Dwójka niespecjalnie nadaje się do słuchania jednym uchem, do mniej zobowiązującego słuchania głównie poranki i popołudniówka. (Zresztą audycja poranna zaczyna się o godzinę za późno - ilu słuchaczy traciła przez to Dwójka?). W pracy słucham (czy raczej słyszę) stacji Radio Swiss Jazz, rewelacyjnie dobrany jazz do niezobowiązującego słyszenia.Bob_Zielony pisze: ↑15-01-2024 20:55:03 To ja nie wiem... rzadko słucham dwójki od zmiany częstotliwości. Głównie przez internet jak jakimś cudem wiem, że jest coś interesującego dla mnie. (nie koniecznie Wagner Czasem jak jadę samochodem ... ale wtedy często właśnie niespecjalnie da się słuchać.
Polskie Radio Dwójka (PR2)
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Czartogromski
- Kontakt:
Re: Polskie Radio Dwójka (PR2)
- Hebius
A w Dwójce cisza i spokój, jakby nie było żadnego tekstu w Wyborczej o nieprawidłowościach w kontaktach dyrektorki z personelem.Agnieszka Szydłowska oficjalnie nową dyrektorką Trójki. "Przywróci Trójce jej blask i renomę"
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Może trwają rozmowy zakulisowe. Naczelna ma pewno na swoich ludzi po obu stronach barykady, skoro tyle lat przetrwała. I trzeba też przyznać, że jednak dopilnowała, żeby co lepsi redaktorzy nie splamili się kolaboracją. Od wywiadów z pisowcami (a może i komisarzem politycznym?) był Wacław Holewiński.
- Czartogromski
- Kontakt:
https://www.polskieradio.pl/8/4598/Arty ... wej-DwojkiPiotr Kędziorek nowym dyrektorem radiowej Dwójki.
Małgorzata Małaszko-Stasiewicz, dotychczasowa szefowa Programu 2 Polskiego Radia, oraz Jacek Hawryluk, wicedyrektor anteny, złożyli rezygnacje z pełnionych funkcji. Rezygnacje te zostały przyjęte. Nowym dyrektorem radiowej Dwójki został Piotr Kędziorek.
Redaktor naczelny Polskiego Radia Paweł Majcher podziękował Małgorzacie Małaszko-Stasiewicz i Jackowi Hawrylukowi za dotychczasową pracę. Napisał, że "ich zaangażowanie, wytrwałość, konsekwencja i kreatywność sprawiły, że Dwójka stała się bardzo interesującą oraz docenianą, nie tylko w kulturalnej przestrzeni, anteną".
Wyraził też przekonanie, że Piotr Kędziorek - przez całe swoje zawodowe życie, związany z Dwójką - poradzi sobie z tym wyzwaniem i będzie dla zespołu Programu 2 szefem i partnerem w pracy nad dalszym rozwojem anteny.
- Hebius
No i OK.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Ach, jak to pięknie, że wiatr historii zmienił nieco kierunek. Dzięki temu drugi raz w krótkim czasie w Dwójce (aktualny) Jacek Fedorowicz.
Brakuje słów, by opisać tę klasę.
Brakuje słów, by opisać tę klasę.
- Czartogromski
- Kontakt:
Dzisiaj:
Ciekawe, czy też będzie o krakelurach?13:00 Niedzielnik muzyczny
Informacje o audycji:
prowadzi Piotr Matwiejczuk
Forgotten Arias – fragmenty płyty, wyk. Philippe Jaroussky – kontratenor [...]
- Hebius
Ciekawe A czytałeś recenzję ostatniej płyty JJO z Ruchu Muzycznego pióra któregoś z polskich kompozytorów (nie zapamiętałem nazwiska)? Krakelury przy tamtym tekście to mały pikuś
- Czartogromski
- Kontakt:
Tak, czytałem. I pomyślałem, że z Żaruskim było dokładnie tak samo. (Po koncercie w Wieliczce? Że to takie płoche i publiczność szaleje, zamiast poważnie chłonąć?).
- Hebius
A to chyba Dorota Szwarcman coś podobnego pisała.
- Hebius
Wynotowałem co mówił Piotr Matwiejczuk, najistotniejsze w ocenie:
- głos Filipowi się wyraźnie obniżył i nabrał głębi.
- słychać, że ma zmęczony glos (przez rozmienianie się na drobne i śpiewanie z Arpeggiatą i Pluhar ), ale gdy sięga po poważny (w znaczeniu podniosły, tragiczny, jak aria, w której ojciec opłakuje śmierć syna) repertuar ten glos mimo wszystko się broni.
Zasadniczo można się zgodzić z panem redaktorem.
- głos Filipowi się wyraźnie obniżył i nabrał głębi.
- słychać, że ma zmęczony glos (przez rozmienianie się na drobne i śpiewanie z Arpeggiatą i Pluhar ), ale gdy sięga po poważny (w znaczeniu podniosły, tragiczny, jak aria, w której ojciec opłakuje śmierć syna) repertuar ten glos mimo wszystko się broni.
Zasadniczo można się zgodzić z panem redaktorem.
- Czartogromski
- Kontakt:
Co najwyżej dziwić rozkrokowi, w jakim tkwią redaktorzy Dwójki w kwestii L'Arpeggiaty, który to zespół jest chyba z tych najczęściej hulających po antenie, zwłaszcza w porach śniadaniowo-obiadowych.
- Hebius
Gdyby kto przegapił rano:
Piotr Kędziorek: będą powroty na antenę Dwójki
Przyznam, że osobiście akurat za większą obecnością słowa nie tęsknię.
Piotr Kędziorek: będą powroty na antenę Dwójki
https://www.polskieradio.pl/8/404/Artyk ... ene-dwojki- Wiele nazwisk, za którymi Państwo tęsknią na pewno ponownie pojawi się na naszej antenie, i to już wkrótce. Nie mogę teraz jednak zdradzić żadnych konkretów. Musi się to toczyć swoim rytmem, zainteresowane osoby muszą mieć taką chęć i zwyczajnie musimy znaleźć wspólne patrzenie na Dwójkę i na ich obecność tutaj - mówił w "Poranku Dwójki" Piotr Kędziorek, nowy dyrektor - redaktor naczelny Programu 2 Polskiego Radia
(...)Piotr Kędziorek zapewnił, że muzyka klasyczna pozostanie tym, co najbardziej Dwójkę charakteryzuję. - Oczywiście nad brzmieniem Dwójki będziemy dyskutować w naszym wewnętrznym gronie, ale też wsłuchiwać się w głosy naszych słuchaczy. Uważam, że jazz, podobnie jak i najbliższa mi muzyka tradycyjna i folkowa, jak najbardziej ma swoje miejsce na antenie. Także dlatego, że moim zdaniem słuchacze Dwójki to ludzie, którzy interesują się różnymi gatunkami muzyki. W gruncie rzeczy jest to ten sam słuchacz - przekonywał.
Tym, co zdaniem nowego szefa Dwójki powinno pojawiać się antenie w większym wymiarze niż obecnie, jest słowo.
- Brakuje mi zwłaszcza dłuższych i poważniejszych form, otwartych dyskusji, poruszania poważnych, czasami bolących czy wręcz jątrzących rany tematów. Warto byłoby do tego wrócić, bo takie formy i takie tematy w Dwójce przez całe lata się ukazywały. Sądząc po popularności konkurencyjnych stacji czy popularności podcastów, które często są nasączone wiedzą czy poważną tematyką, jest zapotrzebowanie ze strony słuchaczy na takie słowo - tłumaczył.
Przyznam, że osobiście akurat za większą obecnością słowa nie tęsknię.
- Czartogromski
- Kontakt:
Hanna Maria Giza mogłaby wrócić (byleby nie rozmawiała z biskupami, bo jej to nie wychodzi).
- Hebius
Wczoraj w Rozmowach po zmroku przypomniano świetny reportaż Agnieszki Czarkowskiej z 1998 roku Droga ku słońcu - jeśli ktoś nie słyszał polecam - nagranie jest do odsłuchania na stronie radia
https://www.polskieradio.pl/8/2222/Arty ... ncu-swiataWieś na końcu świata
Wieś na końcu świata, do której prowadzi kręta, piaszczysta droga przez las...
Owdowiałe starsze kobiety - samotność i przemijanie
We wsi kilka domów, nieliczni mieszkańcy - głównie owdowiałe starsze kobiety. Z zadumą i pokorą wobec losu mówią o samotności i przemijaniu.
Czy to magiczne miejsce, zawieszone w czasie i przestrzeni Puszczy Knyszyńskiej i rzeki Supraśl przetrwało?
Od autorki: Nigdy później tam nie wróciłam. Boję się, że moi cudowni bohaterowie nie żyją, a drewniane chaty zatopione w bzach i jaśminach zastąpiły białe sidingi, czerwone blachodachówki, tuje posadzone w rzędach i grillujący letnicy z puszkami w rękach...
- Czartogromski
- Kontakt:
*Press: https://www.press.pl/tresc/80397,radio- ... sko-10-latZ badania Radio Track realizowanego przez Kantar wynika, że w okresie listopad 2023 – styczeń 2024 roku RMF FM zanotował 28,5 proc. udziału w czasie słuchania wobec 30,3 proc. przed rokiem. W tym samym czasie słuchalność Radia Zet wzrosła z 13,3 proc. do 14,5 proc., co jest najlepszym wynikiem stacji od blisko 10 lat. Dystans pomiędzy RMF FM a Zetką jest najmniejszy od fali październik-grudzień 2018.
Udział Programu I Polskiego Radia w czasie słuchania spadł z 5,6 proc. do 5,4 proc., a Programu III – z 2,2 proc. do 2 proc. Radio Maryja miało 1,9 proc. (wzrost z 1,7 proc.), Polskie Radio 24 – 0,9 proc. (spadek z 1,2 proc.), a Program II – 0,4 proc. (spadek z 0,5 proc.).
- Hebius
I chyba się już nie doczekamy żeby było lepiej.
- Hebius
Piotr Matwiejczuk nowym wicedyrektorem radiowej Dwójki.
I powrót Agaty Kwiecińskiej oraz Adama Suprynowicza.
https://www.polskieradio.pl/13/53/Artyk ... kwiecinska
I powrót Agaty Kwiecińskiej oraz Adama Suprynowicza.
https://www.polskieradio.pl/13/53/Artyk ... kwiecinska
- Czartogromski
- Kontakt:
Już się zdążyłem ucieszyć, czytając o tym w telefonie.
Chociaż skoro przyjmują, to chyba też będą zwalniać?
Chociaż skoro przyjmują, to chyba też będą zwalniać?
- Hebius
Liczysz, że zwolnią twoją ulubioną dwójkę młodych, a prężnych i entuzjastycznych?