marcin pisze: ↑12-10-2019 20:32:10
Andre Aciman moim zdaniem jest kiepskim pisarzem.
"Tamte dni..." literacko było co najwyżej takie sobie.
Mąż kupił sobie "Osiem białych nocy" tegoż autora i stwierdził, że takiej kaszany dawno nie czytał. Nie doczytał.
Teraz czytam "Znajdź mnie", jestem gdzieś w połowie i póki co chyba mogę się podpisać pod powyższym...
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
I tak kupiłem. Ale na razie leży i czeka w kolejce do lektury.
A tymczasem W.A.B. reklamuje intensywnie książkę PROSTYTUTKI. Tajemnice płatnej miłości
wydawca na FB pisze:ZAPOWIEDŹ
Już niedługo poznacie całą prawdę o najstarszym zawodzie świata bit.ly/tajemnice-płatnej-miłości
W książce "PROSTYTUTKI. Tajemnice płatnej miłości" dziennikarze Magda Mieśnik i Piotr Mieśnik przedstawią Wam świat z perspektywy prostytutek, również tych męskich, oraz ich klientów.
Autorzy dotarli do alfonsów oraz różnych osób związanych ze środowiskiem „zawodów pomocniczych”, przedstawili też stanowiska ekspertów – psychologów, lekarzy, prawników i pracowników socjalnych. W swoim reportażu wydobywają na światło dzienne rachunek, jaki życie wystawia profesjonalistom i amatorom w branży płatnej miłości.
Kurtyzany, ladacznice, call-girls, obiekty ciekawości tzw. przyzwoitego świata, zimne uwodzicielki, które wiedzą, jak owinąć sobie mężczyznę wokół palca.
Ile jest w tym prawdy, ile jest tych prawd i co się za nimi kryje Pora przyjrzeć się, jak wygląda to życie zza kulis. Ile w nim przyjemności i wyboru, a ile obrzydzenia, bólu i bezsilności
Kupiłem to przed świętami i nawet zacząłem, ale początek mnie zniechęcił (Simona się b.dobrze czytało od pierwszej strony, więc chyba miałem za duże oczekiwania) i odłożyłem książkę na później.
Becky Albertalli - współautorka w/w tytułu - napisała powieść "Simon oraz inni homo sapiens" (w ekranizacji "Twój Simon")
Na razie napisali tylko:
Inauguracja numeru odbędzie w weekend 14/15 lutego - wkrótce podamy szczegóły.
Ale dla admina Forum Homoseksualnego chyba jeden egzemplarz by odłożyli. Mogę się spytać jeśli ci zależy
wydawca (Dowody na Istnienie) na Facebooku pisze:ZAPOWIEDŹ 17 kwietnia ukaże się debiutancka książka Wojciecha Szota PANNA DOKTÓR SADOWSKA.
„Zarzut uprawiania miłości lesbijskiej nie jest hańbiący” – miała powiedzieć w czasie procesu Zofia Sadowska, bohaterka jednego z najgłośniejszych skandali obyczajowych międzywojennej Warszawy. O „ekscesach” w gabinecie lekarskim na Mazowieckiej 7 powstały setki artykułów, dowcipów, karykatur i piosenek kabaretowych. Brukowce oskarżały Sadowską o organizowanie lesbijskich orgii, uwodzenie pacjentek i przyczynienie się do rozpadu kilku małżeństw, a nawet o doprowadzenie do dwóch zgonów. Czy lesbijka może być lekarką? – to pytanie zadawali sobie sędziowie i członkowie izby lekarskiej.
„Panna doktór Sadowska” – pisali o niej dziennikarze. Pierwsza w Imperium Rosyjskim polska lekarka z doktoratem. Zaangażowana feministka, która poszła do Piłsudskiego upomnieć się o prawa wyborcze dla kobiet. Działaczka społeczna i naukowczyni. Ceniona przez pacjentów internistka. Niosła pomoc bieżeńcom w czasie pierwszej wojny światowej i poszkodowanym w powstaniu warszawskim. Właścicielka kopalni ropy naftowej i przedsiębiorczyni inwestująca w budowę osiedla. Automobilistka. Zawsze w męskiej marynarce, pod krawatem, w binoklach na nosie. Mówiono, że nie rozstaje się ze szpicrutą.
Zofia Sadowska przez lata walczyła o dobre imię. Wojciech Szot odtwarza mechanizmy zaszczuwania lekarki przez prasę i przywraca jej miejsce w historii.
PANNA DOKTÓR SADOWSKA to opowieść o wymazywaniu niewygodnych biografii, ale przede wszystkim − o odwadze i walce o godność.