Muzeum Historii Polski w Warszawie
"1025. Narodziny Królestwa" (wystawa czasowa)
To już był mój ostatni punkt programu. Jest to nowe gigantyczne muzeum, w stylu gigantów typu Muzeum Polin czy II Wojny w Gdańsku.
Generalnie mam dość mieszane uczucia. Całość jest kolosalna, w całości wyłożona marmurami. Może by to nie raziło, ale zlokalizowano to w samym centrum Cytadeli Warszawskiej (niedaleko Bramy Straceń). Kompletnie ten budynek tam stylistycznie i architektonicznie nie pasuje. Mam nadzieję, że nie jest to zapowiedzią, że będzie to Muzeum Martyrologii Narodu Polskiego im. Polskich Wieszczów Narodowych...
Ale do rzeczy. Wystawy stałej jeszcze nie ma, "robi się". Na razie można wjechać na taras widokowy (bardzo ładne i niestandardowe widoki na Warszawę, zarówno prawo-, jak i lewobrzeżną). Można też zwiedzić wystawę czasową, co oczywiście uczyniłem
Wystawa czasowa jest o początkach Królestwa Polskiego. I odczucia mam mieszane. To nie jest wystawa o państwie Chrobrego tylko raczej o początkach państwa od strony rzekłbym gospodarczej. W efekcie dużo jest o dawnym rolnictwie, polowaniach, bartnictwie, pielgrzymowaniu, tkactwie... Ale o samym Chrobrym bardzo niewiele. Dość powiedzieć że Zjazd Gnieźnieński skwitowany jest jednym (sic!) zdaniem. Cesarz Otton III przyjechał do Gniezna w 1000 roku. I tyle (sic!). Ale jakie to miało znaczenie, po co to w ogóle było - nic, null, zero.
No ale wystawy czasowe rządzą się swoimi prawami, więc trudno oceniać całość. Notabene obecnie większość eksponatów pochodzi z Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie oraz Muzeum Pierwszych Piastów na Lednicy. Czy to warszawskie muzeum będzie miało swoje eksponaty? I skąd je weźmie? ...
Gmach z zewnątrz
I z drugiej strony
W środku
Mamy tutaj fanów bibliotek, więc zrobiłem fotkę

w muzealnej bibliotece jest regał... wysoki na 7 metrów

raczej wygląda mi to na przerost formy nad treścią. Oby całe muzeum takie nie było.

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")