Przepraszam, trochę pospamuję, ale po miesiącu nieobecności mam prawo
Część 1
Bartek Kieżun (nasz branżowy!),
Jerozolima do zjedzenia
Mam juz w tej serii poprzednie ksiażki/albumy (Italia do zjedzenia, Hiszpania do zjedzenia, Portugalia do zjedzenia oraz Ateny do zjedzenia i Stambuł do zjedzenia). Wszystkie są rewelacyjnymi przewodnikami po historii, kulturze i kuchni krajów śródziemnomorskich. Każda jest przepięknie wydana (choć na matowym papierze!) i podobnie zbudowana: strona o historii i kulturze a po niej strona z jakimś przepisem typowym dla miejsca. I chyba z wszystkich książek tej serii Jerozolima wydaje się najwspanialsza i już przy przeglądaniu ślinianki zaczynają pracować. Autorowi udało się skończyć pisanie tuż przed wybuchem wojny.
![Obrazek](https://images89.fotosik.pl/698/eb212792696e4e97med.jpg)
Ze środka, z dedykacją dla Marcina
Józef Kelera,
Krótka historia teatru w Europie, tomy 1-2.
Nie wiem jakim cudem nie słyszałem o tej pozycji, dopiero wizyta na stronie współwydawcy, Instytutu Grotowskiego, zwróciła na nią uwagę.
Bardzo lekko napisana historia, bardziej nawet leksykon po dziejach europejskiego i polskiego teatru. Łącznie ok. 600 stron, co pokazuje jak olbrzymia to tematyka, jeśli na 600 stronach ledwie krótko opisane są dzieje teatru, najważniejsi twórcy, reformatorzy, główne pojęcia itp. Bardzo ciekawa pozycja, o wiele ciekawiej napisana niż anglocentryczna cegła J.R. Browna sprzed 25 lat.
Maryla Szymiczkowa, czyli P. Tarczyński i J. Dehnel,
Śmierć na Wenecji
Piąty już tom przygód dzielnej profesorowej Szczupaczyńskiej, która rozwiązuje kolejne zagadki kryminalne Krakowa sprzed wieku. Nie trzeba uzasadniać.
A. Fredro,
Wybór komedii
- nie miałem większości tekstów scenicznych Fredry a tu jeszcze w BeeNce.
F. Dostojewski,
Biesy i
Bracia Karamazow
- nowe tłumaczenia Adama Pomorskiego
W. Szymborska.
Wiersze wszystkie,
Wszystkie lektury nadobowiązkowe i
Zabawy literackie
- pozazdrościłem Marcinowi, do tego miałem tylko kawałki twórczości Noblistki
A. Nasiłowska,
Mrożek. Biografia
- Mrożka uwielbiam, więc postanowiłem, że chcę mieć jego biografię, choć z autorką mam różne doświadczenia. Bardzo ładnie wydana, zdjęcia plus mnóstwo rysunków Mrożka.
![Obrazek](https://images92.fotosik.pl/698/6fe1fc1eb69ed165med.jpg)