Wokół opery
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Wokół opery
A to spoko. Seks może być króciutki, ale w operze trzy godziny to tak optymalnie
Z Wagnerem mamy tu pewien problem, chociaż ostatnio przestałem wyłączać radio już przy samej zapowiedzi dzieła tego pana, więc sytuacja jest rozwojowa. Dzięki jednemu z forumowiczów polubiłem Monteverdiego, może jeśli się postarasz i Wagner zostanie jednym z moich ulubionych kompozytorów.
Z Wagnerem mamy tu pewien problem, chociaż ostatnio przestałem wyłączać radio już przy samej zapowiedzi dzieła tego pana, więc sytuacja jest rozwojowa. Dzięki jednemu z forumowiczów polubiłem Monteverdiego, może jeśli się postarasz i Wagner zostanie jednym z moich ulubionych kompozytorów.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
O, proszę, Walpie, widzisz?Bob_Zielony pisze: ↑12-01-2024 13:49:02 [...]
We Wrocławiu też mieliśmy Orlińskiego i udało się zauważyć na tyle wcześnie, żeby kupić bilet i cieszyć się wydarzeniem.
Widzę, że muszę przeczytać cały ten wątek
[...]
- marcin
Zdaje mi się że do Wrocławia to chyba z Kufszynka bliżej niż z Mysłowic?
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
- Czartogromski
- Kontakt:
A z Wagnerem faktycznie mamy problem, a ja sam wzbudziłem tu kiedyś sensację, chwaląc się płytą, ja której jest utwór Wagnera
- jazzik
Kto ma, ten ma. Ja nie mam, w końcu jestem córką i wnuczką wagnerowskich fanatyków jeżdżących na festiwale do Bayreuth.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- uzytkownik_konta
Ja bym uważał w dzisiejszych czasach z tymi "wagnerowskimi fanatykami", bo miłośnicy kompozytora nie są pierwszą grupą, która przychodzi na myśl przy tych słowach
- jazzik
Co zrobić, taka karma.
- marcin
O to pewnie na Karla Bohma jeździli.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- jazzik
Dziadek nawet nie musiał jeździć - mieszka w Bayreuth.
Na pewno widział Böhma i Bouleza na festiwalu, bo wielokrotnie o tym słyszałam wspomnienia. Mama była na Janowskim. Do tego jeżdżą na wystawienia poza festiwalem z lipskim towarzystwem wagnerowskim.
Na pewno widział Böhma i Bouleza na festiwalu, bo wielokrotnie o tym słyszałam wspomnienia. Mama była na Janowskim. Do tego jeżdżą na wystawienia poza festiwalem z lipskim towarzystwem wagnerowskim.
- Bob_Zielony
Ja jestem taki chłop ze wsi a tu Panowie okazuje się że nawet jak nie przepadają to światowo rozmawiają o Wagnerze.
Tu sie słuchało z radia - albo do niemieckojęzycznych krajów trza było furmanką się dostać. A teraz są płyty i sieć ... nie to żeby z rana do śniadania ale czasem się posłucha... A jakiś czas temu mieliśmy w NFM preludium do Parsifala i wzruszenie przyszło... bo w słuchaniu Wagnera na żywca to miałem kilka lat przerwy, Ale w tym roku to się zmieni. Narazie nie będę nikogo przekonywać. Ale jak się znowu czymś wzruszę to się podzielę.
Tu sie słuchało z radia - albo do niemieckojęzycznych krajów trza było furmanką się dostać. A teraz są płyty i sieć ... nie to żeby z rana do śniadania ale czasem się posłucha... A jakiś czas temu mieliśmy w NFM preludium do Parsifala i wzruszenie przyszło... bo w słuchaniu Wagnera na żywca to miałem kilka lat przerwy, Ale w tym roku to się zmieni. Narazie nie będę nikogo przekonywać. Ale jak się znowu czymś wzruszę to się podzielę.
- Nie boisz się o przyszłość, wszystko takie niepokojące? - Myślę, że przyniesie kwiaty.
- Tak? Skąd wiesz? - Bo sadzę kwiaty!
- Nathi
- Czartogromski
- Kontakt:
Bo to wszystko zależy, czy uprawia się w pociągu, w przeciągu czy na drągu.
*foxtrot z 1925 r. :
Ja umiem kochać
W Warszawie, przy kawie, na trawie
Ja umiem kochać
W Krynicy, w pszenicy, w piwnicy
Nie miejsce bowiem zdobić ma człowieka
Gdy z namiętności pali się i wścieka
Ja umiem kochać
W pochodzie, w ogrodzie, na wodzie
Ja umiem kochać
W pociągu, w przeciągu, na drągu
*foxtrot z 1925 r. :
Ja umiem kochać
W Warszawie, przy kawie, na trawie
Ja umiem kochać
W Krynicy, w pszenicy, w piwnicy
Nie miejsce bowiem zdobić ma człowieka
Gdy z namiętności pali się i wścieka
Ja umiem kochać
W pochodzie, w ogrodzie, na wodzie
Ja umiem kochać
W pociągu, w przeciągu, na drągu
- Walpurg
Widzę!Czartogromski pisze: ↑12-01-2024 19:07:05O, proszę, Walpie, widzisz?Bob_Zielony pisze: ↑12-01-2024 13:49:02 [...]
We Wrocławiu też mieliśmy Orlińskiego i udało się zauważyć na tyle wcześnie, żeby kupić bilet i cieszyć się wydarzeniem.
Widzę, że muszę przeczytać cały ten wątek
[...]
Bob jest od kwadransa moim ulubionym forumowiczem.
- grzybica_pochwy
Myślę, że wiem, o jaką grupę chodzi. Często łapię się na tym samym. Niesamowite, jak jeden człowiek potrafi wyryć dziurę w głowieuzytkownik_konta pisze: ↑12-01-2024 19:50:44 Ja bym uważał w dzisiejszych czasach z tymi "wagnerowskimi fanatykami", bo miłośnicy kompozytora nie są pierwszą grupą, która przychodzi na myśl przy tych słowach
- Bob_Zielony
Od kwadransa! Jak miło
- Nie boisz się o przyszłość, wszystko takie niepokojące? - Myślę, że przyniesie kwiaty.
- uzytkownik_konta
Ale zdajesz sobie sprawę, że nikt poza nami dwoma nie rozumie tego żartu?grzybica_pochwy pisze: ↑12-01-2024 23:31:39Myślę, że wiem, o jaką grupę chodzi. Często łapię się na tym samym. Niesamowite, jak jeden człowiek potrafi wyryć dziurę w głowieuzytkownik_konta pisze: ↑12-01-2024 19:50:44 Ja bym uważał w dzisiejszych czasach z tymi "wagnerowskimi fanatykami", bo miłośnicy kompozytora nie są pierwszą grupą, która przychodzi na myśl przy tych słowach
- Hebius
Bo to nie chodzi o Grupę Wagnera? To może oświecisz nas maluczkich.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- uzytkownik_konta
Mi, oczywiście, chodziło o tę właśnie grupę. Natomiast grzybica_pochwy i ja znamy pewnego dżentelmena - w rzeczy samej dość zapadającego w pamięć - którego tak zwą. Stąd ten fragment o "jednym człowieku". grzybica_pochwy oczywiście całkowicie niepotrzebnie - można by było nawet powiedzieć, że to niekulturalne - publicznie żartuje w sposób, którego nikt nie zrozumie
- Hebius
Upsss...
Nie zauważyłem, że się w topiku kolega Grzybica pojawił i przeczytałem wszystko jako twoją dyskusję z Bobem.
Nie zauważyłem, że się w topiku kolega Grzybica pojawił i przeczytałem wszystko jako twoją dyskusję z Bobem.