Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcin

Re: Właśnie byłem w muzeum / na wystawie

Tak, ten:

https://www.empik.com/beksinski-obrazy- ... nt=produkt

Piękny album, wielki format.
Gdy ludzie spotykają się z górami, dzieją się wielkie rzeczy.
(William Blake)
Awatar użytkownika
Elfin

marcin pisze: 22-10-2024 18:03:12 Beksinski istotnie to nie jest sztuka przez duże S ale to w niczym nie przeszkadza.
Dlatego do muzeum warto wbić. Fajny pomysł z odtworzeniem warszawskiego mieszkania, bardzo dużo obrazów, świetnie zorganizowane i nie za duże miejsce, takie akuratne, żeby spędzić część dnia i się nie zmęczyć.
A Beksiński w tym co robił był dobry - to nie ulega wątpliwości.
Do tego ma na koncie rzeczy ponadczasowe - logo Autosanu bardzo ładnie się zestarzało.
Awatar użytkownika
Elfin

Autosana - sorrki za literówkę.

I mam na myśli to pierwsze logo, idealne, a nie współczesne pokractwo przerobione chyba w latach 90. XX w.
To Beksińskiego, poniżej, jest doskonałe.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Śląskie w Katowicach

"Bastion. Artyści ukraińscy o wojnie" (wystawa czasowa)
"Małe arcydzieła. Europejska grafika dawna" (wystawa czasowa)

Nastały krótkie i zimne dni, więc pora zobaczyć coś wreszcie u siebie 😄
Bardzo podobała mi się wystawa współczesnej sztuki ukraińskiej (o wojnie). Głównie malarstwo, ale nie tylko. Dla mnie mega ciekawe i poruszające, dominują oczywiście ponure tony ale jest i nadzieja, a przynajmniej tak to interpretowałem (w niektórych dzielach).
Zachwyt budzi też sama aranżacja, wszystko jest pod ziemią, ciemno, a dzieła punktowo oświetlone, co robi niesamowity klimat :)
Duże wrażenie robią też współczesne ikony prawoslawne malowane na oryginalnych drewnianych skrzyniach po amunicji przywiezionych z frontu wojennego.

Przy okazji zajrzałem też na wystawę grafik, choć fanem rycin i akwafort nie jestem. Są znane nazwiska, m.in. Rembrandt i Dürer.

Dla Achima jest wystawa czasowa o teatrze, moze cię Achimie zainteresuje ("Światło i mrok. Teatr Leszka Mądzika").

Tutaj wejście na wystawę ukraińską, muzeum znajduje się pod ziemią, jedyne światło dzienne dociera przez szklane sześciany pod sufitem - ich część jest na zewnątrz.

Obrazek

Obrazek
(William Blake)
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Etnograficzne w Tarnowie

Na pierwszy ogień w Tarnowie poszło muzeum etnograficzne. Znane jest z jedynej w Polsce wystawy stałej poświęconej Romom/Cyganom.

Muszę powiedzieć że jestem pod dużym wrażeniem. Nie spodziewałem się że ta wystawa będzie aż tak wielowątkowa. Podziw budzi, że na tak małej powierzchni zgromadzono taki ogrom wiedzy.

Jest o pochodzeniu tego ludu (obecnie uważa się, że ich przodkowie pochodzili z Indii), są stroje, sztuka, typowe przedmioty, jest dużo różnych diagramów i map (np. odsetek ludności romskiej - widać było olbrzymi kontrast między Polską a Słowacją), jest o zagładzie Romów w czasie wojny (o tym mówi się bardzo mało w porównaniu z Żydami), jest o Żydach w PRL i zmuszaniu ich do zaprzestania wędrownego trybu życia, jest o języku Romów i sprobach jego kodyfikacji, jest o stosunku Polaków do Romów, jest o nietolerancji (np. fotki antycyganskich napisów z polskich miast), jest o Bronisławie Wajs (Papuszy)... Wisienką na torcie jest plenerowa wystawa oryginalnych wozów cygańskich (!!!) -obecnie (sezon zimowy) niestety pod dachem ale oglądać można :)

Bardzo bardzo mi się podobało. Nie sądziłem że będzie to aż tak dobre i tak wielowątkowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A samo muzeum mieści się w zabytkowym dworku, idealnie pasującym do etnografii :)

Obrazek
(William Blake)
Awatar użytkownika
chafre

We Wroc dominikanie na miesiąc otworzyli swoje krypty. Akurat jest to Stare Miasto, klasztor Dominikanow, budowle nie naruszone tak bombardowaniami, z relacji, jakie sa w prasie etc, wyglada naprawde dobrze to, takze, musze sie wybrac, poki otwarte.
J'ai comme une envie de voir ma vie au lit
Comme une idée fixe chaque fois que l'on me dit
żmij
Forumowe Ciacho

Byłem rok temu w Tarnowie. Dokładnie było to tak, że jechałem do Krakowa i od razu zaplanowałem właśnie wypad do Tarnowa, korzystając, że będę tuż obok. A Tarnów wziął mi się właśnie ze względu na Muzeum Etnograficzne, o którym czytałem, zagłębiając się w historię Romów, które bardzo chciałem zobaczyć i na którym się nie zawiodłem.
"Uczucie pożądania to ogromna siła, która ma nad tobą całkowitą władzę"
Adam Georgiev, "Planeta samych chłopców"
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum historii miasta też mi się bardzo podobało, o tym też napiszę :)
chafre pisze: 10-11-2024 21:29:25 We Wroc dominikanie na miesiąc otworzyli swoje krypty. Akurat jest to Stare Miasto, klasztor Dominikanow, budowle nie naruszone tak bombardowaniami, z relacji, jakie sa w prasie etc, wyglada naprawde dobrze to, takze, musze sie wybrac, poki otwarte.
A tam się coś zwiedza czy tylko chodzisz po tych kryptach?
(William Blake)
żmij
Forumowe Ciacho

Mnie podobało się wnętrze, aranżacja też robi wrażenie, ale sama ekspozycja tamtego muzeum to akurat tak sobie. No i jeszcze w ratuszu byłem. Tu też bardziej samo wnętrze mi się podobało.
Awatar użytkownika
marcin

Muzeum Historii Miasta i Regionu w Tarnowie

Muzeum w pięknych kamienicach rynku. Rzeczywiście bardzo atrakcyjne jest wyeksponowanie obiektów (zwłaszcza w części archeologicznej). Rozumiem też, o co chodziło Żmijowi - bo niestety samych eksponatów za dużo nie ma. Ale nie wiem, czy miałeś audioprzewodnik - mi pani przy kasie zaproponowała, i z nim zwiedziało się nieporównywalnie lepiej.
Na piętrze bardzo fajnie zrobiona makieta opowiadająca historię miasta, jest to w stylu, że lektor coś opowiada a ma makiecie podświetlane są różnymi kolorami miejsca, gdzie działo się to, co lektor akurat opisuje.
Ogółem po wyjściu ma się taki ogólny obraz historii miasta, więc na plus, mnie się podobało :)

Ratusza już nie zdążyłem zwiedzić, bo wszystko tylko do 14... W dni powszednie zresztą niewiele lepiej, bo raptem do 15. Pytałem o to panią w kasie, powiedziała, że mało mają etatów... :roll:

W muzeum podobały mi się najbardziej piękne wielkoformatowe zdjęcia dawnego Tarnowa, i zawsze lubię tez różne takie oryginalne tabliczki z epoki, a ta tutaj jest szczególnie oryginalna :P

Obrazek

Obrazek
(William Blake)
żmij
Forumowe Ciacho

Nie miałem audioprzewodnika.
ObrazekObrazek
Ratusz z wieżą.
Awatar użytkownika
marcin

Ładny widzę.
Trzeba będzie wybrać się do Tarnowa jeszcze raz.

Ale żadne poświęcenie, bo to ładne miasto 😄
(William Blake)
żmij
Forumowe Ciacho

Ja jedynie żałuję, że się rozpadało w pewnym momencie mojej wizyty. Ale w sumie najważniejsze punkty zobaczyłem.
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin

Mauzoleum Bema w Parku Strzeleckim, byłem 😄

A ruiny zamku na Górze Sw. Marcina odwiedziłeś? Z zamku za dużo nie zostało ale ładny jest stamtąd widok na miasto.
(William Blake)
ODPOWIEDZ