QueerStoria
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
- Czarek90
Re: QueerStoria
Elfin, cudownie, że to udostępniłeś!
Mignęło mi to wydarzenie wczoraj na Instagramie,
ale nie miałem jeszcze chwili, by się w to wczytać.
Mignęło mi to wydarzenie wczoraj na Instagramie,
ale nie miałem jeszcze chwili, by się w to wczytać.
- Elfin
Czarku, wybierasz się?
- Czarek90
Rozważam to piątkowe wydarzenie w Barbarze.
Bo wtedy raczej będę na miejscu we Wrocławiu.
BTW Joanna Ostrowska i Mathias Foit ostatnio sporo queerowego robią we Wro. Jakoś niedawno zdawałeś relację z pogadanki z nimi w Nowych Horyzontach.
Bo wtedy raczej będę na miejscu we Wrocławiu.
BTW Joanna Ostrowska i Mathias Foit ostatnio sporo queerowego robią we Wro. Jakoś niedawno zdawałeś relację z pogadanki z nimi w Nowych Horyzontach.
- Elfin
Ja Mathiasa znam prywatnie. Jest czarujący, słodki, piekielnie inteligentny i taki ujmująco ciepły i seredeczny. I do tego, choć jest przeciez rodowitym Niemcem, mówi po polsku lepiej od większości Polaków po nowej maturze.
Tak, dużo obecnie działa, bo zanagażował się w projekt sfinansowany przez władze Wrocławia, ktore sypnęły groszem na zbadanie gejowskiej przeszłości miasta. I za to prezydentowi należy się podziekowanie. Więc Mathias szuka przeszłości gejów w archiwach polskich na Dolnym Śląsku i w archiwach niemieckich. I jedne, i drugie są poniemieckie, więc trudno było o lepszą osobę do tego projektu.
Przy czym nie zapominajmy o Joannie (nie chcę nikogo wprowadzić w błąd, ale wydaje mi się, podkreślę - wydaje - że Joanna realuzuje projekt o Wrocławiu razem z Mathiasem), które jest osobą wielkiego formatu i ma bardzo duże sukcesy w obszarach swojej działalności, a szerszej publiczności może być znana jako autorka książki za którą została laureatką Nike Czytelników.
Tak, dużo obecnie działa, bo zanagażował się w projekt sfinansowany przez władze Wrocławia, ktore sypnęły groszem na zbadanie gejowskiej przeszłości miasta. I za to prezydentowi należy się podziekowanie. Więc Mathias szuka przeszłości gejów w archiwach polskich na Dolnym Śląsku i w archiwach niemieckich. I jedne, i drugie są poniemieckie, więc trudno było o lepszą osobę do tego projektu.
Przy czym nie zapominajmy o Joannie (nie chcę nikogo wprowadzić w błąd, ale wydaje mi się, podkreślę - wydaje - że Joanna realuzuje projekt o Wrocławiu razem z Mathiasem), które jest osobą wielkiego formatu i ma bardzo duże sukcesy w obszarach swojej działalności, a szerszej publiczności może być znana jako autorka książki za którą została laureatką Nike Czytelników.
- Elfin
- Czarek90
Wrocław Dlatego zobaczę, czy będę tu na miejscu, czy mnie gdzieś mąż zabierze na weekend
Co do Mathiasa, wydawało mi się, że jest ze Śląska i dopiero po studiach we Wrocławiu wyjechał do Niemiec, ALE skoro znasz go prywatnie, to nie podważam ani słowa; widać miałem jakieś mylne informacje (gdzieś coś źle musiałem zapamiętać).
Tak, robią to razem. Tak jak zresztą przekopiowałeś opis wydarzenia Jest tam fragment:
„Wrocławskie dni queerstorii” stanowią część projektu pt. „Odmieńcy. Queerowy Wrocław w latach 1871–1949”, prowadzonego przez Mathiasa Foita i Joannę Ostrowską, a finansowanego w ramach stypendium artystycznego Prezydenta Wrocławia za rok 2024.
- Elfin
A może być i tak, że jest z mieszanej rodziny i faktycznie część życia spędził na Śląsku. Jak to napisałeś straciłem pewność, a szczerze teraz już nieupierałbym się, a wiesz jak to jest na spotkaniach - rozmawia się o wszystkim, ale nie drążysz tematu czyjegoś pochodzenia i geanalogii, bo wychodzi to niezręcznie i wścibsko. Więc przy tyms twierdzeniu postawię znak zapytania, oznaczający konieczność potwierdzenia tej informacji.
- Czarek90
„Vogue Polska” wystartowało z szóstym sezonem swoich podcastów
i mają kilka nowości, które wprost określili "queerowymi" czy "LGBT+"
(choć gdy słucham ich wybiórczo, to kilka innych też można tak skategoryzować ),
m.in. podcast Mikołaja Jabłońskiego (znanego jako „Beza wstydu”) „Deal with Queer”
oraz – to już konkretnie w temacie queerstorii:
„Po polsku, po niemiecku. Queery na Dolnym Śląsku”
Informacja o tym pojawiła się na ich stronie kilka dni temu,
więc pierwsze odcinki pewnie niedługo
i mają kilka nowości, które wprost określili "queerowymi" czy "LGBT+"
(choć gdy słucham ich wybiórczo, to kilka innych też można tak skategoryzować ),
m.in. podcast Mikołaja Jabłońskiego (znanego jako „Beza wstydu”) „Deal with Queer”
oraz – to już konkretnie w temacie queerstorii:
Informacja o tym pojawiła się na ich stronie kilka dni temu,
więc pierwsze odcinki pewnie niedługo
Link do zapowiedzi: https://www.vogue.pl/a/rusza-szosty-sez ... przebojamiNowy podcast „Po polsku, po niemiecku. Queery na Dolnym Śląsku” poprowadzi polsko-niemiecki duet naukowców zajmujących się queerową historią i perspektywą mniejszości: Joanna Ostrowska i Mathias Foit. Wśród tematów dyskryminacja osób nieheteronormatywnych, trans- i interpłciowych na Dolnym Śląsku od końca XIX w. do 1933 roku, queerowe realia Republiki Weimarskiej, Breslau jako „mały Berlin” czy też różowy język w przedwojennym Breslau i powojennym Wrocławiu (gość odcinka: dr Tomasz Łukasz Nowak, językoznawca i autor książki „Język ukrycia. Zapisany socjolekt gejów”).
- Hebius
Nie przepadam za podcastami, ale może się przemogę.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Czarek90
Kiedyś też nie przepadałem, w tym sensie, że nie potrafiłem się skupić, gdzieś moja uważność zawsze wędrowała i potem nie wiedziałem, co w zasadzie zostało powiedziane. ALE od jakiegoś już czasu, liczonego w długich miesiącach, znudzony produkcjami na streamingach i przebodźcowany ekranami i wyświetlaczami – podcasty (na zmianę z książkami) okazały się bardzo dobrym i ciekawym rozwiązaniem. O ile są dobrze zrobione, oczywiście.
- Elfin
Widziałem ten film z Barbary i trochę przysnąłem.
Za to zdjęcia ze spaceru w sobotę wymiatają. Sporo ludziów jak na takie wydarzenie. Naprawdę szacun. Żałuję, że nie mogłem być.
Nie zapodaje linków, bo wszystko siedzi na prywatnych chmurach.
-------------------
Tak sobie tematycznie, ale wiadomo, że tu lokalsi siedzą, to może komuś temat podejdzie.
Za to zdjęcia ze spaceru w sobotę wymiatają. Sporo ludziów jak na takie wydarzenie. Naprawdę szacun. Żałuję, że nie mogłem być.
Nie zapodaje linków, bo wszystko siedzi na prywatnych chmurach.
-------------------
Tak sobie tematycznie, ale wiadomo, że tu lokalsi siedzą, to może komuś temat podejdzie.
- Czarek90
Dziś wystartował pierwszy odcinek podcastu
https://www.vogue.pl/a/podcast-po-polsk ... -1869-1949
Można słuchać bezpośrednio na stronie VOGUE Polska oraz na Spotify i YouTubeOdc. 1: Queerowy Wrocław 1869-1949
W premierowym odcinku podcastu „Po polsku, po niemiecku. Queery na Dolnym Śląsku” Joanna Ostrowska i Mathias Foit wprowadzają w tematykę queerstorii, czyli historii mniejszości seksualnych i płciowych, byłych wschodnich terenów niemieckich, a konkretnie Wrocławia i Dolnego Śląska. Wyjaśniają, na czym polega ich „kresowość”. Podkreślają potrzebę odkrywania i pisania tej historii we współpracy polsko-niemieckiej, a także zerwania z tradycyjną periodyzacją historyczną oraz z ujmowaniem historii tylko w ramy narodowe.
https://www.vogue.pl/a/podcast-po-polsk ... -1869-1949
- Czarek90
Wleciał do sieci nowy odcinek podcastu
odc. 2: Inne archiwa
https://www.vogue.pl/tag/podcast-po-pol ... nym-slasku
dostępny też na Spotify: https://open.spotify.com/episode/1kvkS1 ... wD-5pWB3Zg
i na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=BYEUFZfx2tY
odc. 2: Inne archiwa
https://www.vogue.pl/tag/podcast-po-pol ... nym-slasku
dostępny też na Spotify: https://open.spotify.com/episode/1kvkS1 ... wD-5pWB3Zg
i na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=BYEUFZfx2tY
Drugi odcinek queerowego podcastu prosto z Wrocławia to spotkanie z doktorką Joanną Hytrek-Hryciuk, autorką książki „Między prywatnym a publicznym. Życie codzienne we Wrocławiu w latach 1938-1944”. Jest to okazja do rozmowy o źródłach archiwalnych i ich braku. Zastanawiamy się nad tym, na czym polega specyfika Wrocławia i Dolnego Śląska w kontekście historii lokalnej i historii mniejszości. Jednocześnie, obok historii queerów, próbujemy opisać innych „obcych” w przedwojennym Breslau – wszystkich tych, którzy nie pasowali do narodowosocjalistycznej wspólnoty.
- Hebius
Czarek90, cudownie, że to udostępniłeś!
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
- Elfin
Czarku, dobra robota!
:*
:*
- Elfin
Taki trochę Heimat się zrobił w tym wątku, ale skoro aktywnych - poza Czarkiem - brak, to nie ma się czemu dziwić.
Zarzucam zatem info:
29 listopada, godz. 18 księgarnia Tajne komplety, Przejście garncarskie (w Rynku)
Spotkanie autorskie:
„(Nie) jestem gejem”
Książka jest częścią większego projektu realizowanego pod hasłem „Wstyd polski”. Tematami kolejnych publikacji składających się na pełną tęczę będą osoby nieheteronormatywe: lesbijki, osoby biseksualne, aseksualne, qeer i transseksualne.
Tekst ze strony wydawnictwa:
Reportaże, które składają się na publikację Violi Nowakowskiej to historie o ludziach zwyczajnych, jakich spotkamy każdego dnia. To portrety różnych osób: młodszych i starszych, urodziwych i przeciętnych, artystów i biznesmenów, nieśmiałych i przebojowych… Łączy ich jedno: są gejami.
W naszym społeczeństwie publiczne przyznanie się do bycia osobą nieheteronormatywną nadal nie dla wszystkich jest rzeczą łatwą. Niektórzy z rozmówców Violi Nowakowskiej nigdy nie zdobyli się na coming out. Jak wyglądało życie geja w czasach „słusznie minionych”, a jak wygląda dziś? Czy teraz osoby homoseksualne mają łatwiej? Niektórzy bohaterowie książki zgodzili się wystąpić pod własnym imieniem i nazwiskiem, ale nie wszyscy – nie wszędzie temat homoseksualizmu jest traktowany z równą otwartością. Dlatego właśnie powstała ta publikacja – żeby pokazać, z jakimi problemami osoby homoseksualne musiały i muszą się mierzyć. Reportaże Violetty Nowakowskiej to również, a może przede wszystkim, opowieści o ludziach i o miłości. Indywidualne historie, pojedyncze przypadki, na których podstawie można utkać wielowymiarowy obraz „polskiego geja”.
Prowadząca spotkanie: Anita Baraniecka, wydawczyni wydawnictwa Ovo, redaktorka, publicystka, autorka przewodnika "Kultowy Wrocław”.
Autorka: Violetta Nowakowska – dziennikarka, pisarka i publicystka. W latach 90. prowadziła na antenie radia „Wrocławskie Rozmowy Kulturalne“. Propagowała czytelnictwo w rodzinie na długo przed akcją „Cała Polska czyta dzieciom”. W publikacjach prasowych związana z tematami społecznymi. Autorka kilku książek dla dzieci i kilkunastu dla dorosłych m.in. „Tak kochają lemury”, „Węgrów. Historia obecności”, „Nie ma takich kobiet”. Zajmuje się literaturą faktu. Jako wolontariuszka współpracuje z Ekostrażą, przyjmując osierocone kawki, sroki, gawrony, bociany by po odchowaniu oddać je naturze. Uzależniona od literatury, teatru i sztuk pięknych. Z pasją recenzuje na bieżąco wydarzenia kulturalne.
Fragment wstępu: "To miała być książka o miłości. Temat - najbanalniejszy z możliwych. Nie homoseksualizm, ale właśnie miłość - najoczywistsze z oczywistych praw człowieka.
Historie opowiedziane przez chłopaków (także te, które z różnych powodów nie mogły wejść do tej publikacji) poruszyły mnie do głębi. Po głowie kołatało mi się ostatnie zdanie jednego z reportaży Hanny Krall skierowane do jej bohaterki. „Proszę pani, niechże pani nie umiera z miłości bo ja i tak nie potrafię tego opisać”.
To jedno stało się więc przedmiotem mojej troski, żebym umiała należycie przekazać powierzone mi historie. Emocjonalny bagaż doświadczeń, wzruszeń, poszukiwań, zagubień i odnajdywania siebie - słowem, żebym nie zawiodła moich Bohaterów, którzy obdarzyli mnie zaufaniem. (…)”."
Za fb, choć tę babeczkę już widziałem i mnie namawiała, żeby przyjść: https://www.facebook.com/events/1111117 ... tory%22%3A[%7B%22extra_data%22%3A%22[]%22%2C%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22surface%22%3A%22notifications_tab%22%7D%2C%7B%22extra_data%22%3A%22[]%22%2C%22mechanism%22%3A%22discovery_top_tab%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%2C%22source%22%3A%2229%22%7D
Zarzucam zatem info:
29 listopada, godz. 18 księgarnia Tajne komplety, Przejście garncarskie (w Rynku)
Spotkanie autorskie:
„(Nie) jestem gejem”
Książka jest częścią większego projektu realizowanego pod hasłem „Wstyd polski”. Tematami kolejnych publikacji składających się na pełną tęczę będą osoby nieheteronormatywe: lesbijki, osoby biseksualne, aseksualne, qeer i transseksualne.
Tekst ze strony wydawnictwa:
Reportaże, które składają się na publikację Violi Nowakowskiej to historie o ludziach zwyczajnych, jakich spotkamy każdego dnia. To portrety różnych osób: młodszych i starszych, urodziwych i przeciętnych, artystów i biznesmenów, nieśmiałych i przebojowych… Łączy ich jedno: są gejami.
W naszym społeczeństwie publiczne przyznanie się do bycia osobą nieheteronormatywną nadal nie dla wszystkich jest rzeczą łatwą. Niektórzy z rozmówców Violi Nowakowskiej nigdy nie zdobyli się na coming out. Jak wyglądało życie geja w czasach „słusznie minionych”, a jak wygląda dziś? Czy teraz osoby homoseksualne mają łatwiej? Niektórzy bohaterowie książki zgodzili się wystąpić pod własnym imieniem i nazwiskiem, ale nie wszyscy – nie wszędzie temat homoseksualizmu jest traktowany z równą otwartością. Dlatego właśnie powstała ta publikacja – żeby pokazać, z jakimi problemami osoby homoseksualne musiały i muszą się mierzyć. Reportaże Violetty Nowakowskiej to również, a może przede wszystkim, opowieści o ludziach i o miłości. Indywidualne historie, pojedyncze przypadki, na których podstawie można utkać wielowymiarowy obraz „polskiego geja”.
Prowadząca spotkanie: Anita Baraniecka, wydawczyni wydawnictwa Ovo, redaktorka, publicystka, autorka przewodnika "Kultowy Wrocław”.
Autorka: Violetta Nowakowska – dziennikarka, pisarka i publicystka. W latach 90. prowadziła na antenie radia „Wrocławskie Rozmowy Kulturalne“. Propagowała czytelnictwo w rodzinie na długo przed akcją „Cała Polska czyta dzieciom”. W publikacjach prasowych związana z tematami społecznymi. Autorka kilku książek dla dzieci i kilkunastu dla dorosłych m.in. „Tak kochają lemury”, „Węgrów. Historia obecności”, „Nie ma takich kobiet”. Zajmuje się literaturą faktu. Jako wolontariuszka współpracuje z Ekostrażą, przyjmując osierocone kawki, sroki, gawrony, bociany by po odchowaniu oddać je naturze. Uzależniona od literatury, teatru i sztuk pięknych. Z pasją recenzuje na bieżąco wydarzenia kulturalne.
Fragment wstępu: "To miała być książka o miłości. Temat - najbanalniejszy z możliwych. Nie homoseksualizm, ale właśnie miłość - najoczywistsze z oczywistych praw człowieka.
Historie opowiedziane przez chłopaków (także te, które z różnych powodów nie mogły wejść do tej publikacji) poruszyły mnie do głębi. Po głowie kołatało mi się ostatnie zdanie jednego z reportaży Hanny Krall skierowane do jej bohaterki. „Proszę pani, niechże pani nie umiera z miłości bo ja i tak nie potrafię tego opisać”.
To jedno stało się więc przedmiotem mojej troski, żebym umiała należycie przekazać powierzone mi historie. Emocjonalny bagaż doświadczeń, wzruszeń, poszukiwań, zagubień i odnajdywania siebie - słowem, żebym nie zawiodła moich Bohaterów, którzy obdarzyli mnie zaufaniem. (…)”."
Za fb, choć tę babeczkę już widziałem i mnie namawiała, żeby przyjść: https://www.facebook.com/events/1111117 ... tory%22%3A[%7B%22extra_data%22%3A%22[]%22%2C%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22surface%22%3A%22notifications_tab%22%7D%2C%7B%22extra_data%22%3A%22[]%22%2C%22mechanism%22%3A%22discovery_top_tab%22%2C%22surface%22%3A%22bookmark%22%7D]%2C%22ref_notif_type%22%3Anull%2C%22source%22%3A%2229%22%7D
- Hebius
Pasowałoby i do gejowszczyzny książkowej.
- Elfin
Heteryczka w poczuciu jakiegoś niespełnionego obowiązku wobec bliskich podejmuje się misji zostania współczesną skrybką i niczym fag hag otula swą różdżką i piórem nieheteronormatywne osoby, ze szczególnym uwzględnieniem chłopców (wiadomo, duch z rodziny unosi się w przestrzeni i obserwuje ziemską misję), żeby wydobyć z nich opowieść ich życia.
Zaprawdę godne to i sprawiedliwe, ale mnie to nie przekonuje.
Mam uczulenie na misjonarki (i misjonarzy zresztą też, bo nie o płeć tu chodzi).
Ale może ktoś ma inaczej, więc czemu nie?
Zaprawdę godne to i sprawiedliwe, ale mnie to nie przekonuje.
Mam uczulenie na misjonarki (i misjonarzy zresztą też, bo nie o płeć tu chodzi).
Ale może ktoś ma inaczej, więc czemu nie?
- Czarek90
Dzięki, Elfinie, za informację! O tym, że ta autorka coś takiego przygotowuje, w sensie, że jest ktoś taki i że pisze coś/o czymś, gdzie będzie coś gejowskiego, przeczytałem raz (jednorazowo!) i bardzo zdawkowo na instagramie jednego z właścicieli lokalnej winnicy Ale jak po jego poście z ciekawości próbowałem coś w tym temacie przegooglać (to było kilka może kilkanaście miesięcy temu), niczego nie udało mi się znaleźć. Strzelam, że to praca bardzo-bardzo-lokalna, być może (choć to jedynie wrażenie po tym, co zobaczyłem na stronie wydawnictwa) wokół bańki autorki (o której, przyznaję! – pierwszy raz słyszę).
Co do wrażeń jeszcze z opisu na stronie wydawnictwa oraz samego wydarzenia: homoseksualizm. transseksualiści (?!). no jeśli ktoś się tym tematem już zajmuje, to powinien używać odpowiedniego języka i na ten język uczulić również wydawcę. poza tym seria "wstyd polski" brzmi naprawdę tak, jakby to było wydawane w latach 90., a nie pod koniec 2024 roku. (z innej strony – patrząc na to, co w polityce, co jeszcze 4 lata temu mówił Duda z Czarnkiem, a jak teraz postępują prace nad ustawą dot. związków – może jednak to wrażenie nie jest takie nieuzasadnione ).
Na koniec – data spotkania niestety niefortunna, bo w kategoriach "queerstoria" oraz "gejowszczyzna" – tego samego dnia i o tej samej godzinie będzie spotkanie z Michałem Witkowskim o jego "Autobiografii". (Wyskoczyło mi wczoraj wieczorem na FB, stąd jeszcze nie zdążyłem podzielić się na forum).
Co do wrażeń jeszcze z opisu na stronie wydawnictwa oraz samego wydarzenia: homoseksualizm. transseksualiści (?!). no jeśli ktoś się tym tematem już zajmuje, to powinien używać odpowiedniego języka i na ten język uczulić również wydawcę. poza tym seria "wstyd polski" brzmi naprawdę tak, jakby to było wydawane w latach 90., a nie pod koniec 2024 roku. (z innej strony – patrząc na to, co w polityce, co jeszcze 4 lata temu mówił Duda z Czarnkiem, a jak teraz postępują prace nad ustawą dot. związków – może jednak to wrażenie nie jest takie nieuzasadnione ).
Na koniec – data spotkania niestety niefortunna, bo w kategoriach "queerstoria" oraz "gejowszczyzna" – tego samego dnia i o tej samej godzinie będzie spotkanie z Michałem Witkowskim o jego "Autobiografii". (Wyskoczyło mi wczoraj wieczorem na FB, stąd jeszcze nie zdążyłem podzielić się na forum).