Książki, ostatnie zakupy

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Książki, ostatnie zakupy

Skoro "zakupy" to rozumiem że Hebius wrzucił pieniądze do jakiejś dworcowej skarbonki? :P
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

Już nie bądźmy tacy drobiazgowi. Zakup, prezent, darmowa zdobycz - wszystko tu pasuje, jeśli tylko powiększa nasz księgozbiór.

@Czarogromski
I nawet niezbyt drogi ten trzeci tom.
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Nabycie to w zasadzie zakup, n'est-ce pas?
Awatar użytkownika
marcin

"Był sobie król. Poczet Piastów" (zakupiłem i czytam)

Nie wiem, czy to rzecz dla dzieci, może i też ale na pewno nie tylko. Jest to pierwszy tom serii o historii Polski, muszę powiedzieć, że czyta się to wyśmienicie. Jest trochę dat, cytatów z kronikarzy, trochę legend ale autor wszakże wyraźnie zaznacza, co jest faktem historycznym, a co jedynie przypuszczeniem lub kompletnym zmyśleniem (np. legenda o Popielu). Ogółem dla mnie naprawdę przyjemna lektura.

Osobne słowa należą się stronie graficznej, a ta jest rewelacyjna. Twarda oprawa, przyjemny papier i świetne rysunki. Są specyficzne, jest ich dużo, ilustrują wydarzenia opisywane w książce, zapewne nie każdemu przypadną do gustu. Mnie jednak do gustu bardzo przypadły. Na okładce widać, w jakim mniej więcej są stylu.

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Wypominał innym, a sam dziecinnieje i książki z obrazkami czyta :mrgreen: :lol: :ugeek:
Awatar użytkownika
Hebius

Zamiast biletu na spotkanie z showmenem, który jak się rozpędził w opowieści o sobie, to zatrzymał się dopiero po dwóch godzinach sprowadzony na ziemie delikatnym przypomnieniem dyrektorki biblioteki, że pewnie jeszcze sporo osób będzie chciało sobie zrobić z gwiazdą zdjęcie (3/4 spragnionych autografów było po podpis przed spotkaniem, a stolik ze sprzedawanymi książkami został wyczyszczony chyba do zera).

Obrazek
Tomasz Raczek, Kinopassana

Mam w domu kilka książek Raczka, ale diabeł zakrył ogonem - szukałem i znalazłem tylko te, które mam już przez niego podpisane, reszta gdzieś znikła, nie mam pojęcia gdzie..
Awatar użytkownika
Hebius

Obrazek
Maryla Szymiczkowa
Szaleństwo i śmierć spłyną z gór

i bym czytał od jutra, ale mam dwie zaległe książki z biblioteki - "Morderczą panią Shim" już nawet przedłużałem o miesiąc :oops: więc kryminał ze Szczupaczyńską będzie musiał poczekać.
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

W międzyczasie możesz sobie wydrukować obwolutę, że pasowało do poprzednich tomów.
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Może przed świętami będą sprzedawali całość w pakiecie? Byłbym za.
Awatar użytkownika
Hebius

W pakiecie to chyba tylko z tymi nowymi okładkami.
Awatar użytkownika
marcin

Pora abym sam siebie zacytował:
marcin pisze: 06-06-2022 19:49:40 Zakupiłem i od razu przeczytałem (w pociągach) :P

Radek Rak: Agla. Alef
Doskonale się czyta. I świetne literacko.

Obrazek
Chciałem bowiem wreszcie zakupić i przeczytać II i III tom (autor cykl ukończył), jednak okazało się, że zupełnie nie pamiętam o czym był pierwszy tom :roll: pamiętałem jednak, że bardzo mi się podobał, więc przeczytałem jeszcze raz, właśnie zakończyłem :P

Jest to bardzo nietypowe urban fantasy, jeśli chodzi o miejsce akcji to autor chyba inspiruje się dawnym Krakowem (dzielnica Jomów to wypisz wymaluj dawny żydowski Kazimierz), ale jednocześnie mamy tutaj postać tajemniczego Cara (a zatem raczej zabór rosyjski). Tak czy owak, jeśli ktoś szuka oryginalnej fantastyki, to bardzo polecam!
Awatar użytkownika
marcin

Yay! Eurosprinter wydał nowy atlas kolejowy, oczywiście od razu zakupiłem!

Na okładkowej fotce nasz górnośląski akcent - wyremontowana hala peronowa w Bytomiu!

Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Peronów chyba mniej, ale i tak ten dworzec nadal za duży jak na potrzeby Bytomia.
Awatar użytkownika
marcin

Tak, zdecydowanie całość przeskalowana.

Choć nic nie pobije przeskalowania w Łodzi - dworzec Łódź Fabryczna jest ogromny a pasażerów jest tam garstka. Wrażenie niesamowitej pustki. Może się to jednak zmieni jak skończą drążyć tunel pod śródmieściem Łodzi.
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

marcin pisze: 18-11-2025 14:15:01 "Był sobie król. Poczet Piastów" (zakupiłem i czytam)
Szukałem, ale nie znalazłem, więc może nie pisałeś, a może i jeszcze nie czytałeś. Jak tam "Dzieje Polski" Nowaka?
Hebius pisze: 28-11-2025 19:48:00 Maryla Szymiczkowa
Szaleństwo i śmierć spłyną z gór
Straciłem chyba całą sympatię do pisarskiego małżeństwa, wydawnictwa i samej Autorki przez tę okładkę. I jeszcze upierają się, że jest ładna. Znak zachował się naprawdę niefajnie zmieniając szatę graficzną w szóstym tomie. Pomijam, ze tamta była naprawdę retro. A obecna? :evil:
Awatar użytkownika
Hebius

Możesz sobie wydrukować obwolutę. Dehnel wrzucał namiary na grafikę. Jeśli nie znajdziesz mogę ci podrzucić, bo sobie ściągnąłem plik (chociaż nie będę tego drukował).
Awatar użytkownika
marcin

Pedał_w_szlafroku pisze: 05-12-2025 16:34:36
marcin pisze: 18-11-2025 14:15:01 "Był sobie król. Poczet Piastów" (zakupiłem i czytam)
Szukałem, ale nie znalazłem, więc może nie pisałeś, a może i jeszcze nie czytałeś. Jak tam "Dzieje Polski" Nowaka?
Jeszcze nie czytałem ale chcę się w końcu zabrać :)
Awatar użytkownika
marcin

Zainspirowales mnie Walpurgu :)

Zacząłem czytać tom 1 "Dziejów Polski" Nowaka. Zacząłem wczoraj więc jeszcze za wcześnie na moją opinię. Ale stay tuned!
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Super! Czytaj a ja czekam.
Hebius pisze: 05-12-2025 16:42:32 Możesz sobie wydrukować obwolutę. Dehnel wrzucał namiary na grafikę. Jeśli nie znajdziesz mogę ci podrzucić, bo sobie ściągnąłem plik (chociaż nie będę tego drukował).
Mam, dziękuję za chęć pomocy. To A3, więc w domu nie dam rady, ale może gdzieś w mieście wydrukuję. Ale to takie ratowanie sytuacji już nie do uratowania. Kupiłem tę Szymiczkową, ale naprawdę pierwszy raz bez entuzjazmu. No niby liczy się oczywiście zawartość a nie okładka, ale jak ktoś traktuje książki nie tylko jako ich zawartość artystyczną-intelektualną, ale i jako rodzaj fetyszu, to odczuwa rozdrażnienie.
Awatar użytkownika
Hebius

Biedactwo :D
ODPOWIEDZ