Książki, ostatnie zakupy
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
-
Re: Książki, ostatnie zakupy
Moja ulubiona opcja to capnąć na raz, może dwa lub trzy kęsy. Nie lubię przeżuwać, bo tracę smak lektury.
- marcin
Ja traktuję po równo i Wiślanię i Odrzanię i żadnej nie faworyzuję

Rok temu na święta wielkanocne eksplorowałem Wiślanię, a konkretnie Lublin i Zamość. W tym roku na święta będzie Odrzania

W Wielki Piątek i Sobotę w Lublinie wszystko normalnie działało, ale już święta przypadły na Zamość - i tam zamknięte było wszystko, dobrze że hotel miał czynną restaurację bo inaczej trzeba by było bez obiadu się obyć.
Zobaczymy jak będzie na święta w Odrzanii

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
(Tove Jansson, "Tatuś Muminka i morze")
- marcin
W ramach zapoznawania się z klasyką, zakupiłem i czytam "Annę Kareninę" (papier, wyd. Świat Książki)
Uczytałem póki co około połowy. Czyta się rewelacyjnie. Piękny język, piękna melodia tekstu. Po połamanym tekście "Kolczastych łez" to tutaj prawdziwa uczta literacka.
W tym kontekście jeszcze bardziej nie rozumiem komentarza Walpurga, o tym czy mi się chce (???)

Uczytałem póki co około połowy. Czyta się rewelacyjnie. Piękny język, piękna melodia tekstu. Po połamanym tekście "Kolczastych łez" to tutaj prawdziwa uczta literacka.
W tym kontekście jeszcze bardziej nie rozumiem komentarza Walpurga, o tym czy mi się chce (???)

Jutro będzie nowy, długi dzień. Twój własny, od początku do końca. To przecież bardzo przyjemna myśl.
- Walpurg
Nie, po prostu Anna wydaje mi się nieciekawa z mojej pozycji życiowej, ale ogólnie polecam.
Cieszy mnie też wspieranie drogich, ale ładnych, wydań.
Cieszy mnie też wspieranie drogich, ale ładnych, wydań.
- Czartogromski
- Kontakt:
Tu mamy jeszcze do czynienia z nowym, ubiegłorocznym przekładem. Dotąd wydawane było tłumaczenie Iłłakowiczówny z 1952 roku.
- Hebius
A Oksana Zabużko tak apelowała, żeby Tołstoja też nie czytać, specjalnie nawet przywołując Annę Kareninę! I jak grochem o ścianę! 

- Czartogromski
- Kontakt:
Gdyby ktoś* był w Seulu, to może wstąpić do takiego oto gigaantykwariatu:

https://www.atlasobscura.com/places/seo ... repository
https://www.koreatimes.co.kr/www/nation ... 66856.html
https://www.instagram.com/p/B4G4sUspL4o/
*Marcin? Jako doświadczony podróżnik i równie doświadczony nabywca książęk.
Seoul Metropolitan Government, Seoul Book Repository is South Korea’s first municipal secondhand bookstore.

https://www.atlasobscura.com/places/seo ... repository
https://www.koreatimes.co.kr/www/nation ... 66856.html
https://www.instagram.com/p/B4G4sUspL4o/
*Marcin? Jako doświadczony podróżnik i równie doświadczony nabywca książęk.
- Hebius

Bartosz Żurawiecki
Primadonna
Biografia Bogusława Kaczyńskiego
(dobrze się czyta, ale to jest w sumie opowieść trochę smutna, a trochę przerażająca)

Jacek Dehnel, Łabędzie
Ależ to jest tomiszcze! str. 408+576
i w bonusie za 3,90 zł

Piotr Grabarczyk, Irene Salamon,
Dyskoteki chłopaki i ogólnie takie takie
Historie z życia wzięte o (nie)udanych randkach, seksie i związkach
ilustracje Agata Dębicka-Zabłocka
Myślę, że te 3,90 to dobra cena za możliwość bliższego poznania gejostwa z roczników Grabariego. Kiedyś człowiek był bardziej na bieżąco dzięki forum, czy lekturze jakichś tęczowych blogów. Ale to już się skończyło.
- OpusDei
A niech tam! Miałem już tu nie pisać, nie licząc wyjątkowych sytuacji, ale może to właśnie jest wyjątkowa sytuacja? Nie mogę się powstrzymać, by nie pochwalić się moimi ostatnimi zakupami:

Nareszcie ktoś (mianowicie Czarne) wznowił w jednym tomie trzy pozycje Primo Leviego, których do tej pory nie kupilibyście za normalne pieniądze. Poproszę jeszcze o Układ okresowy!

Skoro już jesteśmy przy wznowieniach. Liczę na arcydzieło na miarę Kaputt. A czy ktoś poza mną oglądał film Liliany Cavani z Marcello Mastroiannim, Claudią Cardinale i sceną gejowskiej imprezy przy dźwiękach musicalu o Kopciuszku zaśpiewanym w języku neapolitańskim? (Żałuję, że nie ma jej już na YT, ale z tym bangerkiem, tyle że ze sceny teatralnej można zapoznać się tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=3k8PlqkBsxU)

Czytałem Ernaux zanim dostała Nobla!

A do sięgnięcia po najnowszą książkę tego współczesnego czeskiego klasyka zachęciły mnie fragmenty czytane przez Jacka "Tusk Cię Dyma" Braciaka w radiowej Dwójce.

Jako człowiek ostatnia kurwa, ale pisarz, mówią, wybitny. Pomyśleć, że sojaki-lewaki bojkotują Rowling, a tymczasem chłop dosłownie narzekał, że Hitler zbyt wolno wysyła francuskich Żydów do gazu i dzisiaj wydaje go najlepsza oficyna w Polsce. I gdzie to cancel culture, kiedy go potrzebujemy?

Nareszcie ktoś (mianowicie Czarne) wznowił w jednym tomie trzy pozycje Primo Leviego, których do tej pory nie kupilibyście za normalne pieniądze. Poproszę jeszcze o Układ okresowy!

Skoro już jesteśmy przy wznowieniach. Liczę na arcydzieło na miarę Kaputt. A czy ktoś poza mną oglądał film Liliany Cavani z Marcello Mastroiannim, Claudią Cardinale i sceną gejowskiej imprezy przy dźwiękach musicalu o Kopciuszku zaśpiewanym w języku neapolitańskim? (Żałuję, że nie ma jej już na YT, ale z tym bangerkiem, tyle że ze sceny teatralnej można zapoznać się tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=3k8PlqkBsxU)

Czytałem Ernaux zanim dostała Nobla!

A do sięgnięcia po najnowszą książkę tego współczesnego czeskiego klasyka zachęciły mnie fragmenty czytane przez Jacka "Tusk Cię Dyma" Braciaka w radiowej Dwójce.

Jako człowiek ostatnia kurwa, ale pisarz, mówią, wybitny. Pomyśleć, że sojaki-lewaki bojkotują Rowling, a tymczasem chłop dosłownie narzekał, że Hitler zbyt wolno wysyła francuskich Żydów do gazu i dzisiaj wydaje go najlepsza oficyna w Polsce. I gdzie to cancel culture, kiedy go potrzebujemy?
That's my purse! I don't know you!
- Hebius
Dlaczego chcesz bojkotować forum?
- OpusDei
Nie lubię fajnej, uśmiechniętej Polski, a ostatnio wylewa się ona tutaj z każdego wątku.
PS Piosenkę z linku włącz
PPS Znalazłem tę scenę: https://www.youtube.com/watch?v=Inljb6FO79I ! Są chłopy przebrane za baby i nawet jedna baba przebrana za chłopa.
PS Piosenkę z linku włącz
PPS Znalazłem tę scenę: https://www.youtube.com/watch?v=Inljb6FO79I ! Są chłopy przebrane za baby i nawet jedna baba przebrana za chłopa.
That's my purse! I don't know you!
- marcin
A jaka Polskę lubisz?
- uzytkownik_konta
Niezbyt fajną, z obliczem wykrzywionym grymasem bólu i obrzydzenia, oczywiście.
- marcin
Zakupiłem cegłę "Leksykon zamków w Polsce" (wyk. Arkady)
Traktuję to jako przewodnik i wskazówkę, gdzie pojechać, bo zwiedzam dużo, a zamki uwielbiam, zwłaszcza krzyżackie, ale nie tylko.
Oczywiście rzecz do czytania i oglądania tylko w domu, w podróż raczej nie wezmę, bo waży to ze 4 kg

Traktuję to jako przewodnik i wskazówkę, gdzie pojechać, bo zwiedzam dużo, a zamki uwielbiam, zwłaszcza krzyżackie, ale nie tylko.
Oczywiście rzecz do czytania i oglądania tylko w domu, w podróż raczej nie wezmę, bo waży to ze 4 kg

- jazzik
Pokażesz spis treści?
"Nie bój się doskonałości. – Nigdy jej nie osiągniesz." Salvador Dali
- Walpurg
Ruiny chyba też są?
- marcin
Tak, są nie tylko ruiny ale nawet i zamki już nieistniejące (łącznie opisano około 500 zamków, więc olbrzymia liczba).
Jazzik: najpierw jest duża mapa (najwięcej zamków jest na Dolnym Śląsku), potem jest wstęp ogólny o zamkach, ich rodzajach itp, a potem jest alfabetyczny opis 500 zamków, wygląda to tak że jest dłuższy lub krótszy rys historyczny, opis co można tam dziś zwiedzić, plus różne ciekawostki. Dużo jest też fotek (często z góry), są plany, rzuty budowli, fotki historyczne. Na końcu różne indeksy, nazwy historyczne itp.
Jazzik: najpierw jest duża mapa (najwięcej zamków jest na Dolnym Śląsku), potem jest wstęp ogólny o zamkach, ich rodzajach itp, a potem jest alfabetyczny opis 500 zamków, wygląda to tak że jest dłuższy lub krótszy rys historyczny, opis co można tam dziś zwiedzić, plus różne ciekawostki. Dużo jest też fotek (często z góry), są plany, rzuty budowli, fotki historyczne. Na końcu różne indeksy, nazwy historyczne itp.
- Walpurg
Uuuuu chyba będę musiał znaleźć jakąś okazję, by to sobie sprezentować. 

- Hebius
Kętrzyn też jest?
- marcin
Jest, oczywiście.
Opis historyczny, dwie duże foty współczesne (jedna z góry i jedna "z ziemi"), rzut zamku średniowiecznego, plus widok miasta i zamku na rycinie z XVII w.
Opis historyczny, dwie duże foty współczesne (jedna z góry i jedna "z ziemi"), rzut zamku średniowiecznego, plus widok miasta i zamku na rycinie z XVII w.