Gejowszczyzna książkowa.
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Walpurg
Re: Gejowszczyzna książkowa.
Noooo, książek trochę powstało. Ale to jednak forum o charakterze intelektualnym.
- Hebius
Lauren Groff, Wyspa kobiet
Tłumaczenie: Jerzy Kozłowski
Wydawnictwo Pauza
Premiera: 9 marca 2022
To może chociaż Jazzik się skusi.
Odcinek czytelni do odsłuchania na stronie PR2
https://www.polskieradio.pl/8/2827/Artykul/2928559
Oprócz "Wyspy kobiet" chwalą też "Tylla" (czyli Dyla Sowizdrzała) Daniela Kehlmanna.
Tłumaczenie: Jerzy Kozłowski
Wydawnictwo Pauza
Premiera: 9 marca 2022
W powieści jest seks (jak twierdzi wydawca - patrz wyżej), a z dzisiejszego wydania Czytelni (PR2) dowiedziałem się, że nie ma w niej mężczyzn, a główna bohaterka jest lesbijką.wydawca pisze:Pierwsza od czasu Fatum i furii powieść Lauren Groff, autorki zbioru opowiadań Floryda. Finalistka National Book Award for Fiction 2021. Bestseller „New York Timesa”.
Siedemnastoletnia Marie de France, uznana za niepasującą do dworskiego życia i nienadającą się do małżeństwa, zostaje wygnana z królewskiego dworu przez Eleonorę Akwitańską i wysłana do Anglii, gdzie ma zostać nową przeoryszą zubożałego opactwa, w którym zakonnice umierają z głodu, dziesiątkowane chorobami. Początkowe zaskoczenie surowością nowego życia mija, gdy Marie znajduje sens i miłość w byciu z siostrami, we wspólnocie. Pragnienie stworzenia rodziny, tęsknota za ojczyzną i pasje młodości zastępuje coś innego – oddanie innym kobietom i wiara we własne, boskie wizje. Marie, ostatnia z długiej linii wojowniczek i krzyżowców, odważnie postanawia wyznaczyć nowe ścieżki dla zakonnic, które teraz prowadzi i którymi się opiekuje. Jednak czy w świecie, który w przerażający sposób się zmienia, nie godząc na istnienie Marie, jej siła i wizja wystarczą, by coś ocalić?
Wyspa kobiet to odważnie nakreślona feministyczna opowieść osadzona w XII wieku. Są tu sacrum i profanum, przemoc, zmysłowość, seks, wojna i religijna ekstaza, siostrzeństwo, nieposkromiona pasja oraz portret niezwykłej, dążącej do wielkości kobiety w zepsutym, patriarchalnym świecie.
To może chociaż Jazzik się skusi.
Odcinek czytelni do odsłuchania na stronie PR2
https://www.polskieradio.pl/8/2827/Artykul/2928559
Oprócz "Wyspy kobiet" chwalą też "Tylla" (czyli Dyla Sowizdrzała) Daniela Kehlmanna.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Hebius
Marginesy kontynuują swój projekt Iwaszkiewicz 2.0 rozpoczynamy wznowieniem powieści historycznej „Czerwone tarcze”.
Jarosław Iwaszkiewicz, Książka moich wspomnień
Projekt okładki: Anna Pol
Data premiery: 30 marca 2022
Oprawa: twarda
stron: 480
ISBN 978-83-67022-98-9
Jarosław Iwaszkiewicz, Książka moich wspomnień
Projekt okładki: Anna Pol
Data premiery: 30 marca 2022
stron: 480
ISBN 978-83-67022-98-9
Nowe wydanie wspomnień Jarosława Iwaszkiewicza – po raz pierwszy bez zmian wprowadzonych przez cenzurę.
Wybitny pisarz wspomina swoje dzieciństwo i młodość spędzone na Kresach – barwnie opisuje życie rodzinne i towarzyskie, zwyczaje świąteczne i codzienność w środowisku zubożałej szlachty. Wraca do dramatycznych lat wojny i odzyskania niepodległości. Błyskotliwie portretuje artystów dwudziestolecia, z którymi się przyjaźnił: Karola Szymanowskiego, Juliana Tuwima, Jana Lechonia i innych. Przytacza fascynujące anegdoty z życia intelektualnego i artystycznego II Rzeczpospolitej. Iwaszkiewicz opisuje też kulisy powstania swoich pierwszych utworów. Okazuje się przy tym wnikliwym obserwatorem, a czasem zaskakuje dystansem i ironią, ujawnia swoje słabostki i niespełnione ambicje. Potwierdza też, że jest mistrzem słowa i stylu, z ciepłym humorem i ogromną wrażliwością pisze o świecie, który odszedł już bezpowrotnie, a zarazem znakomicie oddaje atmosferę okresu międzywojennego.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Hebius
I jeszcze:
Z Piotrem Laskowskim i Łukaszem Mikołajewskim, redaktorami książki „Cała siła, jaką czerpię na życie. Świadectwa, relacje, pamiętniki osób LGBTQ+ w Polsce”, rozmawia Bartosz Żurawiecki.
Krytyka Polityczna: „Czasem jedyna ucieczka z pożaru prowadzi przez ogień”. Pamiętniki osób LGBT+
https://krytykapolityczna.pl/kultura/cz ... f5OhvRc3d4
Z Piotrem Laskowskim i Łukaszem Mikołajewskim, redaktorami książki „Cała siła, jaką czerpię na życie. Świadectwa, relacje, pamiętniki osób LGBTQ+ w Polsce”, rozmawia Bartosz Żurawiecki.
Krytyka Polityczna: „Czasem jedyna ucieczka z pożaru prowadzi przez ogień”. Pamiętniki osób LGBT+
https://krytykapolityczna.pl/kultura/cz ... f5OhvRc3d4
- Czarek90
- Czarek90
BTW Wydawnictwo Znak idzie mocno w gejowszczyznę i queerowszczyznę.
Powyżej było o "Biblii queeru".
Jest też zapowiedź nowej książki Jakuba Wojtaszczyka:
"Cudowne przegięcie. Reportaż o polskim dragu"
A w promocji inna książka Znaku: "Polacy pod tęczową flagą" za 14 zł zamiast 45 zł
(Chyba nie ucieszyła się aż taką popularnością?).
Tu promo: https://www.znak.com.pl/ksiazka/polacy- ... ska-207685
Powyżej było o "Biblii queeru".
Jest też zapowiedź nowej książki Jakuba Wojtaszczyka:
"Cudowne przegięcie. Reportaż o polskim dragu"
A w promocji inna książka Znaku: "Polacy pod tęczową flagą" za 14 zł zamiast 45 zł
(Chyba nie ucieszyła się aż taką popularnością?).
Tu promo: https://www.znak.com.pl/ksiazka/polacy- ... ska-207685
- Hebius
Czarek90 @
Nie przypuszczam, by to były jakieś kolosalne różnice. Ludwika Włodek wrzucała u siebie na FB taki przykład:
edit.
A tutaj jeszcze:
PIOTR MITZNER
Wstęp do nowego, pierwszego pełnego wydania „Książki moich wspomnień” Jarosława Iwaszkiewicza, Wydawnictwo Marginesy, 2022.
https://wydawnictwoproby.pl/wehikul-wspomnien/
(zero informacjo o tym, czego nie było we wcześniejszych wydaniach)
Nie przypuszczam, by to były jakieś kolosalne różnice. Ludwika Włodek wrzucała u siebie na FB taki przykład:
Tak, Szecherezada jest przez ch, jako zabytek dawnego piśmiennictwa."Przychodził brat Wasyłyny, brodaty, pogodny człowiek; on umiał najwięcej bajek. Całymi dniami siedziałem na łóżku wypchanym słomą i sluchałem opowiadań niani i niekończących się gawęd starego, który miał zdolności Szecherezady. (...) Po domach i usiadłszy gdzieś w kuchni pośpiewywał mętnym głosem stare legendy ukraińskie, dumy i pieśni, wpatrzony w przestrzeń - jak gdyby pokryte bielmem oczy widziały opiewane postaci. Pamiętam jedną pieśń o >Seritce Marusi<, na pół ludową, na pół szewczenkowską - potem też jakąś dumę o wędrówkach Panny Najświętszej... Brzęczenie jego liry, cichutkie i tęskne - Słowacki przyrównuje dźwięk ten do brzęku pszczół w ulu - przynosiło z oddali wspomnienia zamierzchłych czasów i marzenia budziło o wolnej Ukrainie, o zmarnowanych siłach jej synów. Ze ściśniętym sercem słuchałem wspólnych wyrzekań na Moskali - I z opowiadań tych, śpiewów i kontaktów rodziła się moja sympatią do narodu ukraińskiego, która przerwała wiele prób".
To fragment "Książki moich wspomnień" Iwaszkiewicza, wykreślony, najprawdopodobniej przez redaktora, więc nieobecny we wcześniejszych wydaniach.
edit.
A tutaj jeszcze:
PIOTR MITZNER
Wstęp do nowego, pierwszego pełnego wydania „Książki moich wspomnień” Jarosława Iwaszkiewicza, Wydawnictwo Marginesy, 2022.
https://wydawnictwoproby.pl/wehikul-wspomnien/
(zero informacjo o tym, czego nie było we wcześniejszych wydaniach)
- jazzik
Babcia ma pierwsze wydanie "Książki moich wspomnień" z 1957 r. i liczy ono 367 stron a więc różnica w objętości znaczna. Chętnie zamówię to nowe przy okazji.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
W nowej Replice (#96 03/04 2022) w dziale recenzji książkowych tradycyjnie omówiono sześć tytułów.
O trzech było i u nas (ChemSex, powieść graficzna Boska komedia Oscara Wilde'a, Kto się boi gender?).
Przegapione to dwie powieści dla młodzieży i tomik poezji.
Nie wiedziałem, że Eryk Ostrowski jest gejem.
Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, 2021
O trzech było i u nas (ChemSex, powieść graficzna Boska komedia Oscara Wilde'a, Kto się boi gender?).
Przegapione to dwie powieści dla młodzieży i tomik poezji.
Nie wiedziałem, że Eryk Ostrowski jest gejem.
Eryk Ostrowski, Wolne faleMichał Paweł Urbaniak recenzując w/w tomik poezji pisze:Jednak najczęściej poruszanym tematem jest miłość w różnych wymiarach, choć najważniejsza pozostaje ta między mężczyznami. Eryk Ostrowski nie bez przyczyny zadedykował "Wolne fale" swojemu mężowi Krzysztofowi.
Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, 2021
Eryk Ostrowski pisze:KSIĄŻĘ WILLIAM
We śnie byłem księciem Williamem
otoczonym orszakiem ochroniarzy i paparazzi
Szedłem z rodziną na kolejne ważne spotkanie
byłem tak wyczerpany że miałem zawroty głowy
i z trudem podnosiłem stopy na schodach którymi wchodziliśmy do pałacu
Pomyślałem że już nie dam rady
że przerwę to – choćby na chwilę na tę jedną ceremonię
udam omdlenie wtedy zostawią mnie w spokoju i reszta potoczy się beze mnie
Gdy wchodziliśmy do środka przewróciłem się w bramie
wyszło trochę teatralnie ale leżałem jak długi i zrobiło się zamieszanie
przeniesiono mnie do jakiegoś zaciemnionego pokoju i ułożono na sofie
po chwili zostałem sam, ktoś tylko czuwał na straży
Leżałem wpatrując się w półmrok
poczułem jak moje myśli odpływają a oczy napełniają się łzami
Widziałem jak biorę poduszkę i przykładam do ust by nikt nie usłyszał
i wpatruję się w ciemny kąt pokoju w którym dostrzegłem kobietę która przyglądała mi się
Widziałem że tam jest, patrzy na mnie i rozumie
wszystko rozumie
Mamo
Widziałem jak z całych sił przyciskam twarz do białego pluszowego misia
- Czarek90
Nie wiem, czy to info tutaj pasuje, niemniej jednak
przypominając gejowszczyznę z 2020, poniżej link
do wczorajszej rozmowy o "Języku ukrycia"
na facebooku Europolis Köln:
https://fb.watch/cfYFMsE5m4/
przypominając gejowszczyznę z 2020, poniżej link
do wczorajszej rozmowy o "Języku ukrycia"
na facebooku Europolis Köln:
https://fb.watch/cfYFMsE5m4/
- Hebius
A gdzie, to by chyba już do żmijowiska pasowało
Fajny ten doktor Tomasz Łukasz Nowak, że też nie kupiłem "Języka ukrycia".
Fajny ten doktor Tomasz Łukasz Nowak, że też nie kupiłem "Języka ukrycia".
- Walpurg
Bardzo fajny, rozpływałyśmy się już tu nad nim Kupiłem, czytałem, fajna.
- Hebius
Tęczowa fantastyka dla młodzieży:
Aiden Thomas, Strażnicy dusz
ISBN: 978-83-8265-043-3 / 9788382650433
Przekład: Agnieszka Brodzik
Wydawca: Media Rodzina
Format: 135 x 205 mm
Liczba stron: 408
Rodzaj oprawy: miękka
A na stronie EMPiK-u można przeczytać pierwszy rozdział powieści.
https://www.empik.com/straznicy-dusz-th ... ,ksiazka-p
Aiden Thomas, Strażnicy dusz
ISBN: 978-83-8265-043-3 / 9788382650433
Przekład: Agnieszka Brodzik
Wydawca: Media Rodzina
Format: 135 x 205 mm
Liczba stron: 408
Rodzaj oprawy: miękka
Strona autora https://www.aiden-thomas.comwydawca pisze:Yadriel, transpłciowy homoseksualny chłopak, podobnie jak reszta jego rodziny, ma dar porozumiewania się z duchami. Niestety familia nie do końca go rozumie, przez co przypisuje mu żeńską rolę w całej społeczności. Na domiar złego, kuzyn głównego bohatera zostaje zabity, co prowadzi do wszczęcia śledztwa.
Odsunięty od poszukiwań Yadriel, razem z przyjaciółką, na własną rękę postarają się rozwiązać sprawę zabójstwa. Na swojej drodze przypadkowo napotkają przystojnego ducha Juliana, który nie jest gotowy odejść w zaświaty.
Yadriel i Julian odkrywają, że mogą sobie wzajemnie pomóc w osiągnięciu celu. Jednak im więcej czasu Yadriel spędza z Julianem, tym trudniej im się rozstać.
----
Aiden Thomas to autor bestsellerowej powieści „Strażnicy dusz” („Cemetery Boys”). Pochodzi z Oakland w Kalifornii, aktualnie mieszka w Portland w stanie Oregon. Uzyskał tytuł magistra kreatywnego pisania w Mills College, a jego książki nie schodzą z list bestsellerów The New York Times.
Aiden nigdy nie potrafi odgadnąć zakończeń książek i filmów, uwielbia także układać książki na półkach według kolorów. Do jego szczególnych talentów należą między innymi: cytowanie „The Office” oraz kończenie zdań słowami „is my FAVORITE”.
Jako Latynos oraz osoba queer i trans, Aiden zdecydowanie opowiada się za różnorodną reprezentacją we wszystkich mediach.
A na stronie EMPiK-u można przeczytać pierwszy rozdział powieści.
https://www.empik.com/straznicy-dusz-th ... ,ksiazka-p
- Czartogromski
- Kontakt:
Wydawcy wysypują ostatnio tęczową literaturę, jakby przeczuwali, że za moment nie będzie można.
- jazzik
Że niby liczą na sprzedaż "spod lady" z dużą przebitką jak przystało na towar zakazany? To powinni uderzać do pani N, niech ODRADZI i problem sprzedaży będzie z głowy.
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Hebius
Publikacja z datą premiery 2021-12-31 więc łatwa do przegapienia
Anna i Jarosław Iwaszkiewiczowie
Listy 1944-1950
Wydawnictwo Akademickie SEDNO Sp. z o.o.
Format: 145 x 210 mm
ISBN: 978-83-7963-109-4
Liczba stron: 590
Cena brutto: 49,00 zł
Anna i Jarosław Iwaszkiewiczowie
Listy 1944-1950
Wydawnictwo Akademickie SEDNO Sp. z o.o.
Format: 145 x 210 mm
ISBN: 978-83-7963-109-4
Liczba stron: 590
Cena brutto: 49,00 zł
wydawca pisze:Tom zawiera 162 listy Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów z lat 1944–1950 i obejmuje całą zachowaną korespondencję z tego okresu. Pierwszy powojenny tom jest kontynuacją edycji listów z lat 1922–1939. Tom został przygotowany do druku przez znakomitą znawczynię epistolografii Iwaszkiewiczów – Ewę Cieślak, edytorkę korespondencji międzywojennej. Lata wojny Iwaszkiewiczowie spędzili na Stawisku, dopiero w jej końcowych miesiącach i zaraz po zakończeniu działań wojennych powrócili do tradycji stałego pisania do siebie w czasie wyjazdów związanych z zawodowymi i rodzinnymi obowiązkami. Ten tom jest pierwszym z planowanej do wydania pełnej korespondencji z lat 1944–1979, dokumentującej życie rodzinne, domowe, artystyczne i literackie jednego z najlepszych polskich pisarzy XX wieku, aktywnego społecznie w Polsce i zaangażowanego w różne przedsięwzięcia europejskie. Listy pokazują uczucia łączące Iwaszkiewiczów i charakter ich związku, który trwał 57 lat. Portretują nie tylko Jarosława, ale i Annę, osobę uzdolnioną artystycznie i literacko, a jednocześnie konkretną, praktyczną, zajmującą się tłumaczeniami literackimi, domem i gospodarstwem. Wątki ukazujące aktywny udział Jarosława Iwaszkiewicza w powojennym życiu literackim i społecznym Polski, z narzuconym jej ustrojem politycznym, ujawniają konteksty ważne dla zrozumienia nastrojów i procesów społecznych tego czasu, a także pomagają lepiej poznać i rozumieć twórczość Iwaszkiewicza. Jak napisała prof. Grażyna Borkowska: „Już dla samej historii małżeńskiej, okraszonej tysiącem drobiazgów z życia wziętych, korespondencja ta jest warta publikacji”. W „Listach” pojawia się cała plejada pisarzy, muzyków i działaczy – z kraju, emigracji i z zagranicy, bliższych i dalszych znajomych obojga Iwaszkiewiczów – aktywnych w różnych sferach krajowego i międzynarodowego życia artystyczno-literackiego. Znaczna część korespondencji dotyczy też podróży obojga małżonków. W korespondencji nie dokonano żadnych skrótów. Publikacja jest opatrzona licznymi przypisami, ułatwiającymi zrozumienie intencji autorów, kontekstów towarzyskich, rodzinnych, politycznych czy literackich oraz przybliżającymi pewne wydarzenia kulturalne i polityczne, a także dyskusje literackie.
- bolevitch
a tak na marginesie, po wojnie Iwaszkiewicze swoją ziemię wydzierżawiali czy wynajmowali robotników rolnych do pracy?
- Hebius
Pojęcia nie mam.
- Czartogromski
- Kontakt:
- Hebius
Chociaż to pewnie gejowszczyzna nie będzie, ale wspomnieć chyba wypada:
Anna Lisiecka, Będę sławny, będę bogaty. Opowieść o Bogusławie Kaczyńskim
Wydawnictwo Wydawnictwo MUZA S.A.
Data premiery 2022-04-27
Anna Lisiecka, Będę sławny, będę bogaty. Opowieść o Bogusławie Kaczyńskim
Wydawnictwo Wydawnictwo MUZA S.A.
Data premiery 2022-04-27
wydawca pisze:Kamera go kochała, wprost przechodził na drugą stronę ekranu. Mówił, że interesuje go tylko wielka widownia i gromadził milionową widownię. Także wtedy, kiedy po udarze mówił wolniej, wielbiciele go nie opuścili.
O celu swojej pracy pisał: "Moim pragnieniem jest oczarować jak najszersze rzesze ludzi potęgą sztuki. Pokazać, że życie człowieka, który poddaje się sztuce, może być piękniejsze, wartościowsze, że w tym smutnym świecie, który niesie tyle rozczarowań, klęsk, trosk, smutków i łez – sztuka może człowiekowi pomóc."
To książka, która przynajmniej częściowo ukazuje złożony mechanizm, dzięki któremu ambitny chłopiec z prowincji staje się gwiazdą i wielką osobowością naszej kultury. Autorka pisze o tym barwnie, ale obiektywnie. Nie stawia pomnika, ale docenia zasługi Bogusława Kaczyńskiego. A wie tym więcej, że przez lata przyjaźniła się z bohaterem tej fascynującej książki.
Bogusław Kaczyński był wybitną osobowością. Nie tylko telewizyjną. Jego głęboka wiedza muzyczna, elegancja, prezencja, elokwencja i świetna dykcja sprawiły, że cieszył się ogromną popularnością i uznaniem nie tylko melomanów. Był wielką gwiazdą promującą i popularyzującą muzykę w szczególności operową i operetkową.
Sławnym został, a czy bogatym dowiemy się właśnie z tej opowieści o życiu i działalności tego zjawiskowego prezentera telewizyjnego i popularyzatora muzyki.