No proszę, jak się wrzuci przystojnego gitarzystę, to i Achim na forum się odezwie
Płyty, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Czartogromski
- Kontakt:
Re: Płyty, ostatnie zakupy
- Czartogromski
- Kontakt:
... a poszedłem tylko do Biedronki kupić kubek flory
The Beach Boys - Greatest Hits
The Very Best of Stan Getz
The Beach Boys - Greatest Hits
The Very Best of Stan Getz
- Hebius
Winyle?
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czartogromski
- Kontakt:
Nieee, zwykłe CD
Ale w planach mam zakup gramofonu, więc może wkrótce....
Ale w planach mam zakup gramofonu, więc może wkrótce....
- Walpurg
Czego się spodziewać po estetyce płyt kupionych w Biedrze... Czarcie, zlituj się, opraw w "Chwilę dla ciebie" i będzie lepiej.
- Czartogromski
- Kontakt:
A skąd ja wezmę "Chwilę dla ciebie"
*Zabrzmiało dwuznacznie, ale tam jest, zwracam uwagę, cudzysłów.
*Zabrzmiało dwuznacznie, ale tam jest, zwracam uwagę, cudzysłów.
- marcin
Milos miał jakiś poważny uraz ręki, i stąd tak długa przerwa. Wielka szkoda jednak, że - wzorem Avi Avitala - nie weźmie się za BachaCzartogromski pisze: ↑13-07-2019 21:33:26 Miloš Karadaglić: The Sound of Silence
No wreszcie! To oczywiście nie jest zakup, bo płyta zapowiedziana na wrzesień. Może repertuar niekoniecznie ten, ale nie marudźmy
Spoiler
Contents:
Paul Simon/The Sound of Silence
The Moody Blues/Nights in White Satin feat. Manu Delago
Leonard Cohen/Famous Blue Raincoat
Portishead/Sour Times
Skylar Grey/Moving Mountains
Radiohead/Street Spirit (Fade Out)
Dido/Life for Rent
The Magnetic Fields/The Book of Love
Arlen/Over the Rainbow
Jorge Calandrelli/Solitude feat. Jess Gillam
Brouwer/Cancion de cuna (Berceuse)
José Luis Merlin/Evocacion
Pujol/Suite del Plata No. 1: III: Milonga
Manuel de Falla/Nana feat. Jess Gillam
Tárrega /Prelude in D minor, “Endecha”
Michel Legrand/What are you doing the rest of your life?
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
(William Blake)
- cryboy
- cryboy
Plony toruńskie:
takie sobie. Policjanci - wiadomo: klasyk! Kjury akurat z tych słabszych czasów.
Natomiast TO:
to jest prawdziwa PETARDA! Nigdy nie sądziłem, że ukaże się cokolwiek tego wykonawcy na jakimkolwiek nośniku.
A tu proszę - WSZYSTKO co kiedykolwiek trafiło na jakąkolwiek taśmę dźwiękową zostało zdigitalizowane i wydane!
Ja już pomijam piosenki śpiewane przez Janowskiego bo to jeszcze gdzieś na YT daje się wygrzebać ale Stanisław Węglorz na wokalu?
Wprost trudno uwierzyć!
Brałem nie patrząc na cenę!
takie sobie. Policjanci - wiadomo: klasyk! Kjury akurat z tych słabszych czasów.
Natomiast TO:
to jest prawdziwa PETARDA! Nigdy nie sądziłem, że ukaże się cokolwiek tego wykonawcy na jakimkolwiek nośniku.
A tu proszę - WSZYSTKO co kiedykolwiek trafiło na jakąkolwiek taśmę dźwiękową zostało zdigitalizowane i wydane!
Ja już pomijam piosenki śpiewane przez Janowskiego bo to jeszcze gdzieś na YT daje się wygrzebać ale Stanisław Węglorz na wokalu?
Wprost trudno uwierzyć!
Brałem nie patrząc na cenę!
- marcin
A jaka to była cena?
U mnie: zakupy sierpniowe cz. I
Bach: Concertos for Pianos, wyk. E. Koroliov et al.
Koncerty klawesynowe, ale z fortepianem. Zestaw 2-płytowy, ładna mieszanka koncertów na 1, 2, 3 i 4 fortepiany (ten ostatni lekko co prawda oszukany). Podoba mi się, że tutaj fortepiany wyraźnie słychać, nie są zagłuszane przez orkiestrę.
Ładna, minimalistyczna okładka
I program:
U mnie: zakupy sierpniowe cz. I
Bach: Concertos for Pianos, wyk. E. Koroliov et al.
Koncerty klawesynowe, ale z fortepianem. Zestaw 2-płytowy, ładna mieszanka koncertów na 1, 2, 3 i 4 fortepiany (ten ostatni lekko co prawda oszukany). Podoba mi się, że tutaj fortepiany wyraźnie słychać, nie są zagłuszane przez orkiestrę.
Ładna, minimalistyczna okładka
I program:
(William Blake)
(William Blake)
- cryboy
Biorąc pod uwagę, że w pudełku jest jeszcze krążek DVD z trzema teledyskami i dwoma fragmentami muzycznych programów telewizyjnych to nawet nie było drogo.
39,99 PLN o ile pamiętam.
39,99 PLN o ile pamiętam.
- Czartogromski
- Kontakt:
Wziąwszy pod uwagę choćby ilość fortepianów, zakup imponującymarcin pisze: ↑21-08-2019 11:20:07 Bach: Concertos for Pianos, wyk. E. Koroliov et al.
Mam podobną, choć mniej obszerną płytę (BMV 1065, 1064, 1060, 1056) - Maksymiuk, Concerto Avenna, S i J Drzewieccy, Shebanova, Jasiński na fortepianach Bluthnera.
- marcin
Zakupy sierpniowe cz. II
Unwritten: From violin to harp, wyk. Flora Papadopoulos
Bardzo przyjemna płyta. Wycisza, uspokaja, relaksuje.
Transkrypcje Bacha, Bibera, Mariniego i Corelliego na harfę solo.
Do tego idealnie dobrano czas trwania płyty (ok. 51 minut). Nie za krótko, ale dłuższa dawka harfy solo byłaby chyba niestrawna. A tak jest naprawdę dobrze
I repertuar:
Unwritten: From violin to harp, wyk. Flora Papadopoulos
Bardzo przyjemna płyta. Wycisza, uspokaja, relaksuje.
Transkrypcje Bacha, Bibera, Mariniego i Corelliego na harfę solo.
Do tego idealnie dobrano czas trwania płyty (ok. 51 minut). Nie za krótko, ale dłuższa dawka harfy solo byłaby chyba niestrawna. A tak jest naprawdę dobrze
I repertuar:
(William Blake)
(William Blake)
- Walpurg
I jeszcze jest bardzo ładna.
- marcin
Po raz pierwszy od bodaj roku (albo i wiecej) zakupilem kuferek
Nie kufer, tylko wlasnie kuferek
Nie kufer, tylko wlasnie kuferek
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
No i... ?
Dzisiaj oddałem klucze od starego mieszkania, a to znaczy, że być może wkrótce zdominuję ten temat
Dzisiaj oddałem klucze od starego mieszkania, a to znaczy, że być może wkrótce zdominuję ten temat
- marcin
Już piszę
To box Andrasa Schiffa z kompletem 32 sonat fortepianowych Beethovena (nagrane na żywo, nie studyjne)
Od dawna chciałem się zapoznać się z tym Nowym Testamentem muzyki fortepianowej, na razie przesłuchałem mniej więcej połowę (jestem przy 15 sonacie) i jestem zachwycony
Absolutnie w każdej sonacie jest coś interesującego. A Schiff jest świetnym pianistą, a dodatkowo bardzo jest mi bliski pod względem polityczno-obyczajowym
Jak to dobrze czasem odpocząć od baroku i Bacha
Walp zgani okładkę (ale kuferki zwykle mają marne okładki), Czart stwierdzi, że tej muzyki nie cierpi... Trudno, zniosę te ciosy
To box Andrasa Schiffa z kompletem 32 sonat fortepianowych Beethovena (nagrane na żywo, nie studyjne)
Od dawna chciałem się zapoznać się z tym Nowym Testamentem muzyki fortepianowej, na razie przesłuchałem mniej więcej połowę (jestem przy 15 sonacie) i jestem zachwycony
Absolutnie w każdej sonacie jest coś interesującego. A Schiff jest świetnym pianistą, a dodatkowo bardzo jest mi bliski pod względem polityczno-obyczajowym
Jak to dobrze czasem odpocząć od baroku i Bacha
Walp zgani okładkę (ale kuferki zwykle mają marne okładki), Czart stwierdzi, że tej muzyki nie cierpi... Trudno, zniosę te ciosy
(William Blake)
(William Blake)
- Czartogromski
- Kontakt:
Chyba coś się wylało na okładkę?
Jakkolwiek jest, zazdrość z powodu tego zakupu mnie nie zżera
Jakkolwiek jest, zazdrość z powodu tego zakupu mnie nie zżera
Ostatnio zmieniony 13-09-2019 20:48:24 przez Czartogromski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Hebius
Na ilu płytach się zmieścił? Sześć czy więcej?
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- marcin
11 płyt.
10 to sonaty Beethovena a 11 to oryginalne bisy z koncertów - krótkie utwory Haydna, Mozarta, Bacha, Schuberta itp.
Notabene nie wiem, dlaczego w Polsce ten box jest tak drogi - ja wiem, że ECM ma w ogóle drogie płyty, ale kupiłem go za granicą za ok. 60% ceny polskiej. Na plus książeczka, a raczej książka - ponad 250 stron omówienia poszczególnych sonat i wywiady z Schiffem.
@Czart
Większą zagadkę stanowią dla mnie okładki poszczególnych płyt. Konia z rzędem temu, co zgadnie co to (ja nie wiem). Dla przykładu wklejam dwie (na każdej grafika jest trochę inna)
10 to sonaty Beethovena a 11 to oryginalne bisy z koncertów - krótkie utwory Haydna, Mozarta, Bacha, Schuberta itp.
Notabene nie wiem, dlaczego w Polsce ten box jest tak drogi - ja wiem, że ECM ma w ogóle drogie płyty, ale kupiłem go za granicą za ok. 60% ceny polskiej. Na plus książeczka, a raczej książka - ponad 250 stron omówienia poszczególnych sonat i wywiady z Schiffem.
@Czart
Większą zagadkę stanowią dla mnie okładki poszczególnych płyt. Konia z rzędem temu, co zgadnie co to (ja nie wiem). Dla przykładu wklejam dwie (na każdej grafika jest trochę inna)
(William Blake)
(William Blake)