Do prenumeratorów (pozdrowienia dla Achimowego męża!

zaczyna już docierać najnowszy numer Repliki #113 (styczeń/luty 2025)
Temat z okładki:
Marlena Stala, doktorka nauk humanistycznych, właśnie w naszym wywiadzie robi transpłciowy coming out i opowiada o tym, jak to jest przechodzić tranzycję, będąc na emeryturze. Rozmowa Moniki „Pacyfki” Tichy
Sam na szybkiego przeczytałem dzisiaj jedynie tekst Dajbora, który zostawił mnie z bardzo mieszanymi uczuciami:
Aktor i dziennikarz Rafał Dajbor ujawnia, że 20 lat temu był molestowany przez księdza-aktora Kazimierza Orzechowskiego (1929-2019) znanego m.in. ze „Złotopolskich”. Przejmujący tekst „Wspomnienie osobiste”
Rozumiem sens i potrzebę, ale w takich wypadkach, gdy opisywany bohater nie żyje od lat, mamy tylko nieboszczyka, który w żaden sposób nie może się bronić i chwytająca za serce opowieść, która może być w 100% prawdziwa, ale może też prawdziwą nie być.
Nie pamiętam, czy ten najsławniejszy z Polaków molestowanych przez księży udzielał Replice jakiegoś wywiadu (chodzi mi o gościa, którego nawet papież - wzruszony jego niegdysiejszymi cierpieniami - całował po rękach), ale jeśli nie, to pewnie gdyby chciał udzielić, to by mu wszystko wydrukowali i podali do wierzenia tak jak teraz podają do wierzenia opowieść o księdzu ze "Złotopolskich".