Właśnie byłem w teatrze
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Walpurg
Re: Właśnie byłem w teatrze
Fedra Racine`a z Teatru Wybrzeże ze znakomitą i poruszającą rolą główną Katarzyny Figury.
Spektakl online w ramach 40. Warszawskich Spotkań Teatralnych.
Teatry zmieniły strategię po doświadczeniach wiosennych - teraz można sporo zobaczyć, ale to już wersje dużo lepsze technicznie, za to płatne (tu: 20 zł) i do zobaczenia tylko na żywo.
Figura, kojarzona z komediową seksbombą, tu stworzyła bardzo dobrą rolę. No i Hipolit, zagrany przez Jakuba Nosiadka o budowie greckiego boga.
Spotkania trwają przez cały tydzień, więc będzie jeszcze kilka ciekawych spektakli do zobaczenia.
Spektakl online w ramach 40. Warszawskich Spotkań Teatralnych.
Teatry zmieniły strategię po doświadczeniach wiosennych - teraz można sporo zobaczyć, ale to już wersje dużo lepsze technicznie, za to płatne (tu: 20 zł) i do zobaczenia tylko na żywo.
Figura, kojarzona z komediową seksbombą, tu stworzyła bardzo dobrą rolę. No i Hipolit, zagrany przez Jakuba Nosiadka o budowie greckiego boga.
Spotkania trwają przez cały tydzień, więc będzie jeszcze kilka ciekawych spektakli do zobaczenia.
- Senso
Powrót do Reims
https://playkrakow.com/vods/vod.461
Książka, choć to inny dział, jest świetna: dobrze napisana, wciągająca, ważna ze względu na tematykę podwójnego wykluczenia, nie tylko ze względu na orientację.
https://playkrakow.com/vods/vod.461
Książka, choć to inny dział, jest świetna: dobrze napisana, wciągająca, ważna ze względu na tematykę podwójnego wykluczenia, nie tylko ze względu na orientację.
- Walpurg
Ja wczoraj Panny z Wilka w reż. A. Glińskiej ze Starego Teatru.
- Achim
Widziałem na "żywo" . Cudny spektakl . Ja już nie oglądam żadnych spektakli online, to jakaś namiastka, substytut. Teatru i kina chyba brakuje mi najbardziej . Mamy bilety na 30. grudnia do Starego na " Kochaną Wisełkę " na podstawie korespondencji Szymborskiej i Herberta i mamy nadzieję,że dojdzie do skutku, bo spektakle w Słowackim na odwołali....
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- Hebius
On żyje!
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Achim
Dziękuję za miłe powitanie, tak jestem znowu po wiadomych perturbacjach zdrowotnych i mam nadzieję, że niedługo będę mógł o sobie napisać, że byłem w teatrze.
- Walpurg
Duża gratka w Sylwestra!
"Powrót Tamary" w reżyserii Cezarego Tomaszewskiego na huczne zakończenie roku!
31 grudnia o godz. 19.00
dostępne 31.12.2020–03.01.2021
20 zł
www.vod.teatrstudio.pl
"Powrót Tamary" w reżyserii Cezarego Tomaszewskiego na huczne zakończenie roku!
31 grudnia o godz. 19.00
dostępne 31.12.2020–03.01.2021
20 zł
www.vod.teatrstudio.pl
"Powrót Tamary” to wspaniały popis aktorskich umiejętności. Cudownie rozhisteryzowana Dominika Biernat, zdecydowana Monika Obara, urzekająca Marta Zięba, wspaniała Monika Świtaj oraz magnetyczna Sonia Roszczuk, która m.in. gra tytułową Tamarę. Namiętna, seksowna, silna, władcza i zdecydowana. Stanowczy Filip Perkowski, znakomity, pełen wigoru, z dezynwolturą w graniu Marcin Pempuś
, doskonały, punktujący, majestatycznie obecny Mateusz Smoliński, pełniący rolę narratora opowieści oraz niezastąpiony Bartosz Porczyk
– wielka, teatralna gwiazda, którą Warszawa skradła Wrocławiowi. (...) No i jest i On. Jan Wielki. Jan Peszek. Mistrz."
Tomasz Sobierajski, ElleMan
- Walpurg
Wywiad z Bogiem!
https://www.anywhere.pl/68119/patrze-na ... &videoId=0
Tomasz Sobierajski rozmawia z Bartoszem Porczykiem: Patrzę na Ciebie, bo chcę się dowiedzieć czegoś o sobie
https://www.anywhere.pl/68119/patrze-na ... &videoId=0
Tomasz Sobierajski rozmawia z Bartoszem Porczykiem: Patrzę na Ciebie, bo chcę się dowiedzieć czegoś o sobie
- bolevitch
widziałem już afisze spektakli granych w salach widowiskowych zapowiadanych na koniec lutego i na marzec...
- Walpurg
Sądy dały wiatr w żagle przedsiębiorcom, którzy zamierzają się otworzyć, więc i teatry pewnie chcą. Zwłaszcza że najbardziej dostały w dupę właśnie komercyjne instytucje kultury.Zamknięcie hoteli czy gastronomii w drodze rozporządzenia jest nielegalne - wynika z wyroku sądu administracyjnego. Kolejne sądy podważają zgodność koronawirusowych rozporządzeń z konstytucją.
- bolevitch
tak, to agencja obsługująca wyjazdowe spektakle, te wszystkie farsy itp...
- bolevitch
Teatr Narodowy - Kordian mikroportowy....
...o matko... pamiętam jakieś strzępki Kordiana na VHS-ie... pani od polskiego nam puszczała
https://www.youtube.com/watch?v=0iyFyEooR1A
...o matko... pamiętam jakieś strzępki Kordiana na VHS-ie... pani od polskiego nam puszczała
https://www.youtube.com/watch?v=0iyFyEooR1A
- bolevitch
...scena niby narodowa, ale (prawie)goły facet jest i tańczący kardynałowie zdaje się w szpilkach
- Walpurg
Od 29 stycznia do 12 lutego na VOD Teatru Wybrzeże:
ŻYCIE INTYMNE JAROSŁAWA
Reżyseria: Kuba Kowalski
Historia nieokiełznanej erotycznej relacji jednego z najwybitniejszych polskich pisarzy z młodszym o 40 lat mężczyzną. Od obsesyjnej namiętności, burzliwych rozstań, poprzez piekło zazdrości, odrzucenie aż po wzniosłe uczucie, najszczerszą empatię i pielęgnowanie w chorobie. W ich miłość wpisana była śmierć – Jerzy chorował na gruźlicę. Tym samym literatura Iwaszkiewicza połączyła się z życiem osobistym – literacki motyw młodego, śmiertelnie chorego mężczyzny był obecny w jego twórczości od samego początku. INTYMNE ŻYCIE JAROSŁAWA to także opowieść o żonie pisarza, Annie, która z czułością i wyrozumiałością dopełniała miłosny trójkąt i w pewnym sensie stanowiła jego fundament. Związek z Jerzym bezpośrednio zainspirował Iwaszkiewicza do napisania kilku znakomitych opowiadań m.in. TATARAKU i KOCHANKÓW Z MARONY. Spektakl jest przede wszystkim oparty na listach Jarosława Iwaszkiewicza do Jerzego Błeszyńskiego i na jego Dzienniku. Dokumenty te nie mają sobie w Polskiej literaturze równych i dają wnikliwy obraz życia prywatnego pisarza i jego homoerotycznych związków.
„Niezwykły spektakl – przepełniony głęboką humanistyczną miłością do człowieka i akceptacją jego ukrytych pragnień.”
Katarzyna Fryc, Gazeta Wyborcza
W spektaklu występują: Anna Kociarz – Anna, Piotr Biedroń – Jurek, Korab, Robert Ciszewski – Karol, Dziad Szpitalny, Lekarz, Krzysztof Matuszewski – Jarosław, De Villiers, Marcin Miodek – Jurek, Julia, Charles, Jan Napieralski – Jurek, Romeo, Rellov, Rafał Ryterski – muzyka na żywo.
https://vod.teatrwybrzeze.pl/spektakl/z ... jaroslawa/
ŻYCIE INTYMNE JAROSŁAWA
Reżyseria: Kuba Kowalski
Historia nieokiełznanej erotycznej relacji jednego z najwybitniejszych polskich pisarzy z młodszym o 40 lat mężczyzną. Od obsesyjnej namiętności, burzliwych rozstań, poprzez piekło zazdrości, odrzucenie aż po wzniosłe uczucie, najszczerszą empatię i pielęgnowanie w chorobie. W ich miłość wpisana była śmierć – Jerzy chorował na gruźlicę. Tym samym literatura Iwaszkiewicza połączyła się z życiem osobistym – literacki motyw młodego, śmiertelnie chorego mężczyzny był obecny w jego twórczości od samego początku. INTYMNE ŻYCIE JAROSŁAWA to także opowieść o żonie pisarza, Annie, która z czułością i wyrozumiałością dopełniała miłosny trójkąt i w pewnym sensie stanowiła jego fundament. Związek z Jerzym bezpośrednio zainspirował Iwaszkiewicza do napisania kilku znakomitych opowiadań m.in. TATARAKU i KOCHANKÓW Z MARONY. Spektakl jest przede wszystkim oparty na listach Jarosława Iwaszkiewicza do Jerzego Błeszyńskiego i na jego Dzienniku. Dokumenty te nie mają sobie w Polskiej literaturze równych i dają wnikliwy obraz życia prywatnego pisarza i jego homoerotycznych związków.
„Niezwykły spektakl – przepełniony głęboką humanistyczną miłością do człowieka i akceptacją jego ukrytych pragnień.”
Katarzyna Fryc, Gazeta Wyborcza
W spektaklu występują: Anna Kociarz – Anna, Piotr Biedroń – Jurek, Korab, Robert Ciszewski – Karol, Dziad Szpitalny, Lekarz, Krzysztof Matuszewski – Jarosław, De Villiers, Marcin Miodek – Jurek, Julia, Charles, Jan Napieralski – Jurek, Romeo, Rellov, Rafał Ryterski – muzyka na żywo.
https://vod.teatrwybrzeze.pl/spektakl/z ... jaroslawa/
- Hebius
Ciekawe, który z naszych teatromanów zrecenzuje występ Zenka Martynika w Teatrze Wielkim w Łodzi
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Achim
- Czartogromski
- Kontakt:
Poczekamy na benefis Żenka w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej.
- Hebius
Tam to na pewno z publicznością już będzie
- Achim
- Achim
„ Lazarus” Teatr Capitol we Wrocławiu
Bilety na „ Lazarusa „ mieliśmy kupione na 15. listopada, spektakl oczywiście nie odbył się . Teraz wreszcie nastąpił powrót do sal teatralnych z wszystkimi, towarzyszącymi temu emocjami .
Musical Dawida Bowiego to opowieść o Nawtonie / fantastyczny aktorsko i wokalnie Marcin Czarnik/bohaterze, celebrycie, przybyszu z innej planety . W „ Lazarusie „ to nie rachityczna fabuła jest jednakże najważniejsza , w spektaklu brzmią bowiem najważniejsze przeboje Bowiego w nowoczesnych aranżacjach, świetnych wykonaniach aktorów Capitolu , funkcjonalnej i wieloznacznej scenografii Mirka Kaczmarka i wizualizacjach Natana Berkowicza . Spektakl Jana Klaty przypomina, jak genialnym Bowie był muzykiem i jak uniwersalne i wieloznaczne mogą być Jego utwory.
Bilety na „ Lazarusa „ mieliśmy kupione na 15. listopada, spektakl oczywiście nie odbył się . Teraz wreszcie nastąpił powrót do sal teatralnych z wszystkimi, towarzyszącymi temu emocjami .
Musical Dawida Bowiego to opowieść o Nawtonie / fantastyczny aktorsko i wokalnie Marcin Czarnik/bohaterze, celebrycie, przybyszu z innej planety . W „ Lazarusie „ to nie rachityczna fabuła jest jednakże najważniejsza , w spektaklu brzmią bowiem najważniejsze przeboje Bowiego w nowoczesnych aranżacjach, świetnych wykonaniach aktorów Capitolu , funkcjonalnej i wieloznacznej scenografii Mirka Kaczmarka i wizualizacjach Natana Berkowicza . Spektakl Jana Klaty przypomina, jak genialnym Bowie był muzykiem i jak uniwersalne i wieloznaczne mogą być Jego utwory.