Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Książki, ostatnie zakupy
Zakupiłem i przeczytałem na wyjeździe gdańskim trzecią (finałową) część trylogii "Agla" Radka Raka. Satysfakcjonujące zakończenie bardzo dobrej trylogii.

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Czartogromski
- Kontakt:

1. Panna z mokrą głową : powieść dla młodzieży / Kornel Makuszyński ; wyboru fotografii z albumu rodzinnego P.P. Borowskich dokonał Bohdan Butenko. - Wydanie III [pierwsze z ilustracjami Butenki]. - Nasza Księgarnia, 1958. [plus gratis 2 pocztówki z Gapiszonem].
2. Słoń / Sławomir Mrożek ; [ilustracje, montaż i wybór rycin Daniel Mróz]. - Wydawnictwo Literackie, 1957.
3. Deszcz / Sławomir Mrożek ; [ilustracje oraz układ graficzny z adaptacją współczesnych i starych rycin Daniela Mroza]. - Wydawnictwo Literackie, 1957.
- Hebius
Niewątpliwie kupiłeś dla obrazków 
- Hebius
Mam słabość do prozy Besson, wiec nie mogłem nie kupić:

Philippe Besson, Skończ z tymi kłamstwami
przekład Natalia Zmaczyńska
Wspominam o zakupie, chociaż miałem duże opory - wyżej Czart się chwali tytułami kupionymi dla ładności, a toto moje to bardzo brzydko wydana książka. Format zmniejszony, taki bardziej kieszonkowy (115 x 165 mm), druk drobniutki, bo ilość wersów na stronie jest identyczna, jak w książkach formatu A5 (148 x 210 mm). I lekko się obawiam, że się blok rozklei przy pierwszej lekturze. Normalnie gówno za 29,90 zł (cena detaliczna). Dałem oczywiście mniej, ale w tych samych zakupach wziąłem za 8 złotych "Rumpla Chwast" (na ewentualny prezent, gdyby się Abramasia zjawiła w tym roku) i to jest tak ładnie wydane, że tylko siąść i płakać nad Bessonem. A wydawnictwo - jak na kpinę jakąś, szyderstwo z kupujących-frajerów - nazywa się ARTBOOKS (na stronie tytułowej Szepty)

Matthew Gray Gubler
Rumpel Chwast
Opowieść o bananach, przynależności i byciu sobą
tłumaczenie Arkadiusz Gardaś
(Znak Emotikon, Kraków 2024)

Philippe Besson, Skończ z tymi kłamstwami
przekład Natalia Zmaczyńska
Wspominam o zakupie, chociaż miałem duże opory - wyżej Czart się chwali tytułami kupionymi dla ładności, a toto moje to bardzo brzydko wydana książka. Format zmniejszony, taki bardziej kieszonkowy (115 x 165 mm), druk drobniutki, bo ilość wersów na stronie jest identyczna, jak w książkach formatu A5 (148 x 210 mm). I lekko się obawiam, że się blok rozklei przy pierwszej lekturze. Normalnie gówno za 29,90 zł (cena detaliczna). Dałem oczywiście mniej, ale w tych samych zakupach wziąłem za 8 złotych "Rumpla Chwast" (na ewentualny prezent, gdyby się Abramasia zjawiła w tym roku) i to jest tak ładnie wydane, że tylko siąść i płakać nad Bessonem. A wydawnictwo - jak na kpinę jakąś, szyderstwo z kupujących-frajerów - nazywa się ARTBOOKS (na stronie tytułowej Szepty)

Matthew Gray Gubler
Rumpel Chwast
Opowieść o bananach, przynależności i byciu sobą
tłumaczenie Arkadiusz Gardaś
(Znak Emotikon, Kraków 2024)
- Czartogromski
- Kontakt:
To jest od strony typograficznej ładna książka! Czy może raczej byłaby, gdyby jednocześnie, obok takiej wersji kieszonkowej była wersja zwykła. A czy się rozleci w czytaniu, to już inna sprawa, rzeczywiście trzeba się z nią mocować.
- Czartogromski
- Kontakt:
I to jakiej ładności! Ale czyta się też przyjemnie - już w trakcie oglądania obrazków niechcący przeczytałem kilka opowiadań.