Replika
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Pedał_w_szlafroku
Re: Replika
A Replika już w ogóle przestała się interesować teatrem poza Warszawą? Szkoda, bo dzieje się wszędzie sporo w przeciwieństwie do Warszawy. To po co mam to prenumerować?
- Hebius
Może nie mają współpracowników, którzy byliby chętni pisać o tym, co poza stolicą? Krzysiek Tomasik jest na miejscu. Zgłoś się i zaproponuj swoje korespondencje.
Achimowi nie proponuję, bo skoro mąż zabrania mu czytania magazynu, to i pisać penie zakaże
Achimowi nie proponuję, bo skoro mąż zabrania mu czytania magazynu, to i pisać penie zakaże
- Pedał_w_szlafroku
Nie muszą od razu silić się na recenzje, wystarczyłyby informacje, że jakieś tytuły są do obejrzenia.
- Czarek90
W "Replice" brakuje rąk do pracy tak bardzo, że niemożliwych jest wiele (dla niektórych podstawowych) rzeczy, a tym bardziej, jak się domyślam, oddelegowanie kogoś do przeszukiwania repertuarów wszystkich teatrów w PL czy najlepiej bycia w kontakcie z nimi, żeby zrobić atrakcyjne zestawienie tytułów, opisów (jeśli nie recenzji), być może pojedynczych plakatów i tak dalej. Podejrzewam, że sama lista tytułów i nazw teatrów niewiele Ci powie... Dlatego, jak napisał Hebius, możesz zaproponować im, że raz na dwa miesiące przygotujesz jakieś "atrakcyjne" dla czytelników zestawienie o teatrach spoza stolicy. Połącz siły z Achimem i do dzieła!
Sam chętnie wtedy zacznę czytać dział TEATR, jak w nim ze swoimi treściami wystąpicie 
(Dowiedziałem się o tym, kiedy byłem rozczarowany jakimś zestawieniem rocznym, w którym nie wspomniano kilku ważnych wydarzeń właśnie spoza stolicy. Z drugiej strony gdyby Replika na swoim FB opublikowała post z pytaniem, co wg was było najważniejsze w tym czy w tamtym, to pewnie dostałaby jakieś informacje w komentarzach. Ale znów trzeba mieć ludzi, którzy by ogarnęli te komentarze i sprawdzili podane w nich informacje
).
(Dowiedziałem się o tym, kiedy byłem rozczarowany jakimś zestawieniem rocznym, w którym nie wspomniano kilku ważnych wydarzeń właśnie spoza stolicy. Z drugiej strony gdyby Replika na swoim FB opublikowała post z pytaniem, co wg was było najważniejsze w tym czy w tamtym, to pewnie dostałaby jakieś informacje w komentarzach. Ale znów trzeba mieć ludzi, którzy by ogarnęli te komentarze i sprawdzili podane w nich informacje
- Czarek90
REPLIKA pytała dziś na swoim FB i IG, o kim/o czym chcecie przeczytać w kolejnym numerze
Jeśli chcecie wyrazić swoje zapotrzebowanie
Jeśli chcecie wyrazić swoje zapotrzebowanie
- Achim
Szkoda, że nie pytają JAK to ma być napisane.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- Czarek90
- marcin
Zacznijmy od tego, że Replika prawie NIC OD SIEBIE nie pisze. 95% to są tylko i wyłącznie wywiady.
Kiedyś już pisałem na czym polega różnica pomiędzy "normalnym" czasopismem a "Repliką", ale może Czarku nie czytałeś, więc powtórzę.
"Normalne" czasopismo - na przykładzie Świata Kolei
W numerze jest artykuł o taborze SKM Warszawa, jest o linii kolejowej Zawiercie-Tarnowskie Góry i połączeniu z Pyrzowicami, jest o dawnych planach tramwaju w Przemyślu, o kolei wąskotorowej w Indiach i tak dalej. Wszystkie te artykuły wymagały ogromnej pracy źródłowej.
Gdyby "Świat Kolei" był redagowany jak Replika, to jego treść wyglądałaby tak:
- wywiad z prezesem PKP InterCity;
- wywiad z Trzaskowskim o tramwajach w Warszawie;
- wywiad z pasażerką PolRegio;
- wywiad z mechanikiem naprawiającym wagony;
- plus magnes z lokomotywą
A mnie interesuje tabor warszawskiej SKM i dawne plany tramwaju w Przemyślu, a nie co Trzaskowski miałby do powiedzenia o tramwajach. Mam nadzieję, że teraz jest jasne o co mi chodzi i dlaczego Repliki nie kupuję i nie czytam. I przypuszczam, że Achimowi chodzi z grubsza o to samo co mnie.
Kiedyś już pisałem na czym polega różnica pomiędzy "normalnym" czasopismem a "Repliką", ale może Czarku nie czytałeś, więc powtórzę.
"Normalne" czasopismo - na przykładzie Świata Kolei
W numerze jest artykuł o taborze SKM Warszawa, jest o linii kolejowej Zawiercie-Tarnowskie Góry i połączeniu z Pyrzowicami, jest o dawnych planach tramwaju w Przemyślu, o kolei wąskotorowej w Indiach i tak dalej. Wszystkie te artykuły wymagały ogromnej pracy źródłowej.
Gdyby "Świat Kolei" był redagowany jak Replika, to jego treść wyglądałaby tak:
- wywiad z prezesem PKP InterCity;
- wywiad z Trzaskowskim o tramwajach w Warszawie;
- wywiad z pasażerką PolRegio;
- wywiad z mechanikiem naprawiającym wagony;
- plus magnes z lokomotywą
A mnie interesuje tabor warszawskiej SKM i dawne plany tramwaju w Przemyślu, a nie co Trzaskowski miałby do powiedzenia o tramwajach. Mam nadzieję, że teraz jest jasne o co mi chodzi i dlaczego Repliki nie kupuję i nie czytam. I przypuszczam, że Achimowi chodzi z grubsza o to samo co mnie.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Hebius
To jakich artykułów byś oczekiwał po Replice?
Artykułu o tym, gdzie się ruchają/spotykają geje w Warszawie, o życiu seksualnym gejów w Zawierciu, Tarnowskich Górach oraz Pyrzowicach, o dawnych ruchaniach gejów u w Przemyślu, o sytuacji gejów w Indiach i tak dalej?
Zapewniam, że to by się spotykało z nie mniejsza krytyką i brakiem zainteresowania niż obecne nastawienie na wywiady.
Gejów w masie interesuje jedynie to, by się ruchać i nic więcej.
Artykułu o tym, gdzie się ruchają/spotykają geje w Warszawie, o życiu seksualnym gejów w Zawierciu, Tarnowskich Górach oraz Pyrzowicach, o dawnych ruchaniach gejów u w Przemyślu, o sytuacji gejów w Indiach i tak dalej?
Zapewniam, że to by się spotykało z nie mniejsza krytyką i brakiem zainteresowania niż obecne nastawienie na wywiady.
Gejów w masie interesuje jedynie to, by się ruchać i nic więcej.
- kaylan
Myślę że gejow i np biseksualistow w masie interesuje mnóstwo rzeczy np związanych z ich zawodem lub hobby, co widać np na forum tylko co to ma wspólnego z tym jakie obiekty lub zachowania seksualne nas interesują? Może po prostu idea miesięcznika lgbt jest bez sensu? Moze np kwartalnik ale z bardziej sensowna treścią polityczna, historyczna, reportersko-społeczna, kulturalną lub podróżniczą tego wycinka zycia osób lgb bylby lepszym pomysłem.
- marcin
Tak jak pisze kaylan ale szczerze mówiąc to też mi się wydaje że idea miesięcznika dla LGBT jest sama w sobie trochę bez sensu. To trochę tak jakby wydawać miesięcznik dla leworęcznych.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- kaylan
Jeszcze dodam że raczej nie pod obecnym kierownictwem, obserwuje czasami replikę na Facebooku(bo czasem jakies fakty wpadną) i wydaje się że obecny naczelny to kretyn i bezmyślny wokeista rozmiłowany w maglu typu pudelek czy podobne, który dodatkowo uważa swoje zainteresowania popowo muzyczne za jakiś wzór zainteresowan geja(moze jakies gejowskiego sevres)

- marcin
Cała koncepcja Repliki opiera się na takim "gejowskim maglu" bo przecież o tym właśnie są te wywiady, kto z kim żyje, czyje wychowuje dziecko i tak dalej. Przepraszam ale mnie to naprawdę nie interesuje. Czas wolny wolę poświęcić na czytanie czegoś innego niż gejowskiego pudelka w stylu pani X mieszka z panią Y i wychowują dziecko Z.
Jak już taki miesięcznik miałby być, to tak jak pisze kaylan - o profilu historycznym, geograficznym, kulturowym i politycznym. Dużo kultury (recenzje niekoniecznie stricte gejowskich lektur, filmów, spektakli, seriali), historia ruchu LGBT z różnych krajów, różne ciekawostki historyczne związane z LGBT, ciekawostki i reportaże geograficzne (gdzie pojechać na urlop albo city break? Miejsca przyjazne LGBT, zabytki związane choć minimalnie z LGBT, miejsca w różnych krajach ważne dla historii ruchu LGBT, ciekawostki związane z LGBT w różnych krajach i miastach, muzea, knajpy), porady zdrowotne, choroby std i jak się przed nimi bronić i tak dalej. Oczywiście wymagałoby to dużo więcej wysiłku niż wziąć jakaś posłankę czy sportowca i zrobić z nimi wywiad.
Jak już taki miesięcznik miałby być, to tak jak pisze kaylan - o profilu historycznym, geograficznym, kulturowym i politycznym. Dużo kultury (recenzje niekoniecznie stricte gejowskich lektur, filmów, spektakli, seriali), historia ruchu LGBT z różnych krajów, różne ciekawostki historyczne związane z LGBT, ciekawostki i reportaże geograficzne (gdzie pojechać na urlop albo city break? Miejsca przyjazne LGBT, zabytki związane choć minimalnie z LGBT, miejsca w różnych krajach ważne dla historii ruchu LGBT, ciekawostki związane z LGBT w różnych krajach i miastach, muzea, knajpy), porady zdrowotne, choroby std i jak się przed nimi bronić i tak dalej. Oczywiście wymagałoby to dużo więcej wysiłku niż wziąć jakaś posłankę czy sportowca i zrobić z nimi wywiad.
- Czarek90
Marcinie, prawdopodobnie czytałem, przy czym nie pytałem "CO", a w nawiązaniu do odpowiedzi Achima zapytałem "JAK"? Bo o to, CO czytelnicy chcieliby w kolejnych numerach REPLIKA zapytała ostatnio na swoich social mediach (tzn. na FB i IG). I kiedy o tym tu napisałem, Achim skomentował, że szkoda, że pytają CO, a nie pytają JAK... Stąd moje pytanie, czy w tym JAK chodzi o język, styl, pogłębianie tematów, sprawdzalność itp.?
Niemniej jednak Twoje oczekiwania w kategoriach "CO" też ciekawie w tym zaktualizowaniu przeczytać
Replika to dwumiesięcznik, nie miesięcznik. Co miesiąc dopiero byłoby wywiadów!kaylan pisze: ↑11-03-2026 16:01:21 Myślę że gejow i np biseksualistow w masie interesuje mnóstwo rzeczy np związanych z ich zawodem lub hobby, co widać np na forum tylko co to ma wspólnego z tym jakie obiekty lub zachowania seksualne nas interesują? Może po prostu idea miesięcznika lgbt jest bez sensu? Moze np kwartalnik ale z bardziej sensowna treścią polityczna, historyczna, reportersko-społeczna, kulturalną lub podróżniczą tego wycinka zycia osób lgb bylby lepszym pomysłem.
- marcin
No ale to ja odpowiedziałem 
CO - patrz mój post wyżej (w skrócie: mniej magla i pudelka)
JAK - własne oryginalne artykuły a nie tylko wywiady.
CO - patrz mój post wyżej (w skrócie: mniej magla i pudelka)
JAK - własne oryginalne artykuły a nie tylko wywiady.
- Hebius
Chcecie jednym słowem mainstreamowego magazynu, który byłby jednocześnie lifestylowym magazynem LGBTQiA.
Krótka historia Pride (ile się tego ukazało, trzy numery? ile numerów kwartalnika kupiliście, krytycy Repliki?) dowodzi, że na naszym rynku nie ma zapotrzebowania na takie wydawnictwo, Ewentualnie brak zamożnego środowiska chcącego finansować coś takiego.
Krótka historia Pride (ile się tego ukazało, trzy numery? ile numerów kwartalnika kupiliście, krytycy Repliki?) dowodzi, że na naszym rynku nie ma zapotrzebowania na takie wydawnictwo, Ewentualnie brak zamożnego środowiska chcącego finansować coś takiego.
- marcin
No ja wcale nie twierdzę że mój pomysł to byłby hit wśród LGBT.
Szczerze mówiąc to najbliższy jest mi poglad Kaylana, że magazyn dla LGBT w ogóle ma średni sens, bo każdy interesuje się czymś innym. To tak jakby zrobić magazyn dla leworęcznych albo magazyn dla czarnoskórych.
Szczerze mówiąc to najbliższy jest mi poglad Kaylana, że magazyn dla LGBT w ogóle ma średni sens, bo każdy interesuje się czymś innym. To tak jakby zrobić magazyn dla leworęcznych albo magazyn dla czarnoskórych.
- Hebius
Na świecie jakoś to nie przeszkadza w istnieniu tęczowych magazynów. Ale w Polsce wiadomo - nie potrzebujemy. Pedalstwo niczego tu nie potrzebuje oprócz możliwości poruchania.
- marcin
Przecież ja nie neguję Repliki! Powiedziałem tylko że ja nie kupuję, Czarek zapytał czemu więc starałem się wyjaśnić.
Jeśli są osoby które w Replice znajdują treści dla siebie to niech kupują i czytają. Ja nie życzę temu pismu źle, niech sobie będzie ale dla mnie nie jest interesujące. I proszę mnie nie zmuszać ani nie szantażować że mam niby jakiś obowiązek kupować Replikę.
Jeśli są osoby które w Replice znajdują treści dla siebie to niech kupują i czytają. Ja nie życzę temu pismu źle, niech sobie będzie ale dla mnie nie jest interesujące. I proszę mnie nie zmuszać ani nie szantażować że mam niby jakiś obowiązek kupować Replikę.
- Pedał_w_szlafroku
No i nie ukrywajmy, że trzeba brać pod uwagę proporcje czytelników. Część tematów jest wspólna, ale jednak geje, lesbijki i osoby trans to 3 różne światy. Bi gdzieś się przyczepiają do gejów lub lesbijek, ale też są czymś innym. A tu do niedawna trans, i trans, i trans, i trans na zmianę z niebinarnymi. Same wywiady byłyby ok, gdyby były o czymś. Tymczasem albo są to wywiady z osobami, które są nikim - przepraszam te osoby, ale często tak jest, że to osoby, które nic wielkiego nie zrobiły po za tym, że gdzieś tam coś sobie działają i są psiapsiółką kogoś. A jak już jest wywiad z kimś ze szczytu, to właśnie o duperelach. I te powracające felietony "wybitnych" felietonistów. Żurawiecki co miesiąc to samo: "jest źle, bo wy jesteście pojebani". I Grabarczyk: "kocham Madonnę a poza tym u mnie w Hiszpanii jest zajebiście, a jak u was ćwoki?". I co miesiąc ta sama mantra.
Ja odpadłem od Repliki po wywiadzie z Peszkiem. Gość o ogromnej osobowości, horyzontach, wiedzy, doświadczeniu teatralnym i pedagogicznym a tam pytania o to, czy jakiś jego znajomy w latach 70 też był gejem. Dramat. A teraz jeszcze nawet nie wspominają o pozawarszawskim teatrze.
Ja odpadłem od Repliki po wywiadzie z Peszkiem. Gość o ogromnej osobowości, horyzontach, wiedzy, doświadczeniu teatralnym i pedagogicznym a tam pytania o to, czy jakiś jego znajomy w latach 70 też był gejem. Dramat. A teraz jeszcze nawet nie wspominają o pozawarszawskim teatrze.