Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Dorian_Gray
Re: Książki, ostatnie zakupy
To ex Marcinkka.
- Hebius
Walpurg przecież napisał wyraźnie:
Pedał_w_szlafroku pisze: ↑21-05-2026 23:47:22 posłowie napisał i samą książkę przetłumaczył jednak człowiek jakoś tam zasłużony dla (nie)szczęścia jednego z bardzo już byłych forumowiczów, tak byłych, że tylko najstarsze dziadki go tu pamiętają.![]()
- uzytkownik_konta
Bo myślałem, że tym forumowiczem, dla którego (nie)szczęścia był ten dżentelmen zasłużony, był Kotek - i wtedy Marcinekk byłby Piotrem Sobolczykiem 
- Czartogromski
- Kontakt:
Generalnie to jestem tak stary, że pamiętam i Marcinkka, i to, kto jest jego exem. Aż sam się sobie dziwię, że ja jeszcze żyję, bo to tak dawno temu było.
- Pedał_w_szlafroku
Wiecie, że forumujemy od 25 lat? Ktoś teraz kończący studia dopiero był płodzony przez rodziców.
- marcin
Kawał życia.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Czartogromski
- Kontakt:
Ale to raczej nie na forumPedał_w_szlafroku pisze: ↑24-05-2026 12:48:03 Wiecie, że forumujemy od 25 lat? Ktoś teraz kończący studia dopiero był płodzony przez rodziców.
Chyba że coś przeoczyłem.
- Hebius
Nie, nie przeoczyłeś, Rafik uszczęśliwił użytkowników Gejowa i dał im Forum w styczniu 2004 roku (w nocy z 28 na 29 stycznia dokładnie*).
* Po temacie Dobry wieczór wnioskuje, że to było już 28 stycznia 2004 przed północą, ale to tylko zgadywanie, bo z Forum w pierwszej odsłonie zostało tylko tyle, co w Web.Archive (czyli prawie nic):
https://web.archive.org/web/20040129130 ... gejowo.pl/
- Pedał_w_szlafroku
2004?
Wydawalo mi się, że wcześniej.
Wydawalo mi się, że wcześniej.
- Dorian_Gray
wcześniej to chyba był hydepark ?
takie przed-forum
takie przed-forum
- Czartogromski
- Kontakt:
Mmmm, był moment, że Hyde Park był przecudny.
- Hebius
Tamten przecudny przepadł prawie bez śladu przy awarii Gejowa w kwietniu 2004. A pamiętam, że miałem go przejrzeć w poszukiwaniu wpisów tekstów Agentki S - i już nie zdążyłem.
- Hebius
Ciekawe swoją drogą czy i teraz Forum oraz kopia archiwalna Forum (o ile w ogóle takowa jest robiona) są przechowywane na jednym serwerze 
Ostatnio zmieniony 25-05-2026 18:59:17 przez Hebius, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcin
Zakupiłem i przeczytałem "Afirmację", trzecią część cyklu Southern Reach
Niestety robi się to coraz bardziej niezrozumiałe, a wręcz bełkotliwe (tak, ja wiem że to weird fiction). Autor niedawno popełnił czwartą część, po która już raczej nie sięgnę.

Niestety robi się to coraz bardziej niezrozumiałe, a wręcz bełkotliwe (tak, ja wiem że to weird fiction). Autor niedawno popełnił czwartą część, po która już raczej nie sięgnę.

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- marcin
Mam duże zaległości w tym temacie. A przecież ja stale coś kupuję i czytam, tak w domu, jak i w trakcie licznych podróży.
Zaczynamy zatem!
Nadrabianie zaległości cz. I
Jakub Małecki, Nikt nie idzie
Jeden z moich ulubionych autorów niefantastycznych. Tylko on potrafi tak pięknie pisać o sprawach zwykłych, codziennych. W jego książkach w sumie niewiele się dzieje, ot ludzie żyją swoim normalnym codziennym życiem, ale Małecki opisuje to tak, że nie sposób się oderwać od lektury.

Zaczynamy zatem!
Nadrabianie zaległości cz. I
Jakub Małecki, Nikt nie idzie
Jeden z moich ulubionych autorów niefantastycznych. Tylko on potrafi tak pięknie pisać o sprawach zwykłych, codziennych. W jego książkach w sumie niewiele się dzieje, ot ludzie żyją swoim normalnym codziennym życiem, ale Małecki opisuje to tak, że nie sposób się oderwać od lektury.

- marcin
Nadrabianie zaległości cz. II
S. King, Cztery po północy
Zbiór czterech yyyyyy powiedzmy opowiadań. A dlaczego powiedzmy? Bo całość to cegła 1000 stron, czyli każde opowiadanie ma 200-300 stron, a zatem tyle na ile inni piszą powieści
Tak czy owak, podobało mi się, Kinga zawsze chętnie czytam.

S. King, Cztery po północy
Zbiór czterech yyyyyy powiedzmy opowiadań. A dlaczego powiedzmy? Bo całość to cegła 1000 stron, czyli każde opowiadanie ma 200-300 stron, a zatem tyle na ile inni piszą powieści
Tak czy owak, podobało mi się, Kinga zawsze chętnie czytam.

- marcin
Nadrabianie zaległości cz. III
A. Urbanowicz, Kultor
Autor przeszedł z Vespera do Czarnej Owcy. Lubię jego powieści, to coś na pograniczu horroru i weird fiction dziejącego się na naszej rodzimej Suwalszczyźnie. "Kultor" jest słabszy niż poprzednie powieści autora, ale nadal przeczytałem z przyjemnością.

A. Urbanowicz, Kultor
Autor przeszedł z Vespera do Czarnej Owcy. Lubię jego powieści, to coś na pograniczu horroru i weird fiction dziejącego się na naszej rodzimej Suwalszczyźnie. "Kultor" jest słabszy niż poprzednie powieści autora, ale nadal przeczytałem z przyjemnością.

- Czartogromski
- Kontakt:
No nie może być tak, że tylko Marcin się wykosztowuje, żeby podtrzymać intelektualny charakter forum.

William Faulkner: Schronienie / tłumaczenie: Michał Tabaczyński. - Znak Litera Nova, 2025. - Tytuł oryginału: Sanctuary, tytuł poprzedniego tłumaczenia: Azyl.
Przy okazji przyczynek do stanu obyczajów wydawniczych: dział reklamy/marketingu robi obrazek z dużym napisem "NOWE TŁUMACZENIE", na którym nazwisko tłumacza jest praktycznie nieczytelne.

Rachel Reid: Game Changer/ tłumaczenie: Aleksandra Nowakowska, konsultacja Edyta Misiewicz-Hulewska. - Wydanie II. - NieZwykłe Zagraniczne, 2026. - (Game Changhers / Rachel Reid ; #1)

William Faulkner: Schronienie / tłumaczenie: Michał Tabaczyński. - Znak Litera Nova, 2025. - Tytuł oryginału: Sanctuary, tytuł poprzedniego tłumaczenia: Azyl.
Przy okazji przyczynek do stanu obyczajów wydawniczych: dział reklamy/marketingu robi obrazek z dużym napisem "NOWE TŁUMACZENIE", na którym nazwisko tłumacza jest praktycznie nieczytelne.

Rachel Reid: Game Changer/ tłumaczenie: Aleksandra Nowakowska, konsultacja Edyta Misiewicz-Hulewska. - Wydanie II. - NieZwykłe Zagraniczne, 2026. - (Game Changhers / Rachel Reid ; #1)
- Hebius
Już wydanie 2 Gorącej rywalizacji? Wziąłeś po taniości edycję w miękkiej oprawie czy ekskluzywną?
- Czartogromski
- Kontakt: