Zdradzę w sekrecie, że z Achimkiem jesteśmy fanami pana Kozaka, ja już od debiutu w Bytomiu, Achim śledzi jego rozwój w Wałbrzychu, no i najbardziej zachwycające jest to, że pan Wojtek w niczym nie przypomina pana Gołoty
I za to właśnie kochamy teatr.
bolevitch pisze: ↑16-12-2022 20:23:41w czasach Szekspira grali wyłącznie mężczyźni - nastoletni aktor grający postać kobiecą, która w sztuce przebiera się za mężczyznę itd
Kiedyś wspominałem o Edwardzie II Marlowe`a (rówieśnik Szekspira) ze Starego w reż. Anny Augustynowicz - zrobiła spektakl właśnie jak w teatrze elżbietańskim. Rolę kobiecą, żony króla Edwarda, zagrał Błażej Peszek. A Edwarda grał Jan Peszek. Ojciec z synem grali męża i żonę.
I drugi mój ulubiony przykład, też o tym pisałem, to Rozalinda z Jak wam się podoba - uciekając do lasu przebiera się za mężczyznę i w tym przebraniu, jako mężczyzna, udaje kobietę, by nauczyć sztuki podrywania. Czyli w teatrze elżbietańskim: aktor mężczyzna grał kobietę, przebraną za mężczyznę, udającego kobietę. Poczwórna przewrotka.
Ben Crystal? Dzięki za podpowiedź
Tego Wieczoru Trzech Króli nie widziałem niestety, bo zdaje się byłem chory, albo w pracy. Ale nic straconego. Jest platforma
National Theatre at Home https://www.ntathome.com I tam można zobaczyć także Wieczór. Teraz nie mam kiedy, ale zamierzam sobie zasubskrybować w luźniejszym okresie (51 zł miesięcznie, 510 zł za rok, ok. 41 zł za pojedynczy tytuł).