Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Centrum Interpretacji Zabytku w Warszawie
(Oddział Muzeum Warszawy)

Kolejne muzeum które odwiedziłem w sobotę. Gdybym miał stworzyć ranking najbardziej idiotycznych nazw muzeów, to to z pewnością byłoby na podium :roll:

Nazwa nie mówi kompletnie nic (ja oczywiście poczytałem wcześniej więc wiedziałem co to). A jest to niewielkie, choć bardzo ciekawe Muzeum Odbudowy Starego Miasta. Dużo fotek, kronik filmowych z tamtych czasów. Eksponatów w zasadzie brak, ale to zrozumiałe (bo i jakie miałyby tutaj być eksponaty?). Dla mnie osobiście najciekawsze były fotki Starego Miasta z czasów przedwojennych - była to generalnie dzielnica zamieszkana przez biedotę. To mamy na początku. Potem są fotki zniszczeń i wreszcie odbudowa.

W tym roku zwiedzałem podobne muzeum w Gdańsku i to gdańskie jednak ciekawsze, przede wszystkim ze względu na alternatywne pomysły odbudowy. Tutaj tak nie było, tym niemniej też mi się podobało :)

Obrazek

Obrazek

Odbudowa Zamku to już czasy późniejsze, to i fotki kolorowe. Jest też coś dla miłośników autobusów :P

Obrazek

A tutaj - bardzo ciekawe! - czasy przedwojenne

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Narodowe w Warszawie
"Autoportrety" (wystawa czasowa)

Późnym popołudniem zajrzałem jeszcze do MNW (tak, to był intensywny weekend) na wystawę czasową Autoportrety. Są to autoportrety 20 współczesnych polskich artystów, często bardzo odległe od naszych wyobrażeń czym jest autoportret.

Zwykle bardzo podobają mi się wystawy czasowe w MNW, ale tym razem średnio utrafili w moje gusta. Do mnie jednak sztuka współczesna nie trafia, nie czuję jej. Choć kilka dzieł było ciekawych.

Obrazek
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
Awatar użytkownika
marcin

Zamek Królewski w Warszawie
(Trasa Królewska)

Po nocy w hotelu w Warszawie w niedzielę kontynuowałem weekend muzealny :serce: Wahałem się czy odwiedzić ponownie Zamek Królewski, tym razem główną trasę, tzw. królewską. Była to jednak bardzo dobra decyzja, byłem tam chyba 25 lat temu i jak się okazało nie pamiętałem już praktycznie nic.

Moje ulubione to chyba piękna sala z portretami Warszawy pędzla Canaletto, plus zupełnie nie pamiętałem że są tu aż trzy wielkoformatowe Matejki: Konstytucja 3 maja, Rejtan - upadek Polski oraz - mniej znany - Batory pod Pskowem. Muszę powiedzieć że takie zwiedzanie jest niezwykle pouczające. Ja np. oczywiście pamiętałem z historii że był ktoś taki jak Rejtan który protestował ... No właśnie, i tu już nie pamiętałem o co dokładnie chodziło. Teraz mam wszystko na świeżo :)

Bardzo dobrze przygotowany audioprzewodnik, wzruszająco opowiadający historię poszczególnych sal a także ich zniszczenie przez Niemców.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Historii Polski w Warszawie
"1025. Narodziny Królestwa" (wystawa czasowa)

To już był mój ostatni punkt programu. Jest to nowe gigantyczne muzeum, w stylu gigantów typu Muzeum Polin czy II Wojny w Gdańsku.

Generalnie mam dość mieszane uczucia. Całość jest kolosalna, w całości wyłożona marmurami. Może by to nie raziło, ale zlokalizowano to w samym centrum Cytadeli Warszawskiej (niedaleko Bramy Straceń). Kompletnie ten budynek tam stylistycznie i architektonicznie nie pasuje. Mam nadzieję, że nie jest to zapowiedzią, że będzie to Muzeum Martyrologii Narodu Polskiego im. Polskich Wieszczów Narodowych...

Ale do rzeczy. Wystawy stałej jeszcze nie ma, "robi się". Na razie można wjechać na taras widokowy (bardzo ładne i niestandardowe widoki na Warszawę, zarówno prawo-, jak i lewobrzeżną). Można też zwiedzić wystawę czasową, co oczywiście uczyniłem :)

Wystawa czasowa jest o początkach Królestwa Polskiego. I odczucia mam mieszane. To nie jest wystawa o państwie Chrobrego tylko raczej o początkach państwa od strony rzekłbym gospodarczej. W efekcie dużo jest o dawnym rolnictwie, polowaniach, bartnictwie, pielgrzymowaniu, tkactwie... Ale o samym Chrobrym bardzo niewiele. Dość powiedzieć że Zjazd Gnieźnieński skwitowany jest jednym (sic!) zdaniem. Cesarz Otton III przyjechał do Gniezna w 1000 roku. I tyle (sic!). Ale jakie to miało znaczenie, po co to w ogóle było - nic, null, zero.

No ale wystawy czasowe rządzą się swoimi prawami, więc trudno oceniać całość. Notabene obecnie większość eksponatów pochodzi z Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie oraz Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy. Czy to warszawskie muzeum będzie miało swoje eksponaty? I skąd je weźmie? ...

Gmach z zewnątrz

Obrazek

I z drugiej strony

Obrazek

W środku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mamy tutaj fanów bibliotek, więc zrobiłem fotkę :P w muzealnej bibliotece jest regał... wysoki na 7 metrów :shock: raczej wygląda mi to na przerost formy nad treścią. Oby całe muzeum takie nie było.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ