Replika
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- bolevitch
Re: Replika
takie dresy można kupić w każdym sklepie z dresami czy są jakieś specjalne miejsca?
- Hebius
Dresy? Takie jak mają na sobie panowie z okładki?
- Hebius
To trzeba by tych panów spytać.
Adidas Chile 62 to chyba już antyk jakiś?
- Hebius
Replika

Na okładce: najpopularniejsza kobieca para w polskim internecie - Agnieszka Skrzeczkowska i Karolina Brzuszczyńska (a właściwie: od kilku dni już Karolina i Agnieszka SKRZECZKOWSKIE!) - które tylko nam zdradzają szczegóły ślubu, który 30 września wzięły we Włoszech!
Kup na naszej stronie prenumeratę papierową lub magazyn papierowy i zyskaj książkę LGBT+ „FANFIK"
(W salonach Empik - od poniedziałku!
W 117. numerze znajdziesz też:
A także:
I WIELE WIĘCEJ!
Czytaj już teraz!
‼ https://replika-online.pl/kup-replike/ ‼
‼ TRWA PROMOCJA ‼ Każde zamówienie fizyczne na naszej stronie (np. numer papierowy, papierowa prenumerata, wlepy, kartki okolicznościowe LGBT+, magnesy, kalendarze) = prezent od nas: książka „Fanfik"!
(Od poniedziałku 117. numer znajdziesz też w wybranych salonach Empik. Wesprzesz nasz jednak bardziej kupując przez naszą stronę!
https://www.facebook.com/magazynreplika ... AFBD3oh23l
- Hebius
Jest już do kupienia nagi kalendarz „Repliki” na rok 2026.

https://replika-online.pl/produkt/kalendarz-2026
(można obejrzeć ocenzurowane fotki)

Produkt do kupienia pod adresem:14 nagich nieheteroseksualnych bohaterów, 12 intymnych kadrów, 1 wspólny manifest widzialności.
Autorem wszystkich zdjęć jest jeden z najwybitniejszych portrecistów świata polskiej mody, reklamy i kultury – Piotr Porębski, legendarny fotograf specjalizujący się w portretowaniu ludzi. Od połowy lat 90. obecny jest na polskiej scenie mody, reklamy i kultury. Dzięki charakterystycznemu stylowi, łączącemu wrażliwość portretową z nowoczesną estetyką, należy do grona najbardziej rozpoznawalnych twórców w branży. Współpracuje z wieloma polskimi artystami i markami modowymi.
Kierownikiem projektu był Albert Judycki – wnuk założyciela i współwłaściciel warszawskiej Cukierni Lukullus, która w 2026 roku obchodzi swoje 80-lecie.
W tym roku bohaterami zdjęć w naszym kalendarzu są : Paweł Bednarek, Rob Wasiewicz, Jan Kardas, Piotr Tarczyński, Drag Queen Kiki Surprise, Radek Pestka, Jakub "Jasza" Nowicki, Radek Rejsel, Piotr Gruszczyński, Dawid Dudko, Paweł Żołądek, Marek Szolc, Albert Judycki oraz Grześ Wabik.
Kalendarz ma format: B3, czyli 35 cm na 50 cm. Wysyłany jest w sztywnej, tekturowej kopercie. Zawartość przesyłki jest niewidoczna
Cały dochód ze sprzedaży kalendarza zostanie przeznaczany na rozwój „Repliki”, jedynego drukowanego magazynu LGBT+ w Polsce. Kalendarz kosztuje 119 zł, ale jeśli prenumerujesz „Replikę” (lub teraz zdecydujesz się zaprenumerować), za kalendarz zapłacisz jedynie 59 zł.
https://replika-online.pl/produkt/kalendarz-2026
(można obejrzeć ocenzurowane fotki)
- bolevitch
(życie naprawdę bywa czasem jak pudełko czekoladek -miałem przyjemność plażować po sąsiedzku z panami, którzy byli modelami wcześniejszej edycji...)
-
żmij
- Forumowe Ciacho
W tym roku chyba zakupię...
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
- jazzik
Tak, to są wintydże, ale idzie kupić.
Ten zielony mam.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
Dostałem już nowy numer Repliki, tym razem wyjątkowo szybko.

„Replika” – dwumiesięcznik społeczno-kulturalny LGBTIA, numer 118 (listopad/grudzień 2025)
Do przeczytania w numerze 118:
Temat z okładki:
Aktor Tomasz Kwietko-Bębnowski i tłumacz przysięgły Ryszard Ziobro są aktywistami LGBT+ (Ryszard uczestniczył w powstawaniu w 1989 r. pierwszej legalnie zarejestrowanej organizacji LGBT+ w Polsce). 6 sierpnia br. wzięli ślub w Wiedniu, po czym niezwłocznie złożyli we Wrocławiu, gdzie mieszkają, wniosek o transkrypcję ich aktu ślubu – i czekają. Kwestia transkrypcji aktów ślubów zawartych w krajach UE przez polskie jednopłciowe pary stała się gorąca po orzeczeniu Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 25 listopada br. (rozstrzygającym na korzyść tych par). Ale Bartosz Żurawiecki rozmawiał z Tomaszem i Ryszardem nie tylko o transkrypcji.
W „Replice” nr 118 ponadto:
„Twój niewolnik” – sensacyjny na skalę europejską pamiętnik anonimowego polskiego homoseksualisty ze Lwowa, z lat 1913-14, traktujący o jego uczuciu do drugiego mężczyzny. Pierwsza publikacja tekstu (przechowywanego w Bibliotece Ossolineum) w Polsce, opatrzona wstępem Michała Narożniaka
Z aktorką Barbarą Bursztynowicz nie tylko o „Tańcu z gwiazdami” rozmawia Rafał Dajbor
Z Bartem Andersenem, który pozwał Polskę do Trybunału w Strasburgu o brak możliwości transkrypcji swojego aktu ślubu, rozmawia Angela Getler
„Po reinkarnacji też chcę być gejem” – mówi Radek Pestka, zwycięzca „Top Model” sprzed 10 lat, a obecnie DJ i influencer, a także jeden z bohaterów nagiego kalendarza „Repliki” na 2026 „Intymność”. Rozmowa Tomasza Piotrowskiego
Z dziennikarką radiowej Trójki Piotrką Masierak, transpłciową kobietą, rozmawia Angela Getler
Z Anną Kaczmar, byłą reprezentantką Polski w siatkówce i z jej żoną Anną Turowską, rozmawia Angela Getler
Z arielem rosé, androgynicznym queerowym poetą, poliglotą i nomadą, rozmawia Małgorzata Bűthner-Zawadzka
„Miłosne cierpienia seminarzystek” – na podstawie fragmentów pamiętnika 17-letniej Oli z 1929 r. zawartych w podręczniku „Zagadnienia seksualizmu” Alberta Dryjskiego z 1948 r. Tekst Pawła Fijałkowskiego
„Wspomnienia niepokorne. Kochankowie” – trzecia i ostatnia część autobiografii pisarza Witolda Jabłońskiego napisanej z perspektywy gejowskiej
Ósma część cyklu Bartosza Żurawieckiego o polskiej prasie LGBT przed „Repliką”, czyli przed 2005 r.
20 lat „Repliki” znaczone okładkami – podsumowanie naszego jubileuszu autorstwa Mariusza Kurca
Pigułki wiedzy
Kiedy w Ameryce Południowej zniesiono karalność homoseksualności i wprowadzono równość małżeńską? (mapka z podziałem na poszczególne państwa)
Jawne osoby LGBT+ na stanowiskach premiera/wicepremiera rządu na świecie
Wyoutowane sportowczynie w Polsce
15 tęczowych hitów lat 80.
Grabari epatuje!
Piotr Grabarczyk (grabari.pl) – najnowsze wiadomości o celebryt(k)ach LGBTIA oraz felieton „Młodzi kontra starzy i odwrotnie”
Sport LGBT – rubryka, której gospodarzem jest Leon Żółty
Zdrowie seksualne LGBT – poradnia Jakuba Wyszyńskiego
Felietony:
Izabela Morska – „Tańczyć na Tytaniku”
Bartosz Żurawiecki – „Co heterycy powiedzą”
Maja Heban – „Tu jest Polska”
Filmy: „Dobry wieczór, dobry dzień”, „Rekruci”, „Chodź, zobacz mnie w dobrym świetle” oraz zestawienie 20 najlepszych filmów LGBT+ z lat 2005-2025 – na 20-lecie „Repliki”
Książki: Derek Jarman – „Na własne ryzyko. Testament świętego”, Auður Ava Ólafsdóttir – „DJ Bambi”, Elle Kennedy, Sarina Bowen – „My”, Kinga Kosińska – „Te”, Philippe Besson – „Skończ z tymi kłamstwami”, Maciej Zakliczyński – „Bezruch”, Ronald Firbank – „Smutek w tropikach”, Stach Szulist – „Kumulacja”, Jason Colavito – „James Dean – sekret życia”
Teatr: z okazji 20-lecia „Repliki”: „Tęczowe anioły w Polsce – 20 lat teatru LGBT+” – tekst Krzysztofa Tomasika
Muzyka: Rosalia, Zara Larsson, Taylor Swift, Doja Cat, Lily Allen w rubryce Patryka Radzimskiego
Wydarzenia LGBT z kraju i ze świata.
Z Tęczowego Frontu czyli z życia organizacji LGBT+

„Replika” – dwumiesięcznik społeczno-kulturalny LGBTIA, numer 118 (listopad/grudzień 2025)
Do przeczytania w numerze 118:
Temat z okładki:
Aktor Tomasz Kwietko-Bębnowski i tłumacz przysięgły Ryszard Ziobro są aktywistami LGBT+ (Ryszard uczestniczył w powstawaniu w 1989 r. pierwszej legalnie zarejestrowanej organizacji LGBT+ w Polsce). 6 sierpnia br. wzięli ślub w Wiedniu, po czym niezwłocznie złożyli we Wrocławiu, gdzie mieszkają, wniosek o transkrypcję ich aktu ślubu – i czekają. Kwestia transkrypcji aktów ślubów zawartych w krajach UE przez polskie jednopłciowe pary stała się gorąca po orzeczeniu Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z 25 listopada br. (rozstrzygającym na korzyść tych par). Ale Bartosz Żurawiecki rozmawiał z Tomaszem i Ryszardem nie tylko o transkrypcji.
W „Replice” nr 118 ponadto:
„Twój niewolnik” – sensacyjny na skalę europejską pamiętnik anonimowego polskiego homoseksualisty ze Lwowa, z lat 1913-14, traktujący o jego uczuciu do drugiego mężczyzny. Pierwsza publikacja tekstu (przechowywanego w Bibliotece Ossolineum) w Polsce, opatrzona wstępem Michała Narożniaka
Z aktorką Barbarą Bursztynowicz nie tylko o „Tańcu z gwiazdami” rozmawia Rafał Dajbor
Z Bartem Andersenem, który pozwał Polskę do Trybunału w Strasburgu o brak możliwości transkrypcji swojego aktu ślubu, rozmawia Angela Getler
„Po reinkarnacji też chcę być gejem” – mówi Radek Pestka, zwycięzca „Top Model” sprzed 10 lat, a obecnie DJ i influencer, a także jeden z bohaterów nagiego kalendarza „Repliki” na 2026 „Intymność”. Rozmowa Tomasza Piotrowskiego
Z dziennikarką radiowej Trójki Piotrką Masierak, transpłciową kobietą, rozmawia Angela Getler
Z Anną Kaczmar, byłą reprezentantką Polski w siatkówce i z jej żoną Anną Turowską, rozmawia Angela Getler
Z arielem rosé, androgynicznym queerowym poetą, poliglotą i nomadą, rozmawia Małgorzata Bűthner-Zawadzka
„Miłosne cierpienia seminarzystek” – na podstawie fragmentów pamiętnika 17-letniej Oli z 1929 r. zawartych w podręczniku „Zagadnienia seksualizmu” Alberta Dryjskiego z 1948 r. Tekst Pawła Fijałkowskiego
„Wspomnienia niepokorne. Kochankowie” – trzecia i ostatnia część autobiografii pisarza Witolda Jabłońskiego napisanej z perspektywy gejowskiej
Ósma część cyklu Bartosza Żurawieckiego o polskiej prasie LGBT przed „Repliką”, czyli przed 2005 r.
20 lat „Repliki” znaczone okładkami – podsumowanie naszego jubileuszu autorstwa Mariusza Kurca
Pigułki wiedzy
Kiedy w Ameryce Południowej zniesiono karalność homoseksualności i wprowadzono równość małżeńską? (mapka z podziałem na poszczególne państwa)
Jawne osoby LGBT+ na stanowiskach premiera/wicepremiera rządu na świecie
Wyoutowane sportowczynie w Polsce
15 tęczowych hitów lat 80.
Grabari epatuje!
Piotr Grabarczyk (grabari.pl) – najnowsze wiadomości o celebryt(k)ach LGBTIA oraz felieton „Młodzi kontra starzy i odwrotnie”
Sport LGBT – rubryka, której gospodarzem jest Leon Żółty
Zdrowie seksualne LGBT – poradnia Jakuba Wyszyńskiego
Felietony:
Izabela Morska – „Tańczyć na Tytaniku”
Bartosz Żurawiecki – „Co heterycy powiedzą”
Maja Heban – „Tu jest Polska”
Filmy: „Dobry wieczór, dobry dzień”, „Rekruci”, „Chodź, zobacz mnie w dobrym świetle” oraz zestawienie 20 najlepszych filmów LGBT+ z lat 2005-2025 – na 20-lecie „Repliki”
Książki: Derek Jarman – „Na własne ryzyko. Testament świętego”, Auður Ava Ólafsdóttir – „DJ Bambi”, Elle Kennedy, Sarina Bowen – „My”, Kinga Kosińska – „Te”, Philippe Besson – „Skończ z tymi kłamstwami”, Maciej Zakliczyński – „Bezruch”, Ronald Firbank – „Smutek w tropikach”, Stach Szulist – „Kumulacja”, Jason Colavito – „James Dean – sekret życia”
Teatr: z okazji 20-lecia „Repliki”: „Tęczowe anioły w Polsce – 20 lat teatru LGBT+” – tekst Krzysztofa Tomasika
Muzyka: Rosalia, Zara Larsson, Taylor Swift, Doja Cat, Lily Allen w rubryce Patryka Radzimskiego
Wydarzenia LGBT z kraju i ze świata.
Z Tęczowego Frontu czyli z życia organizacji LGBT+
- Czarek90
A propos: „Twój niewolnik” – sensacyjny na skalę europejską pamiętnik anonimowego polskiego homoseksualisty ze Lwowa, z lat 1913-14, traktujący o jego uczuciu do drugiego mężczyzny. Pierwsza publikacja tekstu (przechowywanego w Bibliotece Ossolineum) w Polsce, opatrzona wstępem Michała Narożniaka
Napisali, że pamiętnik po 80 latach w magazynach ujrzał na nowo światło na wystawie "Historie odzyskane" we Wrocławiu?
Czy przemilczano?
Napisali, że pamiętnik po 80 latach w magazynach ujrzał na nowo światło na wystawie "Historie odzyskane" we Wrocławiu?
Czy przemilczano?
- Hebius
Pamiętnik, czy może jednak zwykła literacka kreacja? Jako wieloletni bloger z równie długim stażem w prowadzeniu dziennika/pamiętnika jestem nastawiony lekko sceptycznie do tego rewelacyjnego odkrycia. Nie wiem, być może ten mój brak wiary wynika z powodu własnych doświadczeń, nadmiernej pruderii i ogólnego braku potrzeby pisania o seksualnych marzeniach czy doświadczenia. Gdy jako nastolatek zakochałem się w chłopaku z młodszej klasy, w tym swoim miłosnym oczadzeniu pozwalałem mu na bardzo dużo, między innymi na to, by zaglądał do mojego dziennika. Niestety* jakoś nie przyszło mi wtedy do głowy, by pisać, że sobie wyniszczam organizm i psuje wygląd z powodu nadmiernej masturbacji, do której mnie skłania myślenie o jego ciele
Bo i też to zakochanie na mnie tak nie podziałało, a przez moment podziałało wręcz przeciwnie
__
* A widzę, że miałbym dzięki temu zapewnione miejsce dla swoich zeszytów w jakimś poważnym archiwum, niekoniecznie Archiwum Lambdy Warszawa. A tak dupa.
__
* A widzę, że miałbym dzięki temu zapewnione miejsce dla swoich zeszytów w jakimś poważnym archiwum, niekoniecznie Archiwum Lambdy Warszawa. A tak dupa.