Nie namawiaj Marcina do takiej nieuczciwości. Jak za chwile pojawi się na forum ktoś, kto ebooki ściąga zamiast kupować, to też powinien zataić ten drobny szczegół i zacząć się tu chwalić bogactwem biblioteczki?
Widziałem nawet w księgarni tego Hobbita na pl. Miarki
Notatki są od Tolkiena (tego właściwego), ale po jego śmierci opiekuje się spuścizną jego syn Christopher, i to on jest autorem monumentalnej 12-tomowej Historii Śródziemia opartej na notatkach ojca.
Zysk chwali się, że będzie to pierwsze na świecie (!) pełne tłumaczenie Historii Śródziemia.
Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
To są notatki J.R.R. Tolkiena, zebrane przez jego syna Christophera, (podejrzewam, że mogą też być komentarze napisane przez syna jak w ,,Beren i Luthien"). ,, Historia śródziemia" to tytuł cyklu, a to jest cześć druga. W końcu zaczęli tłumaczyć cały cykl, bo do tej pory były przetłumaczone jedynie 1. i 2. część
Edit: Marcinie opiekował się, bo zmarł w 2020
Polska potrzebuje Europy, ale także Europa potrzebuje Polski - Elżbieta II
Ze wspomnianą książką miałbym problem, bo ta transkrypcja jest dla mnie męcząca i odbiera radość lektury. Wczoraj czytałem wpis Anže Laniška, po chorwacku, i w całości go zrozumiałem, a ten niby bliski mi śląski, sztucznie zapisany, trochę nie do przejścia w normalnej lekturze.
Wisława Szymborska & Witold Turdz Wiersze wszystkie + 1
(w dodrukach utwór "Przerwana opowieść" Witolda Turdza będzie usunięty)
Na szczęście w tomie nie znalazła się pomyłkowo "Oda do starości", bo to już by była normalnie tragedia, a tak jest jedynie żenująca, ale zabawna wpadka
Nabrawszy przeświadczenia, że bardzo dobry "Budowałam barykadę" wcale nie był najlepszym tomikiem poetyckim Świrszczyńskiej nabyłem drogą kupna dwa dostępne na rynku wybory jej wierszy
Bardzo ładnie wydany
Anna Świrszczyńska
Roztopiona we wszystkim
Nienasycenie
Wiersze
całość ułożyła i słowem wstępnym opatrzyła Eliza Kącka
Universitas, Kraków 2021
Oraz obszerny
Anna Świrszczyńska
Jestem gotowa
wiersze wybrane w seria poeci² ("poeci do kwadratu")
wybór i wstęp Barbara Gruszka-Zych
Państwowy Instytut Wydawniczy, Warszawa 2022
Od przeprowadzki kupuję 4 książki rocznie. Jak się trafi bardzo gruba, to liczy się podwójnie. Nadliczbowe, jeśli się trafią, po przeczytaniu przekazuję dalej.