Bardzo doceniamy
Wokół opery
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Czartogromski
- Kontakt:
- Walpurg
Re: Wokół opery
Dobra, dobra, już widzę i słyszę to parsknięcie śmiechem Czarta, gdy klikał "Wyślij"
- Czartogromski
- Kontakt:
Walpie, czyżbyś kiedykolwiek wątpił, jak bardzo cię doceniam*
*Bez parskania!
*Bez parskania!
- Walpurg
Cmok
- Czartogromski
- Kontakt:
W niedzielę w Dwójce godzinna rozmowa z Andreasem Schollem:
https://www.polskieradio.pl/8/8339/Arty ... ie-nie-ima
https://www.polskieradio.pl/8/8339/Arty ... ie-nie-ima
- Czartogromski
- Kontakt:
https://www.gramophone.co.uk/features/a ... recordingsGramophone pisze:The 50 greatest George Frideric Handel recording
The definitive guide to the 50 greatest Handel recordings, featuring extracts from the original Gramophone reviews, a playlist, and links to the albums on Apple Music
Z tej listy mam(-y):
- Music for the Royal Fireworks. Concerti per due cori, HWV332-334 / Ensemble Zefiro, Alfredo Bernardini (Arcana)
- Faramondo / Diego Fasolis (Erato / Virgin Class.)
- Partenope / Il Pomo d'Oro, Riccardo Minasi (Erato)
- Hebius
Phi, takie wyliczanie bez okładek
Oprócz tych dwóch oper z Filipem mam też na pewno:
Italian Cantatas (Sabine Devieilhe sop Léa Desandre mez Le Concert d'Astrée / Emmanuelle Haïm)
Tamerlano (Xavier Sabata, Max Emanuel Cencic, John Mark Ainsley, Karina Gauvin, Ruxandra Donose, Pavel Kudinov; Il Pomo d’Oro / Riccardo Minasi)
Oprócz tych dwóch oper z Filipem mam też na pewno:
Italian Cantatas (Sabine Devieilhe sop Léa Desandre mez Le Concert d'Astrée / Emmanuelle Haïm)
Tamerlano (Xavier Sabata, Max Emanuel Cencic, John Mark Ainsley, Karina Gauvin, Ruxandra Donose, Pavel Kudinov; Il Pomo d’Oro / Riccardo Minasi)
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
- Czartogromski
- Kontakt:
- Hermes
Byłem w piątek w Operze Krakowskiej na operze ,,Tosca" Giacoma Pucciniego. Spektakl bardzo mi się podobał, był zrobiony tradycyjnie. Jedynie można się przyczepić do orkiestry, która momentami nie stroiła. I był zrobiony mały błąd związany z rekwizytami, gdyż w trakcie procesji z monstrancją, podczas słynnego ,,Te Deum" biskup miał na głowie mitrę (wysoką czapkę), a powinien mieć głowę odkrytą. Ale poza tymi dwoma kwestiami nie ma się do czego przyczepić.
Natomiast sam budynek zrobił na mnie dużo gorsze wrażenie. Jest nowoczesny, ale swoją konstrukcją i wystrojem wprowadza niepokój. Moim zdaniem barierka na balkonie jest zdecydowanie za niska i do tego jest szklana, zamieniłem się z kolegą miejscem, bo lekko spanikowałem, co na przykład w Operze w Łodzi mi się nie zdarzyło, a tam też siedziałem na balkonie.
Natomiast sam budynek zrobił na mnie dużo gorsze wrażenie. Jest nowoczesny, ale swoją konstrukcją i wystrojem wprowadza niepokój. Moim zdaniem barierka na balkonie jest zdecydowanie za niska i do tego jest szklana, zamieniłem się z kolegą miejscem, bo lekko spanikowałem, co na przykład w Operze w Łodzi mi się nie zdarzyło, a tam też siedziałem na balkonie.
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Revertatur Rex Poloniae
Revertatur Rex Poloniae
- jordi
Też mi się ten budynek nie podoba. Wydaje mi się, że lepiej by było gdyby Teatr Słowackiego zamienił się na budynki z Operą Krakowską. Do klasycznych dzieł operowych zdecydowanie bardziej pasuje klasyczny układ teatru.
Dodam jeszcze, że spektakle operowe przed wybudowaniem budynku Opery Krakowskiej odbywały się właśnie w Teatrze Słowackiego.
Porównajcie sami
Dodam jeszcze, że spektakle operowe przed wybudowaniem budynku Opery Krakowskiej odbywały się właśnie w Teatrze Słowackiego.
Porównajcie sami
Moje credo dyskusyjne:
1. Należy dyskutować poprzez merytoryczne argumenty, a nie odniesienia do osoby rozmówcy.
2. Ten powinien szukać argumentów na poparcie swych racji, kto coś twierdzi, a nie ten kto temu zaprzecza.
3. Należy domniemywać dobrą wolę.
1. Należy dyskutować poprzez merytoryczne argumenty, a nie odniesienia do osoby rozmówcy.
2. Ten powinien szukać argumentów na poparcie swych racji, kto coś twierdzi, a nie ten kto temu zaprzecza.
3. Należy domniemywać dobrą wolę.
- odkurzacz
To ten pan praktykujący breakdance i spiew operowy ?Czartogromski pisze: ↑07-10-2022 20:41:15 Zazwyczaj JJO występuje w tego typu garniturach, które są ładne i świetnie na nim leżą:
To też Elbphilharmonie Hamburg.
- Walpurg
Yyyyyy, tutaj nie jest panem, raczej bogiem.
- odkurzacz
- Walpurg
Pan bóg Józek Kuba.
- Hebius
Pod koniec stycznia będzie w OperaVision transmisja ładnego wystawienia Agrippiny Handla z barokowej sceny w pałacu Drottningholm (Szwecja).
Patrząc po obsadzie (w partii tytułowej Ann Hallenberg, jako Neron Bruno de Sá, z Polaków - Kacper Szelążek jako Narciso) muzycznie może też być całkiem nieźle.
The Drottningholm Theatre Orchestra, dyr. Francesco Corti
https://operavision.eu/performance/agrippina-0
Patrząc po obsadzie (w partii tytułowej Ann Hallenberg, jako Neron Bruno de Sá, z Polaków - Kacper Szelążek jako Narciso) muzycznie może też być całkiem nieźle.
The Drottningholm Theatre Orchestra, dyr. Francesco Corti
https://operavision.eu/performance/agrippina-0
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Ballordo
Nahuel Di Pierro w roli głównej (to ten w centrum, na zdjęciu wrzuconym przez Hebiusa). Świetny bas.
- Hebius
Basami chyba jeszcze nikt się na naszym intelektualnym forum nie zachwycał
- Czartogromski
- Kontakt:
Ja się czasami zachwycam (choć chyba faktycznie nie na forum) poszczególnymi wykonaniami jako takimi. Np. cały czas bardzo bardzo podoba mi się, jak Sergio Foresti śpiewa "Sciagurato, in braccio a morte" (Vivaldi, L'Olipiade") na mojej ulubionej składance Vivaldi Operas (Naive/Opus 111)
- Ballordo
Cóż, ktoś musiał być pierwszy
Mam do niego słabość od czasu, gdy pierwszy raz go obejrzałem (i wysłuchałem) w "Semiramidzie" Rossiniego (dzieła wystawionego na festiwalu w Pesaro w 2019 r.).