https://open.spotify.com/track/1eUPdmiZ ... 76b66d44f2
Urzędowy wykaz polskich nazw geograficznych świata - sprawdziłem właśnie - Ratyzbonę odnotowuje.Gemini pisze:Tak, w języku polskim obowiązują zasady dotyczące używania polskich nazw zagranicznych miejscowości.
Głównym dokumentem regulującym tę kwestię jest Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów w sprawie ustalania nazw geograficznych poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej. Zgodnie z nim:
- Nazwa miejscowości położonej poza granicami Polski zamieszcza się w pisowni ustalonej przez Komisję Standaryzacji Nazw Geograficznych poza Granicami Rzeczypospolitej Polskiej.
- Jeśli dla danej miejscowości istnieje polska nazwa, to właśnie ona powinna być używana.
[*} W przypadku nazw zapisanych alfabetem innym niż łaciński stosuje się transliterację zgodnie z zasadami Komisji lub zasadami obowiązującymi w danym kraju.
Zeszły rok zalał mi w dużym stopniu spotifaja Dawidem. Jest fenomenalny. Ale obok niego pojawili się Stach Bukowski (Los, Ostatni raz) i Wiktor Waligóra - ten ostatni jest wyjątkowo uroczym dzieckiem, ale i szalenie zdolnym.
Koło mnie mieszka gdzieś koleś, który na Grindrze ma opis:
Nie słuchaj Sanah. Resztę ogarniemy.
Ale to było chyba na potrzeby serialu, nawet chyba z jakimś homowątkiem, w sensie Ralph + Borys Szyc - musieliby uszczegółowić widzowie platformy, na której to jest do zobaczenia.Hekabe pisze: ↑19-12-2024 02:15:13 Ralpha Kamińskiego lubię, po głosie poznałebym zawsze, jest pracowity, konsekwentny i utalentowany. Paszport "Polityki" dostał zasłużenie.
Ale tutaj miałem problem. Odkryłem na nowo oryginał Modern Talking i tego się nie da odzobaczyć. Mokasyny, pagony, solarka, błyszczyk na ustach, wielki napis NORA godny jakiegoś rapera i ten wszech obecny kicz na wypasie dla mas - ujęło mnie to, bo tam nie ma żadnego cudzysłowia. Tam po prost to tak było pomyślane.
Będę się musiał zorientować co do 2 pozostałych
Wciąż mam problem z głosem Zuzi. Drażni mnie ten infantylizm. Za to szalenie mi się ona podoba, jest śliczną dziewczyną i ma fajny styl bycia, ubierania się itd.radek pisze: ↑26-01-2025 19:23:47 sanah, Michał Bajor - Elegia o… [chłopcu polskim] (K. K. Baczyński)
Co za interpretacja![]()
![]()