Netflix

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szach

Re: Netflix

Zgadzam się, jest to wszystko takie polukrowane, ale z drugiej strony założenie było chyba takie, że film ma być lekki i chyba przede wszystkim miły dla oka.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu!
- król Julian
Avril

Dynastia sezon drugi. Nie mogę znieść, że moja ukochana Fallon się tak zgrzeczniła :(
Leo

Hebius pisze: 01-01-2021 18:31:19 Wszyscy moi przyjaciele nie żyją (2020)
- polska czarna komedia wg amerykańskich schematów, nawet zabawna
Właśnie sobie w sylwestra zobaczyliśmy i co mnie bardzo zaskoczyło, to obecny "obowiązkowy" w produkcjach Netflix wątek gejowski. ;)
Zastanawiam się, czy takowy jest też w Ranczo? :D
Awatar użytkownika
Hebius

Wątek gejowski w tej komedii był bardzo nienachalny. Przy odrobinie nieuwagi można go bardzo łatwo przegapić.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
marcin

Zobaczyłem "Może pora z tym skończyć"

No, no, nie sądziłem, że Netflix kręci tak ambitne filmy!
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
husky

Co ambitnego jest w tym filmie?
Awatar użytkownika
mike

A ten nowy polski "horror" widziałeś? Zupełnie nieambitny, ale humor przynajmniej trochę powinien poprawić.
Awatar użytkownika
marcin

husky pisze: 04-01-2021 16:16:03 Co ambitnego jest w tym filmie?
No choćby to, że wymaga nieco pogłówkowania pt. "o co w tym chodzi"

@Mike
Na razie nie
(William Blake)
husky

No i o co chodziło? Bo szczerze to w połowie wymiękłem ale dobrnąłem prawie do końca i nie wiem o co chodziło.
Awatar użytkownika
Prussian blue

mike pisze: 04-01-2021 19:07:41 A ten nowy polski "horror" widziałeś? Zupełnie nieambitny, ale humor przynajmniej trochę powinien poprawić.
Też widziałem. Zniechęcały mnie negatywne opinie o tej produkcji. Jednak nie jest źle.
Nie każ mu czekać. Wyślij wiadomość! :serce:
Awatar użytkownika
mike

Niektórzy "wielcy krytycy" nie kumają, że czasem człowiek ma ochotę na prosty, banalny film z absurdalnymi sytuacjami :)

Tymczasem właśnie ogłoszono, że najchętniej oglądanym filmem w całym światowym netflixie jest również polska produkcja... promująca niegrzeczne zabawy
"365 dni" najpopularniejszym filmem na świecie. Netflix opublikował ranking na 2020/quote]
https://www.kobieta.pl/artykul/365-dni- ... ng-na-2020
Awatar użytkownika
marcin

husky pisze: 05-01-2021 17:38:23 No i o co chodziło? Bo szczerze to w połowie wymiękłem ale dobrnąłem prawie do końca i nie wiem o co chodziło.
No dobra, ale będą spoilery.
Spoiler
No już na samym początku jest jasne, że coś jest nie tak (gdy on słyszy jej myśli). Potem w domu, gdy ci rodzice są w każdej scenie na innym stadium życia (matka raz jest całkiem dziarska, a raz zniedołężniała leży na łóżku), a on raz mówi o tej swojej dziewczynie, że jest tancerką, potem że kelnerką, potem że zajmuje się fizyką (plus używa różnych imion mówiąc do niej) - to jest jasne, że to nie dzieje się naprawdę.

Moim zdaniem film jest bardzo wyraźnie inspirowany "Zagubioną autostradą" Lyncha. I tam, i tu, cała rzecz rozgrywa się jedynie w wyobraźni głównego bohatera. Jest nim ów woźny ze szkoły, samotny, zgorzkniały człowiek, który nigdy nie miał odwagi, aby kogoś poznać, poprosić dziewczynę o numer telefonu itp., i teraz sobie wyobraża "co by było gdyby". To dlatego ta dziewczyna ma różne imiona, rózne zawody (bo to są różne osoby w jego wyobraźni, i wszystko mu się miesza), a rodzice są na różnych etapach życia (bo on sobie wyobraża tę dziewczynę na różnych etapach życia - ale nigdy się nie udaje jej zatrzymać).

No i wreszcie ten tytuł "może pora z tym skończyć" - wydaje się, że to mówi ta dziewczyna i chce zakończyć ten związek. Ale tak naprawdę jej nie ma. Więc to główny bohater tak myśli, prawdopodobnie myśląc o samobójstwie.

No i motyw zagubionej drogi w śniegu - no jako żywo nawiązanie do Zagubionej autostrady (tylko tutaj samobójstwo, a tam był wyrok śmierci).
(William Blake)
husky

Wow. Zajebiście to rozkminiłeś. To teraz sie moge przyznać że sie tam kompletnie zgubiłem kto jest kto a tego dziadka niebyłem w stanie dopasować do nikogo. Powinieneś pisać recenzje filmowe albo jakieś artykuły :P Serio.
Awatar użytkownika
marcin

Bardzo lubię Lyncha ("Zagubiona autostrada" i "Mulholland Drive" należą do moich ulubionych, każdy widziałem co najmniej 10 razy), a u niego w kilku filmach jest tak, że coś się dzieje tylko w głowie bohatera. Tutaj wyraźnie reżyser się Lynchem zainspirował :)
(William Blake)
Awatar użytkownika
Nathi

Dobrze, że nie jak Korwin Piotrowska, bo to chyba najgorszy krytyk filmowy ever. Zero obiektywizmu w jej recenzjach.
Awatar użytkownika
marcin

Najgorszym recenzentem filmowym i książkowym jest bez wątpienia Żurawiecki.
Jak ten człowiek coś chwali, to na bank jest to kaszana. I odwrotnie, jak jemu coś się nie podoba, to znaczy że warto obejrzeć/przeczytać.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Nathi

No to on w ogóle się nie nadaje.
Korwin Piotrowska jak jest coś z jej światopoglądu to wychwala pod niebiosa. W tak fatalnym stylu, bo reszta jest słaba jeśli nie zawiera tego co ona lubi. Jak już nie ma w filmie feministki, tylko sami mężczyźni to skandal. Ostatnio miała mokro w gaciach na Gambit Królowej, bo kobieta dokopała facetom.
To, że piła i ćpała dodała na koniec jak już skończyła mowę, a parę minut wcześniej była idealna
Awatar użytkownika
marcin

Hebius pisze: 01-01-2021 18:31:19 Wszyscy moi przyjaciele nie żyją (2020)
- polska czarna komedia wg amerykańskich schematów, nawet zabawna
Tez zobaczylem. To jest tak durne ze az dobre :mrgreen: troche w stylu Tarantino :)
(William Blake)
Awatar użytkownika
mike

Po takiej rekomendacji https://natemat.pl/335081,ten-serial-o- ... a-netflixa chyba warto obejrzeć, oczywiście w samotności ;)
husky

Oglądam. Nie wiem ocb z tym że nie mozna w samotności. Jak na razie mam tylko uczucie że bym zajebał gnoja.
ODPOWIEDZ