To się czyta
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- uzytkownik_konta
Re: To się czyta
To zależy co rozumiemy przez "więcej niż jeden jednocześnie". Mam np. rozgrzebaną taką książkę, której czytam kawałek, a potem mnie denerwuje i odkładam na pół roku - ale potem stwierdzam, że jednak była ciekawa, i znowu czytam 30 stron, i znowu odkładam.
- tafta
To się liczy i zawiera w mojej definicji "czytane jednocześnie", pod warunkiem że w międzyczasie sięgasz też po dowolny inny tytuł.
Ja tak jak Ty mam ale ze słabymi książkami. Zaczynam i nie chce mi się ich skończyć, a z drugiej strony żal przeczytanej części, zwłaszcza jak autor/ka uznany/a za ważnego/ą.
Ja tak jak Ty mam ale ze słabymi książkami. Zaczynam i nie chce mi się ich skończyć, a z drugiej strony żal przeczytanej części, zwłaszcza jak autor/ka uznany/a za ważnego/ą.
- Hebius
Bez żalu odniosłem niedawno do biblioteki Borgesa "Księgę piasku" po dwóch czy trzech opowiadaniach - jak nie idzie to nie idzie, nie ma co się męczyć (chyba, że się siedzi nad Tokarczuk, wtedy warto się upewnić, czy człowiek jest idiotą).
Siedząc po niskich brzegach babilońskiej wody,
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
A na piękne syjońskie wspominając grody,
Co nam inszego czynić, jedno płakać smutnie,
Powieszawszy po wierzbach niepotrzebne lutnie?
- tafta
Bez takich nazwisk proszę, bo ostracyzm człowieka nakryje, a wiadomo, że jak uznane nazwisko, to źle piszącym być nie może. O Boże! Weź juz ode mnie tego nudnego Lema.
A przy okazji 14 octobris odbędzie się premiera książki Olgi Tokarczuk i wejściówki za darmo na tę okazję dostępnymi są, gdyby ktoś spędy lubił dopełniać swą cielesnością.
A przy okazji 14 octobris odbędzie się premiera książki Olgi Tokarczuk i wejściówki za darmo na tę okazję dostępnymi są, gdyby ktoś spędy lubił dopełniać swą cielesnością.
- uzytkownik_konta
Ja to Lema mogę całego na raz, ale właśnie Tokarczuk już więcej nie będę próbował - to nie na moje nerwy 
Co powiedziawszy - gdyby te książki, do których wracam po kawałku, były po prostu słabe - to w porządku, rzuciłbym. Gorzej jeśli są o czymś ważnym. Tak było z biografią de Gaulle'a - bardzo chciałem znać całą tę historię, ze szczegółami, a jednak to właśnie ogromna liczba mało istotnych szczegółów była tym, co utrudniało mi jej ukończenie.
Co powiedziawszy - gdyby te książki, do których wracam po kawałku, były po prostu słabe - to w porządku, rzuciłbym. Gorzej jeśli są o czymś ważnym. Tak było z biografią de Gaulle'a - bardzo chciałem znać całą tę historię, ze szczegółami, a jednak to właśnie ogromna liczba mało istotnych szczegółów była tym, co utrudniało mi jej ukończenie.
- tafta
I jak to było z de Gaullem - był prywatnie bardzo religijny i jako prezydent się dystansował od wiary świadomy obowiązku, jaki wynika z historii rewolucyjnej Francji? To prawda, że występując w roli prezydenta, gdy reprezentował Republikę Francuską, nie klękał, gdy wymagał tego obrządek przypisany do wiary?
- marcin
Czytam Świat Kolei 4/2026
Oczywiście w pociągu

Oczywiście w pociągu

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- Dorian_Gray
post z początku poprzedniego rokuDorian_Gray pisze: ↑22-02-2025 00:31:57 Lalka Bolesława Prusa
... w liceum przeczytałem tylko streszczenie...
a teraz postanowiłem zmierzyć się cegłą powyżej ośmiuset stron ...
przeczytałem wtedy z trzysta stron i odpuściłem
kilka dni temu wróciłem do lektury i chciałbym skończyć przed wizytą w kinie (wersja z Dorocińskim)
- Czartogromski
- Kontakt:
No i jak tam komunikacja kolejowa z Obwodem Królewieckim?