Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutorach.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

marcin pisze: 14-02-2026 14:25:30 No ale idąc Walpurgu tym tropem to zlikwidujmy całe szkolnictwo. Po co ktoś ma się czegoś uczyć czy studiować. Przecież jest AI. 🙄
Hebius pisze: 14-02-2026 18:33:59 Ale dlaczego miałaby cokolwiek tracić? Nikt nie jest tym zainteresowany. Popatrz na wpis Walpurga, jak się chłopak chętnie wypina, by być dymanym przez AI i osoby używające AI. Trzeba iść z duchem czasu i podchodzić z entuzjazmem do postępu :D
marcin pisze: 14-02-2026 18:50:58 No muszę powiedzieć że mnie wpis Walpurga też, no ujmę to delikatnie - zdumiał.
Kochani moi, Marcinie i Hebiusie, a gdzie ja napisałem, żeby zlikwidować szkolnictwo i studia, gdzie ja się wypinam, gdzie jest jakiś mój entuzjazm?
:o :shock: :o
No gdzie?
Zacząłem tak:
Obawiam się, że mike ma rację a Marcin wciąż nie docenia AI.
To jest ten entuzjazm? Ja tylko opisałem jak jest. Czy się to komuś podoba, czy nie, AI jest i będzie. I musimy nauczyć się z AI żyć. Nie ma odwrotu. Od nas zależy jak to wykorzystamy (my, ludzkość).
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

:nienie: :nienie: :nienie:
Twój wpis można jednoznacznie zinterpretować jako entuzjastyczną pochwałę AI.
Teraz się nie wypieraj, szkodniku!
Walpurg pisze:Nawet Szekspir nie napisał sam Hamleta, tylko "żerował na tym co napisano wcześniej"
Widzisz w AI zastępstwo Szekspira!
Awatar użytkownika
xyz123

marcin pisze: 14-02-2026 18:52:27
xyz123 pisze: 14-02-2026 16:33:07 Czyli gra na czasie... no cóż. Może utrata ciepłej posadki w TVP by ją zmotywowała do udzielenia wyjaśnień.
Ja tej pani nie chcę bronić, natomiast:
Plagiat lub korzystanie przez kogoś z AI (mające znamiona plagiatu) trzeba udowodnić (sądownie!). Czasy gdy wyrzucano kogoś z pracy za poglądy albo jakieś domniemania są już na szczęście za nami.
Tu nie chodzi o poglądy tylko wyjaśnienie sytuacji, która jest delikatnie mówiąc - zaskakująca.
Pani obiecała opublikowanie erraty i nic w tej kwestii się nie dzieje.
Na pytania dziennikarzy już też przestała odpowiadać.
Z racji tego, że sama jest dziennikarką to jej zachowanie wygląda po prostu słabo.

https://www.wirtualnemedia.pl/karolina- ... 973203456a

Przyznaje, że sam tę książkę dodałem do ulubionych, bo zamierzałem ją kupić, ale ta cała afera mnie do tego zniechęciła.
Awatar użytkownika
Hebius

I to jedyne co można zrobić w tej sytuacji - zagłosować portfelem.
Awatar użytkownika
marcin

Jakieś postępowanie mozna by wszcząć wtedy gdyby to była książka naukowa i byłaby podstawą nadania stopnia, np. profesora. Jeśli nie jest podstawą stopnia, to nawet nie wiem czy byłoby panią o co oskarżyć. Korzystanie z AI (nawet bez sprawdzenia) przestępstwem nie jest.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
xyz123

Ale nikt nie mówi, że popełniła błąd, że korzystała z AI. Korzystanie z tego narzędzia staje się być powszechne. Nawet niektóre uczelnie już wyraziły akceptację do korzystania z tego narzędzia przy pracach dyplomowych.
Problemem jest to, że ta Pani od początku twierdziła, że z AI nie korzystała i dalej to podtrzymuje. A mimo to w wyniku "błędu technicznego" (swoją drogą musi być to bardzo ciekawe jaki to błąd techniczny skoro doszło do dodania przepisów z AI - ale ok, niech będzie) przepisy z AI się pojawiły za to wspomniana errata - do dzisiaj nie.

7.11 - Pani Opolska twierdziła, że errata to kwestia "kilku dni". Dotyczyło to tylko dwóch przepisów. W międzyczasie Stowarzyszenie Demagog przeanalizowało wszystkie przypisy, które ukazały się w książce i okazało się, że błędów (bądź niejasności) jest więcej - podano tytuły książek, których nie ma nawet wzmianki w internecie, podano informacje o wydawnictwie danych książek, gdzie również nie ma nigdzie potwierdzenia, że to akurat to wydawnictwo. Pojawiły się też linki sugerujące pobranie informacji z chata GPT (parametr dodawany automatycznie przez Chat GPT).
(źródło: https://www.wirtualnemedia.pl/karolina- ... 523401120a)

Dużo tego. Miały być kilka dni - są trzy miesiące - i nadal nic. Wygląda to bardzo źle. Szczególnie, że autorka jest dziennikarką TVP, które po latach Kurskiego miało stać się "czystą wodą". Do momentu wyjaśnienia sprawy powinna być zawieszona w TVP. Może to by ją zmotywowało do obiecanej w ciągu "kilku dni" - erraty. Póki co wygląda jakby Pani działała na przeczekanie. Ogromne rozczarowanie.
Awatar użytkownika
mike

marcin pisze: 14-02-2026 13:36:36 Ale przecież ty mówisz o czymś zupełnie innym niż to co zalinkował Hebius.
Zupełnie czymś innym jest sytuacja, że ktoś pisze powieść i używa AI do korekty językowej i stylistycznej.
A czymś zupełnie innym jest, że ktoś odpala AI i "pisze" powieść w 45 minut :roll:
Zdaje się, że ty korzystasz z darmowych/podstawowych silników, które działają podobnie do wyszukiwarek. Spróbuj czegoś bardziej zaawansowanego, które szuka głębiej i wyciąga konteksty, porównuje je i poddaje krytycznej analizie.
Awatar użytkownika
marcin

No i jeśli ktoś korzysta z bardziej zaawansowanego ai, to znaczy wtedy "pisze" książkę?
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Hebius

Poznaliśmy Bestsellery Empiku 2025
Remigiusz Mróz pisarzem roku i dekady, Dorota Groyecka Odkryciem Empiku

24 lutego podczas gali finałowej ogłoszono Bestsellery Empiku 2025.

Najchętniej czytanym autorem ostatniej dekady okazał się Remigiusz Mróz, twórca chętnie ekranizowanych powieści i bestsellerowych serii, w tym z Joanną Chyłką i komisarzem Forstem. Odebrał statuetkę Bestseller Empiku 2025 za najwyższą sprzedaż książek w latach 2015–2025. Autor wyznał, że łączna sprzedaż jego książek osiągnęła 13 mln egz.

Remigiusz Mróz odebrał także statuetkę dla Pisarza Roku. Ze sceny podziękował czytelnikom, którzy sięgają po książki polskich twórców.

W trakcie gali ogłoszono zwycięzców w książkowych kategoriach:

Kryminał

„Schronisko, które zostało zapomniane”, Sławek Gortych, Wydawnictwo W.A.B.

Literatura piękna

„Null”, Szczepan Twardoch, Wydawnictwo Marginesy

Literatura polska dla dzieci

„Lamine Yamal. Złota nadzieja futbolu”, Yvette Żółtowska-Darska, Jacek Sarzało, Wydawnictwo SQN

Literatura popularna

„Wschód słońca w dniu dożynek”, Suzanne Collins, tłumaczenie Małgorzata Hesko-Kołodzińska i Piotr Budkiewicz, Must Read

Superprodukcja

„Rumor”, Robert Małecki, w rolach głównych: Tomasz Schuchardt, Julia Borkowska, Maciej Jabłoński, Produkcja oryginalna Empik Go, Wydawnictwo Literackie

Audiobook

„Błękit”, Małgorzata Oliwia Sobczak, czyta Marcin Popczyński, Wydawnictwo W.A.B.

Na gali wręczone zostały także Odkrycia Empiku dla twórców, „którzy wnoszą do kultury świeżą energię, odwagę i nowe spojrzenie”. Za wybór literackich Odkryć odpowiadali: Sylwia Chutnik, Anna Dziewit-Meller, laureat nagrody Jul Łyskawa, Ewa Raczyńska z Onetu i Joanna Marczuk z Empiku.

Odkrycia Empiku w kategorii Literatura:

Dorota Groyecka za książkę „Krwinki. Opowieść o stracie i nadziei”, Wydawnictwo W.A.B.
https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/po ... piku-2025/
Awatar użytkownika
Hebius

Rynek książki pisze:Poniedziałek, 2 marca 2026
Zwolnienia w redakcji „Książki. Magazyn do czytania”

W ramach zwolnień grupowych w Agorze zwolniono dwóch redaktorów miesięcznika „Książki. Magazyn do czytania”. Jak ustalił serwis Wirtualnemedia.pl, pracę stracili redaktor naczelny Łukasz Grzymisławski i wicenaczelny Juliusz Kurkiewicz.

To duża część redakcji całego magazynu, którego teksty wymienieni redaktorzy zamawiali u autorów zewnętrznych. Pracuje w nim jeszcze wydawczyni Barbara Piegdoń i Agnieszka Sowińska, która zajmuje się literaturą dziecięcą, czytamy w serwisie.

Nowe numery magazynu będą powstawały jak dotychczas w pełnej kooperacji z działem Kultury „Gazety Wyborczej”.

Dwumiesięcznik otrzymał dotację w najnowszej edycji programu Ministerstwa Kultury „Czasopisma” w wysokości 140 tys. zł

W Agorze od drugiej połowy stycznia do końca lutego trwały zwolnienia grupowe. Łącznie pracę miało stracić nawet 166 osób.
https://rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/zw ... -czytania/
Awatar użytkownika
Cepelia

Mało im z tą zmianą na papier skandalicznej jakości? A potem będzie "ojej ludzie przestali kupować, no o co im może chodzić, przecież zabraliśmy im już tyle, no chyba chcą żebyśmy to pismo zamknęli". :evil:
Awatar użytkownika
Hebius

Ja już tego magazynu nie kupuję :oops:
Awatar użytkownika
marcin

A to jakiś powód do wstydu?
Awatar użytkownika
bolevitch

Jeśli macie w domu książki w dobrym stanie, których już nie czytacie, możecie podarować im drugie życie.

Dom Pomocy Społecznej dla Kombatantów
ul. Lubuska 11
65-265 Zielona Góra
https://x.com/damian_zurawski/status/20 ... 48950?s=20
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

jak robiłem porządek w mojej biblioteczce, to sporo książek oddałem do lokalnej biblioteki w Pruszkowie
ale może by coś jeszcze się znalazło
ODPOWIEDZ