Właśnie byłem w teatrze

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bolevitch

Re: Właśnie byłem w teatrze

wg wikipedii w lipcu skończy 88 lat, ur. 1937
Awatar użytkownika
Walpurg

Senator Fedorowicz na dodatek cały spektakl gra w daleko idącym negliżu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Walpurg

bolevitch pisze: 04-04-2025 21:12:39 wg wikipedii w lipcu skończy 88 lat, ur. 1937
Co to za Wikipedia?
W mojej piszą, że rocznik 1947, 77 nawet.
Awatar użytkownika
bolevitch

Nie mam racji. bo ja myślałem o Jacku Fedorowiczu. Europośle i satyryku.
Zapomniałem, że jest dwóch Fedorowiczów ...
Awatar użytkownika
Walpurg

Chłopacy :pride: :pride: :pride:
Reż. K. Zygucki
Teatr Śląski

Zrobiło się bardzo głośno o tym debiucie reżyserskim (i potrójnym debiucie aktorskim!). Trudno kupić bilety. A bardzo warto.

Rzecz ma miejsce w szkockim Glasgow, za rządów Margaret Thatcher, w kontekście walk protestantów z katolikami. I tam rodzi się miłość między dwoma chłopakami - w tych rolach fantastyczni debiutanci: Paweł Kruszelnicki i Jan Jakubik (nota bene, syn Arkadiusza Jakubika).
Spektakl powstał z inspiracji powieścią „Młody Mungo” Douglasa Stuarta i szesnastowieczną gejowską sielanką pasterską „Piękny pasterz” Jacquesa de Fontany'ego.
Chłopcy są znakomici. Powoli, nieśmiało budują relację. Przełamują kolejne bariery, coraz śmielej się dotykają. Jednocześnie towarzyszy im kontekst społeczno-polityczny, homofobia, konflikt religijny, kłopoty rodzinne. Świetnie zbilansowany obraz, przejmujący i piękny. I cała ta opowieść przełamana jest sceną ze wspomnianej sielanki, gdy przebrani w szkockie kilty sławią zwycięstwo queerowego życia nad heteronormą.
Oprócz wspomnianych dwóch, trzecim debiutantem jest Maciej Kamiński, homofobiczny alfa samiec, swoista przeciwwaga dla dwóch zakochanych. Spektaklem dyplomowych Macieja w AST były "Anioły w Ameryce", więc temat ewidentnie przykleił się do niego.

Debiutujący w roli reżysera Zygucki zrobił spektakl w nagrodę jako zwycięzca projektu WyspianKiss - wspólnego projektu AST z Krakowa i Teatru Śląskiego dla młodych dramaturgów i reżyserów. Gość jest dobry, skoro pierwszy dwugodzinny spektakl wyszedł mu tak zgrabny, gładki i dobry.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Strona estetyczna spektaklu wydaje się bez zarzutu :mrgreen:
Awatar użytkownika
Walpurg

Zupełnie bez! :D
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Walpurg pisze: 05-04-2025 12:09:48 Chłopacy :pride: :pride: :pride:
Reż. K. Zygucki
Teatr Śląski

Zrobiło się bardzo głośno o tym debiucie reżyserskim (i potrójnym debiucie aktorskim!). Trudno kupić bilety. A bardzo warto.
(...)
ooo na to, to trzeba sobie w Katowicach zarezerwować jakiś weekend w maju ... :pride:
Awatar użytkownika
Walpurg

Nie ma biletów :(
Dopiero jesień. :(
Awatar użytkownika
Achim

„ Mistrz i Małgorzata „
Teatr im. Kochanowskiego w Opolu
To adaptacja bardzo wierna powieści, ujmująca wszystkie wątki arcydzieła Bułhakowa, lecz także barwne, dynamiczne sceniczne widowisko. Scenografia Jerzego Rudzkiego z wjeżdżającym na scenę olbrzymim pojazdem czy łóżkami szpitalnymi, muzyka Rafała Rozmusa i wizualizacje Aleksandra Janasa i Pawła Szarzyńskiego plus występy cyrkowe tworzą na scenie magiczną rzeczywistość, łączącą siermiężną Rosję lat międzywojennych z fantastycznym światem włoskiego kina spod znaku Felliniego i Sorrentino.
Warstwa wizyjna nie przesłania jednak dramatu postaci, bo charyzmatyczny Woland / Rafał Kronenberger/ , zagubiony Mistrz/ Konrad Wosik/, walcząca o partnera i związek Małgorzata/ Magdalena Maścianica/, znużony Piłat/ Andrzej Jakubczyk/ czy zagubiony poeta Iwan Bezdomny/ Artur Paczesny/ to żywe poruszające postaci, którym towarzyszy żywiołowa trupa Wolanda.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Achim

„ Niepokój przychodzi o zmierzchu”
Wrocławski Teatr Pantomimy
Scenariusz Roberta Bolesto powstał na podstawie książki Marieke Lucas Rijneveld, ale tematyka utworu : oddanie się religii, pracy, zmaganie się ze stratą są uniwersalne. Autorzy warstwy wizualnej : scenografia, reżyseria światła: ALEKSANDR PROWALIŃSKI i kostiumy: MAJA SKRZYPEK tworzą na scenie niepokojący klimat, łączący horror z absolutnym realizmem czy wręcz dosłownością. To świat okrutny : śmierć, samotność, przemoc/ także seksualna/, okrucieństwo dzieci i ma to swój ekwiwalent wizualny. Świat ludzi łączy się płynnie ze światem zwierząt, realność z fantazją, życie ze śmiercią. To bardzo mocny spektakl, angażujący widza bez reszty, są sceny zachwycające plastycznym pięknem, są momenty niewypowiedzianego bólu, a do tego jest to po prostu perfekcyjnie zrobione od strony teatralnej.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
ODPOWIEDZ