A czy przypadkiem akordeonista i harmonista to nie są synonimy?
Czego teraz słucham.
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Ballordo
- Hebius
Re: Czego teraz słucham.
Potocznie. ChatGPT podpowiada, że akordeon jest bardziej technicznie zaawansowany i ma dwie klawiatury, a harmonia zazwyczaj tylko jedną.

- Ballordo
Co to znaczy dwie klawiatury? Ta druga to klawiatura basowa (z tymi małymi, czarnymi guziczkami, do grania na lewą rękę), czy o co chodzi? Nie spotkałem się z akordeonem, który nie miałby też klawiatury basowej, dlatego pytam. Być może nie widziałem więc nigdy harmonii.
Zasypuję pytaniami, bo temat akordeonu mnie trochę interesuje
Zasypuję pytaniami, bo temat akordeonu mnie trochę interesuje

- Hebius
Ale ja wiem tyle, co wyczytałem w necie. I też tak sobie teraz myślę, że być może nigdy nie widziałem harmonii na żywo.

- Czartogromski
- Kontakt:
19:30 Letni Festiwal Muzyczny
prowadzi Magdalena Łoś
XXVI Festiwal Bachowski (Kościół Pokoju, Świdnica) – transmisja koncertu zespołu Le Consort
Théotime Langlois de Swarte, Sophie de Bardonnèche – skrzypce; Hanna Salzenstein – wiolonczela; Justin Taylor – klawesyn
Henry Purcell Queen’s Dolour; Nicola Matteis Maniera italiana; Nicola Matteis Andante Malinconico; Henry Purcell Sonata g-moll (Ten Sonatas in Four Parts Z. 807); Miss Philarmonica Sonata Terza g-moll (Parte Prima: Sonate a due violini col violoncello obligato e violone o cembalo); Nicola Matteis Junior Fantasia; Nicola Matteis Adagio; Nicola Matteis Sarabanda Amorosa; Nicola Matteis Diverse Bizarrie sopra la Vecchia Sarabanda o pur Ciaccona; Henry Purcell Trumpet Tune; Nicola Matteis Borre; Henry Purcell Ground Z. D221; Miss Philarmonica Sonata Quinta c-moll (Divertimenti da Camera a due violini Violoncello o cembalo); Nicola Matteis Adagio; Nicola Matteis Corrente; Nicola Matteis Untitled & Division; Nicola Matteis Hold the tongue; Francesco Geminiani Concerto Grosso en d-moll H.143 La Folia
(ale na razie Karol Furtak, choć mitygował się, że będzie krótko
)
prowadzi Magdalena Łoś
XXVI Festiwal Bachowski (Kościół Pokoju, Świdnica) – transmisja koncertu zespołu Le Consort
Théotime Langlois de Swarte, Sophie de Bardonnèche – skrzypce; Hanna Salzenstein – wiolonczela; Justin Taylor – klawesyn
Henry Purcell Queen’s Dolour; Nicola Matteis Maniera italiana; Nicola Matteis Andante Malinconico; Henry Purcell Sonata g-moll (Ten Sonatas in Four Parts Z. 807); Miss Philarmonica Sonata Terza g-moll (Parte Prima: Sonate a due violini col violoncello obligato e violone o cembalo); Nicola Matteis Junior Fantasia; Nicola Matteis Adagio; Nicola Matteis Sarabanda Amorosa; Nicola Matteis Diverse Bizarrie sopra la Vecchia Sarabanda o pur Ciaccona; Henry Purcell Trumpet Tune; Nicola Matteis Borre; Henry Purcell Ground Z. D221; Miss Philarmonica Sonata Quinta c-moll (Divertimenti da Camera a due violini Violoncello o cembalo); Nicola Matteis Adagio; Nicola Matteis Corrente; Nicola Matteis Untitled & Division; Nicola Matteis Hold the tongue; Francesco Geminiani Concerto Grosso en d-moll H.143 La Folia
(ale na razie Karol Furtak, choć mitygował się, że będzie krótko

- Hebius
Wiemy wiemy, żałujesz, że nie zastąpił pani Magdaleny 
(a słucham oczywiście tego samego co Czartogromski)

(a słucham oczywiście tego samego co Czartogromski)

- Baltazar221
Wiem, wiem, qrwa zaniżę poziom. Laski, słuchamy obecnie tego - Bakermat - Baianá
https://www.youtube.com/watch?v=iaGjz4d ... rt_radio=1
No i bajo bongo...
- uzytkownik_konta
Już przesłuchałem - "Narutowicz", 8-odcinkowe słuchowisko zrealizowane przez Audiotekę w 2023 r. Pełna obsada tutaj. Zrobione naprawdę dobrze - niewątpliwie wciągające. Akurat tak się złożyło, że pisząc doktorat, poświęciłem spory fragment genezie zabójstwa Narutowicza, towarzyszącym mu narracjom i kulturowym konsekwencjom. W związku z tym sądzę, że dość dokładnie zapoznałem się ze źródłami - i mogę powiedzieć, że moim zdaniem ten audioserial dobrze odzwierciedla ducha tamtego czasu, i dość wiernie oddaje przebieg wydarzeń, uwzględniając oczywiście licentia poetica. Jeśli kogoś ten temat interesuje, pozwalam sobie przy tej okazji polecić świetną książkę: P. Brykczyński, "Gotowi na przemoc. Mord, antysemityzm i demokracja w międzywojennej Polsce", Warszawa 2017.

- Hebius
Dla niektórych to może być tak szokujące, że może lepiej, żeby nie klikali (sam w sumie jestem lekko zaszokowany) i
nie sprawdzali, czego właśnie słucham

Spoiler
"Parsifal" Richarda Wagnera wprost z Bayreuth - transmisja w Dwójce (PR2)

- Czartogromski
- Kontakt:
Ratuj się, kto może!!!!
Spoiler
Zakamuflowana opcja niemiecka na forum
A jak Prezes ostrzegał, to nie wierzyliśmy 

- Baltazar221
Po co dajesz coś, do wysłuchania, czego się wstydzisz?
Konie były fajne, do dziś czasem słucham, a obecnie w ucho wpadło mi -> https://www.youtube.com/watch?v=iaGjz4d ... rt_radio=1
Wiem, laski, w porównaniu do Was jestem prostacki i w ogóle odklejony od rzeczywistości, ale trudno.
- Hebius

@Baltazar
Moich wpisów nie należy traktować na serio. Nie wszystkie w każdym razie. Co dla niektórych forumowiczów jest od razu czytelne. Co powinno być czytelne dla forumowiczów, którzy mnie lepiej znają i w sumie czasem jest to taki spersonalizowany żart. Tutaj i teraz adresat nawet od razu zareagował adekwatnie.
A poza tym przy słuchaniu muzyki, to chyba bym się nie wstydził niczego. Nawet jakbym się zachwycił jakimś zespołem disco polo, bym nie miał oporu napisania o tym na forum. Bo tutaj poczynam sobie ogólnie dość bezwstydnie, To taka moja nadmorska plaża dla golasów z wydmami do uprawiania publicznego seksu.
@pozostali
Tłumacząc wpis Baltazara we fragmencie "Konie były fajne", Autor miał na myśli klip wideo duetu Jakub Józef Orliński & Aleksander Dębicz do "Music for a While" H. Purcella.

- Baltazar221
A jak? Jak oni (inni bywalcy forum) traktują moje wpisy w kolorze pedaslkim?
Ty weź po uwagę, że czasem, z rzadka, pojawiają się tu new osoby, choć, jak widzę, nie za długo bytują.
Spoko, skoro tak piszesz...Hebius pisze: ↑30-07-2025 23:27:26 A poza tym przy słuchaniu muzyki, to chyba bym się nie wstydził niczego. Nawet jakbym się zachwycił jakimś zespołem disco polo, bym nie miał oporu napisania o tym na forum. Bo tutaj poczynam sobie ogólnie dość bezwstydnie, To taka moja nadmorska plaża dla golasów z wydmami do uprawiania publicznego seksu.
Hebius pisze: ↑30-07-2025 23:27:26 @pozostali
Tłumacząc wpis Baltazara we fragmencie "Konie były fajne", Autor miał na myśli klip wideo duetu Jakub Józef Orliński & Aleksander Dębicz do "Music for a While" H. Purcella.
- Hebius
Piszę w sumie myśląc głownie o osobach, które znam, do których odnoszę się bezpośrednio i nie zawracam sobie głowy przypadkowymi, nieznanymi mi czytelnikami. Bo się nie da ocenić reakcji nieznajomego. Nawet osoby, które wydawało mi się, że znam dobrze i one mnie znają, nie zawsze odczytują dobrze moje żarty (patrz -1 w znajomych na FB). Bym chyba musiał całkiem zrezygnować z żartu, sarkazmu, ironii (z tego, co w moich wpisach wydaje mi się żartem, sarkazmem, ironią), z gwiazdorzenia, z bycia na forum takim sobą, jakim chcę być. A skoro tak, to po co mi w ogóle pisać na tym forum?

- Baltazar221
Na szczęście nie mam fb i mam z tym spokój. I tak nie wyrabiam się z tym co bym chciał badnąć, w związku z tym dość sporo materiałów treściowych na yt leci z prędkością ok. 1,5. A gdzie tam jeszcze czas na przeglądanie fb. Ja je kiedyś miałem, to i tak wyłącznie korzystałem przez mess, bo interesowała mnie tylko treść, a nie zylion obrazków.
- Dorian_Gray
Aktor i muzyk, Jack Black zrobił ostatnio, z rockową młodzieżą, cover Ozzy'ego “Mr Crowley”
https://www.youtube.com/watch?v=hm-M8GvgYws
https://www.youtube.com/watch?v=hm-M8GvgYws
- Hebius
Alexa Pottera (bardzo przyjemny alt) w Birthday Ode for Queen Anne & Coronation Anthems Haendla.
Live, recorded: March 23, 2025, Liederhalle, Stuttgart [Musikfest Stuttgart 2025]
Live, recorded: March 23, 2025, Liederhalle, Stuttgart [Musikfest Stuttgart 2025]

- Hebius

Po teatrze byłem jeszcze w Biedronce zakupy zrobić, a wróciwszy wpadłem w sam środek pierwszego aktu śpiewanej w zeszłym roku w La Scali "L'Orontii" Antonio Cestiego.
"No szkoda - pomyślałem - że nie wiem o czym śpiewają".
A w przerwie po pierwszym akcie Magdalena Łoś przeczytała streszczenie aktu drugiego i to jest tak barokowe w swojej treści, że się całkiem pogubiłem, zanim skończyła wyimek z Kamińskiego.
Zapamiętałem tylko, że Aristea jest leciwa i pała miłością do jakiegoś młodego pazia, a jej syn, ukochany tytułowej bohaterki, jest wrażliwym malarzem.
Antonio Cesti L'Orontea, opera z prologiem w trzech aktach
Wykonawcy:
Stéphanie d'Oustrac – mezzosopran (Orontea)
Mirco Palazzi – bas (Creonte)
Francesca Pia Vitale – sopran (Silandra)
Hugh Cutting – kontratenor (Corindo)
Luca Tittoto – bas (Gelone)
Sara Blanch – sopran (Tibrino)
Marianna Pizzolato – kontralt (Aristea)
Carlo Vistoli – kontratenor (Alidoro)
La Scala Orchestra
Giovanni Antonini - dyrygent
La Scala, Mediolan, 26.09.2024

- Czartogromski
- Kontakt:
- Hebius