Fantastyka, moja miłość

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hebius

Re: Fantastyka, moja miłość

No to jaka jest? Bo chyba już przeczytałeś?
Radek Teklak na FB pisze: Wczoraj przyszła, dzisiaj skończyłem, a to tylko dlatego, że się wstrzymywałem, i czytałem w tempie ucznia, który dopiero uczy się składać litery. Nowa książka o wiedźminie jest we wiosce!
Pan Andrzej napisał ją bez napinania się na nie wiadomo co, dostaliśmy dość prostą historię z czasów, jak Geralt był jeszcze młodym głupkiem, w odróżnieniu od sagi, gdzie bywał starym i doświadczonym przez życie i doświadczenie głupcem. Rozdroże Kruków nie ma pretensji do bycia czymś więcej, niż jest, czyli początkiem zajebistej sagi, którą dostaliśmy od Pana Andrzeja w najntisach, i za którą jestem mu dozgonnie wdzięczny.

W Rozdrożu nie dzieje się absolutnie nic, czego nie potrafilibyśmy się domyślić, i bardzo jest mi z tego powodu wszystko jedno, bo pomimo tego, że czułem się taki, ojej, bardzo mądry, że wiem co się za chwilę stanie, w ogóle mi to nie psuło radochy z czytania, bo dlaczego miałoby psuć, skoro Sapkowski pisze tak, jak mało który z fantasów w tym kraju. Zważcie, że napisałem „mało który”, a nie „żaden”, podkreślam to, żeby nie było niepotrzebnego zesrania o rankingi. Bo ja nie mam ochoty na spory o rankingach.

Podczas lektury bawiłem się prawie tak dobrze, jak bawiłem się od drugiego tomu sagi, bo bądźmy szczerzy - Krew Elfów zła nie jest, ale to jeszcze nie było to. Rozdroże dało mi też więcej radochy od Sezonu Burz (chociaż też go lubię), co jest jawnym dowodem na to, że druga część może być lepsza od pierwszej nie tylko w przypadku Obcego czy Ojca Chrzestnego.
Ale cała ta, zbyt krótka radość (ot, ze 3-4 godziny powolnego czytania, ledwie 292 stroniczki niewielkiego formatu) ma się nijak do tej, jaką czułem czekając na premierę. Wydawało mi się, że nie ma już niczego w popkulturze, na co jeszcze mógłbym czekać zajarany. Muzyki po prostu słucham, kontynuacje starych przebojów które burzyły mi kiedyś krew, są mdłe, nowych przebojów niewiele, w literaturze mam po prostu ulubionych autorów, których kupuję, jak się pokaże od nich coś nowego.

A tu wchodzi Pan Andrzej, cały na biało, i mówi, patrzcie, będzie nowy wiedźmin, takie trochę origin story, premiera jeszcze w tym roku, are you entertained?

I kurde byłem. Poczułem coś, co ostatni raz zdarzyło mi się chyba wtedy, gdy czekałem na premierę ostatniej części Mrocznej Wieży.

Podniecony oczekiwanie.

Co w sumie nie powinno dziwić w przypadku książek gościa, na którego kolejne rzeczy czekałem tak bardzo, i z takim podjaraniem, że w kilku księgarniach, do których przyłaziłem co tydzień z pytaniem „jest już”, a potem opowiadałem, jaka ta saga jest zajebista, mieli mnie pewnie ochotę przekopać. Właściwie to nawet przy okazji oczekiwania na premierę Pani Jeziora zdarzyło się tak, że wracałem właśnie do domu metrem, siadł typ naprzeciwko, patrzę - czyta Sapkowskiego, ale jakiś taki ten Sapkowski nowy. I ja mu tę książkę wyjąłem z ręki, spojrzałem na tytuł, spytałem „gdzie”, on z uśmiechem zrozumienia udzielił informacji, na najbliższej stacji wysiadłem, wróciłem, kupiłem, i dobrze wyszło, że był piątek, bo mogłem zarwać noc. Znaczy we wtorek też bym zarwał, ale środa w pracy by bolała, a tak to w sobotę mogłem pospać do południa, a w niedzielę zacząć czytać od początku, tak bardzo sagę lubiłem.
Więc się cieszę, że Pan Andrzej napisał nową książkę, i mam nadzieję, że szykuje jakiś nowy cykl, bo ile można w kółko czytać o wiedźminie i husytach.

Podobało mi się. Chyba czas znowu powtórzyć sagę.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
marcin

No przecież nie przeczytałem jeszcze.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

No to wskakuj do wanny wreszcie.
Awatar użytkownika
marcin

Zaczynam czytać 😄 30 stron na razie uczytane.

Dobre, nawet bardzo dobre. Stary dobry wiedźmin, są różne nawiązania do starych części (np. podobnie brzmiące charakterystyczne zdania ale jednak przerobione, podoba mi się takie puszczanie oka do fana serii), są nawiązania do współczesności, z czego też Sapek słynął, jest wreszcie ten charakterystyczny język.

Póki co jestem bardzo na tak.
(William Blake)
Awatar użytkownika
marcin

Po przeczytaniu 100 stron (czyli trochę więcej niż 1/3) opinię podtrzymuję. Rzecz bardzo dobra, i te smaczki dla fanów.

Kupuj Hebiusie, nie zniechęcaj się marnym wydaniem.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Hebius

Ty mnie chyba w ogóle nie znasz!
Kupiłem.
A teraz się nastaw, że będę ci marudził do końca życia, że mnie namówiłeś do kupna badziewnie wydanej książki :D

Ale to dopiero w przyszłym tygodniu zacznę czy później, bo główny powód mojego zamówienia ma premierę dopiero szóstego grudnia.
Ostatnio zmieniony 01-12-2024 16:55:41 przez Hebius, łącznie zmieniany 1 raz.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Przecież wszyscy wiedzieli, jak ta książka będzie wyglądać. Gdyby wyglądała inaczej, Marcin marudziłby, że nie pasuje mu do kompletu :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hebius

Do mojego kompletu i tak nie pasuje, bo mam pierwsze edycje superNOWEJ, te z okładkami Bogusława Polcha i pakiet taki odrobinę porządniej wydany (jak na standardy superNOWEJ - ekskluzywny)
Obrazek
Awatar użytkownika
Hebius

Tego niestety nie posiadam, a szkoda
Obrazek
gdybym miał bym pewnie patrzył przychylniejszym okiem na obecne edycje superNOWEJ
Awatar użytkownika
marcin

Czartogromski pisze: 01-12-2024 16:54:43 Przecież wszyscy wiedzieli, jak ta książka będzie wyglądać. Gdyby wyglądała inaczej, Marcin marudziłby, że nie pasuje mu do kompletu :mrgreen:
Oczywiście że nie pasuje, bo też mam ten nazwijmy to ekskluzywny komplet :P
(William Blake)
Awatar użytkownika
bolevitch

ten komplet był wydany w okolicach premiery filmu z Żebrowskim?
Awatar użytkownika
marcin

Chyba znacznie później
(William Blake)
Awatar użytkownika
Hebius

2014. Wiedźmin, tomy 1-8. To już jest z "Sezonem Burz" w pakiecie.

https://www.encyklopediafantastyki.pl/i ... ,_tomy_1-8
Awatar użytkownika
marcin

FB mi doniósł:

Obrazek
(William Blake)
Awatar użytkownika
Hebius

Aha.
Czyli niepotrzebnie zamawiałem powieść w wydaniu szmatławym.
Chociaż nie wiem...
80 złotych za wydanie w twardej oprawie.. to chyba prawdziwego złota użyli na okładce.

https://unikatksiazki.pl/fantasy/117096 ... u-nas.html

edit.
Chyba, że cena jest głównie z powodu ilustracji.
NOWA, WYCZEKIWANA KSIĄŻKA ANDRZEJA SAPKOWSKIEGO O WIEDŹMINIE - KOLEKCJONERSKIE WYDANIE W TWARDEJ OPRAWIE, BIAŁA WERSJA OKŁADKI - TYLKO U NAS! ZAWIERA BESTIARIUSZ NA KOŃCU KSIĄŻKI (na zdjęciach).
Zdjęcia dostępne tuttaj:
https://unikatksiazki.pl/fantasy/117096 ... u-nas.html
Awatar użytkownika
marcin

Oczywiście wydawnictwo celowo to zrobiło, aby najpierw wszyscy kupili w wydaniu szmatlawym a potem fani kupią ponownie w twardej
(William Blake)
Awatar użytkownika
jazzik

Na pewno nie dam 80 zł, wydania z barwionymi brzegami potrafią być tańsze.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
Awatar użytkownika
Hebius

Też gdy zobaczyłem cenę przestałem myśleć o zakupie.
Awatar użytkownika
marcin

Nikt nikogo nie zmusza.
(William Blake)
Awatar użytkownika
jazzik

Oczywiście, że nie i przecież nikt tutaj tak nie twierdzi, po prostu skomentowaliśmy cenę tego "lepszego" wydania.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
ODPOWIEDZ