Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hermes

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Są od włączania i wyłączania poszczególnych głosów. Każde manubrium* (bo tak się nazywają) ma na sobie wszystkie informacje

Np.
Principal 8' - głos z rodziny pryncypałów, nietransponujący (każdy klawisz, gra zgodnie ze swoim miejscem)
Salizet 4' - głos z rodziny smyczkującej (brzmieniem przypominający instrumenty smyczkowe), gra oktawę wyżej, niż klawisze pokazują
Itd.
Może też być
I-P (pierwszy** manuał do pedału) - głosy włączone w manuale pierwszym grają też w pedale. Oczywiście w takiej sytuacji głosy włączone w pedale też grają.
II-I Super (super drugi do pierwszego) - głosy włączone w manuale drugim, grają też w manuale pierwszym, ale oktawę wyżej.

* - l. mn. manubria
** - manuały liczymy od dołu
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II

Revertatur Rex Poloniae
Awatar użytkownika
marcin

Aha.
I tak nie rozumiem :P
Ostatnio zmieniony 19-02-2025 23:06:30 przez marcin, łącznie zmieniany 2 razy.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
Hermes

Czego konkretnie nie rozumiesz?

Revertatur Rex Poloniae
Awatar użytkownika
marcin

W sensie tym się steruje którą piszczałką ma iść powietrze?
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
Hermes

Niby tak, ale nie do końca. Jutro poszukam schematu, i na schemacie wytłumaczę

Revertatur Rex Poloniae
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Kamieni w Kamieniu Pomorskim

Piękne muzeum mineralogiczne w pięknej lokalizacji - średniowiecznej Bramie Wolińskiej. W środku feeria kształtów i kolorów, poza minerałami są też różne ziemskie ciekawostki, np. piękne róże pustyni.

Dla mnie najciekawsze były po pierwsze kawałki meteorytów (w tym meteoryt z księżyca) a po drugie strzałki piorunowe, czyli stopiony piasek po uderzeniu pioruna np. na pustyni.

Muzeum bardzo ciekawe a wszystko pięknie wyeksponowane na tle gotyckich murów.

Tutaj mieści się muzeum

Obrazek

Obrazek

Na górze dwa tarasy widokowe, widok na zalew, niestety dużo tego dnia widać nie było :P ale widać kawałek mola we mgle. I współczesne bloki - niestety praktycznie całe Pomorze Zachodnie tak wygląda.

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Narodowe w Szczecinie
(Oddział - Muzeum Historii Miasta Szczecina)

Bardzo ładne i ciekawe muzeum historii miasta. Tekstu do czytania mało, raczej opowiada historię miasta poprzez przedmioty (coś jak Muzeum Warszawy ale tutaj jest poukładane chronologicznie i generalnie bardziej logicznie). Do tego - to już oczywiście czasy późniejsze - mnóstwo fotek przedwojennego Stettina, ma się dość dobre wyobrazenie jak to miasto kiedyś wyglądało. I dużo obrazów - dawnych pejzaży miasta i okolic (oczywiście malarzy niemieckich).

Dodatkowym plusem jest lokalizacja - w dawnym gotyckim ratuszu, więc w pakiecie dostajemy piękne wnętrza.

O, to tutaj

Obrazek

Przykładowa sala, tutaj historia najdawniejsza

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Narodowe w Szczecinie
(Oddział - Muzeum Tradycji Regionalnych)

wystawa "Świt Pomorza. Kolekcja starożytności pomorskich"
wystawa "Złoty wiek Pomorza. Sztuka na dworze książąt pomorskich w XVI i XVII wieku"
wystawa "Gabinet Pomorski. W zwierciadle monet, banknotów i pieczęci"
wystawa "Stare srebra"

Kolejny oddział MNS jaki zwiedziłem to Muzeum Tradycji Regionalnych (nazwa moim zdaniem idiotyczna, bo w ogóle nie precyzuje co jest środku. Ja jestem dociekliwy, więc wcześniej sobie poczytałem o oddziałach ale nie każdy ma tyle samozaparcia :D). W efekcie byłem jedynym zwiedzającym :roll: (notabene sądzę, że bardzo dużo to mówi o postrzeganiu Szczecina przez potencjalnych turystów)...

A jest to wspaniałe muzeum, naprawdę. Najwspanialszy jest olbrzymi dział archeologiczny (jeden z najlepszych w Polsce moim zdaniem) ze wspaniałymi zbiorami. Mnie szczególnie podobała się bardzo duża kolekcja glinianych popielnic czyli urn z czasów przedchrześcijańskich (wtedy powszechną metodą pochówku było ciałopalenie, pochówek całoszkieletowy upowszechniło dopiero chrześcijaństwo).

Szczególnie ciekawe są urny twarzowe, czyli takie gdzie robiono schematyczne wyobrażenie twarzy. Po co? Nie wiadomo. Może chodziło o kwestie religijne (przedchrześcijańskie, więc za dużo o tym nie wiemy), może rytualne a może była to po prostu ozdoba.

Obrazek

W dziale sztuki podobał mi się szczególnie podwójny portret Sydonii Bork, szlachcianki oskarżonej o czary i spalonej na stosie. Muszę swoją drogą zakupić i przeczytać książkę Cherezińskiej.

Obrazek

Wystawa o pieniądzach to nie mój klimat, ale jeśli kogoś takie zagadnienia interesują to było to sądzę ciekawie zrobione.
Awatar użytkownika
Hermes

Hermes pisze: 19-02-2025 23:14:45 Niby tak, ale nie do końca. Jutro poszukam schematu, i na schemacie wytłumaczę
Dobra, nie chciało mi się na schemacie tłumaczyć, dlatego rozebrałem kawałek organów i nagrałem

https://youtu.be/dYVsBmrAjuU?si=Jmsj-3BXhTrsjego

Revertatur Rex Poloniae
Awatar użytkownika
Walpurg

Ale super!
Nie wiem jak ty to ogarniasz, ale to fascynujące.
Awatar użytkownika
uzytkownik_konta

To prawda, też obejrzałem to z fascynacją. Co za skomplikowany mechanizm - dodatkowo ciekawy o tyle, że funkcją tego wszystkiego jest wytwarzanie pewnego wrażenia estetycznego, a nie jak zwykle przy podobnie złożonych mechanizmach, czegoś... mierzalnego, z braku lepszego słowa.
Awatar użytkownika
Hermes

Dzięki. Ja to po prostu kocham. Jak tego nie kochasz, to popracujesz przy organach maksymalnie kilka lat i zrezygnujesz.

Wyobraź sobie takie strojenie organów, i takie coś masz przez 3 godziny
https://youtube.com/shorts/FYP9NbqkxNI? ... -hpFToLUtE
Trzeba to kochać, jak nie, to można oszaleć ;)

Ukeju, ten mechanizm jest stosunkowo prosty, bo instrument jest mały. Czasami od manuału do wiatrownicy (tej skrzyni wypełnionej powietrzem) jest kilkanaście metrów, wtedy liczba abstraktów (listewek, tutaj zastąpionych drutami), różnych przekładni, wałków skrętnych itd. idzie w setki, a nawet w tysiące. O tym może mało się mówi, ale do organów potrzeba zegarmistrzowskiej precyzji

Revertatur Rex Poloniae
Awatar użytkownika
marcin

Bardzo ładny i pouczający filmik Hermesiu ;)
Awatar użytkownika
Hermes

Dziękuję :)

Revertatur Rex Poloniae
ODPOWIEDZ