Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Książki, ostatnie zakupy
Zakupiłem i czytam "Grzesznika" Urbanowicza
To jedna z jego pierwszych powieści, znacznie słabsza niż np. "Inkub". Ale to dobrze, bo to oznacza, że pisze coraz lepiej
To jedna z jego pierwszych powieści, znacznie słabsza niż np. "Inkub". Ale to dobrze, bo to oznacza, że pisze coraz lepiej
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Dałem się skusić polecankom Szota:
Leszek Libera, trylogia o utopku (z niemieckiego przełożyła Sława Lisiecka)
1. Utopek (2018)
2. Buks Molenda (2019)
3. Testament Utopka (2020)
Leszek Libera, trylogia o utopku (z niemieckiego przełożyła Sława Lisiecka)
1. Utopek (2018)
2. Buks Molenda (2019)
3. Testament Utopka (2020)
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Achim
Ciekaw jestem Twoich wrażeń
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
- Hebius
Styl jest zdecydowanie nieklasyczny, ale interesujący i mimo wszystko łatwo wchodzi. Może przynajmniej pierwszy tom wrzucę do kolejki aktualnych lektur.
Miałem wrzucić fragment z pulokiem, ale ten o wiosennych pracach polowych jest chyba bardziej reprezentatywny, lepiej oddaje urok stylu powieści, a zwłaszcza jej niekonwencjonalną interpunkcję:
Miałem wrzucić fragment z pulokiem, ale ten o wiosennych pracach polowych jest chyba bardziej reprezentatywny, lepiej oddaje urok stylu powieści, a zwłaszcza jej niekonwencjonalną interpunkcję:
Ludzie zewsząd szli na przedmiejskie pola grzebali ryli dłubali w ziemi, która pragnęła gnoju. Wlewali jej potem w rozoraną paszczę wszelkiego rodzaju gówno, dostawała płynne półpłynne ciągliwe gówno, napychali ja też zbrylonym kałem, żeby rodziła; gówno było zawsze, zbierane składowane fermentowane przez całą zimę. A potem z tej masy gówna wychodziły najrozmaitsze rzeczy, które jedzono, żeby znowu mogło powstać mnóstwo gówna
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Walpurg
No i facet pozamiatał. W jednym akapicie opisał prawdziwy i podstawowy sens istnienia ludzkości.
A z której pochodzi ten cytat?
A z której pochodzi ten cytat?
- Hebius
No jak to, z którego? Z pierwszego oczywiście, bo przecież każdy normalny człowiek zaczyna czytanie trylogii od tomu pierwszego
Leszek Libera, Utopek (str. 11-12)
Leszek Libera, Utopek (str. 11-12)
- Walpurg
Zanim kupię i przeczytam, bo na pewno to zrobię, ukradnę sobie, bo nie mam co na fejsa wrzucić, a to zdanie wydaje mi się wyjątkowo głębokie i trafne.
- Hebius
Widziałem
- Czartogromski
- Kontakt:
... a żeby to wszystko przebiegało sprawnie, to czuwa nad tym Pan Bóg. Amen.Hebius pisze: ↑21-01-2021 23:45:27Ludzie zewsząd szli na przedmiejskie pola grzebali ryli dłubali w ziemi, która pragnęła gnoju. Wlewali jej potem w rozoraną paszczę wszelkiego rodzaju gówno, dostawała płynne półpłynne ciągliwe gówno, napychali ja też zbrylonym kałem, żeby rodziła; gówno było zawsze, zbierane składowane fermentowane przez całą zimę. A potem z tej masy gówna wychodziły najrozmaitsze rzeczy, które jedzono, żeby znowu mogło powstać mnóstwo gówna
- marcin
Cegła od Prószyńskiego odebrana z bonito
Po sprawdzeniu stanu rogów i ogólnie okładki (oględziny wypadły zadowalająco), zajrzałem do środka, i z ulgą stwierdziłem, że Prószyński poszedł wreszcie po rozum do głowy i wydrukował to dużą wyraźną czcionką z dobrym światłem, a nie takie badziewie jak odwalił u Le Giun (maczki bez dobrych odstępów).
Po oględzinach oznajmiłem pani w bonito, że może nabijać na kasę
Po sprawdzeniu stanu rogów i ogólnie okładki (oględziny wypadły zadowalająco), zajrzałem do środka, i z ulgą stwierdziłem, że Prószyński poszedł wreszcie po rozum do głowy i wydrukował to dużą wyraźną czcionką z dobrym światłem, a nie takie badziewie jak odwalił u Le Giun (maczki bez dobrych odstępów).
Po oględzinach oznajmiłem pani w bonito, że może nabijać na kasę
(William Blake)
(William Blake)
-
Gajusz Pliniusz Sekundus, Historia Naturalna. Tom I: Kosmologia i Geografia. Księgi II-VI.
Krzysztof Bielawski, Teksty poetyckie greckich fragmentów muzycznych.
Przemysław Wojciechowski, Cultores Deorum. Stowarzyszenia religijne w Italii w okresie wczesnego Cesarstwa I-III w. n.e.
Dominika Budzanowska, Cztery cnoty władcy w De clementia Seneki Młodszego.
Krzysztof Bielawski, Teksty poetyckie greckich fragmentów muzycznych.
Przemysław Wojciechowski, Cultores Deorum. Stowarzyszenia religijne w Italii w okresie wczesnego Cesarstwa I-III w. n.e.
Dominika Budzanowska, Cztery cnoty władcy w De clementia Seneki Młodszego.
- marcin
Chyba dojrzewam do kupna Kindla
czy ktoś na forum ma i może coś doradzić? Jaki model kupić? Jakie akcesoria dokupić? Etui? Ładowarkę?
czy ktoś na forum ma i może coś doradzić? Jaki model kupić? Jakie akcesoria dokupić? Etui? Ładowarkę?
(William Blake)
(William Blake)
- Hebius
Najlepiej chyba Mare ci doradzi.
Ja mam od ponad roku.
Jedną książkę przez ten czas na nim przeczytałem
Ja mam od ponad roku.
Jedną książkę przez ten czas na nim przeczytałem
- marcin
Ja myślę głownie o wyjazdach. W domu to wolę jednak normalne książki.
(William Blake)
(William Blake)
- mare
No cóż... Trzeba było się decydować, kiedy były oferty na Black Friday Albo teraz wstrzymać się aż do otwarcia Amazona w PL i liczyć na jakieś rabaty. A to dlatego, że Kindle Oasis jest o niebo lepszym modelem niż te pozostałe dwa i opłaca się zapłacić więcej ze względu na naprawdę dużo większy komfort lektury. A jeśli nie Oasis, to już byle jaki najtańszy, aby tylko miał podświetlany ekran. Są nawet używane.
-> pamięć i połączenie: jak najmniejsza (bo i tak zmieszczą się setki/tysiące książek) i jak najbardziej podstawowe połączenie, bo książki się bardzo prosto zgrywa przez kabel, wifi powinno być wyłączone, aby nie marnować baterii, a ten niby darmowy internet w ogóle już niepotrzebny.
-> kabel/ładowarka: niepotrzebne, bo czytnik można ładować/podłączać przez kabel to komórki
-> futerał: jak najmniejszy i jak najlżejszy, bo jedną z zalet czytnika są mały rozmiar i waga; ja mam po prostu taką «poszewkę» ze skórki
I to chyba tyle. Oasis jest droższy od tych innych, ale wart jest tych pieniędzy i może pojawi się jakaś oferta.
-> pamięć i połączenie: jak najmniejsza (bo i tak zmieszczą się setki/tysiące książek) i jak najbardziej podstawowe połączenie, bo książki się bardzo prosto zgrywa przez kabel, wifi powinno być wyłączone, aby nie marnować baterii, a ten niby darmowy internet w ogóle już niepotrzebny.
-> kabel/ładowarka: niepotrzebne, bo czytnik można ładować/podłączać przez kabel to komórki
-> futerał: jak najmniejszy i jak najlżejszy, bo jedną z zalet czytnika są mały rozmiar i waga; ja mam po prostu taką «poszewkę» ze skórki
I to chyba tyle. Oasis jest droższy od tych innych, ale wart jest tych pieniędzy i może pojawi się jakaś oferta.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- marcin
A ten Paperwhite 4?
(William Blake)
(William Blake)
- mare
Ja naprawdę radzę, żeby przyoszczędzić i kupić Oasis ze względu na wielkość ekranu, albo już brać najtańszy (i może nawet używany, byle tylko z podświetlanym ekranem, bo w nocy się super tak czyta).
Te dwa pozostałe modele mają ekran tej samej wielkości. Paperwhite ma większą rozdzielczość, ale przecież czytanie to czarne literki na białym tle, nie za bardzo wiem, na co ta rozdzielczość, choć może ja jestem jakiś mało wymagający.
Ogólnie mam wrażenie, że dokładają im niby lepsze funkcje/parametry, które nie są potrzebne.
Te dwa pozostałe modele mają ekran tej samej wielkości. Paperwhite ma większą rozdzielczość, ale przecież czytanie to czarne literki na białym tle, nie za bardzo wiem, na co ta rozdzielczość, choć może ja jestem jakiś mało wymagający.
Ogólnie mam wrażenie, że dokładają im niby lepsze funkcje/parametry, które nie są potrzebne.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- marcin
Czyli główna różnica to taka że Oasis ma większy ekran?
Bo Paperwhite o ile wiem tez jest podświetlany.
Bo Paperwhite o ile wiem tez jest podświetlany.
(William Blake)
(William Blake)
- mare
Na stronie Amazona wszystkie modele są opisane. Podświetlane teraz są chyba już wszystkie. Dla mnie główną zaletą Oasis jest właśnie większy ekran, ale też można sobie regulować temperaturę światła (to szczegół) i ma takie ergonomiczne wybrzuszenie, przez co wygodnie trzyma się w ręku (też szczegół). Jeśli chodzi o szybkość odświeżania ekranu, rozdzielczość, dostęp do internetu, itp. to to wszystko pic na wodę, nie odczuwam wcale żadnej różnicy. Generalnie internet nie jest potrzebny, bo ekran jest czarnobiały i za wolno się odświeża, żeby strony internetowe można było przeglądać.
Aha, te tańsze mają reklamy, ale one nie są uciążliwe, nie przerywają czytania, tylko pojawiają się przy włączeniu czytnika.
Niektóre chyba też mogą odtwarzać pliki dźwiękowe, ale odtwarzacz jest przedpotopowy i po co marnować baterię, skoro to samo (i bardziej funkcjonalnie) można mieć na komórce.
Aha, te tańsze mają reklamy, ale one nie są uciążliwe, nie przerywają czytania, tylko pojawiają się przy włączeniu czytnika.
Niektóre chyba też mogą odtwarzać pliki dźwiękowe, ale odtwarzacz jest przedpotopowy i po co marnować baterię, skoro to samo (i bardziej funkcjonalnie) można mieć na komórce.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
- marcin
No ok, dzięki. Czyli jak już, to kupować Oasis.
(William Blake)
(William Blake)