Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutorach.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

Hebius pisze: 21-07-2026 17:35:31
Rynek ksiązki pisze: Podobny problem może wkrótce dotknąć także rynek książek elektronicznych. Narzędzia AI pozwalają w ciągu kilku minut stworzyć powieść, poradnik czy książkę dla dzieci. Publikacja e-booka na wielu platformach jest szybka i tania, co oznacza, że nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawiły się tysiące tytułów tworzonych niemal bez udziału człowieka. Część z nich może mieć niewielką wartość merytoryczną i powstawać wyłącznie po to, by zarabiać na sprzedaży lub modelach abonamentowych.
Jakiś czas temu już pisałem że efektem tego będzie to że ludzie czytający książki będą kupować tylko tytuły napisane czy wydane przed powiedzmy 2025 rokiem.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
marcin

Re: Stan czytelnictwa w Polsce: o czytelnikach, autorach, tłumaczach, rynku wydawniczym, polityce cenowej i dystrybutora

W Niemczech czytelnictwo kwitnie. Wolgast to małe miasteczko a aż trzy akcenty książkowe: po pierwsze całkiem spora księgarnia, po drugie bookcrossing w czymś co wygląda jak budki telefoniczne :P po trzecie, i tu największe zdziwko - regały książkowe z używanymi książkami w katedrze (!!!) - książki bynajmniej niekoniecznie religijne :P każda książka 1 euro, bierzesz co chcesz i wrzucasz pieniądze do puszki :)

W katedrze
Obrazek

Budka telefoniczna (no, prawie :P)
Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Hebius

Bo to my jesteśmy w forpoczcie postępu cyfryzacji i odchodzenia od czytania, a nie jakieś Niemce.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Niemcy i czytelnictwo cd.

Kamminke, malutka wioska rybacka nad Zalewem Szczecińskim, mniej niż 300 mieszkańców. Nawet w tak małej wiosce mamy bookcrossing (na przystanku autobusowym) - wypatrzylem fajny zestaw trzech powieści w jednym tomie - Frankenstein, Drakula oraz Dr Jekyll i pan Hyde. Niestety, jak się łatwo domyślić, po niemiecku :roll: gdyby było po angielsku, to bym się chyba skusił (bookcrossing chyba działa tak że można coś zabrać nawet jak nie ma się nic na wymianę?)

Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Z niemieckiego jak najbardziej. W remach reparacji wojennych za spalone biblioteki :D
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

:D :D :D
Awatar użytkownika
Hebius

Rynek ksiązki pisze:Czwartek, 30 lipca 2026
We wrześniu konsultacje społeczne projektu ustawy o ochronie rynku książki?

Co się dzieje z projektem ustawy o ochronie rynku książki? Agata Diduszko-Zyglewska, doradczyni ministry kultury, przewodnicząca Zespołu ds. pola literackiego, podczas debaty 28 lipca pt. „Czy uda się uregulować rynek książki?” w Polskim Radiu RDC przekazała, że w sierpniu resort kultury złoży wniosek o wpis projektu do wykazu prac legislacyjnych, a po otrzymaniu akceptacji prawdopodobnie we wrześniu projekt trafi do konsultacji społecznych.

Przypomnijmy, że Ministerstwo Kultury rozpoczęło proces legislacyjny projektu Ustawy o ochronie rynku książki w połowie listopada 2025 roku. Zapowiedziano wówczas, że dokument trafi do konsultacji wewnątrzresortowych na początku grudnia 2025.

Jak przekazano, ustawa o ochronie rynku książki będzie się opierać na trzech kluczowych filarach:

Jednakowa cena książki w ciągu 12 miesięcy
Maksymalny rabat dystrybucyjny
Obowiązkowe przekazywanie danych sprzedażowych

Ostatnio jednak z medialnych przekazów dowiadujemy się, że doszły kolejne filary w ustawie o ochronie rynku książki: minimum 10 proc. z ceny okładkowej dla autorów oraz 1 lub 3 proc. – dla tłumaczy.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Agata Suchocka, pisarka:
DLACZEGO MNIE OKRADACIE??

Moje książki są za słabe, żeby je kupić, ale wystarczająco dobre, żeby je podpie4dolić z jakiegoś chomika albo jutuby??
Winię słuchajacych i czytających "za darmoszkę", ale przecież gorsi są ci, którzy te teksty do internetu wrzucają. Po co? Dyga wam, gdy ktoś to pobiera? Te liczniki pobrań to wasze jedyne "osiągnięcie" w życiu? Podejrzewam, że tak.
Bo gdyby nikt nie wrzucał, to nikt by nie kradł, bo nie miałby co.
Gdyby nie internetowe złodziejstwo, wiekszość z nas mogłaby utrzymać się z pisania, a tymczasem dziadujemy, bo większości egzemplarzy ludzie nie kupują, tylko je sobie "biorą". Ukradziono pewnie dziesieciokrotnie więcej moich książek, niż kupiono. A może stukrotnie? Nawet nie zaglądam na pirackie serwisy, bo liczba pobrań może przyprawić o zawał.
Czy ja mam czas, żeby to zglaszać, ściubić donosy, wertować internety? Niektórzy ludzie mogą to zrobić za mnie ZA PIENIĄDZE. Czyli wiecie, muszę zapłacić, żeby więcej nie tracić.
To jest chory kraj. Chyba w żadnym innym "zawodzie" człowiek nie musi tak się miotać, walczyć i telepać, żeby utrzymać się na powierzchni. Zajmować tyloma sprawami, które w ogóle nie powinny go interesować, gdyby wszyscy wokół byli UCZCIWI.
Dziękuję wszystkim, którzy KUPUJĄ moje książki.
To też duży problem, kto wie czy nie większy niż te 10%...
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

Miliardkrotnie. Niech sobie od razu przyzna tytuł najbardziej poczytnej autorki wszechczasów.
Awatar użytkownika
Hebius

Ale że kobieta by miała konkurować z Kazikiem? :D

Z mitem, że jakby ktoś nie ukradł, to by kupił, już się dawno rozprawiono przy okazji piractwa muzyki.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Moim zdaniem nie do końca trafiona analogia. Znaczy wiem o co chodzi, ale...
W dobie streamingu, Spotify, Tidala i tak dalej, to piractwa muzycznego już chyba dziś nie ma. Nie sądzę aby ktokolwiek się w to bawił jak miesięczny abonament Spotify dający dostęp do milionów płyt i utworów kosztuje tyle co jedno piwo w restauracji.

Z książkami jest jednak inaczej - w dobie kindli to sądzę że chomiki i tym podobne mają się dobrze :roll:

A z innej beczki, w Gdyni nad samym morzem, dziś zerknąłem :)
Poza wystawcami (takie mini targi książki) załapałem się na wieczorny konkurs poezji nieprofesjonalnej na plaży :D było to ciekawe doświadczenie, piękna gdyńska plaża, morze i do tego morze częstochowskich rymów :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Analogia jest o tyle trafna, że nieściąganie ebooków nie przełoży się wcale na ich kupno.
Wiele razy ściągałem coś z Chomika czy innych źródeł, bo nie chciało mi się szukać cytatu w papierowej książce, którą nawet mam. Albo potrzebowałem na przykład Antunes po portugalsku. No przecież jakby on nawet po 5 zł był do kupienia to ja bym tego nie kupił, bo to by było wyrzucanie kasy w błoto.
Jak chcę coś zobaczyć w kinie - "Chopin! Chopin!" czy "Dobrego chłopca" - to idę do kina, ale jak mi wystarczy możliwość obejrzenia za darmo w necie to oglądam jeśli znajdę, albo nie oglądam wcale i nie robię z tego żadnej tragedii, a już na pewno nie wykupuję możliwości oglądania jakiegoś tytułu na VOD.
Ukrócenie piractwa ebooków w najlepszym razie uniemożliwi komuś przeczytanie jakiejś książki i to będzie cały zysk autora czy autorki tej książki.
Obrazek
ODPOWIEDZ