Właśnie byłem w kinie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Achim

Re: Właśnie byłem w kinie

„ Konklawe”
Jestem bardzo daleko od jakiekolwiek kościoła, ale ten film zainteresował mnie jako psychologiczno- polityczny thriller o walce o władzę i wpływy. Podczas konklawe po śmierci papieża dostojnik kościelny Lawrence/ Ralph Fiennes/ musi poprowadzić obrady tak, by wybrać najlepszego kandydata. Pułapek jest wiele, kandydaci nie przebierają w środkach, a trupy w szafie pojawiają się systematycznie. Instytucja kościoła z jego obrzędami, anachronicznym ceremoniałem i dogmatami pokazana jest tu jako teatr. Rzeczywistość upomni się o siebie sama w zatęchłych wnętrzach Kaplicy Sykstyńskiej, kościół nie będzie mógł przejść obojętnie wobec wyzwań współczesności i to nowo wybrany biskup Kabulu Meksykanin/ Carlos Diehz/, pełniący posługę kapłańską w najniebezpieczniejszych miejscach, ogarniętych wojnami, zwróci uwagę hierarchom na ich oderwanie od problemów świata.
Intryguje mnie wątek podrzędności, nieobecności i służebnego charakteru kobiet w hierarchii kościelnej. Zakonnice są tu niewidoczne, usłużne i trzeba charyzmy i pozycji przełożonej siostry Agnes/ Isabella Rossellini/, aby mogły, choć na chwilę i w kwestii kluczowej, wypowiedzieć się własnym i pełnym głosem, by za chwilę znów stopić się z tłem.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Awatar użytkownika
Achim

„ Prawdziwy ból „
W filmie Jessiego Eisenberga / scenarzysty, reżysera i odtwórcy jednej z dwóch głównych ról/ dwaj kuzyni odbywają po śmierci babci/ na jej życzenie i za jej pieniądze/ sentymentalną podróż na wschód Polski, skąd babcia pochodziła. David/ Eisenberg/ i Benji/ Kieran Culkin/są amerykańskimi Żydami, a w Krasnymstawie chcą odwiedzić dom rodzinny babci, ocalałej z Holocaustu.
Bohaterowie są tak różni, że bardziej się nie da. Znerwicowany sprzedawca reklam w sieci i bezrobotny/ a może i bezdomny?/ luzak po próbie samobójczej . Ta podróż to konfrontacja ich postaw życiowych, stosunku do tradycji, ale też pytanie o tożsamość, dziedzictwo i stosunek do niego. „ Prawdziwy ból” pokazuje też ślady dawnego świata żydowskiego w Polsce. Dla Benjiego żyli tam żywi ludzie i chce, aby tak prowadził o tym narrację przewodnik.
Finał, który jest lustrzanym odbiciem początku, sugeruje, że nic się nie zmieniło, ale myślę, że doświadczenie z podróży na wschód Polski pozostaną w Dawidzie i Benjim trwały ślad.
Es gibt ein Leben und ich lebe es . Romy Schneider.
Hekabe

pomyłka
Awatar użytkownika
Walpurg

Babygirl

Zachęcający trailer i entuzjastyczna recenzja zachęciły mnie do zobaczenia tego thrillera erotycznego. I było warto. Ustawiona prezeska dużej firmy ma wszystko prócz orgazmów z mężem. Nawet dobry seks ma, ale orgazmy udaje. Bo potrzebuje czegoś niegrzecznego. No i na kolana (dosłownie) pada dopiero przy swoim starzyście. Zaczyna się gra sado-maso, master/slave, choć trochę twórcy filmu za słabo wchodzą w temat. A może w sam raz, bo jednak kręci trochę ta zależność, pół nocy o niej myślałem. No i warto także dlatego, że jak grają Nicole Kidman i Antonio Banderas musi być dobrze. Banderas, wiadomo, dziadek, ale nadal jest hot. Kidmanowa też już ma swoje lata, ale i figurę, o jakiej mogą marzyć nastolatki. No i ten niegrzeczny a uroczy Harris Dickinson... Mniam.
Awatar użytkownika
Walpurg

Kompletnie nieznany
Film ukazujący wdarcie się nikomu nieznanego dwudziestolatka na estrady, festiwale i do sklepów muzycznych. Tym gościem jest oczywiście Bob Dylan, zagrany przez zjawiskowego jak zawsze Timothée Chalameta.

Mam z tym filmem problem, bo nigdy nie byłem fanem Dylana, nie lubię amerykańskich klimatów, z których wyrasta jego twórczość. Nie porywa więc mnie ta muzyka, może poza sympatią do Blowin’ in the Wind, której to piosenki Dylan jednak nie znosił i nie chciał grać. Nie ma tu jakichś wielkich ekscesów jak w biografiach Freddiego Mercury'ego czy Eltona Johna. Dylan miał swoje zdanie, swoje humory, ale generalnie był nudnym gościem. Szczytem jego wybryków są chyba dwie równoległe kobiety, ale i one miały pretensje, że wolał w nocy komponować. I tyle. Nuda.

Zostaje więc tylko zachwyt aktorem grającym Dylana. Timothée Chalamet oczywiście robi wrażenie, ale na Dylanie chyba nie da się nic ciekawszego zbudować. Także film raczej dla zaprzysięgłych fanów Boba Dylana i/lub miłośników urody Tymoteusza, który być może zgarnie za tę rolę Oscara.
żmij
Forumowe Ciacho

Ja byłem wczoraj i ciężko mi było wysiedzieć.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
Hebius

Z powodu permanentnego wzwodu zapewne :D
Kto należy do rasy ludzkiej, ten chodzi do opery.
Świnie i psy nie słuchają opery.
Kto nie chodzi do opery, ten nie jest człowiekiem.
Awatar użytkownika
Walpurg

O, czyli Żmijek też ma problem z tym filmem. Nie jestem sam.
żmij
Forumowe Ciacho

Dylan to nie moja bajka, w sumie jest to dla mnie prawie nieznana postać, więc ciężko, żeby ten film mi się podobał. Choć w sumie nie jest to niemożliwe, żeby wciągnąć się w biografię kogoś o kimś ma się mgliste pojęcie.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
mike

Za to Dylan moja bajka, natomiast Chalameta nie trawię to jakiś nieśmieszny żart, że tego wymoczka obsadzili w takiej roli... Już ten kanibal, który z nim współgrał w Tamtych Dniach, Tamtych Nocach, jest 100x lepszym aktorem.

Na Babygirl czekam aż wrzucą na streaming, bo też jestem fanem Harris Dickinsona, no i of coz Nicole Kidman.
Awatar użytkownika
Dorian_Gray

Kompletnie nieznany

film OK, dam 7/10
fajna aktorka grająca Joan Baez 10/10
Chalamet tak z 8/10

muzykę Dylana znam chyba od trzydziestu lat,
chociaż najpierw poznałem kilka coverów w wykonaniu znanych rockowych muzyków a oryginalne, dylanowskie, wersje później

z coverów to dla mnie najlepszy: All along the Watchtower
Hendrixa
ODPOWIEDZ