Replika
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- bolevitch
Re: Replika
czołowy polski model, a ja pierwszy raz widzę tego pana na oczy
- Hebius
Bo on robił karierę na zachodzie.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Hebius
Niestety przegapiłem cała aferę, a dyskusja pod wspominanym w oświadczeniu postem została już wykastrowana, więc nawet nie warto do niej zaglądać.Replika na FB w Oświadczeniu w sprawie felietonu Bartosza Żurawieckiego opublikowanego w numerze 94 pisze:W związku z licznymi odpowiedziami, które pojawiły się po opublikowaniu postu będącego zapowiedzią felietonu Bartosza Żurawieckiego w 94. numerze magazynu „Replika” (post opublikowany 17 grudnia 2021 roku o godzinie 07:50) chcielibyśmy przeprosić Czytelniczki i Czytelników „Repliki”.
Treść całego felietonu publikujemy pod linkiem: https://replika-online.pl/masakra-i-literalizm w nadziei, że pozwoli lepiej zrozumieć intencje autora.
W tekście pojawiły się słowa, które zostały odebrane przez wiele Czytelniczek i Czytelników jako umniejszające ich starania o równość i widoczność wszystkich osób LGBTQIA+.
Magazyn „Replika” jest i będzie po stronie równości wszystkich osób LGBTQIA+, w tym m.in. osób transpłciowych, queerowych, niebinarnych, demiseksualnych, aromantycznych, biseksualnych czy panseksualnych i wszystkie postulaty naszej społeczności traktuje jako równorzędne. W ostatnich 10 numerach opublikowaliśmy 32 teksty przedstawiające historie osób o wspomnianych orientacjach i tożsamościach płciowych, co stanowi około 25% wszystkich treści. Cały czas staramy się, by było ich jeszcze więcej.
Dziękujemy za wszystkie komentarze i wiadomości. Bardzo zależy nam, aby jeszcze zwiększać widoczność wszystkich orientacji i tożsamości płciowych. Edukacja, którą od Was otrzymujemy, pozwala nam realizować ten cel. Apelujemy jednak, by walcząc o swoją widoczność i równość, powstrzymywać się od wyzwisk, mowy nienawiści czy koncentrowania się na takich cechach autora felietonu jak wiek i orientacja. Zapraszamy natomiast do wyrażania swojej opinii - od ponad miesiąca prowadzimy ankietę, w której prosimy o wyrażenie zdania na temat tego, co w „Replice” się podoba, a co nie i co powinniśmy zmienić. Zachęcamy do jej wypełniania (https://replika.webankieta.pl). Cały zespół tworzony jest przez wolontariuszki i wolontariuszy i jednym z najlepszych sposobów zmieniania „Repliki” jest dołączenie do tego grona i dzielenie się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Serdecznie zapraszamy wszystkie osoby LGBTQIA+ do zespołu „Repliki”.
Obiecujemy, że w przyszłości będziemy zwracać większą uwagę na inkluzywność stosowanych sformułowań i treści.
Zarząd i redakcja magazynu „Replika”.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Walpurg
Zupełnie nie rozumiem o co komuś chodzi. Przeczytałem ten tekst Żurawieckiego w Replice i zgodziłem się z nim (tak, uważam, że Żurawiecki jest bardzo dobrym felietonistą, ale beznadziejnym krytykiem filmowym). A potem trafiłem na aferę. Teraz przeczytałem go drugi raz i nadal nie rozumiem o co te zarzuty.
Ludzie najwyraźniej wyczytują to, co chcą wyczytać. Z tego powodu coraz mniej sam piszę. Już nawet nie mam siły na posty na fejsie. Ludzie kompletnie nie potrafią czytać i nie chcą. Wystarczy im lead, rzucenie okiem na tekst, by wiedzieć, czego dotyczy z grubsza, i komentują. Do tego w ogóle nie zauważają i nie potrafią zinterpretować ironii czy sarkazmu.
Kilka dni temu posłanka Joanna Scheuring-Wielgus wkleiła na fejsie zdjęcie swoich dzieci, zdaje się trzech chłopaków i tekst, że ileś lat temu urodziła trzeciego dziecko. Skomentowałem to mniej więcej tak: Posłanka, która walczy z rodziną i promuje cywilizację śmierci. No chyba to dość oczywiste, że to ironiczny wpis w kontekście sporej rodziny posłanki Lewicy. Ale gdzie tam, posypały się od razu emotki typu Wrr.
Ludzie najwyraźniej wyczytują to, co chcą wyczytać. Z tego powodu coraz mniej sam piszę. Już nawet nie mam siły na posty na fejsie. Ludzie kompletnie nie potrafią czytać i nie chcą. Wystarczy im lead, rzucenie okiem na tekst, by wiedzieć, czego dotyczy z grubsza, i komentują. Do tego w ogóle nie zauważają i nie potrafią zinterpretować ironii czy sarkazmu.
Kilka dni temu posłanka Joanna Scheuring-Wielgus wkleiła na fejsie zdjęcie swoich dzieci, zdaje się trzech chłopaków i tekst, że ileś lat temu urodziła trzeciego dziecko. Skomentowałem to mniej więcej tak: Posłanka, która walczy z rodziną i promuje cywilizację śmierci. No chyba to dość oczywiste, że to ironiczny wpis w kontekście sporej rodziny posłanki Lewicy. Ale gdzie tam, posypały się od razu emotki typu Wrr.
Nie dość że to wszystko trzeba sprawdzać w google co to wgl znaczy, to sie okazuje że to są jakieś zwykłe rzeczy typu ktoś sie rucha tylko jak kocha, ktos nie kocha a rucha itd. I z tego robić jakieś orientacje, po co, co to kogo obchodzi.
- marcin
Tak, tez to zauważyłem. Dziś trzeba bardzo uważać z ironią, bo jest duże ryzyko, że część osób tego nie zrozumie.Walpurg pisze: ↑22-12-2021 09:04:43 Ludzie najwyraźniej wyczytują to, co chcą wyczytać. Z tego powodu coraz mniej sam piszę. Już nawet nie mam siły na posty na fejsie. Ludzie kompletnie nie potrafią czytać i nie chcą. Wystarczy im lead, rzucenie okiem na tekst, by wiedzieć, czego dotyczy z grubsza, i komentują. Do tego w ogóle nie zauważają i nie potrafią zinterpretować ironii czy sarkazmu.
Moim zdaniem to kwestia zaniku czytania (między innymi). Dziś wielu ludziom starczy facebook i instagram, a wszystko co ma więcej niż 5 linijek to jest "za długie".
To takie ogólne zidiocenie jest widoczne we wszystkich przejawach kultury, nawet w czymś takim jak gry komputerowe. W dawwych czasach to było normalne, że były długie, ambitne gry (strategie czy RPG), w które grało się nawet 300-400 godzin, i były naprawde trudne i wymagające (myślenia, kombinowania, refleksu itp). Dziś nawet te gry robi się jak dla ćwierćinteligentów - wszystko ma być kolorowe, łatwe i krótkie, bo inaczej gracz się po 5 minutach zniechęci, bo to "za trudne"...
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- bolevitch
te gry były w czasach gdy internetu albo nie było, albo był wdzwaniany, czy nie oferował aż tylu natychmiastowych bodźców... sam po sobie widzę że muszę przerywać lekturę max po 15-20 minutach żeby "sprawdzić timeline" ... jeszcze mam motywację żeby walczyć z tym...
- jazzik
Nie, to po prostu zjawisko znane jako kiedyś trawa była bardziej zielona. Też się łapie na tej nostalgii za kiedyś, gdy wszystko było świeższe, nowe a 3 piwa upajaly. Marcin, o ile się nie mylę, nie gra od jakiegoś czasu, ja gram i nie powiedziałabym, że teraz gry są gorsze, głupsze, prostsze. Owszem, nie kopią tak, jak wtedy, gdy się czekało aż rodzice wyjdą do pracy, aby zawrócić z drogi do szkoły i grać, ale to dlatego, iż również pójście po wino nie jest tajemniczą wyprawą z wielką niewiadomą - sprzeda tym razem, czy nie sprzeda? Zakazany owoc, nowości smakują najlepiej.
Jeśli chodzi o "Replikę" w kontekście felietonu Żurawieckiego, to obawiam się, że za jakiś coś tam będzie już tylko zbiorem trans-non-binary-queer etc. bez jednej rubryki dla takich jak my dinozaurów. Bo to te środowiska najwięcej biją pianę o każdą bzdurę i wszędzie widzą fobię.
Jeśli chodzi o "Replikę" w kontekście felietonu Żurawieckiego, to obawiam się, że za jakiś coś tam będzie już tylko zbiorem trans-non-binary-queer etc. bez jednej rubryki dla takich jak my dinozaurów. Bo to te środowiska najwięcej biją pianę o każdą bzdurę i wszędzie widzą fobię.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
Wrzuciłem odsyłacz do tekstu o feminatywach w Polsce w początkach XX wieku. A później musiałem przepraszać za wpis, że osoby marudzące na feminatywy mają mózgi wyprane przez komunę, ale z nie takich traum można wyjść po wieloletniej terapii u dobrego psychoanalityka
- jazzik
Masz gdzieś ten tekst?
- Hebius
Pewnie czytałaś, bo to sprzed dwóch lat
Żeńskie końcówki, feminatywy w II RP. Używano ich w Polsce już 100 lat temu i nie wzbudzały kontrowersji
https://wielkahistoria.pl/zenskie-konco ... trowersji/
Żeńskie końcówki, feminatywy w II RP. Używano ich w Polsce już 100 lat temu i nie wzbudzały kontrowersji
https://wielkahistoria.pl/zenskie-konco ... trowersji/
- Walpurg
Ostatnio Dehnel wrzucił też jakiś wycinek z przedwojennej prasy o "adwokatce".
- Czarek90
Replika w ostatnich latach coraz częściej zderza się z tym, że nie nadąża nad zmiennością (rozwojem?) społeczności LGBTQ+. A za pismo (całej?) społeczności się przecież uważa. Dziś Trans-Fuzja i Lambda Warszawa opublikowały w tej sprawie list otwarty. Tu fragment, poniżej link do całości:
LINK do FB Lambdy i komentarzy pod listem:
https://www.facebook.com/lambda.warszaw ... 6144843374
LINK do listu (który można podpisać, choć jeszcze nie wiem, co miałoby to podpisanie dać):
https://secure.avaaz.org/community_peti ... i_replika/
Naszym zdaniem nie ma absolutnie nic zdrożnego w tworzeniu pisma gejowskiego, robionego przez gejów dla gejów. Ważna jest tylko kwestia nazewnictwa ‒ a to, co tworzy „Replika”, z pewnością nie jest „jedynym czasopismem LGBTQIA” w Polsce (pomijając fakt, że istnieje „QueerStoria” wydawana przez archiwum Lambdy Warszawa, „DUMA” wydana przez Paradę Równości i toruńskie „Ne_Ni”). Dla osób spod wszystkich liter ze skrótu LGBTQIAP ważna jest możliwość przeczytania na swój temat treści rzetelnych, inkluzywnych czy mówiąc najprościej ‒ pozytywnych. Bardzo takich przekazów w mediach potrzebujemy. I to my ‒ a wśród nas osoby bi+, niebinarne, aseksualne, aromantyczne ‒ jesteśmy od określania, jaki sposób mówienia o nas jest OK. Jeżeli „Replika” ma być pismem dla całej społeczności, to potrzebuje działań bardziej zdecydowanych niż nieśmiałe kroki w dobrym kierunku. Zachęcamy więc redakcję do przemyślenia tego, jakie pismo chce tworzyć, dla kogo i o kim. W naszym poczuciu zobowiązanie do tego „Replika” sama zawarła w swoim podtytule.
Fundacja Trans-Fuzja,
Stowarzyszenie Lambda Warszawa
LINK do FB Lambdy i komentarzy pod listem:
https://www.facebook.com/lambda.warszaw ... 6144843374
LINK do listu (który można podpisać, choć jeszcze nie wiem, co miałoby to podpisanie dać):
https://secure.avaaz.org/community_peti ... i_replika/
- Nathi
Czytałem to, ładnie im pocisneli i należało się.
Ja nie odnowiłem prenumeraty Repliki już rok temu, bo nie da jej się już czytać. Nie dziwię się im. Jeśli nie jesteś gejem i nie używasz prep, albo nie masz hifa to Replika nie jest dla ciebie.
Ja nie odnowiłem prenumeraty Repliki już rok temu, bo nie da jej się już czytać. Nie dziwię się im. Jeśli nie jesteś gejem i nie używasz prep, albo nie masz hifa to Replika nie jest dla ciebie.
-
- Forumowe Ciacho
Pierdolenie.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
- Hebius
Z tego listu jasno wynika, że redakcja "Repliki" powinna podać się do dymisji, Kurca i Żurawieckiego pozbyć się na pewno. A najlepiej w ogóle zaprzestać wydawania tego szkodliwego szmatławca. Na szczęście mamy inne w pełni inkluzywne czasopisma, "QueerStorię” wydawaną przez archiwum Lambdy Warszawa (to "przez archiwum" najlepiej wskazuje jakimi sprawom czasopismo jest głównie poświęcone) , „DUMĘ” (będzie jeden numer na rok?), toruńskie „Ne_Ni” (nie miałem świadomości istnienia tego pisma - Żmij zazdrośnik się nie pochwalił).
- Walpurg
To ile jeszcze miejsca trzeba poświęcić na naprawdę niewielkie społeczności, niektóre możliwe do policzenia na palcach jednej ręki? Rozumiem bi, les czy trans, ale mówienie o tych aseksualnych, niebinarnych, teraz o...aromantycznych (przysięgam, pierwszy raz to słyszę/czytam) jakby to były jakieś ogromne grupy, podczas gdy to osoby coraz swobodniej samookreślające się, z identyfikacjami nie do odnalezienia w literaturze naukowej.
Jakie do cholery problemy ma człowiek aseksualny? Albo jakiś aromantyczny? Bo gej, jak powie że jest gejem, dostanie po ryju. Lesba też. Trans także.
Jakie do cholery problemy ma człowiek aseksualny? Albo jakiś aromantyczny? Bo gej, jak powie że jest gejem, dostanie po ryju. Lesba też. Trans także.
- Hebius
Swoją drogą to całkiem zabawne, że się redakcja tak przejechała na felietonie Żurawieckiego. Jeśli się walczy z satyrą i żartami trzeba pisać i publikować jedynie poważne teksty. Rewolucja nie toleruje humoru.
- jazzik
Racja Walp, mnie dziwi znajdywanie skomplikowanych nazw na stare zjawiska, no bo to, że ktoś się nie zakochuje (aromantyzm) to nie jest zjawisko powstałe wczoraj a i niewiadomo ile takich osób w ogóle jest.
Już nie mówię o różnych tożsamościach genderowych, jakichś demiboy, demigirl itp. bo to nie ma opcji żeby to powiedziało coś komuś spoza bańki queer. Chętnie poczytałabym czasopismo LGB a T niech sobie wydaje swoje inkluzywne czasopismo z uwzględnieniem każdej micro tożsamości rodem z Tumblra.
Bo nie wiem, czy zauważyliście, ale to T wywołuje
praktycznie wszystkie gównoburze, jakie mają miejsce wokół "Repliki".
Już nie mówię o różnych tożsamościach genderowych, jakichś demiboy, demigirl itp. bo to nie ma opcji żeby to powiedziało coś komuś spoza bańki queer. Chętnie poczytałabym czasopismo LGB a T niech sobie wydaje swoje inkluzywne czasopismo z uwzględnieniem każdej micro tożsamości rodem z Tumblra.
Bo nie wiem, czy zauważyliście, ale to T wywołuje
praktycznie wszystkie gównoburze, jakie mają miejsce wokół "Repliki".