Książki, ostatnie zakupy

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mare

Re: Książki, ostatnie zakupy

Kiedy właśnie odpowiednio zaakcentowane zdanie czy słowo może zmienić interpretację tekstu. Hebius pisze o tym, że wybiera wolność i indywidualne, nieprzefiltrowane rozumienie. Dla kogoś innego ten aspekt nie ma znaczenia, a może nawet woli, aby nim pokierować i docenia taką "pomoc" ("pomoć" którą ktoś inny postrzega jako ograniczenie wolności). Nie wnikam. Ale wolę czytać niż słuchać.
Pod konarami kasztana,
Pan zablokował mnie,
a ja Pana.
Awatar użytkownika
Walpurg

Wczoraj zacząłem eksperyment i jeszcze raz spróbuję przekonać się do słuchania powieści. Zdam relację.

Wcześniejsze doświadczenia mam takie, że:
- jeśli czyta kiepski aktor lub jakiś zwykły lektor, jestem poirytowany formą i nie potrafię skupić się na treści,
- jeśli czyta bardzo dobry aktor, zasłuchuję się w głosie i interpretacji ale też nie potrafię skupić się na treści.
Także sami widzicie :P
Fryku

Walpurg pisze: 14-09-2019 11:56:57 Wczoraj zacząłem eksperyment i jeszcze raz spróbuję przekonać się do słuchania powieści. Zdam relację.
Mogę ci polecić książkę. Mam kilka ulubionych.

Większość ludzi jest wzrokowcami. Bardzo trudno im się skupić bez treningu, na słuchaniu.
Dopiero po wielu miesiącach ćwiczeń, pojawia się ta umiejętność. Wtedy słuchanie staje się przyjemnością.
Awatar użytkownika
Hebius

Bez przesady. Czytać to się trzeba nauczyć, ale słuchać może każdy. z marszu, bez jakiegoś treningu.
Mo chyba, że to jak z paleniem papierosów. Pierwsze smakują średnio i mogą być problemy z zaciąganiem się, ale z biegiem czasu, po kilku wyjaranych paczkach, pojawia się biegłość i przyjemność.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
marcin

W Empiku promocja na fantastykę, a nowy Parowski (już pośmiertnie wydany) jest tak ładnie wydany, w dużym formacie, twardej oprawie, że się skusiłem na oba tomy :P

Obrazek
Obrazek
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Hebius

Przechodząc obok biblioteki nieopatrznie zwróciłem uwagę na pusty regał stojący na korytarzu.
"Szykują się do wystawki w ramach bookcrossingowej akcji Uwolnij książkę?" - zaciekawiło mnie. I od razu podszedłem bliżej, by sprawdzić, czy na drzwiach nie ma jakiej informacji na ten temat. Dzięki czemu spostrzegłem, że po drugiej stronie korytarza, naprzeciw pustego regału, stoi regał pełny po brzegi. Z wywieszką "Tytuły wycofane z księgozbioru. Można brać".
Po pobieżnym przejrzeniu dwóch górnych półek i zapełnieniu pojemnej torby, z którą wybierałem się na zakupy do Biedronki, przyszło na mnie otrzeźwienie. "Człowieku, opanuj się! Zostaw coś dla innych!". Na wszelki wypadek nie sprawdzałem już, co stoi na sześciu (czy czterech?) dolnych półkach, tylko od razu wróciłem do domu z dwiema opasłymi powieściami Dickensa i czterema tomami "Cichego Donu" Szołochowa (ładne wydanie PIW-u z serii Powieści XX wieku; bez pieczątek i śladów lektury).
A teraz żałuję trochę, że się pohamowałem. Jutro chyba wezmę lepsze okulary i przejrzę resztę tych niechcianych tytułów.
– Jakże mogę wymagać, żeby on, będąc o tyle wyższym ode mnie, znajdował jakąkolwiek w moim towarzystwie przyjemność? Nie byłażby to szalona z mej strony pretensja?
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Było mi zgłosić się do ciebie, a nie szukać po Polsce antykwariatu.
Awatar użytkownika
Hebius

I to jest jedyny plus faktu, że mieszkamy tak daleko od siebie - nawet jakbyś chciał nie będziesz mnie wodził na pokuszenie :D
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

A zasadzie kalendarz też jest książką (co potwierdza swoim autorytetem nawet Wisława Szymborska). A więc...

Zawsze jakoś tak do połowy czerwca mam nadzieje, że następny rok może jednak nie nadejdzie. Oto widomy znak, że potem tę nadzieję tracę.

Obrazek
Kalendarz British Library na 2020 r.
Awatar użytkownika
Hebius

Posłuchałem życzliwej rady Leo i poszedłem dziś do bibliotek i z dwiema torbami. Książki miały na półkach wyraźnie więcej luzu niż dwa dni temu, ale i tak udało mi się jeszcze wybrać 5,3 kg lektury.
Awatar użytkownika
marcin

Czartogromski pisze: 24-09-2019 18:50:01 A zasadzie kalendarz też jest książką (co potwierdza swoim autorytetem nawet Wisława Szymborska). A więc...
Ładny. A w środku pokaż!
Pokaż kotku co masz w środku :P

Jak idzie o kalendarze, to zakupiłem na biurko jak zawsze kalendarz National Geographic, a na ścianę kupię jak zawsze "Polską kolej" ;)
(William Blake)
Awatar użytkownika
Czartogromski
Kontakt:

Hebius pisze: 25-09-2019 14:24:38 Posłuchałem życzliwej rady Leo i poszedłem dziś do bibliotek i z dwiema torbami. Książki miały na półkach wyraźnie więcej luzu niż dwa dni temu, ale i tak udało mi się jeszcze wybrać 5,3 kg lektury.
:o :shock:
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Hebius

W sobotę chwalili w Dwójce (PR2) zwłaszcza przekład (Piotr Tarczyński) no to sobie przedłużyłem prenumeratę Repliki o sześć miesięcy i mam:
Obrazek
Uzodinma Iweala, Ani złego słowa
Renly Baratheon

Islandzkie sagi starożytne. Tłumaczenie, komentarz, redakcja Henryk Pietruszczak.
Obrazek

Chic Cicero, Sandra Tabatha Cicero, Magiczny Tarot Zakonu Złotego Brzasku.
Obrazek

Doreen Valiente, Przyszłość czarostwa.
Obrazek

Robert Hardy, Piramida czarownic. Wiccańskie spojrzenie na kabałę.
Obrazek

Starhawk, Taniec spirali. Odrodzenie starożytnej religii Wielkiej Bogini.
Obrazek

Patricia Monaghan, Ścieżka Bogini. Mity, inwokacje, rytuały.
Obrazek

Susan Pesznecker, Yule. Rytuały, przepisy i zaklęcia na przesilenie zimowe.
Obrazek

Carl F. Neal, Imbolc. Rytuały, przepisy i zaklęcia na święto światła.
Obrazek

Kerri Connor, Ostara. Rytuały, przepisy i zaklęcia na równonoc wiosenną.
Obrazek

Melanie Marquis, Beltane. Rytuały, przepisy i zaklęcia na święto kwiatów.
Obrazek

Deborah Blake, Litha. Rytuały, przepisy i zaklęcia na przesilenie letnie.
Obrazek

Melanie Marquis, Lammas. Rytuały, przepisy i zaklęcia na święto żniw.
Obrazek

Alla Alicja Chrzanowska, Rytuały powietrza.
Obrazek
Fryku

Po odsłuchaniu pierwszej godziny, jestem oczarowany.

"Do sprzedaży trafiła dziś nowa superprodukcja stworzona przez audiotekę. Słuchowisko zatytułowane “Anima” w reżyserii Krzysztofa Komandera powstało na podstawie scenariusza Kingi Krzemińskiej.

Na komendę w małym miasteczku przychodzi lokalny listonosz chcąc zgłosić zniknięcie dwudziestu pięciu mieszkańców z pobliskiej wsi leżącej paręnaście kilometrów za otaczającym ją lasem. Aspirant, Jan Willer, początkowo nie wierzy w opowieść listonosza, jednak z czasem okazuje się, że faktycznie – domy stoją puste, a po mieszkańcach nie ma ani śladu. Szukając racjonalnego wytłumaczenia, Willer wpada na trop nielegalnych interesów prowadzonych przy pobliskiej, wschodniej, granicy. Jednak im więcej czasu Willer spędza w okolicy wsi, tym mniej oczywiste stają się dla niego wszelkie logiczne wytłumaczenia tej zagadki".

obrazek po kliknięciu
Awatar użytkownika
Hebius

Słuchowisko to nie książka.
Fryku

Nie ma tematu "Słuchowisko, ostatnie zakupy".
Czep się ogona (tak to się mówiło?)
Awatar użytkownika
marcin

Zakupiłem sobie fajną książkę o historii kolei w jęz. ang.
Sprowadzili mi z Anglii, nawet niedrogo, no ale radość trwała krótko - drukarnia chińska się nie popisała :x Książka rozpoczyna się od 17 strony :evil:
(William Blake)
Awatar użytkownika
Hebius

I ci teraz? reklamujesz?
ODPOWIEDZ