Właśnie byłem w teatrze

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Re: Właśnie byłem w teatrze

Nie będę rozpisywał się o powtórkach: drugi raz RENT i drugi raz Łaskawe (utwierdziłem się w przekonaniu, że to świetny spektakl Kleczewskiej, która raz robi rzeczy wybitne, a raz dość kiepskie). Coś nowego, z wczoraj.

Królowa
Reż. P. Sieklucki, Teatr Nowy Proxima, Kraków

Dwugodzinna historia życia boga estrady. Freddie Mercury najpierw pojawia się jako ośmioletni chłopiec (w tej roli nieziemsko uroczy tancerz Maks Stępień), potem zakłada zespół, odnosi sukcesy, organizuje imprezy i orgie. A na koniec jesteśmy świadkami jego odchodzenia i śmierci. Spektakle Siekluckiego łączy jedno: przez ok. 2 godziny widz nie może się nudzić nawet minuty. Genialna muzyka (operowa plus utwory Queen), dużo scen szalenie zabawnych, sporo pikantnych i równie wiele wzruszających. Zaczynasz się śmiać, kiedy jeszcze masz wilgotne oczy, by po chwili znowu uśmiech ustępował wzruszeniu. Aktorzy i profesjonalni tancerze sprawiają, że dramat miesza się z rewią w najlepszym wydaniu. Wiele scen to majstersztyki, jak choćby przezabawny (i mądry) wykład Eltona Johna (w tej roli sam P. Sieklucki) o znaczeniu "Bohemian Rapsody" (który to zresztą utwór jest odtworzony w całości).
Spektakl w czerwcu będzie zagrany po raz ostatni (5 spektakli). A zjawiskowy Maks Stępień wyjeżdża na trzyletnie stypendium do szkoły tańca w Londynie. Warto zobaczyć.

Zdjęcia i filmik:
https://teatrnowy.com.pl/repertoire/krolowa/
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Teatru!

1.
Z tej okazji można zobaczyć znakomity musical "1989" z Teatru im. J. Słowackiego w Krakowie - chyba tylko dzisiaj.
Świetny spektakl, niestety, wciąż nie udało mi się kupić biletów i wbić na żywo. Ale nawet online bardzo warto. O historii, ale w lekkiej, fajnej, mądrej formie.
Pod adresem: https://vod.tvp.pl/teatr-telewizji,202/1989,2839396

2.
Od przedwczoraj, nie wiem, czy tylko z okazji Dnia Teatru, czy to na zawsze, można zobaczyć online "Doriana Graya" z Teatru Nowego Proxima w Krakowie. To dziwne, bo dopiero co była premiera. Sam idę dopiero za miesiąc. Ale przecież nie wszyscy dojadą. Za pierwszym razem miałem opory, drażnił mnie język, bo zachowano stare tłumaczenie Wilde`a. Aktorzy (poza dwoma z Proximy) to jeszcze studenci ostatniego roku wydziału aktorskiego na prywatnym uniwersytecie. Uwaga dla wrażliwych i w jakimś sensie spoiler :lol:
Spoiler
- w 4:55 full frontal Doriana. :D
Pod adresem: https://www.youtube.com/watch?v=5CSQjAHo7p8

To a propos wpisu Czarta:
Czartogromski pisze: 18-02-2026 18:02:25 Teatr Nowy Proxima zaprasza na spektakl "Dorian Gray". Będzie relacja na forum?
Obrazek
Adaptacja i reżyseria: Piotr Sieklucki; scenografia i kostiumy: Łukasz Błażejewski; muzyka: Paweł Harańczyk; ruch sceniczny: Karol Miękina; asystent scenografa i charakteryzacja: Artur Świetny; charakteryzacja: Julia Kubacka; reżyseria światła: Wojciech Kiwacz; realizacja dźwięku: Bogdan Czyszczan.
Obsada: Jakub Ormaniec, Artur Wójcik, Agnieszka Murawska, Alicja Bednarz, Bartosz Rułka, Ewelina Chomeniuk, Jakub Kalinowski, Julia Smolarek, Krystian Kostow, Marcin Mróz, Milena Kolaj, Paweł Fahradyan.
Awatar użytkownika
Hebius

Gdyby nie spoiler pewnie bym nie zauważył :D
Awatar użytkownika
Achim

„ Palaczka”
Teatr Dramatyczny im. Szaniawskiego SZANIAWSX w Wałbrzychu
Spektakl Piotra Mateusza Wacha wpisuje się w tematyczny krąg poszukiwać Szaniawskiego na temat wojny, traumy, cielesności. Mamy tu metaforyczną, pełną plastycznej symboliki opowieść o ciele, ciele traktowanym z czułością, ciele poddawanym kremacji i ciele, które może stać się przepustką do nowego, lepszego życia. Poruszającej warstwie wizualnej / scenografia i światło Jakuba Kotyni i kostiumy Kamili Wdowskiej/ towarzyszą pytania o śmierć, przemysł z nią związany, transgresje, marzenia o inny, idealny świat. Wszystko to w choreografii Szymona Dobosika, oczywiście z elementami humoru.
Mistrzynią ceremonii jest na wałbrzyskiej scenie jedyna i niepowtarzalna Angelika Cegielska, która wraz z fantastycznym zespołem aktorskim Szaniawskiego prowadzi nas przez ten mroczny świat z przebłyskami śmiechu, ale i autentycznej grozy. Cegielska pokazuje szeroką paletę obliczy swojej postaci : czuła barbarzynka zmienia się w monstrum, oddana pracy funkcjonariuszka przeistacza się w nawiedzoną prorokinię. W tej postaci jest siła, moc, którą Cegielska obdarza wszystkie swoje postaci, jak choćby w „ Nocnym Portierze” , „ Babie Dziwo” czy „ Cudowne i pożyteczne o seksie”.
Przybywajcie spotkać się z : Palaczką” na Scenie Kameralnej, bo jest to poruszający wizyjnie i intelektualnie teatr z niepowtarzalną kreacją aktorską.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Ballordo

Hebius pisze: 27-03-2026 19:54:43 Gdyby nie spoiler pewnie bym nie zauważył :D
Też bym nie zauważył, że niczego na sobie nie ma w tym ułamku sekund, bo jedyne co rzuciło mi się w oczy, to jakiś jasny pasek (skóry?) na wysokości bioder. :D

@Pedał_w_szlafroku
dzięki za link!
Awatar użytkownika
Pedał_w_szlafroku

To zdaje się pasek, do którego przyczepiony jest mikroport.
Awatar użytkownika
Hebius

Będę musiał przewartościować swoje podejście do disco polo. Skoro ten Dorian jest sztuką przynajmniej przez średnie S, to chyba zbyt surowo oceniałem Zenków i innych takich.
ODPOWIEDZ