i tacy przychodzą do filharmonii w Berlinie... słucham "4 pór roku" i też są oklaski między częściami koncertu
Czego teraz słucham.
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Czego teraz słucham.
Ale cała sala klaszcze, czy tylko niektórzy?
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- bolevitch
cała sala. Właśnie skończyli grać Jesień. Gromkie brawa, pierwszy skrzypek się kłania i nawet członkowie zespołu stukają smyczkami.
----
nawet w przerwach między częściami Zimy oklaski. Ale akurat był najazd kamery na widownię. Klaszcze mniej więcej połowa ludzi. Bardzo dobra akustyka działa niestety w obie strony, bo tam miejsce na orkiestrę jest otoczone przez widownię praktycznie ze wszystkich stron...
----
nawet w przerwach między częściami Zimy oklaski. Ale akurat był najazd kamery na widownię. Klaszcze mniej więcej połowa ludzi. Bardzo dobra akustyka działa niestety w obie strony, bo tam miejsce na orkiestrę jest otoczone przez widownię praktycznie ze wszystkich stron...
Ostatnio zmieniony 29-03-2020 13:52:50 przez bolevitch, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czartogromski
- Kontakt:
"Pory roku" to akurat są 4 osobne koncerty, a tylko połączone w jeden cykl, więc oklaski między częściami (cyklu) nie burzą zasady.
- z350
Warriors if the world
https://youtu.be/Dll329ggLIY
https://youtu.be/Dll329ggLIY
- Czartogromski
- Kontakt:
Co mi przypomniało, że przecież mam płytę z wspaniałą, radosną interpretacją Kotnowskiej. Rzecz o tyle ciekawa, że Kotnowska gra na współczesnym flecie poprzecznym. Rewelacyjna płyta, rewelacyjne wykonanie, rewelacyjna książeczka do płyty. Aż sie zdziwiłem, że to juz takie stare nagranie/płyta (1993).
Vivaldi: 4 pory roku. Kotnowska, Stanienda, Kłosiewicz.
Na płycie jest też koncert na flet Saveria Mercadantego - w tym zestawieniu słychać wyraźnie, czym się różni utwór popularny, a może i wybitny, od genialnego
- mike
Dziś słucham Pendereckiego. Rany ile on świetnej muzy komponował, z czego większość by idealnie pasowała jako ścieżka dźwiękowa do gier, filmów, seriali.
- bolevitch
może dlatego go nie trawiłem. nie lubię na dłuższą metę słuchać "ścieżek dźwiękowych"
- Czartogromski
- Kontakt:
Dwójka od rana nadawała Pendereckiego, ale wybierali wszystkie najsmutniejsze i najżałobniejsze utwory i długo nie wytrwałem.
- bolevitch
żal Kilara, że nie jest tak doceniany i sławny jak Penderecki był chyba uzasadniony...
- Dorian_Gray
oooo, dobra, metalowa muza
- mike
- Czartogromski
- Kontakt:
Z zasobów winylowych wygrzebałem sobie płytę zupełnie zapomnianego dzisiaj Bernarda Kafki (Kawki) "Metamorphosis", a tam m. in. taki bardzo zgrabny kawałek "Sky's the Limit": https://youtu.be/kRrxtQwhD2k
Sama płyta Polskich Nagrań fatalnie opisana (czy raczej nieopisana), nie ma nazwisk muzyków. W tym utworze słyszę w chórku prawdopodobnie Ewę Wanat z Novi Singers.
BK był założycielem Novi Singers, swego czasu jednej z najlepszych grup wokalnych na świecie [!]. W połowie lat 70. wyjechał do USA, jego utwór nagrał nawet The Manhattan Transfer.
Sama płyta Polskich Nagrań fatalnie opisana (czy raczej nieopisana), nie ma nazwisk muzyków. W tym utworze słyszę w chórku prawdopodobnie Ewę Wanat z Novi Singers.
BK był założycielem Novi Singers, swego czasu jednej z najlepszych grup wokalnych na świecie [!]. W połowie lat 70. wyjechał do USA, jego utwór nagrał nawet The Manhattan Transfer.
- Czartogromski
- Kontakt:
Ponieważ dzisiaj W Dwójce dzisiaj nie sposób zgadnąć, o której znienacka coś przyjaniepawlą*, stawiam na repertuar własny. Dawno niesłuchana płyta Sinead O'Connor:
Sinead O'Connor: Sean Nós nua
*Oczywiście w tonie, że ojciecswiętynaukijanapawłajesteśmybardzopobożnitutaj
Sinead O'Connor: Sean Nós nua
*Oczywiście w tonie, że ojciecswiętynaukijanapawłajesteśmybardzopobożnitutaj
- Lis
W tej izolacji, po zmroku, z zapachem przymrozka dolatującym przez uchylone okno wyjątkowy klimat robi:
https://www.youtube.com/watch?v=wUUWEnFrv00
https://www.youtube.com/watch?v=wUUWEnFrv00
-
- Forumowe Ciacho
Ostatnio sobie wyszukuję na YT covery moich ulubionych piosenek. I tak np. znalazłem tę oto wersję "Big in Japan" Alphaville. Nic specjalnego, bardziej odpalam nie tyle, żeby słuchać, co popatrzeć sobie na wokalistę, bo mi się mega podoba.
https://www.youtube.com/watch?v=w8_kwX8mnaA
https://www.youtube.com/watch?v=w8_kwX8mnaA
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
- ikar
- Walpurg
Re: KORONAWIRUS
Słucham: rocka, blusesa, soulu, ska, metalu, reggae, jazzu, czasami rapu. Oczywiście z innej bajki jest też muzyka klasyczna, zwłaszcza barokowa oraz tzw. piosenka aktorska.
Z popem jest trudniej, bo to pojemne pojęcie. Nie lubię popowego shitu, ale są i rzeczy, które lubię, np. brit pop. Jest wiele rzeczy, które mi nie przeszkadzają, mogą sobie lecieć radio, mogę nawet lubić, ale dominuje: nie lubię.
Mam takie śmieszne kryterium. Lubię, gdy artysta generalnie ma mnie - widza i słuchacza - w dupie. Nienawidzę, gdy ktoś na estradzie wdzięczy się do mnie.
No to staje się oczywiste, że nigdy nie słucham country i disco polo. To nie do zniesienia.
Z popem jest trudniej, bo to pojemne pojęcie. Nie lubię popowego shitu, ale są i rzeczy, które lubię, np. brit pop. Jest wiele rzeczy, które mi nie przeszkadzają, mogą sobie lecieć radio, mogę nawet lubić, ale dominuje: nie lubię.
Mam takie śmieszne kryterium. Lubię, gdy artysta generalnie ma mnie - widza i słuchacza - w dupie. Nienawidzę, gdy ktoś na estradzie wdzięczy się do mnie.
No to staje się oczywiste, że nigdy nie słucham country i disco polo. To nie do zniesienia.
- Blue
A ja słucham Zaz
Od jakiegoś czasu fascynuje mnie jej muzyka. Cenie w niej autentyczność i pozytywne przekazy.
Szkoda że francuskiego nie znam
Zaz - Les Passants
Od jakiegoś czasu fascynuje mnie jej muzyka. Cenie w niej autentyczność i pozytywne przekazy.
Szkoda że francuskiego nie znam
Zaz - Les Passants
- Czartogromski
- Kontakt:
Rewelacyjna jest płyta ZAZ "Paris" - z klasykami francuskiej piosenki.