To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hermes
Re: To się czyta
,,Kasacja" Remigiusz Mróz
Jak każda powieść tego pisarza do tej pory, ta też wgniotła mnie w fotel. Świetny, nietypowy kryminał, zaskakujące zwroty akcji i charakterystyczni bohaterowie. Bardzo mi się podobała
A do tego 15 listopada wychodzi 8-odcinkowa ekranizacja na tvn player
Jak każda powieść tego pisarza do tej pory, ta też wgniotła mnie w fotel. Świetny, nietypowy kryminał, zaskakujące zwroty akcji i charakterystyczni bohaterowie. Bardzo mi się podobała
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Dorian_Gray
Mitologię Jana Parandowskiego czytam ...
- bolevitch
ściągnąłem na czytnik z wolnelektury.pl "W poszukiwaniu straconego czasu" w tłum. Boya-Żeleńskiego. Jestem w połowie... wstępu tłumacza... trzymajcie kciuki
- Hermes
W pociągu do Szczecina przeczytałem ,,Zaginięcie" Remigiusza Mroza, kolejny świetny kryminał
Muszę w końcu przeczytać ,,120 dni sodomy"
Muszę w końcu przeczytać ,,120 dni sodomy"
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- marcin
Zakupiłem i czytam "Sapiens" Harariego.
Nie sądziłem, że non-fiction będzie aż tak wciągające
Nie sądziłem, że non-fiction będzie aż tak wciągające
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- bolevitch
czytałem wywiad z Hararim w magazynie Holistic. ścisłość wypowiedzi i ..."intelektualny stoicyzm"
- Czartogromski
- Kontakt:
Anna Cymer: Architektura w Polsce 1945-1989
Rzecz nieprzesadnie obszerna, o objętości nie zniechęcającej do czytania. Z tej zalety wynika pewna wada: trochę za mało fotografii*, choć te, które są, dobrane bardzo dobrze (to i owo trzeba sobie wyguglować). Sporo ciekawych cytatów.
Książka raczej nie trafi do przeciętnego czytelnika (56 zł), a szkoda, bo prostuje wiele obiegowych przekonań. Na przykład takie, że w Gdańsku czy Warszawie mamy miejskie starówki, gdy tymczasem są to XX-wieczne makiety w skali 1:1. Nawet sam byłem zaskoczony, że zgodnie z zasadami sztuki konserwatorskiej odrestaurowano w Gdańsku niewiele kamienic (np. Dwór Artusa, Dom Uphagena). Poza tym z grubsza odtworzono elewacje, dość dowolnie wykorzystując odzyskane z gruzów elementy.
*Są ikarusy!
-
- Achim
„ Cień w cień . Za cieniem Zuzanny Ginczanki „
Ta skromna objętościowo książka Jarosława Mikołajewskiego to opowieść o fascynacji autora Poetką.
Autor szuka Jej śladów we Lwowie, Krakowie, Równem , Warszawie , u tych, którzy Ją jeszcze pamiętali, przywołuje Jej pamięć i miejsce w kulturze, by stwierdzić ,że „ można ją tylko czytać, czuć i się zastanawiać „ . Mikołajewski kroczy po śladach, ale wie ,że Poetka jest już nieuchwytna , że wiele łącznie z tragiczną śmiercią w Płaszowie udało się zrekonstruować i porzuca te tropy, by przedstawić swój mini dramat o Ginczance .
Mikołajewski jako kolejny jest strażnikiem pamięci o zmarłej Poetce, której życie, twórczość, osobowość, dojrzałość poetycka. a także niezwykła uroda nie przestają fascynować .
Ta skromna objętościowo książka Jarosława Mikołajewskiego to opowieść o fascynacji autora Poetką.
Autor szuka Jej śladów we Lwowie, Krakowie, Równem , Warszawie , u tych, którzy Ją jeszcze pamiętali, przywołuje Jej pamięć i miejsce w kulturze, by stwierdzić ,że „ można ją tylko czytać, czuć i się zastanawiać „ . Mikołajewski kroczy po śladach, ale wie ,że Poetka jest już nieuchwytna , że wiele łącznie z tragiczną śmiercią w Płaszowie udało się zrekonstruować i porzuca te tropy, by przedstawić swój mini dramat o Ginczance .
Mikołajewski jako kolejny jest strażnikiem pamięci o zmarłej Poetce, której życie, twórczość, osobowość, dojrzałość poetycka. a także niezwykła uroda nie przestają fascynować .
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- marcin
Zakupiłem i czytam Wszystko jest w twojej głowie. Opowieści o chorobach psychosomatycznych
Fascynująca lektura Autorką jest brytyjska neurolożka (że tak dołączę do dyskusji o feminatywach )
Fascynująca lektura Autorką jest brytyjska neurolożka (że tak dołączę do dyskusji o feminatywach )
(William Blake)
(William Blake)
- mare
Bardzo dobry przykład, bo napisanie "autorką jest brytyjska neurolog" byłoby ukryciem faktu, że to kobieta
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- marcin
Że tak teraz zacytuję sam siebie:
Aczkolwiek obserwuję pewien postęp: napisali "homoseksualista" a nie "sodomita"
Albowiem prawackie pch24 (to taka jeszcze bardziej hardkorowa fronda), popełniło coś w rodzaju recenzji książek Harariego. Zaczyna się tak:
Zapewne każda z tych trzech rzeczy już go skreśla w oczach prawactwa. To chyba najlepiej świadczy o stanie umysłu tych ludzi.Homoseksualista, weganin żydowskiego pochodzenia (...)
Aczkolwiek obserwuję pewien postęp: napisali "homoseksualista" a nie "sodomita"
(William Blake)
(William Blake)
- Nathi
Serię o Chyłce przeczytałem 9 tomów, a już chyba jest 10.Hermes pisze: ↑01-11-2019 19:40:09 ,,Kasacja" Remigiusz Mróz
Niestety nie mam czasu na TV i serialu nie widziałem. Nie mam jak porównać z książkami.
- mare
Najzabawniejszy zarzut to weganizm.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- Kawa
^
Krzysio Bosak pisze:Czy można zaryzykować tezę, że człowiek wybierając całkowity wegetarianizm z innych względów niż autentycznie zdrowotne (np. uczulenie na mięso, jeśli takie jest) lub pokutnych (świadome wyrzeczenie) obraża Stwórcę swym zachowaniem, niczym gość gospodarza odmawiając poczęstunku?
- marcin
Ja się pytam (może Shane mi wyjaśni): ta cała Konfederacja niby propaguje wolność.
Gdzie jest ta WOLNOŚĆ, jak ci ludzie by jak widać nawet chcieli decydować, co mamy, a czego nie mamy jeść.
Gdzie jest ta WOLNOŚĆ, jak ci ludzie by jak widać nawet chcieli decydować, co mamy, a czego nie mamy jeść.
(William Blake)
(William Blake)
- Nathi
Ja już nie wiem kiedy spłone na stosie.
Nie dość, że pedał, to jeszcze rowerzysta, apostata, żyd, antyklerykał. Obrażam bozie nie jedząc schabowego, chciałbym zabijać dzieci.
No i na sam koniec powiem, że że bóg, honor, ojczyzna to żadne wyznaczniki wartości.
Czekam na wizytę oddziałów terytorialnych Antoniego.
Nie dość, że pedał, to jeszcze rowerzysta, apostata, żyd, antyklerykał. Obrażam bozie nie jedząc schabowego, chciałbym zabijać dzieci.
No i na sam koniec powiem, że że bóg, honor, ojczyzna to żadne wyznaczniki wartości.
Czekam na wizytę oddziałów terytorialnych Antoniego.
- Hebius
CS Pacat, Zniewolony książę,
tom 3: Narodziny królów
Zwieńczenie cyklu przerosło moje oczekiwania Aż zacząłem myśleć cieplej o cyklu kryminalnych przygód Agathy Raisin, który do tej pory uważałem za najgłębsze bajorko czytelniczego szajsu, w którym się nurzałem z upodobaniem.
tom 3: Narodziny królów
Zwieńczenie cyklu przerosło moje oczekiwania Aż zacząłem myśleć cieplej o cyklu kryminalnych przygód Agathy Raisin, który do tej pory uważałem za najgłębsze bajorko czytelniczego szajsu, w którym się nurzałem z upodobaniem.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Achim
„ Ja czyli 66 moich miłości „
Przeczytane dopiero teraz, bo wyszperane w składzie taniej książki.
Sam pomysł tej prozy był brawurowy ; opisać świat gejowski poprzez pryzmat randek z portalu. Niestety obawiam się ,że Żurawieckiego przerósł nadmiar problemów , postaci, wątków, które chciał w tej książce ująć. Narracja rozbija się na szereg epizodów , które łączy postać narratora o płynnej tożsamości / Orlando ?/.
Oczywiście jest tu wiele celnych obserwacji, ale wolałbym , aby autor dokonał pewnej selekcji materiału i skupił się może na wybranych wątkach czy postaciach.
No i jak zawsze mam problem z utrwalaniem stereotypu o promiskuitywiźmie par gejowskich, ale to już na marginesie…..
Przeczytane dopiero teraz, bo wyszperane w składzie taniej książki.
Sam pomysł tej prozy był brawurowy ; opisać świat gejowski poprzez pryzmat randek z portalu. Niestety obawiam się ,że Żurawieckiego przerósł nadmiar problemów , postaci, wątków, które chciał w tej książce ująć. Narracja rozbija się na szereg epizodów , które łączy postać narratora o płynnej tożsamości / Orlando ?/.
Oczywiście jest tu wiele celnych obserwacji, ale wolałbym , aby autor dokonał pewnej selekcji materiału i skupił się może na wybranych wątkach czy postaciach.
No i jak zawsze mam problem z utrwalaniem stereotypu o promiskuitywiźmie par gejowskich, ale to już na marginesie…..
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- Hebius
To chyba nie stereotyp, tylko lansowany model.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?