Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Hebius
Re: Książki, ostatnie zakupy
Tu jest chyba najbardziej rzetelna recenzja, jak ukazała się w prasie tradycyjnej i elektronicznej na temat książki Molendy o Nienackim. Polecam uwadze:
Nienacki. Nie taki skandalista jak go Molenda maluje
https://znienacka.com.pl/2023/08/26/nie ... da-maluje/
Nienacki. Nie taki skandalista jak go Molenda maluje
https://znienacka.com.pl/2023/08/26/nie ... da-maluje/
- Czartogromski
- Kontakt:
No właśnie:
Tu przy okazji mamy wyjaśnienie urodzaju literatury tzw. faktu, często nazywanej reportażem nawet.ulubioną techniką autora jest metoda opracowana przez znanych amerykańskich naukowców Copy’ego i Paste’a.
- Walpurg
Mnie pan Molenda bardzo zirytował przy okazji książki o Kaliguli.
Co jakiś czas głupie aluzje do współczesności, ani śmieszne, ani błyskotliwe. Po drugie zaś wykorzystuje każdą sposobność, by napisać o czymś, co nijak się ma do tematu książki, ale co wie i uważa za konieczne podzielić się tą wiedzą. Dowiadujemy się więc o wielu znanych autorowi kwestiach, choć nie mają one nic wspólnego z bohaterem biografii. Całkowicie bym go nie potępiał, bo jednak zamieszcza sporo tekstów kronikarskich, próbuje je zinterpretować na nowo i w innym świetle.
Co jakiś czas głupie aluzje do współczesności, ani śmieszne, ani błyskotliwe. Po drugie zaś wykorzystuje każdą sposobność, by napisać o czymś, co nijak się ma do tematu książki, ale co wie i uważa za konieczne podzielić się tą wiedzą. Dowiadujemy się więc o wielu znanych autorowi kwestiach, choć nie mają one nic wspólnego z bohaterem biografii. Całkowicie bym go nie potępiał, bo jednak zamieszcza sporo tekstów kronikarskich, próbuje je zinterpretować na nowo i w innym świetle.
- Hebius
Tylko na ile te jego interpretacje są jego, a jeśli jego własne, to czy uprawnione? Bo może to jak z Noblem dla Nienackiego, może tylko dla człowieka, który nie siedzi w temacie opisywanym przez Molendę pan Jarek może być wiarygodny?
Molenda już u nas (na forum poświęconym Nienackiemu) mocno podpadł przy swoim niechlujnym śledztwie i kwestionowaniu amerykańskiego obywatelstwa Szklarskiego (kolega siedzi głębiej w genealogii i bez problemy znalazł skany poświadczające fakt chrztu Szklarskiego w Chicago).
Molenda już u nas (na forum poświęconym Nienackiemu) mocno podpadł przy swoim niechlujnym śledztwie i kwestionowaniu amerykańskiego obywatelstwa Szklarskiego (kolega siedzi głębiej w genealogii i bez problemy znalazł skany poświadczające fakt chrztu Szklarskiego w Chicago).
- marcin
Ja o Nienackim nie wiem wiele, więc chętnie przeczytam.
I fakt że Raz w roku w Skiroławkach mógłby ktoś porzadnie wydać. Ja mam z wydawnictwa jeśli dobrze pamiętam Warmia i jakość jest tragiczna. Chyba nigdy nie miałem książki tak niechlujnie wydrukowanej.
I fakt że Raz w roku w Skiroławkach mógłby ktoś porzadnie wydać. Ja mam z wydawnictwa jeśli dobrze pamiętam Warmia i jakość jest tragiczna. Chyba nigdy nie miałem książki tak niechlujnie wydrukowanej.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- uzytkownik_konta
Również planowałem to przeczytać. Czytając część o tym, że jest to głównie kompilacja z deficytem autorskich komentarzy, o czym pośrednio wspominano też tutaj - uznałem że to w niczym nie przeszkadza, biorąc pod uwagę, że też niewiele o Nienackim wiem. Problem pojawia się jednak na tym etapie:
Dalej następuje szereg przykładów, z komentarzem "Takich drobnych manipulacji jest więcej". O ile brak odkrywczego charakteru nie jest żadnym problemem, bo z takiej pozycji również można by się było doedukować, o tyle manipulacje, nadinterpretacje itd. są tym bardziej groźne. Bo też wolałbym jednak nie czytać, mówiąc wprost, bzdur - tym bardziej, że nie orientuję się w życiorysie Nienackiego, więc dużo można mi wmówić.Natomiast nie mogą mi się podobać drobne manipulacje, których autor dopuszcza się po to by opisywane fakty zyskały bardziej sensacyjny charakter i pasowały do narracji, którą sobie założył. Molenda nadinterpretuje, zmienia akcenty, żarty i anegdoty podaje jako informacje zupełnie serio, co zmienia ich wydźwięk. Chętnie opiera się na plotkach. Każda taka manipulacja z osobna jest drobiazgiem ale wszystkie razem budują wypaczony obraz.
- jazzik
Hmm, ale to jest recenzja ze strony fanowskiej, więc też nie musi być obiektywna.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
Nie musi, ale jest. Wbrew pozorom i wierze niektórych - np pana Moledny - fani zrzeszeni na stronach dedykowanych Nienackiemu są przede wszystkim fanami twórczości pisarza (ze szczególnym uwzględnieniem cyklu o Panu Samochodziku), a nie samego Nienackiego jako człowieka. Gdy się pojawiłem pierwszy raz na FMPS (strona podstawowa, z której pączkują wszelkie następne w wyniku czystek i rozłamów
) byłem nawet zaskoczony, że można tak nisko cenić człowieka, którego książki się czyta.

- marcin
Ja będę czytał ale nazwijmy to krytycznie (tzn nie biorąc wszystkiego co przeczytam za pewnik)
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Hermes
Recenzja ze swojej natury jest subiektywna
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- Czartogromski
- Kontakt:
Recenzja może składać się z opinii lub oceny subiektywnej, ale może też zawierać wyliczenie tego, co obiektywnie jest błędem lub wedle jakichś kryteriów jest niedobre.
- Hebius
W każdym razie autor polecanej przez mnie recenzji był bardziej krytycznie nastawiony do Molendy niż Jacek Szczerba z Gazety Wyborczej, który łyknął wszystko, co mu podano do wierzenia w nowej biografii Nienackiego. Oczekiwanie Nobla też. Ale autor fanowskiej recenzji coś tam o Nienackim już wiedział, bo czytał dwie wcześniejsze biografie (Szyłak chyba pisał swoją, gdy jeszcze żyła wdowa po Nienackim, a i teraz chętny biograf mógłby się spokojnie spotkać z synową Nienackiego, która jednak coś tam pewnie może na temat teścia powiedzieć) i nie tylko.
Nie mówię, żeby tego Molendy nie kupować, bo tam jest sporo fajnych cytatów, też z Nienackiego (dialog o studni zabawny na przykład) i można się trochę o Nienackim dowiedzieć. Ale trzeba cały czas mieć świadomość, że Molenda jest bardzo łatwowierny (w najlepszym razie).
Nie mówię, żeby tego Molendy nie kupować, bo tam jest sporo fajnych cytatów, też z Nienackiego (dialog o studni zabawny na przykład) i można się trochę o Nienackim dowiedzieć. Ale trzeba cały czas mieć świadomość, że Molenda jest bardzo łatwowierny (w najlepszym razie).
- marcin
Chyba najlepsza biografia jaka czytałem to "Beksińscy - portret podwójny"
Bardzo polecam jeśli ktoś nie czytał
Bardzo polecam jeśli ktoś nie czytał
- Czartogromski
- Kontakt:
Raczej spieszno mu do następnej książki (w BN odnotowano 57). Rozrzut tematyczny spory: Od Bieruta i Wasilewskiej, poprzez
ofiary z ludzi (od faraonów do wikingów), po "Sadystkę z Auschwitz".
- Hebius
57 to może jakieś wznowienia? Bo chwalił się, że biografią Nienackiego zaliczył równą pięćdziesiątkę. A po Nienackim (premiera 2023-08-22) wydał tylko jedną, chyba właśnie tę sadystkę.
- Czartogromski
- Kontakt:
Nie analizowałem punkt po punkcie, mogą być inne wydania; z drugiej strony wiadomo, że nie wszystko trafia do BN.
- Walpurg
- gaynau
Trzeba było od razu stary testament sobie kupić 
- Walpurg
Mam. Nawet ze trzy. 

- Hebius
Jeszce w temacie pana Jarosława Molendy, jego biografii Nienackiego i podejścia do źródeł, z których korzystał przy opracowywaniu swojej książki.
Nienacki, pieszczoszek władzy, poparł wprowadzenie stanu wojennego, dzięki czemu miał wysokie nakłady drukowanych Samochodzików i intratne kontrakty z TVP, na przykład przy pracy nad skandalizującym serialem dla dorosłych.
Tu pan Molenda wkleja nawet zdjęcie artykułu - z pierwszej strony jednego z krakowskich dzienników! - donoszącego o tej współpracy:

Zapomniał (?) niestety wspomnieć, z jaką datą ukazał się numer tego dziennika. Ale toi można łatwo sprawdzić w Małopolskiej Bibliotece Cyfrowej

Ba! Mozna też zajrzeć do numeru ze środy, w którym znajduje sie coś takiego:

Ale pan Molenda ma swoje tezy i interesuje go jedynie to, co te tezy może potwierdzić.
Nienacki, pieszczoszek władzy, poparł wprowadzenie stanu wojennego, dzięki czemu miał wysokie nakłady drukowanych Samochodzików i intratne kontrakty z TVP, na przykład przy pracy nad skandalizującym serialem dla dorosłych.
Tu pan Molenda wkleja nawet zdjęcie artykułu - z pierwszej strony jednego z krakowskich dzienników! - donoszącego o tej współpracy:

Zapomniał (?) niestety wspomnieć, z jaką datą ukazał się numer tego dziennika. Ale toi można łatwo sprawdzić w Małopolskiej Bibliotece Cyfrowej

Ba! Mozna też zajrzeć do numeru ze środy, w którym znajduje sie coś takiego:

Ale pan Molenda ma swoje tezy i interesuje go jedynie to, co te tezy może potwierdzić.