Fantastyka, moja miłość
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- marcin
Re: Fantastyka, moja miłość
Kultowy w tym sensie, że zaczynają powstawać książki o jego książkach. Ta książka kucharska to książka anglojęzyczna (choć polskie autorki). Dopiero będzie tłumaczona na język polski.
Nie zdziwię się jak nowa książka Sapkowskiego wyjdzie najpierw po angielsku
Nie zdziwię się jak nowa książka Sapkowskiego wyjdzie najpierw po angielsku
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Ech, ta wasza miłość. Dlaczego każdy polski pisarz fantastyki, nawet jeśli wybitny, to musi być gnojek.
(Chyba że to już demencja, to przepraszam)
(Chyba że to już demencja, to przepraszam)
- Hebius
@Czartogromski
Pan Bóg jest sprawiedliwy, więc zazwyczaj obdarza talentem literackim odbierając jednocześnie jakieś istotniejsze z zalet charakteru.
Ale swoim wpisem chyba nie odnosiłeś się do tego?:
Pan Bóg jest sprawiedliwy, więc zazwyczaj obdarza talentem literackim odbierając jednocześnie jakieś istotniejsze z zalet charakteru.
Ale swoim wpisem chyba nie odnosiłeś się do tego?:
https://www.gov.pl/web/kultura/znamy-la ... owego-2023Znamy laureatów Dorocznej Nagrody Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego 2023(...)
Laureat NAGRODY IM. TOMASZ MERTY „MIĘDZY LITERATURĄ, A HISTORIĄ”
Rafał Ziemkiewicz - publicysta, dziennikarz, autor literatury z gatunku fantastyki. Pracował m.in. dla radia Wawa, PR IV i „Gazety Polskiej”. Był też gospodarzem programu publicystycznego Radia Tok FM oraz felietonistą czasopisma „Wprost”. Od kilku lat jest niezależnym publicystą. Od 2005 roku jest Członkiem Honorowym Stowarzyszenia KoLiber. W latach 2007-2011 występował z polskim kabaretem satyrycznym "Pod Egidą". Jako pisarz zadebiutował w 1982 r. opowiadaniem "Z palcem na spuście" w tygodniku "Odgłosy".
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Bardziej do tego, że w jednym szeregu z nim nagrodę od Glińskiego przyjął Sapkowski, czego nie sposób skomentować inaczej, niż słowami nieladnymi. Sapkowski musi wiedzieć, od kogo nagrodę bierze. Albo już nie ma kontaktu z rzeczywistością.
- Hebius
No przyjął, niestety. I zapewne wyleje się teraz na niego kilka szambiarek hejtu ze strony osób bardziej moralnie uwrażliwionych, więc ja już się nie czuję zobowiązany do potępiania go za ten krok.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- jazzik
Sapkowski nie wiem, jakie ma poglądy polityczne, ale wydaje się dość łasy na pieniądze i zaszczyty; swego czasu powiedział coś w tym stylu, że pisze nową książkę, gdy zaczyna mu brakować pieniędzy i teraz podobno pracuje nad nowym Wiedźminem, którego na pewno nie kupię.
Podobno wynegocjował sobie nawet udział od sprzedaży limitowanej wiedźmińskiej serii kosmetyków Old Spice - White Wolf, które pachną brzoskwinią.
Podobno wynegocjował sobie nawet udział od sprzedaży limitowanej wiedźmińskiej serii kosmetyków Old Spice - White Wolf, które pachną brzoskwinią.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- gaynau
Sapkowski stracił miliony na niekorzystnej umowie że studiem tworzącym grę. Legalnej, w dodatku niekorzystnej z jego inicjatywy (chyba nie chciał procentu z zysków, tylko od razu kwotę na stół).
I to chyba było jeszcze wtedy, kiedy chorował jego syn.
Pieniądze nie są mu w zasadzie do niczego potrzebne.
A za szczerość, że pisze dla kasy, to należą mu się brawa, a nie pogarda.
I to chyba było jeszcze wtedy, kiedy chorował jego syn.
Pieniądze nie są mu w zasadzie do niczego potrzebne.
A za szczerość, że pisze dla kasy, to należą mu się brawa, a nie pogarda.
- jazzik
Tak, chciał pieniądze z góry.
Gdyby chciał % z zysków, zarobiłby więcej, bo o ile pamiętam, to za prawa wziął od CD Projekt 30-ileś tysięcy złotych, ale to było około roku 2000.
Gdyby chciał % z zysków, zarobiłby więcej, bo o ile pamiętam, to za prawa wziął od CD Projekt 30-ileś tysięcy złotych, ale to było około roku 2000.
- gaynau
CD Projekt jednak wysłał mu później 1,5 mln, prawda?
Pewnie nie do końca z dobroci serca, tylko żeby się z nim nie sądzić (i pewnie wygrać).
Pewnie nie do końca z dobroci serca, tylko żeby się z nim nie sądzić (i pewnie wygrać).
- Hebius
Kolaborant pełną gębą
https://jedynka.polskieradio.pl/artykul ... wa-powiesc"Wiedźmin" przez ostatnie lata stał się fenomenem popkulturowym na całym świecie, a jego fani czekają na kolejną część sagi. Andrzej Sapkowski zapowiedział w ekskluzywnym wywiadzie dla Programu 1 Polskiego Radia, że pracuje właśnie nad nową książką. - Jak najbardziej będzie to powieść - potwierdził. Całej rozmowy można będzie wysłuchać w niedzielę (17.09) w audycji "Kulturalna Jedynka" tuż po godz. 23:05.
- Dorian_Gray
a ciekawe co z zapowiadanymi książkami R.R. Martina?
kiedy doczekamy się The Winds of Winter?
kiedy doczekamy się The Winds of Winter?
- gaynau
Pytanie powinno brzmieć "czy", a nie "kiedy"
- marcin
W ogóle się nie doczekamy.
Jestem pewien, że sagę będzie kończyć ktoś inny (obstawiam Sandersona, ukończył m.in. sagę Jordana)
Jestem pewien, że sagę będzie kończyć ktoś inny (obstawiam Sandersona, ukończył m.in. sagę Jordana)
(William Blake)
(William Blake)
- gaynau
A to Sanderson ma czas? Nie pisze nic swojego?
- marcin
Pisze ale on ma tempo nieziemskie, kilka cykli pisze jednocześnie to i ten od Martina by pewno wcisnął w harmonogram
(William Blake)
(William Blake)
- gaynau
Wyleciał mi z głowy tytuł, ale to ten autor sagi, w której bohaterowie spalili różnego rodzaju metale, dzięki czemu posiadali różne umiejętności..?
- marcin
Tak, między innymi.
Ale dzieło jego życia (chyba) to Archiwum Burzowego Światła (póki co wyszły cztery tomy, planowane jest dziesięć - a każdy tom to ponad tysiąc stron maczkiem).
Póki co przeczytałem dwa tomy, bardzo mi się podobało. Niestety problem taki że nie wiem jak tu teraz sięgnąć po tom trzeci bo z dwóch poprzednich nie pamiętam już nic. Może raczej zaczekać aż to skończy?
Ale dzieło jego życia (chyba) to Archiwum Burzowego Światła (póki co wyszły cztery tomy, planowane jest dziesięć - a każdy tom to ponad tysiąc stron maczkiem).
Póki co przeczytałem dwa tomy, bardzo mi się podobało. Niestety problem taki że nie wiem jak tu teraz sięgnąć po tom trzeci bo z dwóch poprzednich nie pamiętam już nic. Może raczej zaczekać aż to skończy?
(William Blake)
(William Blake)
- jazzik
A skończy?
- marcin
Sanderson to nie Martin, skończy na pewno.
(William Blake)
(William Blake)
- gaynau
Saga lodu i ognia była zatem jest dużo bardziej złożona. Wątki poboczne mógłby dostać własne ekranizacje.
Nke wykluczam, że ktoś skończy, ale może raczej jako praca grupowa...?
Nke wykluczam, że ktoś skończy, ale może raczej jako praca grupowa...?