Właśnie byłem w kinie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Achim

Re: Właśnie byłem w kinie

„ Być kochaną“
Norweska terapeutyczna opowieść o byciu w związku, relacjach i autoakceptacji .Maria, która po rozpadzie związku, uczy się, jak być sama ze sobą i budować relacje z innymi . Bohaterce nie jest łatwo: paczworkowa rodzina, sztafeta pokoleń, presja społeczna, własne ambicje zawodowe, nadmiar obowiązków i nieobecny mąż. To przejmująca opowieść, kino terapeutyczne i edukacyjne, w dodatku świetnie zagrane przez Helgę Guren.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
żmij
Forumowe Ciacho

W kinie obejrzałem w tym roku 72 filmy (a byłem 73, bo na Queer wybrałem się dwa razy). Prawdopodobnie jeszcze z raz czy dwa pójdę. Pierwszy raz taki rejestr prowadzę. ;)
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
marcin

Ja prowadzę rejestr podróży, ile km zrobiłem turystycznie pociągiem w danym roku :)
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hebius

żmij :oklaski:
mogłeś przy okazji każdego wyjścia napisać w paru zdaniach o wrażeniach z seansu
spróbuj w nowym roku
Awatar użytkownika
marcin

Ale fakt, 72 to sporo
Ciekawe ile razy Achim był :P
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Hebius

Ja byłem w kinie JEDEN raz. I obejrzałem JEDNO przedstawienie teatralne, bo teatr przyjechał do mnie.
Awatar użytkownika
marcin

A ile km pociągiem zrobiłeś?
Awatar użytkownika
Hebius

Zero.
Awatar użytkownika
xyz123

żmij pisze: 21-12-2025 22:12:44 W kinie obejrzałem w tym roku 72 filmy (a byłem 73, bo na Queer wybrałem się dwa razy). Prawdopodobnie jeszcze z raz czy dwa pójdę. Pierwszy raz taki rejestr prowadzę. ;)
W pierwszy weekend stycznia będzie można już oglądać w HBO i HBO Max ;)
Awatar użytkownika
marcin

żmij pisze: 21-12-2025 22:12:44 W kinie obejrzałem w tym roku 72 filmy (a byłem 73, bo na Queer wybrałem się dwa razy). Prawdopodobnie jeszcze z raz czy dwa pójdę. Pierwszy raz taki rejestr prowadzę. ;)
Chyba w tym roku pierwszy raz policzę ile odwiedziłem w tym roku muzeów. Ciekawe czy pobiję wizyty Żmija w kinie :P
żmij
Forumowe Ciacho

Hebius pisze: 21-12-2025 22:42:40 żmij :oklaski:
mogłeś przy okazji każdego wyjścia napisać w paru zdaniach o wrażeniach z seansu
spróbuj w nowym roku
Nie chce mi się. :lol: Ale na koniec roku przedstawię listę (na bieżąco robię ją na X i Bluesky oraz w notesie) i pewnie zaznaczę, które filmy na mnie zrobiły wrażenie. Robię też listę książek, przedstawień teatralnych, wystaw/muzeów (no to ostatnie w sumie bez konsekwencji, już przestałem wpisywać).
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
marcin

A czemu przestałeś? Wpisuj muzea, ja chętnie przeczytam, poza tym będę mieć jakieś towarzystwo w tym muzealnym temacie :P
Awatar użytkownika
Achim

„ Bugonia“
Gdybym miał określić najnowszy film Yorgosa Lanthimosa jednym słowem, to byłby to „brawurowy” . Mamy tu farsę, dramat i wszystkie problemy współczesnego świata : teorie spiskowe, potęgę korporacji, ekologię i walkę o władzę i dominację. A do tego przewrotny i zaskakujący finał. Film miejscami komediowy i śmieszny, zmienia się w gorzką diagnozę społeczną .Emma Stone i Jesse Plemonsw życiowej formie, odgrywają pojedynek gigantów, gdzie nic nie jest proste i jednoznaczne.
Rozrywka i refleksja na najwyższym poziomie
Awatar użytkownika
Achim

„ Ministranci“
Poruszył mnie ten film na wielu poziomach . Dobrze ,że już na początku zaznaczono, że akcja rozgrywa się w Hrubieszowie, stąd nie dziwi pełny kościół. Oczywiście można rozpatrywać ten film jako opowieść o kościele, zmurszałej pseudowspólnocie, która totalnie zawodzi. Nie tylko zresztą kościół, szkoła ma się nie lepiej. Świat nastolatków jest okrutny , przemocowy i pełen hejtu. Ten dorosły też nie jest lepszy : przemoc, bieda, agresja. Tytułowi bohaterowie idealistycznie próbują coś z tym zrobić na miarę swoich nastoletnich możliwości. Ich młodzieńcza wiara, a zwłaszcza głównego bohatera Filipa, zostaje skonfrontowana z brutalnością świata. Siła jest we wspólnocie, nie tej religijnej czy szkolnej, bo te okazują się opresyjne i zakłamane, ale w przyjaźni . Film Piotra Domalewskiego opowiada także o /nie/sprawiedliwości społecznej, braku równych szans i takiej strasznej nastoletniej samotności i wykluczeniu, także na poziomie ekonomicznym czy dostępu do szans i dóbr.
Film jest świetnie zagrany, ma fantastyczne dialogi, doskonałych dziecięcych aktorów . To także taki gorzki obraz współczesnej Polski, tuż przy granicy, za którą jest już wojna, a do tego cały dorosły instytucjonalny świat zawodzi, a jak ma się tylko kasę i możliwości / rodzice Gucciego/ to chce się stąd jak najszybciej spierdolić i zostawić to całe gówno
ODPOWIEDZ