości ubiegłego stulecia. Jednocześnie zachęca nas do refleksji nad tym, jak na nowo opowiedzieć historię Polski przez pryzmat przemian modeli bycia mężczyzną.![]()
Gejowszczyzna książkowa.
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
-
Re: Gejowszczyzna książkowa.
- Hebius
Skoro w innym to żadna bieda.
Donald Tusk: To są biedni ludzie, którzy szukają swojego miejsca na ziemi. Nie trzeba robić takiej obrzydliwej, ponurej propagandy wymierzonej w migrantów, bo to są ludzie, którzy potrzebują pomocy.
- Hebius
Wygląda na to, ze pierwsza powieść Tej jednej Ciotki sprzedała się całkiem dobrze. W zapowiedziach na październik mamy kontynuację:
Mateusz Glen, Dejta spokój!

str. 336
Oprawa broszurowa ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-240-9993-1
Cena detaliczna: 49,99 zł
Premiera: 2024-09-30
Mateusz Glen, Dejta spokój!

Wydawnictwo Znak JednymSłowemDejta spokój z tymi poradami!
Słuchajcie, przejęłam stery w rubryce „Ciotkowy Zaułek Mądrości”. Zawsze czułam potrzebę doradzania, a teraz już oficjalnie stałam się medialnym medium. Myślałam, że na stare lata będę miała ciepłą posadkę w kąciku porad, a tu, proszę ja was, wyszedł z tego niezły kryminał.
Napisał do mnie niejaki Jacek po poradę, jak zrobić wrażenie na swojej dziewczynie. Na szczęście, kto jak kto, ale ja łatwo weszłam w rolę wyroczni delfińskiej w sprawach sercowych! Odpisałam mu prosto z ciotkowego serca… a teraz Jacek leży w szpitalu pobity i bez pamięci! Niby nigdy się nie mieszam, ale teraz jestem zamieszana na sto procent.
A jak tu się skupić, kiedy nad uchem psioczy Beata, na klatce czuć spalone obiady Maślakowej, a do tego to wiecznie złamane serce Gośki… Uwaga, śledzie, bo ciotka jedzie – rozwiązać zagadkę!
TA JEDNA CIOTKA – ulubienica każdego drzewa genealogicznego w Polsce i nie tylko, Królowa Ludzkich Serc 2.0, mistrzyni stylu i elegancji, cesarzowa witalności, arcymistrzyni wypieków, przodowniczka nurtu ciotkowości i papieżyca ciotkoizmu, dziedziczka walizki z rodowymi srebrami, miss regionu, caryca osiedla, matrona rodu, oponentka Maślakowej, czołowa przedstawicielka klubu wyszywania serwetek, nestorka chóru kościelnego, a teraz ot – wyrocznia pisarska. Mówi o sobie: „Złota, a skromna”.
MATEUSZ GLEN – mój znak zodiaku to Bliźnięta, więc prędzej czy później moja druga twarz musiała się pokazać. Od zawsze miałem smykałkę do naśladowania, grania, parodiowania i występowania. Pewnie dlatego skończyłem jako „chłop przebrany za babę”, czyli Ta Jedna Ciotka. Jeszcze niedawno rozgrzewałem palce przed pisaniem pierwszej książki, a tu proszę: tygodniami stukałem w klawiaturę i oto jest – moja druga powieść! Mam nadzieję, że diabeł się cieszył, żem się tak spieszył, bo przynajmniej ma kolejną lekturę do przeczytania!
str. 336
Oprawa broszurowa ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-240-9993-1
Cena detaliczna: 49,99 zł
Premiera: 2024-09-30
Donald Tusk: To są biedni ludzie, którzy szukają swojego miejsca na ziemi. Nie trzeba robić takiej obrzydliwej, ponurej propagandy wymierzonej w migrantów, bo to są ludzie, którzy potrzebują pomocy.
- Hebius
Jeśli ktoś mieszka blisko stolicy i może gdzieś pożyczyć dzieciaka 7+ - jest fajna oferta na wtorkowy wczesny wieczór:

Tekst skopiowany ze strony https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/ma ... domilow-2/ | Rynek książki
Makabrama na stronie wydawnictwa:
https://bajkizbajki.pl/ksiazki/Makabrama
Już jutro, we wtorek 24 września o godzinie 18.00 na Koszykowej w Warszawie odbędzie się… MAKABRYCZNY PODWIECZOREK U RODOMIŁÓW.
W PRZEDpremierze 3. tomu serii DOM RODOMIŁÓW pt. „MAKABRAMA” udział wezmą autor i ilustratorka: Marcin Szczygielski i Marta Krzywicka. Fragmenty książek przeczyta Beata Jewiarz, a spotkanie poprowadzi Ewa Gruda.
W programie autografy, dedykacje, makabryczna przekąska i… wiekowanie potwora. (Przynieście słoje po ogórkach – potwory rozdamy na miejscu!)
Zapraszamy do sali konferencyjnej w Gmachu Kierbedziów Biblioteki Publicznej m.st. Warszawy przy ul. Koszykowej 26/28.
Organizatorzy: Biblioteka Publiczna m.st. Warszawy Biblioteka Główna Województwa Mazowieckiego i wydawnictwo BAJKA (www.bajkizbajki.pl)

Tekst skopiowany ze strony https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/ma ... domilow-2/ | Rynek książki
Makabrama na stronie wydawnictwa:
https://bajkizbajki.pl/ksiazki/Makabrama
- jazzik
Wiekowanie? Chyba wekowanie? 

"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
Nie, wiekowanie od wekowania na wieki.
- jazzik
Ha, tak też może być. 

"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
Tu można usłyszeć, jak sam autor zaprasza na spotkanie wspominając o wiekowaniu
https://www.facebook.com/share/r/CwJAgFyb5D871q8Y/
https://www.facebook.com/share/r/CwJAgFyb5D871q8Y/
-
Może ktoś jest z 3-miasta, to będzie mógł/chciał wbić?
Na stronie wydawnictwa znalazłem taką informację i gdyby nie odległość, wpadłbym.

Na stronie wydawnictwa znalazłem taką informację i gdyby nie odległość, wpadłbym.

- Hebius
W nowym numerze Dwutygodnika Bartosz Żurawiecki pisze o debiutanckiej powieści Stanisława Syca „Suplementy siostry Flory” (Znak Literanova 2024).
Widziałem reklamy, że to powieść queerowa, ale nie wiedziałem dokładnie o co chodzi z tym queerem, wiec nie anonsowałem tytułu w gejowszczyźnie.
Teraz wiem już ciut więcej.
Tytuł recenzji - Taka ładna wydmuszka - zdradza od razu ocenę recenzenta:
https://www.dwutygodnik.com/artykul/114 ... uszka.html
Widziałem reklamy, że to powieść queerowa, ale nie wiedziałem dokładnie o co chodzi z tym queerem, wiec nie anonsowałem tytułu w gejowszczyźnie.
Teraz wiem już ciut więcej.
Tytuł recenzji - Taka ładna wydmuszka - zdradza od razu ocenę recenzenta:
https://www.dwutygodnik.com/artykul/114 ... uszka.html
- Czarek90
Premiera w przyszłym miesiącu:
„Dezorientacje. Biografia Marii Konopnickiej”
Magdalena Grzebałkowska
Wydawnictwo Znak

„Dezorientacje. Biografia Marii Konopnickiej”
Magdalena Grzebałkowska
Wydawnictwo Znak
Matka ośmiorga dzieci opuszcza męża i przenosi się do Warszawy, by pisać poezję.
Autorka bajki O krasnoludkach i o sierotce Marysi chorą córkę zamyka w szpitalu psychiatrycznym.
Pochylająca się nad losem dzieci społeczniczka oddaje obcym ludziom własnego wnuka.
Postać migotliwa, niejednoznaczna, nieuchwytna. Wybitna reporterka Magdalena Grzebałkowska mierzy się z legendą Konopnickiej. Odkrywa rysy na jej wizerunku i sprawia, że znana z czarno-białych portretów ponura matrona przeistacza się w barwną, pełną życia kobietę.
Decyzje, dylematy i rozterki Konopnickiej – buntowniczki, feministki, artystki, pokazują, że była postacią na wskroś współczesną, która wciąż może inspirować, zaskakiwać i szokować.

- Hebius
Jakub Bączykowski nie próżnuje. Wydawnictwo Mięta na listopad zapowiada kolejną powieść tęczowego (?) autora z tęczowym wątkiem.
ZAPOWIEDŹ
Data premiery: 6 listopada 2024

Jakub Bączykowski, Zadzwoń, jak dojedziesz
str. 272
Okładka miękka ze skrzydełkami
Projekt okładki/Ilustrator Paweł Panczakiewicz
Format 135×202 mm
Cena okładkowa 49,99 zł
ISBN 978-83-68005-75-2
ZAPOWIEDŹ
Data premiery: 6 listopada 2024

Jakub Bączykowski, Zadzwoń, jak dojedziesz
Wydawnictwo MiętaCzy na dzieciach spoczywa obowiązek opieki nad rodzicami?
Ryszarda w trzecią rocznicę śmierci żony odwiedzają dzieci, by razem z nim powspominać swoją matkę. W malutkim wrocławskim mieszkaniu pojawiają się: Mateusz z partnerem, Ania z mężem i synem oraz najstarsza córka Renata. Kolacja, mającą być okazją do ciepłego rodzinnego spotkania, zamienia się w bardzo nieprzyjemną rozmowę, której korzenie sięgają wspólnych dziecięcych lat.
Jak daleko w dyskusji dotyczącej opieki nad starym samotnym ojcem posuną się Mateusz, Ania i Renata? Jak w tym wszystkim odnajdzie się Ryszard? I jak bardzo można tęsknić?
str. 272
Okładka miękka ze skrzydełkami
Projekt okładki/Ilustrator Paweł Panczakiewicz
Format 135×202 mm
Cena okładkowa 49,99 zł
ISBN 978-83-68005-75-2
- Hebius
Na youtubowym kanale Audioteki można odsłuchać fragmentu autobiografii Michała Witkowskiego - osiemdziesiąt minut z trzynastu godzin.

Wiara. Autobiografia - Michał Witkowski (Czyta autor)
https://youtu.be/cSF_nlr2B1I?si=PVT1p5rByPTBVK8a

Wiara. Autobiografia - Michał Witkowski (Czyta autor)
https://youtu.be/cSF_nlr2B1I?si=PVT1p5rByPTBVK8a
- Czartogromski
- Kontakt:

Tożsamość osobowa dewiantów a ich reintegracja społeczna. Cz. 1 / pod red. nauk. Anny Kieszkowskiej. Kraków : Impuls, 2011.
- Strony 151-164: Zmiany poglądów na temat dewiacji seksualnych / Mariusz Karbowski, Zdzisław Majchrzyk [głównie o homoseksualizmie]
Strony 165-184: Społeczne determinanty kształtowania się homoseksualności oraz dewiacyjnej tożsamości osób o preferencjach homoseksualnych / Dorota Pstrąg.
- Hebius
Pewnie ciekawe. Ale 2011 rok to już trochę historia.
- bolevitch
jak rozumiem by znaleźć się w tym wątku, wystarczy być autorem gejem?
Łukasz Sakowski, Wydawnictwo Nowej Konfederacji

Łukasz Sakowski, Wydawnictwo Nowej Konfederacji

- Nathi
Masakra, teraz się zabrał za migrantów.
Transy przestały mu grzać kasę i wyświetlenia?
Widzę target odbiorców jak z tych słupków wyborczych wieś i wykształcenie podstawowe.
Fajnie tak okładka anty europejska i anty unijna, wiadomo pod kogo pisane. Zresztą wydawnictwo i wszystko jasne.
Ja nie wiem czy on się kiedyś określił jako gej.
Może anty gej
Transy przestały mu grzać kasę i wyświetlenia?
Widzę target odbiorców jak z tych słupków wyborczych wieś i wykształcenie podstawowe.
Fajnie tak okładka anty europejska i anty unijna, wiadomo pod kogo pisane. Zresztą wydawnictwo i wszystko jasne.
Ja nie wiem czy on się kiedyś określił jako gej.
Może anty gej

- bolevitch
autor publicznie się tak określa
- Nathi
Ciekawe kiedy się uleczy.
- Michał
Okładka nie jest antyunijna, ilustruje starzenie się społeczeństw Europy. Stara babcia i puste łóżeczka dziecięce.