Czego teraz słucham.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ballordo

Re: Czego teraz słucham.

Hebius pisze: 26-07-2025 00:21:07 Korekta. To akordeonista był. Raczej.
A czy przypadkiem akordeonista i harmonista to nie są synonimy?
Awatar użytkownika
Hebius

Potocznie. ChatGPT podpowiada, że akordeon jest bardziej technicznie zaawansowany i ma dwie klawiatury, a harmonia zazwyczaj tylko jedną.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ballordo

Co to znaczy dwie klawiatury? Ta druga to klawiatura basowa (z tymi małymi, czarnymi guziczkami, do grania na lewą rękę), czy o co chodzi? Nie spotkałem się z akordeonem, który nie miałby też klawiatury basowej, dlatego pytam. Być może nie widziałem więc nigdy harmonii.

Zasypuję pytaniami, bo temat akordeonu mnie trochę interesuje :P
Awatar użytkownika
Hebius

Ale ja wiem tyle, co wyczytałem w necie. I też tak sobie teraz myślę, że być może nigdy nie widziałem harmonii na żywo.
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

19:30 Letni Festiwal Muzyczny
prowadzi Magdalena Łoś

XXVI Festiwal Bachowski (Kościół Pokoju, Świdnica) – transmisja koncertu zespołu Le Consort

Théotime Langlois de Swarte, Sophie de Bardonnèche – skrzypce; Hanna Salzenstein – wiolonczela; Justin Taylor – klawesyn

Henry Purcell Queen’s Dolour; Nicola Matteis Maniera italiana; Nicola Matteis Andante Malinconico; Henry Purcell Sonata g-moll (Ten Sonatas in Four Parts Z. 807); Miss Philarmonica Sonata Terza g-moll (Parte Prima: Sonate a due violini col violoncello obligato e violone o cembalo); Nicola Matteis Junior Fantasia; Nicola Matteis Adagio; Nicola Matteis Sarabanda Amorosa; Nicola Matteis Diverse Bizarrie sopra la Vecchia Sarabanda o pur Ciaccona; Henry Purcell Trumpet Tune; Nicola Matteis Borre; Henry Purcell Ground Z. D221; Miss Philarmonica Sonata Quinta c-moll (Divertimenti da Camera a due violini Violoncello o cembalo); Nicola Matteis Adagio; Nicola Matteis Corrente; Nicola Matteis Untitled & Division; Nicola Matteis Hold the tongue; Francesco Geminiani Concerto Grosso en d-moll H.143 La Folia

(ale na razie Karol Furtak, choć mitygował się, że będzie krótko :mrgreen: )
Awatar użytkownika
Hebius

Wiemy wiemy, żałujesz, że nie zastąpił pani Magdaleny :D

(a słucham oczywiście tego samego co Czartogromski)
Obrazek
Awatar użytkownika
Baltazar221

Wiem, wiem, qrwa zaniżę poziom. Laski, słuchamy obecnie tego - Bakermat - Baianá
https://www.youtube.com/watch?v=iaGjz4d ... rt_radio=1
No i bajo bongo...
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Już przesłuchałem - "Narutowicz", 8-odcinkowe słuchowisko zrealizowane przez Audiotekę w 2023 r. Pełna obsada tutaj. Zrobione naprawdę dobrze - niewątpliwie wciągające. Akurat tak się złożyło, że pisząc doktorat, poświęciłem spory fragment genezie zabójstwa Narutowicza, towarzyszącym mu narracjom i kulturowym konsekwencjom. W związku z tym sądzę, że dość dokładnie zapoznałem się ze źródłami - i mogę powiedzieć, że moim zdaniem ten audioserial dobrze odzwierciedla ducha tamtego czasu, i dość wiernie oddaje przebieg wydarzeń, uwzględniając oczywiście licentia poetica. Jeśli kogoś ten temat interesuje, pozwalam sobie przy tej okazji polecić świetną książkę: P. Brykczyński, "Gotowi na przemoc. Mord, antysemityzm i demokracja w międzywojennej Polsce", Warszawa 2017.

Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Dla niektórych to może być tak szokujące, że może lepiej, żeby nie klikali (sam w sumie jestem lekko zaszokowany) i :nie: nie sprawdzali, czego właśnie słucham
Spoiler
"Parsifal" Richarda Wagnera wprost z Bayreuth - transmisja w Dwójce (PR2)
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Ratuj się, kto może!!!!
Spoiler
Zakamuflowana opcja niemiecka na forum :o :o :o :o :evil: :evil: :evil: :evil: A jak Prezes ostrzegał, to nie wierzyliśmy :shock:
Awatar użytkownika
Baltazar221

Hebius pisze: 30-07-2025 19:03:49 Dla niektórych to może być tak szokujące, że może lepiej, żeby nie klikali (sam w sumie jestem lekko zaszokowany) i :nie: nie sprawdzali, czego właśnie słucham
Po co dajesz coś, do wysłuchania, czego się wstydzisz?
Konie były fajne, do dziś czasem słucham, a obecnie w ucho wpadło mi -> https://www.youtube.com/watch?v=iaGjz4d ... rt_radio=1
Wiem, laski, w porównaniu do Was jestem prostacki i w ogóle odklejony od rzeczywistości, ale trudno.
Awatar użytkownika
Hebius

:D

@Baltazar
Moich wpisów nie należy traktować na serio. Nie wszystkie w każdym razie. Co dla niektórych forumowiczów jest od razu czytelne. Co powinno być czytelne dla forumowiczów, którzy mnie lepiej znają i w sumie czasem jest to taki spersonalizowany żart. Tutaj i teraz adresat nawet od razu zareagował adekwatnie.

A poza tym przy słuchaniu muzyki, to chyba bym się nie wstydził niczego. Nawet jakbym się zachwycił jakimś zespołem disco polo, bym nie miał oporu napisania o tym na forum. Bo tutaj poczynam sobie ogólnie dość bezwstydnie, To taka moja nadmorska plaża dla golasów z wydmami do uprawiania publicznego seksu.

@pozostali
Tłumacząc wpis Baltazara we fragmencie "Konie były fajne", Autor miał na myśli klip wideo duetu Jakub Józef Orliński & Aleksander Dębicz do "Music for a While" H. Purcella.
Obrazek
Awatar użytkownika
Baltazar221

Hebius pisze: 30-07-2025 23:27:26 @Baltazar
Moich wpisów nie należy traktować na serio. Nie wszystkie w każdym razie.
A jak? Jak oni (inni bywalcy forum) traktują moje wpisy w kolorze pedaslkim?
Hebius pisze: 30-07-2025 23:27:26 Co dla niektórych forumowiczów jest od razu czytelne. Co powinno być czytelne dla forumowiczów, którzy mnie lepiej znają i w sumie czasem jest to taki spersonalizowany żart. Tutaj i teraz adresat nawet od razu zareagował adekwatnie.
Ty weź po uwagę, że czasem, z rzadka, pojawiają się tu new osoby, choć, jak widzę, nie za długo bytują.
Hebius pisze: 30-07-2025 23:27:26 A poza tym przy słuchaniu muzyki, to chyba bym się nie wstydził niczego. Nawet jakbym się zachwycił jakimś zespołem disco polo, bym nie miał oporu napisania o tym na forum. Bo tutaj poczynam sobie ogólnie dość bezwstydnie, To taka moja nadmorska plaża dla golasów z wydmami do uprawiania publicznego seksu.
Spoko, skoro tak piszesz...
Hebius pisze: 30-07-2025 23:27:26 @pozostali
Tłumacząc wpis Baltazara we fragmencie "Konie były fajne", Autor miał na myśli klip wideo duetu Jakub Józef Orliński & Aleksander Dębicz do "Music for a While" H. Purcella.
Awatar użytkownika
Hebius

Piszę w sumie myśląc głownie o osobach, które znam, do których odnoszę się bezpośrednio i nie zawracam sobie głowy przypadkowymi, nieznanymi mi czytelnikami. Bo się nie da ocenić reakcji nieznajomego. Nawet osoby, które wydawało mi się, że znam dobrze i one mnie znają, nie zawsze odczytują dobrze moje żarty (patrz -1 w znajomych na FB). Bym chyba musiał całkiem zrezygnować z żartu, sarkazmu, ironii (z tego, co w moich wpisach wydaje mi się żartem, sarkazmem, ironią), z gwiazdorzenia, z bycia na forum takim sobą, jakim chcę być. A skoro tak, to po co mi w ogóle pisać na tym forum?
Obrazek
Awatar użytkownika
Baltazar221

Na szczęście nie mam fb i mam z tym spokój. I tak nie wyrabiam się z tym co bym chciał badnąć, w związku z tym dość sporo materiałów treściowych na yt leci z prędkością ok. 1,5. A gdzie tam jeszcze czas na przeglądanie fb. Ja je kiedyś miałem, to i tak wyłącznie korzystałem przez mess, bo interesowała mnie tylko treść, a nie zylion obrazków.
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Aktor i muzyk, Jack Black zrobił ostatnio, z rockową młodzieżą, cover Ozzy'ego “Mr Crowley”
https://www.youtube.com/watch?v=hm-M8GvgYws
Awatar użytkownika
Hebius

Alexa Pottera (bardzo przyjemny alt) w Birthday Ode for Queen Anne & Coronation Anthems Haendla.

Live, recorded: March 23, 2025, Liederhalle, Stuttgart [Musikfest Stuttgart 2025]
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek
Po teatrze byłem jeszcze w Biedronce zakupy zrobić, a wróciwszy wpadłem w sam środek pierwszego aktu śpiewanej w zeszłym roku w La Scali "L'Orontii" Antonio Cestiego.
"No szkoda - pomyślałem - że nie wiem o czym śpiewają".
A w przerwie po pierwszym akcie Magdalena Łoś przeczytała streszczenie aktu drugiego i to jest tak barokowe w swojej treści, że się całkiem pogubiłem, zanim skończyła wyimek z Kamińskiego.
Zapamiętałem tylko, że Aristea jest leciwa i pała miłością do jakiegoś młodego pazia, a jej syn, ukochany tytułowej bohaterki, jest wrażliwym malarzem.

Antonio Cesti L'Orontea, opera z prologiem w trzech aktach

Wykonawcy:

Stéphanie d'Oustrac – mezzosopran (Orontea)
Mirco Palazzi – bas (Creonte)
Francesca Pia Vitale – sopran (Silandra)
Hugh Cutting – kontratenor (Corindo)
Luca Tittoto – bas (Gelone)
Sara Blanch – sopran (Tibrino)
Marianna Pizzolato – kontralt (Aristea)
Carlo Vistoli – kontratenor (Alidoro)

La Scala Orchestra
Giovanni Antonini - dyrygent
La Scala, Mediolan, 26.09.2024
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt: